Featured

jun 032014
 


4 juni 2014. We kregen al regelmatig wat regen te verwerken. Het aardappelloof is al goed ontwikkeld waardoor het minder goed opdroogt. Kortom, de ideale omstandigheden voor aardappelziekte zijn al een hele tijd aan de gang. Er was al aardappelziekte gesignaleerd. Met de huidige regen en de aangekondigde opwarming zullen er nieuwe infecties optreden. Controleer uw gewas vanaf nu elke dag! En grijp bij vaststelling van de ziekte onmiddellijk in. Maar omdat de omstandigheden zo slecht zijn, is preventief behandelen aan te raden. Omdat er ook na het weekend opnieuw regen voorspeld wordt blijft de situatie de komende twee weken zeer gunstig voor de ontwikkeling van de aardappelziekte.
Als de bladeren van aardappelen gedurende een bepaalde tijd nat blijven, dan is de kans op de kieming van de sporen van de schimmel groot. Een preventieve bestrijding moet nu zeker uitgevoerd worden, indien nog niet gebeurd. Hebt u al eens behandeld, dan is het nu zelfs tijd voor een nieuwe gewasbescherming….

De vrees bestaat dat gewone preventiemaatregelen, zonder bespuiting, dit jaar, 2014,  onvermijdelijk tot catastrofes zal leiden in veel tuintjes!!!!   Alleen resistente rassen blijven buiten schot vrees ik.

Lees verder over de preventie en bestrijding van aardappelziekte.
apr 172014
 Weinig regen in het vooruitzicht de eerste tien dagen, het lijkt wel een herhaling van april 2007 en April 2009 en april 2011. Komt er zo bijna om de twee jaar een warme aprilmaand? Plaatselijk is het zeer droog, vooral in de groentetuinen op lichte grond (zandgrond). De volgende dagen komt er regen aan, maar slechts een beperkte hoeveelheid en zeer verspreid. De kans is dan ook groot dat de tuin in relatief droge toestand blijft de komende tien dagen.

Bladgroenten in de tuin zoals spinazie en slasoorten en ook de radijzen kunnen best eens een extra gietbeurt krijgen.

Bij de erwten, tuinbonen, aardappelen, ajuin, broccoli, bloemkool die al een tijdje in de groei zijn kunnen we nog eventjes de kat uit de boom kijken. Voor die groenten kan je het weekend afwachten, en hopelijk valt er in uw tuin dan wat regen. Valt er slecht een paar liters, dan zal, naarmate deze groenten in bloei komen of het oogststadium naderen een gietbeurt zich binnenkort toch opdringen.

Maar misschien bent u pas onlangs met de groentetuin begonnen. Groenten die nog niet lang geplant of gezaaid zijn hebben nog te weinig wortels om het vocht uit de diepere lagen te halen. Eén extra gietbeurt kan hen al vooruit helpen. Maak zeker niet de fout te veel en in te kleine beurten te gaan gieten.

Hebt u nog nog één en ander te planten of te zaaien? En is de grond toch wel droog? Dan zijn de 20 tips bij droogte in dit artikel zeker nuttig. Ze werden ook al aangevuld met tips van lezers.

Klik hier om de talrijke tips te lezen

Margriet schrijft op de facebookpagina van GroentenInfo (http://www.facebook.com/groenteninfo)
“Ik heb het boek al zo’n 3 jaar en heb er ontzettend veel informatie uit gehaald.Ik stond zelfs met het boek in mijn kas bij de meloenen en wist zo precies hoe ik die moest snoeien. Het boek is makkelijk te lezen met duidelijke beschrijving en foto,s. Wat ik ook zo fijn vind is dat in het boek veel informatie staat over fruitbomen,hoe die te snoeien,voor welke ziektes ze vatbaar zijn. Het boek is echt een aanrader!”
Welke boek? De Groente en Fruit Encyclopedie natuurlijk! Het standaardwerk voor iedereen met een eetbare tuin. Nu al aan de zesde druk toe. Meer info op http://groenten-boek.plantaardig.com

apr 072014
 

Dit artikel gaat over de verschillende aandachtspunten bij de aankoop en het uitplanten van groenteplanten. De groentetuin in april, klik hier

Dit is (helaas en voorlopig niets aan te doen…) een herhaling van een artikel, maar wel populair op de site en zeer toepasselijk tijdens deze vroege lente.

Lees verder over plantjes kopen van sla, spitskool, selder, peterselie, broccoli, bloemkool en rode kool.

Tuinman Peter schrijft ondertussen wél nieuwe berichten op GroentenInfo, je kan ze lezen via www.peter.plantaardig.com

mrt 132014
 

Het prachtige weer heeft ervoor gezorgd dat dit artikel twee vroeger dan vorig jaar op de voorpagina kan gezet worden. Door gebrek aan regen de laatste tijd is bij heel veel moestuinders het buitenseizoen eigenlijk al begonnen Dit artikel bevat heel wat tips voor de vroegste teelten die traditioneel vanaf maart in de moestuin geteeld worden, met aandacht voorde bemesting. En voor wie nu eventjes niet de tijd heeft, geen erg, de plantperiode voor de typische vroege voorjaarsgroenten loopt tot minstens half april.

Lees verder over spinazie, erwten, radijs, spitskool, aardappelen, ajuin, wortelen e.a.

Tip : Gronddoek plaatsen, stap voor stap.
Het gebruik van antiworteldoek of gronddoek vindt meer en meer ingang bij de volkstuinder. Op GroentenInfo had o.a. Herman het er al over in twee artikels. Sla, ajuin, peterselie, koolgewassen, het is allemaal mogelijk (zie drie artikels via deze link worteldoek ). Fil maakte een fotoreportage voor GroentenInfo over hoe hij te werk gaat om dit doek te plaatsen. Een strakke plaatsing van het worteldoek is noodzakelijk, zo gaat het planten veel makkelijker en blijft het doek het hele seizoen op zijn plaats.

aug 102012
 

Je zou kunnen zeggen dat het veldslaseizoen een aanvang neemt als het voor veel andere groenten stopt. En als de eerste voorjaarsgroenten in de tuin staan is het tijd om de laatste veldsla te consumeren.

Je kan met veldsla al starten in augustus en er mee doorgaan tot het vroege voorjaar. In open lucht of onder folie, of in een koude bak, of in de kas. Zaaitijdstippen verschillen naargelang de plaats waar je zaait, maar ook naargelang het gewenste oogsttijdstip. Nog deze herfst? Of oogsten in de late winter?

De vraag naar veldsla bij de consument neemt nog ieder jaar toe. Dat is te zien aan de toenemende aanvoer van veldsla op de groenteveilingen. Bij de tuinliefhebber is de teelt van veldsla al lang een klassieker. Het is daarenboven een teelt die, éénmaal de kieming geslaagd is, een grote oogstzekerheid biedt, de hele zomer en herfst lang.

Een goede tip is deze : zaai vier keer veldsla vanaf half augustus tot eind september in open lucht, maar zorg ervoor dat je een verplaatsbare koude bak of tunnel hebt die je erover kunt plaatsen vanaf begin november, zeker als het weer regenachtig en nat wordt. Zo kan je tijdens de winter blijven veldsla oogsten. Zaaien in een deeltje van de koude bak, die dan openblijft tot begin november kan ook natuurlijk. Het beschuttingsmateriaal is niet zozeer tegen de vrieskou, maar wel om de grond droog te houden. Let wel, zet de bovenkant van de bak of de zijkant tunnel wel op een kier. De veldsla moet kunnen opdrogen.

Op GroentenInfo groeien niet alleen de groenten, maar ook de artikels. Het allesomvattende artikel is nog langer geworden, dank zij de vele tips van hobbytuinders. Hartelijk dank daarvoor

 Klik hier om het uitgebreide artikel met écht alles over veldsla kweken te lezen.

okt 112010
 

Beste bezoeker, GroentenInfo is momenteel in standby-mode. Even geen nieuwe berichten, maar wel berichten actueel voor deze tijd van het jaar.

Het is een eigenaardig zicht, plantajuin in de herfst. Maar winterui moet nu eenmaal in het najaar geplant worden. Bij voorkeur tussen 15 september en 15 oktober. Maar het kan ook nog tot half november. Oogsten kan, bij een zachte winter, al heel vroeg in het voorjaar.
Lees verder

sep 292010
 

In deze categorie “moestuintips van lezers” (gelezen en goedgekeurd door de redactie) wordt het beste uit 6 jaar lezersreacties in de kijker geplaatst. Vandaag nogmaals een zeer recente en actuele tip die ingediend werd door Ton. Samen kennen en kunnen we meer!

kool witte vlieg

De koolwittevlieg is in vele Nederlandse regio’s een vrij groot probleem. Zo verneem ik zopas van Ton Jansen dat de koolwittevlieg ook dit jaar een grote plaag is in de regio Tilburg-Eindhoven.
Ton Janssen is voorzitter van Velt – Bladel, ( www.veltbladel.nl ) en geeft ook lezingen in de regio.

Hij schrijft :
…Telkens voordat ik mijn lezing kan beginnen stelt iedereen de vraag wat doe jij tegen de witte vlieg.  De meeste reageren dan van “ik heb het al opgegeven ik teel geen spruitkool of boerenkool meer”. Als ik ze dan mijn methode vertel dan zien ze dat wel weer zitten!….

Wil je Ton zijn methode kennen, ga dan kijken naar zijn reactie en zijn foto’s onderaan bij het bericht 
Koolwittevlieg : kenmerken, oorzaken en bestrijding.

sep 132010
 

“Ongeveer 30 jaar teel ik (in Nederland) knoflook voor eigen gebruik. Een echte misoogst heb ik nooit gehad. Wel wisselt het resultaat van jaar tot jaar……”

Lees deze uitgebreide lezersreactie hier verder.

In deze categorie “moestuintips van lezers” (gelezen en goedgekeurd door de redactie) wordt het beste uit 6 jaar lezersreacties in de kijker geplaatst. We beginnen vandaag met de meest recente tip die zopas op de website ingediend werd door Willem. Samen kennen en kunnen we meer!

mei 142010
 

volkstuin-groenten Vorige week vrijdag, 7 mei,  was ik uitgenodigd om een lezing over vruchtgroenten te geven bij de Volkstuin – Werk Van de Akker te Sint-Niklaas. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om de groentetuinen, die vlakbij het lokaal gelegen zijn te gaan bekijken. De vele tuintjes lagen er allemaal kraaknet bij.  Ze hadden, door het koude weer, eerder een aanblik van een groentetuin in april dan van één in mei. Het is de afgelopen twee weken dan ook uitzonderlijk koud geweest voor de tijd van het jaar. Met als kers op de taart, de grondvorst, vandaag 14 mei.
Ik nam er verschillende foto’s van diverse teelten die ik graag even van wat commentaar voorzie.

Bekijk hier de foto’s en het commentaar, en doe zo misschien wat ideeën op voor uw eigen groentetuin.

apr 292010
 

paarse boerenkool pot 2010 Verleden jaar op 13 mei schreef ik er al een berichtje over. Toen had ik echter niet gedacht dat diezelfde plant er dit jaar nog steeds zou zijn. En minstens even mooi zou bloeien en groeien als vorig jaar. Voor de tweede keer de blikvanger van het vroege voorjaarsterras dit jaar! Wil je meer weten over de voorgeschiedenis van deze terrasplant : lees dan dit artikel over de paarse boerenkool.

Is dit dan een groente(!) die het perfect doet als winterharde kuipplant of terrasplant? Het ziet er wel naar uit, want ook nu staan de gele bloemen bij de donkerpaarse bladeren beeldig. En, wat meer is, ik zie geen reden om te denken dat dit het laatste jaar zou zijn.

Lees hier verder

feb 062010
 

Kropsla of botersla ontbreekt in haast geen enkele moestuin. In deze mini-serie beschrijft Herman De Moor het  zelf opkweken van sla. Onlangs kon u al een aantal van zijn methodes lezen en bekijken in deel 1 van “zelf kropsla telen 2008”
Het jaar nadien werd onder andere een experiment uitgevoerd met de zeer vroege opkweek.  Maar Herman voerde daarna nog een twintigtal andere plantingen uit van sla. Onder meer in tunneltjes (zie deel 1), in de koude bak (artikel), maar natuurlijk ook op gronddoek (artikel). Het teeltverloop van een aantal scenario’s daarvan kan je ook in dit artikel nalezen. Het artikel begint waar Herman vorig jaar gestopt was, namelijk bij de zeer vroege teelt van slaplantjes.

Lees verder

nov 162009
 

Er staat nog wel wat in de moestuin. Nu en dan wat oogsten kan nog. Maar het is ook tijd om even de natuur te laten rusten. Ook op deze website blijft het de komende weken eventjes aan de stille kant.

Daarom hebben we 30 winterse artikels van uit de website opgediept  en op de voorpagina gezet. Je vindt ze dus allemaal hieronder.

Of, als u dit bericht niet op de website leest, klik dan hier om naar GroentenInfo in de winter te gaan.

aug 272009
 

veldslazaad Na half augustus zoeken vele moestuinders de zaadzakjes van veldsla weer op. Veldsla is immers een najaars- en wintergroente bij uitstek.
1. Veldsla voor dummies. Veldsla en radijs samen telen in een bloembak, hierbij een teeltrecept voor de absolute moestuinleek.
2. Tijd om veldsla te zaaien, maar te droog in de tuin? Tips voor zaaien bij droog weer en droge grond.
3. Veldsla voor (half)gevorderden. Bij de tuinliefhebber is de teelt van veldsla een klassieker. Alle teeltinfo voor u verzameld.

Klik hier om dit drieluik over veldsla te lezen.

feb 272009
 

DSC00161 Herman de Moor experimenteerde vorig jaar met het telen van sla op gronddoek. Geïnspireerd door enerzijds de tips en het artikel “Ajuin telen op worteldoek” van Adelin en anderzijds de korte beschrijving met foto van dit systeem in de Groente- & Fruit Encyclopedie.
Het werd meteen een succesverhaal!
In dit artikel geeft hij een volledige teeltbeschrijving van deze speciale teeltmethode van kropsla, eikenbladsla en krulsla. 
Deze unieke teelttechniek is zeker en vast toepasbaar voor iedere hobbytuinder!

Lees nu alles over sla telen op gronddoek

feb 082009
 

aardappelen-primeur-bewerkt De vorst is uit het land. Maar het blijft koud. Gelukkig is het al een beetje vroege lente in de serre. Het kriebelt om te beginnen maar in open lucht is het natuurlijk nog te vroeg, de grond is nog kil en nat. In de serre, kas of plastictunnel komt de grond al op temperatuur. Wie er in de afgelopen vorstperiode aan dacht om een folie op de grond leggen zodat de vorst minder in de grond kon, komt er nu nog beter vanaf.
Wat de mogelijkheden zijn om in februari in de kas of plastic tunnel te telen vind je in dit artikel. Je kan immers heel wat groenten vervroegen in een bak, kas of tunnel.

Welke groenten lenen zich om te vervroegen?

jan 142009
 

rode_boerenkool_vorstschadeDe titel van dit artikel lijkt een contradictie, maar is het deze winter helemaal niet! Op de proeftuin van GroentenInfo stonden dit seizoen een zevental soorten groenten die het in de winters zoals we die de afgelopen tien jaar kenden zeker zouden uitgehouden hebben. En waarvan we hoopten, hetzij deze winter, hetzij in het zeer vroege voorjaar te kunnen oogsten. De vrieskou van de afgelopen drie weken heeft echter roet in het eten gegooid.
Bekijk nu het filmpje met tekst, uitleg en foto’s over de vorstschade in de groentetuin van GroentenInfo.

Klik hier

dec 262008
 

Het gaat nog eens flink vriezen. Ook overdag. Ijsdagen noemen ze dat bij het KNMI. Jammer genoeg ligt er geen beschermend sneeuwlaagje en staat er een strakke oostenwind. Het effect van de vrieskou op de natuur is dan ook veel groter. Ervaren tuinders weten wat hen te doen staat. Maar het is al zo lang geleden dat dit nog eens voorkwam dat het niet slecht is enkele tips mee te geven aan de “recente” moestuinbezitters.
Lees verder

okt 272008
 

Volgens de weersvoorspellingen komt in veelregio’s de eerste nachtvorst er deze week aan
In de volgende tabel vindt u een schatting van de vorstgevoeligheid van groenten als ze niet afgedekt worden. Het is niet makkelijk dit in tabelvorm te zetten. Ik heb het toch geprobeerd. Het is een goed hulpmiddel voor de beginnende of de twijfelende moestuinder geworden… Lees verder

okt 052008
 

“De laatste twee dagen van september en begin oktober worden de eerste weeuwenbloemkolen gezaaid. Dit zijn de hele vroege zaaiingen. Om de vroegheid nog beter te maken moeten deze overwinterd worden in stenen bloempotten van dertien centimeter. Uit proeven, jaren na elkaar uitgevoerd door het proefstation te St.-Katelijne Waver, blijkt dat de planten opgekweekt in stenen bloempotten steeds het vroegst in productie gaan. Latere weeuwenteelten worden van tien tot twintig oktober gezaaid. Deze planten kunnen overwinterd worden in plastieken potten van 10 cm. Eind oktober kan ook nog gezaaid worden en dan overwinterd in grote perspotten of bloempotjes, maar hier is januarizaai te overwegen als alternatief.”

Lees het artikel over de Weeuwenteelt van bloemkool op Groenteninfo