Categorie: Wortelen

  • Wortelen zaaien in januari en februari

    Na de dooi voelen veel moestuinders vroege lentekriebels. Toch weten we dat in februari nog wel eens een flinke winterprik kan uitgedeeld worden. Al zijn er wel enkele groenten die zich van een late winterprik niet veel zullen aantrekken. Wortelen behoren tot die groep. Dit is geen pleidooi voor het zaaien ‘om ter vroegst’, maar…

  • Peen in alle kleuren.

    Het wordt stilaan tijd voor winterwortels. Misschien gele wortels? De gele wortel wordt ook wel eens de oerwortel genoemd. Zoals Jac Nijskens van De Historische Groentehof het zegt: “de gele wortel is niet zoeter, maar is wel hartiger”. Dat de zoete smaak niet zo overheerst vind Olga heel interessant voor veel gerechten. Lees het artikel…

  • Wortelen telen achter de omheining! (lezerstip)

    De wortelvlieg zet zijn eitjes af aan de voet van de peenplantjes. De maden die daaruit ontstaan eten eerst aan de fijne haarworteltjes en banen zich later  een weg naar de hoofdwortel. Hoe langer je wacht met oogsten hoe groter de schade wordt. Wortelen telen onder insectengaas is, behalve op zware grond, eigenlijk een must.…

  • Primeurgroenten? Je kan ze zelf telen! 2. WORTELEN (PEEN)

    Lees nu de volledige teeltbeschrijving van de wortels (peen) die deze week aangevoerd werden als primeurgroente op de Veiling Reo te Roeselare. Klik hier om deze teelt te ontdekken.

  • Wortelen en wortelvlieg : bestaat resistentie of is het tolerantie?

    Dit artikel werd zopas aangevuld met de ervaringen van Cor, een moestuinder met jarenlange ervaring Lees de update onderaan dit artikel.

  • Veel muizenvraat bij wortelen

    Op diverse akkers  dreigt een behoorlijke schade te ontstaan vanwege muizenvraat. Met name in het midden en het noorden van Nederland speelt dit probleem. Mede door de zachte, open winter van 2006-2007 is de muizenpopulatie explosief gegroeid. Hierdoor ontstaat er, voornamelijk in de peenteelt, veel schade. Het is bekend dat vraatschade kan leiden tot afkeuring van een…

  • De vroegste wortelen zijn verkocht

    Woensdag 15 mei 2008 werden de eerste wortelen van het nieuwe seizoen verkocht  op de Reo Veiling te Roeselare. Deze wortelen werden geteeld in een plastic tunnel bij het VABI (Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut) te Roeselare door twee van mijn eindejaarsstudenten als onderdeel van hun geïntegreerde proef. U leest er alles over in dit…

  • Fly Away wortelen oogsten in februari.

    Wortelen kan je eigenlijk makkelijk op het veld bewaren. Als het vriest moet je ze afdekken met stro, en vriest het nog wat meer, dan leg je er plastiek op. En zo kan je makkelijk tot februari wortelen uit de tuin halen. Daarna gaat de smaak snel achteruit. Maar dit jaar? Allemaal niet nodig natuurlijk.…

  • Ongekende variatie in wortelen

    Ik had het al over de verschillende kleuren bij peen.Bij wortelen is er ook al heel lang sprake van een aantal hoofdtypes. In het artikel wortels kweken worden de busselwortelen of bospeen (Amsterdamse Bak) , de waspeen of zomerwortel (Nantes), en de winterwortelen of breekpeen (Berlikumer, Flakkeese) genoemd. Nochtans zijn er nog vijf andere rassengroepen, zo ontdekte…

  • Wortelen zaaien? Mokum smaakt best!

    Wortelen zijn één van de eerste voorjaarsgroenten die kunnen gezaaid worden.  In de koude bak, plastiek tunnel of glazen kas kan het nu al. Het kan ook al in open lucht, op lichte, droge grond, mits de nodige afdekkingsmaterialen. Voor meer info verwijs ik graag naar het artikel Wortelen zaaien kan al vanaf de jaarwisseling! Deze vroege wortelen zijn altijd…

  • Koninginnepage houdt van peen, venkel, pastinaak en engelwortel.

    Ooit gedacht dat de waarneming van een vlinder de krant kon halen? Helaas is het ondertussen al zover.Wie een moestuin heeft met venkel, wortelen, pastinaak, engelwortel of dille heeft meer kans ooit eens de bont gekleurde rups van de koninginnepage te zien. Leden van de schermbloemenfamilie zijn waardplant voor deze rups. De rups leeft solitair…

  • Groenten, onze ogen varen er wel bij.

    Vandaag in Het Laatste Nieuws :Vitaminerijk dieet kan ouderdomsblindheid voorkomen Een dieet met veel vitamine C, E, zink en beta caroteen, kan deze vorm van blindheid voorkomen. Vooral vitamine C (citrusvruchten en sappen, broccoli en aardappelen) en beta caroteen (wortelen, boerenkool en spinazie) moeten gehaald worden uit groenten en fruit. Interessant hierbij is het hier…

  • Kiemplantjes van wortelen verdragen de vrieskou.

    De teeltperiodes voor busselwortelen bieden een waaier aan mogelijkheden. Zaaien kan al zeer vroeg, want de kiemplantjes van wortelen zijn ongevoelig voor vriestemperaturen tot -6°C. Het is wel goed te weten dat de bijna oogstklare wortelen niet tegen dergelijke vriestemperaturen kunnen, waardoor je wortelen gedurende de winter niet op het veld kan laten, althans niet…

  • In het veld bewaarde peen nog steeds uitstekend

    Er werd al veel peen gezaaid, maar er wordt er ook nog geoogst! Onderdekkerspeen zijn wortelen die gedurende de winter in het veld bewaard worden. De peen wordt afgedekt met stro en bij vorst wordt er ook plastic gebruikt.Lees het bericht op Bejo.nl

  • Wortelen zaaien kan al vanaf de jaarwisseling!

    De teeltperiodes voor busselwortelen bieden een waaier aan mogelijkheden. Zaaien kan al zeer vroeg, want de kiemplantjes van wortelen zijn ongevoelig voor vriestemperaturen tot -6°C. Het is wel goed te weten dat de bijna oogstklare wortelen niet tegen dergelijke vriestemperaturen kunnen, waardoor je wortelen gedurende de winter niet op het veld kan laten, althans niet…

  • Muizevraat, cavity spot en kromme wortelen.

    (Bron : http://www.bejo.nl) De opbrengst bij bewaarpeen ligt dit jaar vrij hoog. De meeste tarra wordt veroorzaakt door muizenvraat, Cavity spot en kromme wortelen. Dit jaar is muizenvraat een groot probleem. De muis heeft een uitstekende bescherming gehad van groene akkerranden en begroeide slootkanten. Bovendien stond er veel en gezond loof op de peen. De…

  • Nederlandse landbouwschool oogst paarse wortelen

    Klik hier om het bericht te lezen (VILT.be) Eerder stonden paarse wortelen al in de belangstelling dit jaar, lees dit bericht van Plantaardig.com

  • Bewaren van de groenten in of naast het veld.

    Vele groenten moeten eind oktober of ten laatste eind november gerooid worden (zie het artikel over vorstgevoeligheid van groenten) Gelukkig kunnen we veel van deze groenten nog een tijdje bewaren. Wortelen of peen kunnen we zelfs op het veld bewaren. Rode kool en witte kool moeten vorstvrij bewaard worden…….. Lees het volledige artikel

  • Paarse wortelen

    Paars is blijkbaar in dezer dagen. Na het bericht over paarse spruiten enkele dagen terug worden er dit najaar ook paarse wortelen geoogst. Op de website van AGF maakt men gewag van een eerste oogst op Nederlandse bodem. Vorig jaar en dit jaar opnieuw werden al paarse wortelen geteeld in België. Ze werden gecommercialiseerd via…

  • Kwaliteitsproblemen in peen (Bejo zaden)

    “De overvloedige regen van de afgelopen weken zorgt in grote delen van Nederland voor kwaliteitsproblemen in peen. Peen aangetast door rotpunten kan als verloren beschouwd worden. Herstel is niet mogelijk. Rotpunten ontstaan door overvloedige neerslag in combinatie met het dichtslaan van de grond, waardoor zuurstofloosheid ontstaat. De peen stikt en begint te rotten, omdat de…