Klimaat

okt 262012
 

Geen koudeprikje met wat grondvorst dit jaar om ons te waarschuwen. Maar onmiddellijk een flinke duik onder nul. De eerste herfstnachtvorst  laat zich goed voelen. In veel regio’s (binnenland en meer noordelijk) wordt, misschien ook al morgenochtend, maar zeker en vast zondagochtend  -4°C luchttemperatuur voorspelt. Het ziet er dus naar uit dat we  eigenlijk onmiddellijk Lees hier verder

mei 122012
 

Uit het weerbericht van deze ochtend: “Er is gevaar voor vorst aan de grond op zondagochtend”.
Met een luchttemperatuur van 2° in De Kempen en 3°C op de meeste andere plaatsen in Vlaanderen is er gevaar voor lichte vorst aan de grond.
Volgens het Agriholland-weerbericht kan in verschillende regio’s in Nederland de luchttemperatuur naar 1°C zakken. Het is een dubbeltje op zijn kant, een graadje meer of min kan een groot verschil maken. Toch beste even checken of bescherming nodig is.

Lees verder

mei 032011
 

Door een crash van de website zijn de reacties tussen 27 april en 3 mei verloren gegaan, gelieve eventueel uw bericht opnieuw in te geven.

Deze nacht zakt de temperatuur tot +2°C onder thermometerhut. Dat betekent kans op grondvorst volgens de regio waar u woont. Raadpleeg het weerbericht. Bescherm eventueel aardappelloof, vroege boontjes en te vroeg geplante tomaten, courgettes, pompoenen enz.. De kans op vervriezing bestaat. De meeste andere groenten in de tuin zijn nu niet vorstgevoelig. Zie voor een overzicht gevoeligheidstabel groenten voor vorst

Zie voor gelijkaardige situaties archief lentenachtvorst 16 mei en lentenachtvorst 17  mei . Hou dus wat vliesdoek of folie bij de hand en volg de komende twee dagen uw regionaal weerbericht goed op. De eerste dagen gaan we enkele koude nachten tegemoet, maar daarna wordt het weer warmer.

update : op veel plaatsen vorstschade aan het aardappelloof Bekijk hier de foto’s

okt 182010
 

19 oktober 2010.

Het blijft nog even rustig op de website, toch zeker wat betreft nieuwe berichten. Maar net zoals het bericht over de zwaarste pompoen onderbreken we deze stilte toch even voor een andere klassieker op GroentenInfo : de eerste nachtvorst in de herfst!

Afgelopen weekend, 17 oktober 2010,  kregen we er al mee te maken : de eerste nachtvorst! Ook dit jaar dus vrij vroeg. De bevroren pompoenbladeren zijn het beste bewijs dat het wel degelijk gevroren heeft aan de grond.

En het ziet er naar uit dat er nog enkele speldeprikjes op komst zijn. Zowel donderdagochtend als zaterdagochtend wordt het vrij koud met temperaturen vergelijkbaar met deze van afgelopen weekend. In 2009 was dit zelfs al enkele dagen vroeger. Ook in 2007 en 2008  was dit al eind oktober (zie bericht eerste nachtvorst 2007-2008). De late vrieskou van 2005 (19 november) was dus eerder uitzonderlijk (zie dit bericht)

Heel gevoelige groenten, indien nog aanwezig in de moestuin, verdienen nu alleszins uw aandacht. Voor de iets minder gevoelige is er nog geen gevaar.

Lees verder

mei 152010
 

Deze typische overgang van lente, naar soms al zomerse temperaturen laat dit jaar op zich wachten. Men kan zich zelfs afvragen of het de afgelopen dagen zelfs al lente was. Na een paar zeer koude weken is er hier al twee nachten na elkaar grondvorst geweest.  Wie het toch al waagde vorstgevoelige planten in de tuin te planten zou straks wel eens teleurgesteld kunnen zijn . De groei van veel groenten liet de laatste weken te wensen over. En toch zullen we zien dat de natuur zich herstelt en valt er van  deze koude eerste helft van mei binnen twee weken niets meer te zien. Wat ongetwijfeld wel zal blijven is dat de primeurs die niet onder folie stonden  later zullen zijn, zoals aardappelen, spinazie  en de eerste sluimerwten. Wat in koude bak geteeld is heeft veel minder achterstand opgelopen, met name spinazie en sla.

Normaal gezien is Mei  zowat de meest intensieve maand in de moestuin. De eerste voorjaarsgroenten worden geoogst en vragen de nodige onderhoudszorgen, maar er is nog heel wat te doen wat planten en zaaien betreft. Het is voor onze groentetuin dan ook de sprong van het voorjaar naar de zomer. Weinig wat niet kan gezaaid of geplant worden in mei.  De klimaatcondities zijn straks  ideaal voor zowat alle groenten. Laat u echter niet verleiden om té veel te poten of te zaaien. Dit zou op een bepaald moment tot overproductie leiden. Hou nog wat achter de hand voor juni, juli en ook augustus. Om ook later in het jaar nog te kunnen oogsten. Er zijn immers nog heel wat groenten die laat kunnen gezaaid worden, of zelfs het best laat gezaaid of geplant worden.

In dit artikel vindt u een bloemlezing van  de vele mogelijkheden die de meimaand ons biedt, met 50  links om u in één en ander te verdiepen.

jan 142009
 

rode_boerenkool_vorstschadeDe titel van dit artikel lijkt een contradictie, maar is het deze winter helemaal niet! Op de proeftuin van GroentenInfo stonden dit seizoen een zevental soorten groenten die het in de winters zoals we die de afgelopen tien jaar kenden zeker zouden uitgehouden hebben. En waarvan we hoopten, hetzij deze winter, hetzij in het zeer vroege voorjaar te kunnen oogsten. De vrieskou van de afgelopen drie weken heeft echter roet in het eten gegooid.
Bekijk nu het filmpje met tekst, uitleg en foto’s over de vorstschade in de groentetuin van GroentenInfo.

Klik hier

dec 312008
 

De aanhoudende vorst maakt dit bericht weer actueel. Misschien herinnert u het zich nog, vorig jaar kregen we een kleine winterprik na half december. Het bericht dat toen verscheen geeft u, samen met de foto’s, een idee welke groenten echte ijsberen zijn en welke groenten niet echt gediend zijn met een aanhoudende vriestemperatuur lager dan één of twee graden onder nul.
Lees verder

dec 262008
 

Het gaat nog eens flink vriezen. Ook overdag. Ijsdagen noemen ze dat bij het KNMI. Jammer genoeg ligt er geen beschermend sneeuwlaagje en staat er een strakke oostenwind. Het effect van de vrieskou op de natuur is dan ook veel groter. Ervaren tuinders weten wat hen te doen staat. Maar het is al zo lang geleden dat dit nog eens voorkwam dat het niet slecht is enkele tips mee te geven aan de “recente” moestuinbezitters.
Lees verder

okt 272008
 

Volgens de weersvoorspellingen komt in veelregio’s de eerste nachtvorst er deze week aan
In de volgende tabel vindt u een schatting van de vorstgevoeligheid van groenten als ze niet afgedekt worden. Het is niet makkelijk dit in tabelvorm te zetten. Ik heb het toch geprobeerd. Het is een goed hulpmiddel voor de beginnende of de twijfelende moestuinder geworden… Lees verder

okt 272008
 

Er staan nog heel wat groenten in de tuin. Wat doen we ermee nu de eerste lichte vorst zich aankondigt? Welke worden best geoogst, welke kunnen wel een graadje vorst verdragen?
Hoe dan ook, veel groenten moeten nu of ten laatste eind november gerooid worden. Gelukkig kunnen we veel van deze groenten nog een tijdje bewaren. Maar hoe?
Lees verder

jul 102007
 

Aardappelen in het water (met rot tot gevolg…), boontjes die niet kiemen maar rotten, slechte broccoli (schermrot-foto), courgette en pompoen die als het ware een groeistilstand hebben, en bloemkool die glazig wordt. De laatste weken hadden de  groenten en de moestuin nogal wat te lijden onder de wateroverlast. Rooien van aardappelen en wortelgewassen was moeilijk, Lees hier verder

jul 092007
 

Hoe de temperatuur meten in de volle zon van een kas? Een thermometer die in de zon hangt geeft veel te hoge temperaturen aan. En schaduw is er zeker in het voorjaar, als de planten nog jong zijn, niet te bespeuren. Herman geeft in dit artikel een goede doe-het-zelf oplossing voor dit probleem. Op professionele bedrijven hangt de elektronische temperatuurmeter in een witte ‘klimaatbox’, die verlucht wordt met een kleine ventilator. De witte kleur verhindert de opwarming van de klimaatbox en de ventilator zorgt voor toevoer van lucht buiten de klimaatbox.

Klik op de foto’s om te vergroten.

mei 122007
 

Update 2007 Een omstuimige wind deze week. Vorig jaar, iets later in mei deed zich net hetzelfde voor. Vandaar dat ik nog even dit artikel op de voorpagina zet…… (Opvallend dat het loof van de aardappelen dit jaar al heel wat meer uitgegroeid is dan vorig jaar). Ook tomatenplanten die hier en daar al buiten Lees hier verder

aug 232006
 

Dat het dit jaar een jaar van extremen was op weergebied, voor de plantengroei, de groenteteelt en de moestuin, dat mogen we wel zeggen. Daar heeft De Telegraaf in zijn artikel  gelijk in. Ook de Belgische VRT-televisie pikte vandaag het bericht op in zijn journaal. (Bekijk hier de video) Wie deze website regelmatig volgt kon het al Lees hier verder

aug 162006
 

Voor de tuinbouw is deze zomer er één van grote tegenstellingen: na de hittegolf de zondvloed. AardbeienIn Zundert en omgeving, waar op honderden hectares aardbeien worden geteeld, is het een drama.Dat zegt althans Jan van Dongen, voorlichter van de plaatselijke veiling CLTV: „Bij de hitte van juli zijn we ernstig gedupeerd door het feit dat we Lees hier verder

jul 022006
 

Door de hittegolf scheert de ozonconcentratie overal hoge pieken. Termen als drempelwaarden en alarmdrempel zijn schering en inslag. Hier en daar wordt ozonalarm afgekondigd. Ook voor de groei van de groenten is ozon schadelijk. Alleen valt er tot nu toe weinig zinnigs te zeggen over de ozonwaarden die schade veroorzaken bij de groenten. Typisch voor Lees hier verder