Schorseneren

nov 022007
 

Schorseneer is ook één van de weinige groenten die tijdens de winter in de groentetuin kunnen blijven.image De verse schorseneer is terug en gemakkelijker schoon te maken.
De Belgische veilingen lanceren verse schorseneren onder het Flandriakeurmerk.
Alleen de beste schorseneren komen daarvoor in aanmerking. De “stokken” zijn lang, dik en gelijkmatig en dat maakt de schoonmaak veel gemakkelijker. Op die manier krijgen we de kans om de echt verse en boterzachte smaak van deze vergeten groente te herontdekken.
Onder het wat minder aantrekkelijke uiterlijk verbergt zich een heerlijke groente met een milde, boterzachte en zelfs ietwat zoete smaak. Ze leent zich ook tot een heel brede waaier van bereidingen (topkoks hebben dat al lang ontdekt). En ze is een nog echt typische seizoensgroente. Ze is alleen te krijgen in de herfst en de winter.

Schoonmaken in minder dan 5 minuten

Lees verder

mrt 072007
 

Schorseneren zijn lastig schoon te maken en te schillen omdat er kleverige, melkwitte stof vrijkomt. Vandaar komt de naam keukenmeidenverdriet. Draag hierbij plastic handschoenen of houd de schorseneren onder water in een bak of pan tijdens het schillen. Sommigen borstelen de wortels af en schillen ze pas na het koken.. Leg de schorseneren na het Lees hier verder

okt 072005
 

‘De teelt van schorseneer gaat achteruit’, zo schrijft Marc Declerq in De Standaard Online,De redenen zijn de verminderde consumptie en de vruchtafwisseling die bij schorseneer zeer nauw luistert. Doordat vroeger heel wat schorseneren geteeld werden hebben vele gronden last van een ziekte die ,,ruwschilligheid” heet. Die veroorzaakt een harde, schorsachtige aanwas rond de schorseneerwortel die Lees hier verder