Het is zomer in de moestuin!

aug 082014
 

Het is nu tijd om aardbeien te planten. En tijd om dit artikel onder uw aandacht te brengen.
We zetten nog even tien belangrijke teeltinstructies voor een geslaagde aardbeiteelt op een rij.
Lees hier het artikel Aardbeien planten in augustus? Lees deze tien tips.
Onderaan het artikel vind je ook een link naar het artikel “Waar aardbeiplanten kopen”.

okt 022012
 


De vierkante meter moestuin, de hype van het voorjaar, wordt dit seizoen nog altijd uitgetest door GroentenInfo. Met als leuze : “Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!”

In de update van dit artikel vindt u nog meer foto’s uit de teeltbeschrijving vanaf april tot nu. Let wel, deze fotoreportage is zeker nog niet volledig. Deze winter zullen we heel veel aandacht besteden aan deze vierkante moestuin, zodat u volgend voorjaar, met een gedetailleerde handleiding, ook aan de slag kan.
Hierbij een greep uit de foto’s.

  • Zet uw muisaanwijzer op de foto en u kunt de volledige beschrijving lezen. 
  • Of klik op de foto’s om ze te vergroten en  te doorbladeren en zo kunt u ook de volledige beschrijving en uitleg  te lezen.

Lees verder en bekijk nu al een greep uit de foto’s en tips over de vierkante moestuin

aug 162012
 

Willy Laureys stuurde foto’s van een geslaagd experiment bij een tomatenteelt naar lezersbijdrage@plantaardig.com.

Wie mijn artikels en die van Herman over tomaten telen al gelezen heeft, weet dat wij 100% voorstander zijn van blad plukken of snijden bij tomaten. Maar niet in de mate dat Willy dit doet, en over het algemeen niet zo vroeg op het seizoen. Ook leest u nergens dat wij meerdere stengels op één plant aanraden bij de grootvruchtige tomatensoorten. Bij de kerstomaten wel. Willy L. bewijst met zijn foto’s dat ook een ietwat andere aanpak kan werken. Daarom wil ik jullie zijn teeltmethode niet onthouden. GroentenInfo is immers een website voor, maar ook door hobbytuinders. En foto’s van een geslaagd teeltexperiment van een hobbytuinder met een zeer grote ervaring horen zeker en vast op de website thuis.


Veel plezier en inspiratie gewenst bij de bijdrage en foto’s van Willy Laureys.

Lees hier verder en bekijk de foto’s

aug 162012
 


Ik heb geen moestuin maar wou absoluut groenten kweken en heb het in pot gedaan. Mijn reactie komt er omdat ik een recordgrote brocolli heb geoogst uit pot die 730 gram weegt en een diameter heeft van 25 centimeter. Ik heb deze zeer goed en regelmatig bemest en veel water gegeven.
Graag zou ik mijn teeltmethode “Groenten in Potten” willen delen met jullie. Daarom stuur ik jullie een tiental foto’s over hoe ik te werk ga om groenten (veel broccoli, maar ook vruchgroenten) in pot te telen. De eerste drie foto’s tonen de broccoli van 730 gram. De broccoli doet het zeer goed in potten, zoals je op de andere foto’s ziet. Maar ook het mooie rijtje goed groeiende en goed verzorgde minikomkommers is een unieke en inventie teeltwijze. Ze groeien net zo goed als de tomaat en paprika in pot.
Lees hier verder, lees de teeltmethode van Johny en bekijk de foto’s

jul 162012
 

Zodra de uitlopers verschijnen kan je ze in potjes zetten, zonder ze van de plant te snijden. Geef de voorkeur aan de plantjes die het dichtst bij de moederplant staan De junidragers mogen nu, na de oogst “gemaaid” worden, dat wil zeggen dat het oude blad verwijderd wordt en dat er slechts enkele bladeren blijven Lees hier verder

jul 162012
 

Wie nog wat verse boontjes wil in het najaar, die moet nu gaan zaaien. Twintig juli wordt algemeen gezien als de uiterste zaaidatum. Tenzij vroege nachtvorst roet in het eten gooit kan je dan nog oogsten tot na half oktober. Onderaan dit artikel bulkt het van de tips van tuinliefhebbers om de (laatste) zaai van boontjes tot een goed eind te brengen. Echt wel een mooi voorbeeld  hoe hobbytuinders uit Vlaanderen en Nederland elkaar kunnen helpen via deze digitale weg.

Enkele jaren geleden werd er verteld hoe je toch met succes de laatste boontjes kon zaaien ondanks de hitte en droogte. Een paar jaar geleden was de overvloedige regen een probleem om de laatste boontjes te laten boven komen. Dit jaar is het opnieuw een dubbeltje op zijn kant. In veel regio’s is de grond zeer nat en wordt nog regen voorspeld. Daar houden boontjes helemaal niet van.

Gelukkig is dit artikel heel hard aangegroeid met heel veel tips en adviezen van hobbytuinders uit de Lage Landen, de moeite waard om even de tijd te nemen om dit door te nemen.

Ontdek in dit artikel hoe je met succes bonen kan zaaien, dank zij veel tips van medetuiniers.

Klik hier om het artikel te lezen.

aug 012011
 

In dit artikel gaan we nog wat dieper in op de teelt van de zogenaamde snoeptomaten of snacktomaten. Er werd eerder al een uitvoerig artikel over gepubliceerd. Dit keer wordt uitgelegd hoe je in de kas 8,6 kg snoeptomaatjes van één plant kan plukken, dit is een winkelwaarde van 32 euro!
Ook in een pot op het terras kan het : snoeptomaatjes telen!. Ze zijn even smakelijk. Helaas is de groei veel trager en zal je op één plant wel vijf stengels kunnen telen, maar toch “slechts” twintig trossen.

Lees nu hoe je met extra stengels een maximale opbrenst kan halen bij kleinvruchtige tomatensoorten, in de kas of op het terras.

Klik hier

jul 172011
 

imageIn dit bericht vindt u enkele pagina’s met “tips voor beginners” uit de folder “De moestuin tijdens de zomer”. Volgende groenten werden er vandaag  uitgelicht : Aardappelen, aardbeien, rode biet, ajuin, prei, sla, veldsla, venkel, spinazie, slasoorten, witloof.Hoe de pagina’s doorbladeren? Klik op een afbeelding om een pagina  te lezen, klik daarna op de gelezen pagina  om de volgende pagina te laden.

Klik hier om de pagina’s uit deze folder te bekijken

apr 252011
 

Vanaf nu tot eind mei (begin juni) kan je suikermaïs zaaien.

suikermais (5)In dit artikel leest u alles over de teelt van suikermaïs. Maïs behoort tot één van de makkelijkste teelten in de moestuin. Weinig of geen belagers waar je rekening mee moet houden.  Nog meer dan bij andere groenten geldt bij suikermaïs : vers is best! Zelfgekweekte suikermaïs die je kan koken enkele minuten na het oogsten is een echte delicatesse.   Op voorwaarde dat je het juiste oogsttijdstip gekozen hebt. Zowel te vroeg als te laat oogsten zal de smaakervaring doen tegenvallen. Zowel aan de teeltwijze als aan het bepalen van het juiste oogsttijdstip wordt in dit artikel dan ook ruim aandacht besteed.

Lees hier verder

jun 192010
 

Knolvenkel kan je zaaien tot 20 juli en planten tot 15 augustus. Bemesten doen we voor deze groente beter niet, waarschijnlijk is er nog voldoende over van de vorige teelt. Knolvenkel is een typische herfstgroente. Problemen met de herfstteelt van venkel komen er niet zoveel voor. De plant ondervindt weinig hinder van insecten en voelt zich in de periode na de langste dat uitstekend in zijn sas.

De teelt van knolvenkel gaat het makkelijkst bij latere zaaidata. Venkel die rond de periode van de langste dag al in de tuin te groeien staat is gevoeliger voor opschieten, zeker bij de traditionele rassen. Na de langste dag gaat het allemaal veel vlotter om knolvenkel te telen, zowel de korter wordende dagen als de hogere nachttemperaturen zorgen ervoor dat de knolvenkel vlotter doorgroeit.

Als je daar rekening mee houdt is knolvenkel te rekenen bij de teelten die ook bij beginnende moestuinders zeker een grote kans op slagen heeft. Ziektes en plagen zijn bij deze groente eerder uitzondering.  Je kan alvast aan de slag met de  geïllustreerde teelthandleiding van GroentenInfo over knolvenkel (11 pagina’s)

Klik hier om alles over de teelt van (knol)venkel te lezen.

Je kan alvast aan de slag met de geïllustreerde teelthandleiding van GroentenInfo over knolvenkel (11 pagina’s)

Klik hier om alles over de teelt van (knol)venkel te lezen.

jul 122009
 

Hierbij zetten we nog eens de tabel met de uiterste zaaidata of plantdata op de voorpagina.

Verschillende perceeltjes komen nu vrij en het loont zeker de moeite deze nog met een nieuwe teelt op te vullen. Sommige groentes kennen al begin juli hun laatste zaaidatum, terwijl andere nog wel tot half augustus of zelfs begin september kunnen gezaaid worden.
Geen nood dus moest u nog niet de tijd gevonden hebben om dit jaar veel groenten te telen. Of pas begin augustus terug komt uit vakantie.

Je zou einde juli al kunnen kiezen om vrijgekomen perceeltjes van een groenbemester te voorzien. Maar, je kan echt nog wel heel wat zaaien of planten vanaf nu tot einde augustus. Zo heb je in oktober geen kale moestuin, maar één die nog vol met groenten staat. Zaaien of planten tegen de deadline aan…..
Pa dan kan u tot diep in het najaar -en de laatste jaren dikwijls, dank zij het zachte klimaat, tot de jaarwisseling- groenten oogsten. Voordeel is dat de groenten in het najaar lang kunnen bewaren op het veld. Terwijl in volle zomer de bloemkolen, broccoli’s, sla… binnen de week oogstbaar zijn en snel moeten geoogst worden wil men geen kwaliteitsverlies hebben, kan dit in het najaar over een veel langere periode gespreid worden.

Bekijk de kalender met de uiterste zaai- en plantdata van de verschillende groenten.

okt 042008
 

Alhoewel chinese kool minder gekend is bij het grote publiek is het toch een aanrader om als najaarsgroente te telen. Chinese kool is een groente die zich zeer goed leent voor de moderne keuken in o.a. roerbakgerechten. De uiterste datum om chinese kool te zaaien staat op 15 augustus. Twee jaar terug werd zelfs pas op 2 september gezaaid en, dankzij het zachte najaar, toch een geslaagde oogst. Dat lukt waarschijnlijk niet ieder jaar. Maar kunt u voor 20 augustus chinese kool zaaien, dan hebt u bijna zeker een geslaagde oogst. Met als grote voordeel dat tijdens de oogst de groei bijna stilgevallen is en u zo weken aan een stuk regelmatig enkele kroppen kunt oogsten. Lees hier het artikel over de teelt van chinese kool tijdens het najaar.

aug 082008
 

kerstomaat_in_pot_zij_aanzichtDeze pot vol kerstomaten ontstond door zeven dieven met bamboestokken naar buiten te begeleiden zodat er voldoende licht in de plant komt. Zo heeft de pot nu bovenaan een diameter van meer dan één meter. En dit allemaal in een pot van 10 liter.
Dezelfde “pot vol kerstomaten” gaf de aanleiding om dieper in te gaan op de vraag of je tomaten moet dieven. Op deze vraag is er (in tegenstelling tot de beroepsteler, die steeds nauwkeurig zal dieven) voor de tomatenteler-liefhebber geen eenduidig antwoord niet meer. Dit komt door de grotere bekendheid en verspreiding van allerlei tomatensoorten, die vroeger in de klassieke moestuin niet voorkwamen.  Maar ook door de opkomst van andere teeltwijzen, zoals de teelt in pot op het terras.

Moet je tomaten dieven?
Antwoord : ja, maar….
….dieven en dieven is twee.

Lees hier verder en bekijk ook de vele verhelderende foto’s