Erwten

 

image

Erwten telen is makkelijk
Verneem in dit artikel alles over De soorten (doperwten, sluimerwten, peulen, suikererwten) – Vruchtwisseling – Bemesting – Grondbewerking – Zaaien – Vogels – Voorzaaien – Steunen – Aanaarden – Oogsten – Ziekten en Plagen


Klik op erwten zaaien, planten, verzorgen en oogsten om deze uitgebreide teeltbeschrijving te ontdekken

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  20 reacties aan “Erwten”

Reacties (20)
 1. Je mag dat net er afhalen als ze wat groter zijn of ten laatste als ze gaan bloeien, ik denk niet dat er dan nog veel vogelschade zal zijn?

 2. Beste tuinders, ik zet jaarlijks doperwten onder een net omdat: vogels de erwten uit de grond trekken.
  Vraag ;
  Moet het net gedurende het hele seizoen er overheen blijven hangen? Vind dit lastig tijdens het oogsten. Bij voorbaat dank voor de medewerking,vriendelijke groet,Gerard.

 3. Beste alie,
  bij mij groeit ook niks meer,ik denk dat we dit jaar beter meer plastiektunnels gebruiken.
  Naar mijn dunken is het beter van nu nog plastiekfolie over alles te plaatsen zolang die koude blijft duren.
  Ik denk dat uw probleem daar mee opgelost zal worden
  MVG Christi

 4. Mijn peultjes heb ik half maart gezaaid, ze zijn goed opgekomen. Het lijkt nu echter dat ze nauwelijks verder groeien, zijn inmiddels zo’n 10cm hoog. De grond waarin ik werk is klei, vermengd met compost. Kan het door het koude weer komen of is er een andere oorzaak mogelijk? Bedankt voor jullie reacties!

 5. Mijn sluimerwten staan 30cm hoog maar de onderste blaadjes worden lichtjes bruin,is dat van de koude of van de droogte of een ziekte?
  Ik heb nog een vraagje : ik heb al 2keren struikbonen gezaaid met nieuw zaad “sonate” in potjes en in de serre. Mijn boterbonen zijn gekiemd en de struikbonen niet. Ik doe eerst de potgrond in depotjes en dan 4 boontjes en daarna lichtjes begieten en dan een beetje grond over. Is de potgrond te nat of te koud? Ik ga eens proberen met potgrond van agrofino mvg rene

 6. Graag zou ik eens willen weten wanneer je bij erwten zaaien kunstmest moet zaaien.
  Is dit voor het erwten zaaien, of als de erwten uitkomen, of als er de bloem in staat ?
  Wie kan mij hierover advies geven ?

  Frans

 7. we hebben capijcijners gepoot en staan nu een meter hoog maar er zit nog geen bloem in komt dat nog ,of hebben iets verkeerd gedaan ? groetjes Jaap

 8. Hallo Yvonne die wormpjes op de radijzen, dat zijn niet dezelfde, dat zijn de larven van de koolvlieg.
  Erwten zaaien tijdens deze zomermaanden maakt ze gevoeliger voor meeldauw en luizen.

 9. Ik las onlangs dat je kunt voorkomen dat de erwtenboorder je oogst vernielt door te spuiten met kruidenazijn. Zelf heb ik dat nog niet geprobeerd. Heeft iemand hier ervaring mee?

 10. beste yvonne

  erwten zaaien gaat nog steeds ik herrinner mij nog een oud kolega zaaide erwten liet ze rijpen en zaaide ze nog terug het zelfde jaar met sucses of ze vrij blijven van de beestjes is iets anders (dat weet ik niet)toch het proberen waard vind ik.
  m v gr
  fil
  7/6/09
  23.35u

 11. heb gezien dat de erwten zijn opgegeten door kleine witte wormpjes, er zaten er wel 20 per erwtje omheen. de rest vd erwtjes is al weg. ik durf nu geen nieuwe meer te zetten. volgend jaar op een andere plek misschien. of kan het toch nog nu? weet iemand hoe ik die wormpjes weg krijg, want ik zie ze ook al op de radijsjes…groetjes yvonne

 12. beste Erik

  missen is menselijk en mensen zijn we allemaal
  dus eenieder zal zich wel eens vergissen vroeg of laat( zeg nooit nooit)
  7/6/09
  13.41u hebben doen ze u toch eens.
  m v gr
  fil

 13. Gisteren de ‘peulen’ gegeten. Ik heb wel de kleinste uit de oogst gehaald en wat langer dan normaal gekookt. Die waren prima te eten. Een enkele te grote peul die ertussen zat kon je er echter zo uitpikken, want die waren toch echt wat taai en draderig. Bedankt voor de tips! In ieder geval heb ik weer wat bijgeleerd.vooral dat je vooraf nog eens goed moet kijken wat je precies gaat oogsten 🙂

 14. Beste Erik,

  Je kan ze gerust gebruiken voor het eten.
  Je eet dan als peulen, dus goed afschillen de zijkanten en dan koken
  Proef wel eerst een peul als ze gaar zijn.

 15. Beste Erik

  je kan ze misschien wel eten, maar de kans is groot dat ze onvoldoende zacht zijn na het koken en er vervelende draden zullen zijn en en de smaak minder goed zal zijn omdat ze er nu eenmaal niet op geselecteerd zijn. Je kan het altijd eens proberen natuurlijk.

 16. Dom dom dom dom dom….
  Ik heb vandaag vol enthousiasme peultjes geoogst. Ze waren al flink groot en moesten dus worden geplukt.
  Zodra ik met de laatste rij klaar was kwam ik het bordje tegen: Erwten. Ik heb dus de erwten en peulen door elkaar gehaald (ze staan namelijk naast elkaar). Nu vraag ik me af ik de dus nog onvolgroeide doperwten gewoon als peulen kan eten. De planten zijn identiek aan elkaar. Dus de vergissing was snel gemaakt. Het zou zonde zijn als ik ze nu allemaal weg moet gooien.Heeft iemand advies of dezelfde ervaring? Graag zsm een reactie, ze zijn al geoogst…

 17. Dag Yvonne
  -Kunt u even kijken in de grond? Zijn de erwten er nog, of zijn ze weggerot?
  -Misschien niet diep genoeg gezaaid waardoor ze niet kiemen, dan moet je zeker nog terug vinden. En hadden ze te weinig vocht om te kiemen.
  -Of misschien zijn ze te diep gezaaid, waardoor ze wegrotten, alhoewel erwten vrij diep mogen gezaaid worden.
  -Het kan ook aan de zaaikwaliteit liggen. Dan zul je normaal ook weinig zaad nog terugvinden.
  -ook vogels zijn soms met de erwten weg.

  Of zijn ze ondertussen al boven gekomen, want het duurt toch wel een tijdje hoor?

 18. hoi ik heb al 3 wk geleden erwten gezaaid.maar ze willen nog niet opkomen. weet u misschien waar dit aan ligt? en kan ik er eventueel nieuwe bijleggen? bij al mijn buurtuinders zijn ze al mooi hoog.
  groetjes

 19. Beste Nigella
  er zijn, net zoals bij doperwten, capucijners die hoog uitgroeien en minder hoog. Minder hoog is dan nog altijd 50-75 cm, wat mij ook wat veel lijkt om zonder steun te telen. Wat steun bieden lijkt mij dan wel “slim”.
  Ik zou dan ook de voorkeur geven aan de gesteunde teelt, zonder worteldoen dan omgekeerd. Want gezien de ruime rijafstand van erwten is de onkruidbestrijding in dit geval nog vrij eenvoudig.
  groetjes,
  Luc
  http://groenten-boek.plantaardig.com

 20. onlangs las ik in een catalogus dat de capucijners welke geteelt worden om te drogen, niet aan draad geteeld hoeven worden maar gewoon “los” kunnen groeien; wordt dat niet een warboel of is het juist slim?

  kunnen erwten misschien ook onder worteldoek geteeld worden net zoals ajuin en sla?? ik stel me zo voor dat de gedroogde erwten van de niet opgebonden capucijners mooi worden opgevangen door het worteldoek. misschien is er dan niet teveel “verlies”?

  heeft iemand hier ervaring mee?

  groet, nigella

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)