Nieuws

okt 102009
 

Enquête
– 1 op 3 Nederlanders weet niet hoe groente groeien
– 1 op 5 Nederlanders wil een eigen moestuin
– 1 op 3 Nederlanders denkt dat biologische groenten gezonder zijn. 
– 1 op 4 Nederlanders was nog nooit op een groenteveld of groentetuin.

wortels-zien-groenten .
Uit het onderzoek uitgevoerd door Unox, het merk van Unilever, blijkt dat Nederlanders betrekkelijk weinig weten over de groeiwijze van groenten. Zo denkt 17% van de Nederlanders dat champignons onder de grond groeien, terwijl dat in donkere, vochtige ruimtes plaatsvindt. En 34% denkt zelfs dat de pompoen in de oksels van bladeren van een plant groeit, terwijl deze aan de stengel van een plant op de grond groeit.
Daarnaast denkt 23% van de Nederlanders onterecht dat spruitjes aan een struik groeien, 18% dat een bloemkool op een steel groeit, 18% dat erwten als vlierbessen aan een struik groeien, 23% dat witlof als een maïskolf aan een stengel groeit en meent 56% dat knoflook als een klimop groeit.

Lees verder

okt 102009
 


(De Standaard, 8 oktober 2009, Auteur: Jochen Vandenbergh)
‘Hoe teel ik groenten in zwaar vervuilde grond?’, een vraagstuk waar ze in de Antwerpse en Limburgse Kempen al decennia mee kampen.
Er is nu het project ‘Train de trainer.’ Een vijftigtal compostmeesters, leerkrachten uit de tuinbouw, personeelsleden van tuincentra en andere tuiniers leren hierbij ‘cadmiumarm’ telen om daarna hun kennis door te geven.
‘Boven de 10 mg/kg teel je best niets meer’, onderwijst professor biologie Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt. Bewoners kunnen de cadmiumwaarde in hun grond laten meten. ‘Tussen de 5 en de 10 mg/kg kunnen bonen, erwten, paprika’s en tomaten nog. Bladgroente zijn sowieso absoluut te vermijden, want die nemen veel cadmium op.’
De belangrijkste factor is echter de zuurtegraad. Door de moestuin te bemesten met kalk neemt de plant minder cadmium op. Helaas is dat niet optimaal voor de plant.
Onderaan het artikel kan je een uitgebreide folder downloaden met meer informatie over hoe je moet groenten telen met Cadmium in de groentetuin.
Lees verder

sep 192009
 

Uit : De Standaard, 19 september, blz 36-37.  
Ook in Parijs zijn ze aan het tuinieren geslagen. Als zelfs Paris Match –niet bepaald een blad met groene vingers- artikels met tuintips publiceert, dan is er toch wel een trend gezet!
Lekker, gezond en goedkoop is een mooie samenvatting waarom een eigen groentetuin ook in deze wereldstad tegenwoordig zo in is. Zelf zou ik er nog “verrassend” en “rustgevend” aan toe voegen.

image ECONOMISCHE CRISIS DWINGT FRANSEN VOLKSTUINTJES IN — PARIJS – De Fransen slaan dezer dagen massaal aan het tuinieren. De crisis leidt tot werkloosheid en daling van koopkracht. En een eigen tuintje met groenten zorgt juist voor goedkoop, maar toch lekker eten op tafel.
Lees het uitgebreide persbericht over de moestuinrage in Parijs.

Tuinieren in de stad, ook bij ons wordt het een trend. Zo heeft Aveve de afgelopen week zijn eerste City-winkel geopend. Met dit nieuwe concept wil Aveve het ‘leuke landleven’ naar de stad brengen. In de tuinafdeling staan alle ingrediënten om een balkon op te fleuren of een kleine stadstuin aan te leggen.

Lees verder