Potten

nov 232012
 

Plant op het einde van de winter eens enkele pastinaakwortels, dikke winterwortels en uitgegraven snijselder in pot. Het levert einde mei al een mooi bloemrijk terras op. Op de foto van links naar rechts : bloeiende wortelen, oerprei, bloeiende pastinaak, bloemkool en de bloeiende selder op de achtergrond. Ook kan je misschien de bloeiende engelwortel ontwaren tussen het gebladerte!

aug 162012
 


Ik heb geen moestuin maar wou absoluut groenten kweken en heb het in pot gedaan. Mijn reactie komt er omdat ik een recordgrote brocolli heb geoogst uit pot die 730 gram weegt en een diameter heeft van 25 centimeter. Ik heb deze zeer goed en regelmatig bemest en veel water gegeven.
Graag zou ik mijn teeltmethode “Groenten in Potten” willen delen met jullie. Daarom stuur ik jullie een tiental foto’s over hoe ik te werk ga om groenten (veel broccoli, maar ook vruchgroenten) in pot te telen. De eerste drie foto’s tonen de broccoli van 730 gram. De broccoli doet het zeer goed in potten, zoals je op de andere foto’s ziet. Maar ook het mooie rijtje goed groeiende en goed verzorgde minikomkommers is een unieke en inventie teeltwijze. Ze groeien net zo goed als de tomaat en paprika in pot.
Lees hier verder, lees de teeltmethode van Johny en bekijk de foto’s

apr 052012
 

“Witloofkroppen kweken kan zelfs zonder groentetuin”
is een bekend en veel gelezen artikel op www.plantaardig.com.
Nu zorgt Tuinman Peter voor een vervolg, of beter gezegd, een proloog bij dit artikel.

‘Witfloofwortels telen kan ook zonder groentetuin!’
Zelf had ik ook nooit gedacht dat dit kan, maar in dit artikel lees je hoe je witloofwortels kan telen in bloempotjes! En heb je meteen een oplossing als je geen moestuin hebt of als je eigenlijk niet voldoende ruimte hebt om het hele groeiseizoen een flink stuk van de moestuin te gebruiken voor de teel van witlofpennen. .

Ontdek nu deze unieke teeltwijze in het nieuwe artikel van Tuinman Peter

sep 042011
 

pottentuin Connie[21]_thumb[11]

Groenten in potten, natuurlijk kan het. Op deze site besteedden we er al meermaals aandacht aan. Maar dat het ook op zo’n grote schaal en met zo’n mooi resultaat kon als  in de tuin van Connie uit Sijsele, dat had ik nog niet durven stellen.
Voor Connie kent de teelt van groenten in potten blijkbaar geen beperkingen, tenzij zijn eigen vindingrijkheid. Maar ook daar is er voorlopig geen gebrek aan. Op een beperkte oppervlakte kweekt hij jaarlijks een zeer groot assortiment groenten in potten, met als speciale blikvangers zijn kerstomaten in hangpotten. De tuin van Connie is aangelegd als siertuin. De groenten in potten kunnen perfect dienen om de rand van de tuin, op de scheiding met de buren te benutten.

Lees verder en bekijk de foto’s

jul 262011
 

Na het succes met het telen van broccol in pot was het dit jaar de beurt aan de bloemkool om te groeien op het terras. Alhoewel er veel gelijkenissen zijn, is de teeltwijze toch net iets anders. Bloemkool vraagt meer aandacht wat betreft water geven en voeding. En er waren, zoals nogal gebeurt bij het telen van eigen groenten, enkele verrassingen onderweg. Kan je deze week nog plantjes van bloemkool op de kop tikken, dan kan het nog net om dit seizoen bloemkool in pot te telen.
Lees nu het gloednieuwe artikel op GroentenInfo, met talrijke foto’s

Bloemkool kweken op het terras? Klik hier

apr 292010
 

paarse boerenkool pot 2010 Verleden jaar op 13 mei schreef ik er al een berichtje over. Toen had ik echter niet gedacht dat diezelfde plant er dit jaar nog steeds zou zijn. En minstens even mooi zou bloeien en groeien als vorig jaar. Voor de tweede keer de blikvanger van het vroege voorjaarsterras dit jaar! Wil je meer weten over de voorgeschiedenis van deze terrasplant : lees dan dit artikel over de paarse boerenkool.

Is dit dan een groente(!) die het perfect doet als winterharde kuipplant of terrasplant? Het ziet er wel naar uit, want ook nu staan de gele bloemen bij de donkerpaarse bladeren beeldig. En, wat meer is, ik zie geen reden om te denken dat dit het laatste jaar zou zijn.

Lees hier verder

apr 022010
 

Geen groentetuin nodig voor de teelt van de gezondste aller groenten!

Al broccoliplantjes gezien in het tuincentrum?
Ja maar, wegens het aanhoudend koude en natte weer, is de moestuin nog niet klaar? Of misschien hebt u helemaal geen (groente)tuin?
En toch wil u broccoli telen?

Wel, dat kan! Broccoli doet het heel goed in pot! Zo kon ik zelf ervaren. Leest u mee en kijkt u mee naar de teelt in potten van de gezondste groente?

Klik hier en misschien kunt u vandaag nog aan de slag.

aug 272009
 

veldslazaad Na half augustus zoeken vele moestuinders de zaadzakjes van veldsla weer op. Veldsla is immers een najaars- en wintergroente bij uitstek.
1. Veldsla voor dummies. Veldsla en radijs samen telen in een bloembak, hierbij een teeltrecept voor de absolute moestuinleek.
2. Tijd om veldsla te zaaien, maar te droog in de tuin? Tips voor zaaien bij droog weer en droge grond.
3. Veldsla voor (half)gevorderden. Bij de tuinliefhebber is de teelt van veldsla een klassieker. Alle teeltinfo voor u verzameld.

Klik hier om dit drieluik over veldsla te lezen.

mei 132009
 

De titel klinkt niet alleen als een raadseltje, het artikel is het ook.

De bladeren zijn zeer sierlijk. Bovendien zijn ze donkerpaars gekleurd, net zoals de stengel. De groente groeit een gans jaar aan één stuk. Je kan er van oogsten de hele herfst en winter lang. In het voorjaar wordt ze zowat anderhalve meter hoog en het contrast tussen het paars van de bladeren en het intense geel van de bloemen is gewoonweg prachtig. Dan pas wordt het een echte blikvanger op het terras. Eigenlijk niemand die merkt dat het hier eigenlijk om een groente gaat die de show teelt.

Nu deze onbekende groente nog een weekje te pronken heeft op het terras, vooraleer de zomerbloeiers er de show stelen wil ik u deze “groentetip in pot” toch niet onthouden. Het is een voorbeeld van hoe je met groenten in pot op een andere manier kan omgaan dan in de moestuin. Terwijl het meestal niet de gewoonte is om groenten te laten bloeien in de volkstuin of moestuin, kan dit met groenten in pot immers wel. Ze staan dan ook niet in de weg voor de volgende voorjaarsteelt.

De teelt van deze prachtige “groente in pot” was dan ook een mooie ervaring. Enige voorwaarde is dat je er tijdig mee begint, in de komende maand ongeveer.
Zaai  deze groente in het late voorjaar in mei-juni. Voor het mooiste resultaat in het voorjaar is zaaien in juni eigenlijk best. Verspeen de plantjes in potjes en plant ze, als ze drie tot vier bladeren hebben in de moestuin. Maar plant er ook enkele over in een grote pot. Hou je één plant apart, dan is een pot van 10 liter goed. Maar mooier is het nog als je drie van deze groenten in één pot plaatst. Kies dan een grotere pot van zo’n 20 liter.

Plaats de pot op het terras tussen de de andere kuipplanten. In het begin valt ze dan ook nog niet zoveel op. Pas in het najaar begint ze stilaan op lengte te komen. En als de andere kuipplanten  moeten beschut worden tegen de vorst en dus van het terras verdwijnen, dan is het tijd om op de voorgrond te treden. Want de groente is voor 100% winterhard.

Benieuwd? Of denkt u het al te weten?

Klik hier voor de naam en de foto’s van deze verrassing op het terras.

sep 162008
 

Een groente waar je tijdens de herfst, winter en voorjaar doorlopend het groen kan van oogsten. Maar tijdens de zomer ondergronds gaat, het loof sterft af. Dan oogst je de bollen. Het lijkt me geen groente om in grote hoeveelheid te telen, maar eerder als smaakmaker zo nu en dan. En makkelijk te telen in pot. Als groente of als kruid geteeld, het blijft een interessante en gemakkelijke teelt.
Doorlevende prei, oerprei, parellook, het zijn drie namen voor de soort Allium ampeloprasum.
Lees nu alles over de teelt in zeven geïllustreerde stappen

aug 152007
 

Het artikel uit De Gelderlander vandaag 15/08/2007 door Romke van de Kaa schept de gelegenheid, ondanks het late tijdstip, nog even mijn serie “Groenten in Potten” van vorig jaar naar voor te schuiven. De titel is Groenten van Staete en gaat over groenten op het balkon telen. Twee teelten die in dit krantenartikel aangeprezen worden Lees hier verder

jun 182007
 

Ingrid stuurde zopas een bericht over hoe het  haar kleine moestuin vergaat op het terras, het dak, en in potten. (zie ook haar vorig bericht)En het ziet er echt goed uit!   “Ik heb inmiddels al vele kroppen sla geoogst en net weer nieuwe zaailingen geplant. De eerste aardbeien zijn ook geoogst en ik verwacht de Lees hier verder

aug 032006
 

In Tuinkrant  verscheen in juni mijn artikel over pronkbonen in pot Hierbij enkele foto’s van deze prachtige plant voor het terras. Een heel mooie verschijning  en je kan er zo nu en dan nog eens van proeven ook. Je moet pronkbonen wel plukken als ze nog niet volgroeid zijn.Klik op de foto’s voor vergroting.         Lees hier verder

apr 252006
 

Grasduinend in de bezoekersstatistieken van de website stootte ik zopas op een website van Topsy Turvy. Planten op zijn kop kweken is blijkbaar de nieuwste hype. Volgens de website is het product nog niet verkrijgbaar in de Benelux. Maar mits wat handigheid moet dat natuurlijk wel zelf in elkaar te steken zijn met wat recyclagemateriaal. Lees hier verder

apr 252006
 

(9) Welke soorten? Heel wat groenten kunnen in pot geteeld worden.Toch zijn er een paar waar je makkelijker kan mee werken en die op een kleine oppervlakte een aanvaardbare opbrengst geven. Dit zullen ofwel snelgroeiende, ofwel in de hoogte groeiende planten zijn.Snijgroenten zijn goed mogelijk. Denken we daarbij aan snijsla, raapsteeltjes, spinazie, snijbiet, kervel, postelein, Lees hier verder

mrt 282006
 

(8)Tips van anderen Nee, dit is niet het laatste artikel over Groenten in Potten. Gewoon tussendoor enkele tips van anderen. 1. Een veel gevraagd onderwerp bij mijn lezingen voor De Volkstuin is “Groenten in Potten”.Drie denkoefeningen die mij bijgebleven zijn uit de reacties uit het publiek zijn:– Potten? Voor mij betekent dit plaatsbesparing. Sluitkolen kan Lees hier verder

mrt 222006
 

Groenten in potten (7), de bemesting. Na een tijdje ( 6-8 weken) zullen de planten die u teelt wat extra voeding nodig hebben. Hoeveel en wanneer u daarmee moet starten hangt af van de groenten die u teelt en het groeimedium. Zo zal u voor snijsla of raapsteeltjes in bloembakken niet moeten bijbemesten. Grotere planten Lees hier verder

mrt 092006
 

(5) Het vullen van de potten. Vooraleer u start met de potten te vullen, vergewis u er dan van dat de grotere kuipen op een goeie plaats staan. Verplaatsen wordt daarna moeilijk. Voor een goede drainage plaatst u de grote kuipen op enkele blokjes. Of zorg voor potten met een profiel onderaan, zodat er steeds Lees hier verder

feb 252006
 

(4) Het grondmengsel De keuze van het grondmengsel wordt vooral bepaald door de waterhuishouding. Een goed gekozen grondmengsel en een goede drainage van de pot moet ervoor zorgen dat de pot niet doorweekt raakt bij aanhoudend regenweer of bij teveel water geven. Een te nat substraat bevat te weinig zuurstof waardoor de wortels afsterven en Lees hier verder