Groenten

apr 172014
 

Half april in de moestuin, tijd voor een nieuwe lichting Maar ook nog tijd om te starten met een moestuin.

Het wordt zo stilaan tijd om afscheid te nemen van de zaai- en plantperiode van de typische voorjaarsgroenten. Met het aanhoudende mooie weer zal dat niet zo moeilijk zijn. Velen zijn al een eind opgeschoten met het werk. Busselwortelen, ajuin, erwten, tuinbonen en nog veel meer groenten waarvan sprake in het artikel over vroege voorjaarsgroenten van maart zijn al aan de groei of werden toch al in of onder de grond gebracht.

Een groot deel van de typische vroege voorjaarsgroenten kunnen we nog de hele zomer op regelmatige basis zaaien of planten. Voor wie het dit voorjaar allemaal wat te snel ging, en het mooie weer niet zo goed kon bijbenen is er goed nieuws. De echte vroege voorjaarsgroenten zoals erwten, tuinbonen, plantajuin, sjalot kunnen op de valreep nu ook nog de grond in. Voor vorstgevoelige en warmteminnende groenten zoals courgette, pompoen, bonen, suikermaïs is half april nog geen startpunt. Zij vrezen immers de lentenachtvorst die nog kan optreden tot half mei.

Er zijn echter ook veel groenten die het prille, koude voorjaar schuwen, maar niet zeer vorstgevoelig zijn. Voor deze groenten is half april, begin mei het tijdstip om ermee te starten. Over zulke groenten gaat het grootste gedeelte van deze nieuwsbrief.
Lees hier het volledige artikel.De Groente en Fruit Encyclopedie, zesde (!) druk is uit, een cadeautip voor het voorjaar!
Vooral de mond aan mond reclame van de vele tuinliefhebbers die het boek kochten zorgt ervoor dat het boek steeds in de aandacht blijft. Daarom mijn dank aan iedereen die het boek in de afgelopen jaren gekocht heeft.

De Groente en Fruit Encyclopedie. Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, 408 pagina’s, uitgegeven bij Tirion Natuur, ISBN 9789052109244 (Let op : nieuw ISBN nummer en nieuwe uitgever, belangrijk bij bestelling in de boekhandel). U kan het boek ook heel eenvoudig online aanschaffen, de volgende dag al in huis! Meer info daarover en recensies vind je op http://groenten-boek.plantaardig.com

apr 172014
 Weinig regen in het vooruitzicht de eerste tien dagen, het lijkt wel een herhaling van april 2007 en April 2009 en april 2011. Komt er zo bijna om de twee jaar een warme aprilmaand? Plaatselijk is het zeer droog, vooral in de groentetuinen op lichte grond (zandgrond). De volgende dagen komt er regen aan, maar slechts een beperkte hoeveelheid en zeer verspreid. De kans is dan ook groot dat de tuin in relatief droge toestand blijft de komende tien dagen.

Bladgroenten in de tuin zoals spinazie en slasoorten en ook de radijzen kunnen best eens een extra gietbeurt krijgen.

Bij de erwten, tuinbonen, aardappelen, ajuin, broccoli, bloemkool die al een tijdje in de groei zijn kunnen we nog eventjes de kat uit de boom kijken. Voor die groenten kan je het weekend afwachten, en hopelijk valt er in uw tuin dan wat regen. Valt er slecht een paar liters, dan zal, naarmate deze groenten in bloei komen of het oogststadium naderen een gietbeurt zich binnenkort toch opdringen.

Maar misschien bent u pas onlangs met de groentetuin begonnen. Groenten die nog niet lang geplant of gezaaid zijn hebben nog te weinig wortels om het vocht uit de diepere lagen te halen. Eén extra gietbeurt kan hen al vooruit helpen. Maak zeker niet de fout te veel en in te kleine beurten te gaan gieten.

Hebt u nog nog één en ander te planten of te zaaien? En is de grond toch wel droog? Dan zijn de 20 tips bij droogte in dit artikel zeker nuttig. Ze werden ook al aangevuld met tips van lezers.

Klik hier om de talrijke tips te lezen

Margriet schrijft op de facebookpagina van GroentenInfo (http://www.facebook.com/groenteninfo)
“Ik heb het boek al zo’n 3 jaar en heb er ontzettend veel informatie uit gehaald.Ik stond zelfs met het boek in mijn kas bij de meloenen en wist zo precies hoe ik die moest snoeien. Het boek is makkelijk te lezen met duidelijke beschrijving en foto,s. Wat ik ook zo fijn vind is dat in het boek veel informatie staat over fruitbomen,hoe die te snoeien,voor welke ziektes ze vatbaar zijn. Het boek is echt een aanrader!”
Welke boek? De Groente en Fruit Encyclopedie natuurlijk! Het standaardwerk voor iedereen met een eetbare tuin. Nu al aan de zesde druk toe. Meer info op http://groenten-boek.plantaardig.com

apr 072014
 

Dit artikel gaat over de verschillende aandachtspunten bij de aankoop en het uitplanten van groenteplanten. De groentetuin in april, klik hier

Dit is (helaas en voorlopig niets aan te doen…) een herhaling van een artikel, maar wel populair op de site en zeer toepasselijk tijdens deze vroege lente.

Lees verder over plantjes kopen van sla, spitskool, selder, peterselie, broccoli, bloemkool en rode kool.

Tuinman Peter schrijft ondertussen wél nieuwe berichten op GroentenInfo, je kan ze lezen via www.peter.plantaardig.com

mrt 132014
 

Het prachtige weer heeft ervoor gezorgd dat dit artikel twee vroeger dan vorig jaar op de voorpagina kan gezet worden. Door gebrek aan regen de laatste tijd is bij heel veel moestuinders het buitenseizoen eigenlijk al begonnen Dit artikel bevat heel wat tips voor de vroegste teelten die traditioneel vanaf maart in de moestuin geteeld worden, met aandacht voorde bemesting. En voor wie nu eventjes niet de tijd heeft, geen erg, de plantperiode voor de typische vroege voorjaarsgroenten loopt tot minstens half april.

Lees verder over spinazie, erwten, radijs, spitskool, aardappelen, ajuin, wortelen e.a.

Tip : Gronddoek plaatsen, stap voor stap.
Het gebruik van antiworteldoek of gronddoek vindt meer en meer ingang bij de volkstuinder. Op GroentenInfo had o.a. Herman het er al over in twee artikels. Sla, ajuin, peterselie, koolgewassen, het is allemaal mogelijk (zie drie artikels via deze link worteldoek ). Fil maakte een fotoreportage voor GroentenInfo over hoe hij te werk gaat om dit doek te plaatsen. Een strakke plaatsing van het worteldoek is noodzakelijk, zo gaat het planten veel makkelijker en blijft het doek het hele seizoen op zijn plaats.

jun 182013
 

prei-planten
Het is aflossing van de wacht. De groei in de tuin gaat voorlopig niet al te hard. Er valt weinig regen en er is dikwils een frisse noordoostenwind. Toch komen in de 2de helft van juni en begin juli heel wat stukjes grond in de moestuin vrij.
Spinazie, spitskool, radijsjes, peulerwten, slasoorten, vroege aardappelen, lenteuitjes en jonge worteltjes ruimen dan de baan voor een volggewas. Toch is het nog niet nodig om nu al volop de kaart van de najaarsgroenten en typische nateelten te trekken. Er zijn immers in juni nog heel wat belangrijke hoofdteelten die kunnen opgestart worden. Een groentetuin opstarten in juni zou perfect kunnen.
In het vervolg van dit artikel werden heel wat teelttips en ideeën verzameld over de mogelijke teelten of nateelten die je kan opstarten in de loop van de maand juni.

Lees hier verder

feb 142013
 

omvalziekte
De kiemplantenziekte (omvalziekte, smeul) is de meest voorkomende oorzaak van het afsterven van pas gekiemde plantjes. Op de grens van grond en lucht ontstaat er een bruinverkleuring van het stengeltje waardoor het plantje al snel ‘omvalt’. In dit bericht tien aandachtspunten bij het zaaien om de kiemschimmel te voorkomen

Lees verder

nov 232012
 

Plant op het einde van de winter eens enkele pastinaakwortels, dikke winterwortels en uitgegraven snijselder in pot. Het levert einde mei al een mooi bloemrijk terras op. Op de foto van links naar rechts : bloeiende wortelen, oerprei, bloeiende pastinaak, bloemkool en de bloeiende selder op de achtergrond. Ook kan je misschien de bloeiende engelwortel ontwaren tussen het gebladerte!

okt 262012
 

Geen koudeprikje met wat grondvorst dit jaar om ons te waarschuwen. Maar onmiddellijk een flinke duik onder nul. De eerste herfstnachtvorst  laat zich goed voelen. In veel regio’s (binnenland en meer noordelijk) wordt, misschien ook al morgenochtend, maar zeker en vast zondagochtend  -4°C luchttemperatuur voorspelt. Het ziet er dus naar uit dat we  eigenlijk onmiddellijk Lees hier verder

okt 022012
 


De vierkante meter moestuin, de hype van het voorjaar, wordt dit seizoen nog altijd uitgetest door GroentenInfo. Met als leuze : “Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!”

In de update van dit artikel vindt u nog meer foto’s uit de teeltbeschrijving vanaf april tot nu. Let wel, deze fotoreportage is zeker nog niet volledig. Deze winter zullen we heel veel aandacht besteden aan deze vierkante moestuin, zodat u volgend voorjaar, met een gedetailleerde handleiding, ook aan de slag kan.
Hierbij een greep uit de foto’s.

  • Zet uw muisaanwijzer op de foto en u kunt de volledige beschrijving lezen. 
  • Of klik op de foto’s om ze te vergroten en  te doorbladeren en zo kunt u ook de volledige beschrijving en uitleg  te lezen.

Lees verder en bekijk nu al een greep uit de foto’s en tips over de vierkante moestuin

aug 162012
 


Ik heb geen moestuin maar wou absoluut groenten kweken en heb het in pot gedaan. Mijn reactie komt er omdat ik een recordgrote brocolli heb geoogst uit pot die 730 gram weegt en een diameter heeft van 25 centimeter. Ik heb deze zeer goed en regelmatig bemest en veel water gegeven.
Graag zou ik mijn teeltmethode “Groenten in Potten” willen delen met jullie. Daarom stuur ik jullie een tiental foto’s over hoe ik te werk ga om groenten (veel broccoli, maar ook vruchgroenten) in pot te telen. De eerste drie foto’s tonen de broccoli van 730 gram. De broccoli doet het zeer goed in potten, zoals je op de andere foto’s ziet. Maar ook het mooie rijtje goed groeiende en goed verzorgde minikomkommers is een unieke en inventie teeltwijze. Ze groeien net zo goed als de tomaat en paprika in pot.
Lees hier verder, lees de teeltmethode van Johny en bekijk de foto’s

jun 152012
 

Dit nieuwe artikel zet de focus op enkele teelten en op wat de weerman zo mooi “minder stabiel zomerweer” noemt. Terwijl we vorig jaar deze tijd  nog klaagden over de droogte en de hitte moeten we nu bij het werk in de moestuin rekening houden met de abnormaal lage temperaturen en hoge neerslagcijfers.  Het minder goede weer is dan ook de rode draad doorheen dit artikel met heel veel links naar extra informatie over tal van onderwerpen.

Ieder jaar opnieuw vraagt de moestuin tijdens de maand juni al onze aandacht. Terwijl het er in het vroege voorjaar wat rustiger aan toe gaat, komt tijdens de maand juni de groei van onze groenten in een stroomversnelling. Niet alleen van onze groenten trouwens, maar ook van het onkruid. Als dit alles gepaard gaat met voldoende regen dan hebben we wel wat moeite om alles bij te benen. Wat de onkruidbestrijding betreft lukt een schoffelbeurt niet altijd even goed, want een onverwachtse regenbui kan het onkruid op ons veldje voldoende energie geven om een tweede leven te beginnen.Tijdens de maand juni groeit alles wel heel hard. Harder dan tijdens het koele voorjaar, maar ook dikwijls sneller dan in juli en augustus. Hitte en droogte  zorgen dan dikwijls  voor een groeivertraging.

Als er één maand is waarbij er soms wat werk blijft liggen in de moestuin, dan is het juni wel. Er kan al geoogst worden, maar er moet ook nog gezaaid en geplant worden. En de gewasverzorging, die  moet ondertussen ook gewoon doorgaan.

Sommigen hebben al aardappelen geoogst. Oogst nu nog niet alle aardappelen, maar oogst ze struik voor struik. Aardappelen waarvan het loof nog niet aan vergeling toe is zullen eenmaal ze geoogst zijn, niet zo lang bewaren. Hou dus ook rekening met het aantal groeidagen vooraleer je een “proefrooiing” doet. Zelfs vroege rassen hebben toch 90 groeidagen nodig om volledig uit te groeien. Late rassen hebben 120 groeidagen en meer nodig. Wacht dus tot het loof minimaal half afgestorven is vooraleer het hele veld vroege aardappelen te oogsten. Toch zeker als je ze nog een tijdje wil bewaren.

Van aardappelen gesproken. Het huidige weer zorgt ervoor dat de aardappelziekte zich de koning van de moestuin voelt. De kans op een aantasting is momenteel zeer groot. Tenzij je zou gekozen hebben voor het ras Sarpo Mira, maar dat heeft weer andere nadelen. Moest je het nog niet gedaan hebben, dan is het hoog tijd om de aardappelen te beschermen tegen de aardappelziekte. Misschien vind je een bruin blaadje niet erg. Maar je mag het gewoonweg zo ver niet laten komen. Het grote gevaar is dat de aardappelziekte afzakt naar de knollen. En dan kom je binnen enkele weken, als er geoogst wordt voor verrassingen te staan.  Het aantal rotte knollen zal je dan zeker en vast niet op één hand kunnen tellen. Informeer u nog maar eens goed over de levenscyclus, de preventie en de bestrijding van de aardappelziekte (syn. aardappelplaag, Phytophthora infestans). Hebt u ook late aardappelen in de moestuin, dan is de bestrijding van aardappelziekte nog veel belangrijker. Bij de vroege aardappelen kan je als noodmaatregel het loof van de zieke aardappelen verwijderen. Want waarschijnlijk hebben de knollen al een grootte bereikt die acceptabel is. Maar bij de late aardappelen is dit nog helemaal niet het geval. Hoe dan ook, wie denkt dat het met die “loofverbruining” wel mee valt, is zeker en vast ontgoocheld als bij de oogst een groot aantal zwarte aardappelen opduiken.

Ondertussen maakt de coloradokever een gestage, maar zekere, herintrede in onze moestuinen. Probeer de kevers zo snel mogelijk op te sporen en te vernietigen. Zo vermijd je dat er eitjes kunnen afgezet worden. En de tweede generatie larven einde juni de aardappelplanten kaal wreet.

Door het weer groeien de aardappelen wel flink door. Dit kan misschien leiden tot meer holle aardappelen. Of er dit jaar meer holheid bij aardappelen zal zijn zullen we pas weten als de aardappelen ook effectief gebruikt worden. Enkel bij het doorsnijden van de knollen merk je de holte binnenin. Gelukkig zijn deze aardappelen nog perfect bruikbaar.

Wat met het huidige weer ook groeit als kool is, hoe kan het ook anders, spitskool. Misschien wel te snel. Door de enorme watervoorraad in de grond kan het wel eens gebeuren dat na een overvloedige regenbui de kolen openbarsten. Dan zit er niets anders op dan oogsten en gebruiken. Dergelijke open gebarsten kolen zullen snel rotten. Wil je het barsten tegengaan dan zou je kunnen de spitskolen die het oogststadium naderen wat oplichten met een riek tot je enkele wortels hoort knakken. Zo nemen ze minder water op en blijven ze langer intact. Spitskool in het vroege voorjaar, het is en blijft een aanrader. Van de typische en veel voorkomende kolenplagen zoals koolvlieg  heb je weinig last. En het is een heerlijke groente voor in een vroege zomerse wok.

Nog zo’n delicatesse, die in de winkel bijna onbetaalbaar is, dat zijn de de peultjes. Nog nooit heb ik een jaar overgeslagen. En sinds ik vorig jaar ontdekt hebt dat de vlezige peultjes met buitengewone zoete smaak -suikererwten- misschien nog lekkerder zijn ben ik nog meer fan van deze erwtensoort geworden. Suikererwten zijn, net zoals gewone peulen (sluimerwten) absoluut een aanrader voor iedere moestuin. Binnenkort kunnen we weer enkele emmers oogsten.Het koele voorjaarsweer zal ervoor zorgen dat de oogst van erwten meer gespreid zal zijn en we er langer zullen kunnen van genieten. Wie erwten of sluimerwten voorzaaide in potjes is nu al bezig met de oogst.

Aardbeien hebben echter heel wat te lijden onder de aanhoudende regen. Tijdig oogsten is nu de boodschap zodat er zo weinig mogelijk vruchten ten prooi vallen aan vruchtrot (botrytis). Wie kleine kapjes heeft om de aardbeien te vervroegen kan deze nu ook uitstekend gebruiken als regenbescherming. Misschien moet je overwegen om volgend jaar enkele boogjes over de aardbeien te plaatsen als ondersteuning van een doorzichtige folie om zo de aardbeien min of meer droog te houden. Laat de zijkanten wel open, het is zeker niet de bedoeling een vochtige ruimte onder de folie te maken. 
Ook de professionele telers beginnen stilaan te beseffen dat de openluchtteelt van aardbeien grote risico’s in houdt. Uit de krant van gisteren, deze zin “Alleen teelt onder kappen geeft nog zekerheid. Vollegrondteelt is gedoemd om te verdwijnen. Door de regen vermindert de kwaliteit van de vruchten zienderogen. Ze worden elke dag nat, zuigen te veel water op en barsten. Ook kan in enkele minuten  een hele oogst worden vernield”

Niet alleen de kwaliteit van de aardbeien is matig, ook de vruchtvorm is niet altijd perfect. Er zijn veel meer misvormde aardbeien door het slechte weer tijdens de bloei. En ook door de late nachtvorst die er nog was tijdens de nacht van 12 op 13 mei.

Van regenbescherming gesproken. Ook de tomaten zullen dit jaar enkel optimaal groeien als ze op zijn minst onder een regenbescherming staan. Het ziet er nu al naar uit dat veel tomaten in de open lucht het moeilijk zullen hebben om niet ten prooi te vallen aan de aardappelziekte. Een kas is ideaal als regenbescherming. Zonder te overdrijven durf ik stellen dat in een kas waar het niet binnen regent of geen water druppelt de tomaten perfect gezond kunnen blijven. Voor wie een waakzaam oogje in het zeil houdt is bestrijding van aardappelziekte bij tomaten in een kas niet nodig. In open lucht, zelfs met regenbescherming moet je eigenlijk wel preventief te werk gaan. Met het huidige weer zal een eventuele ziektedoorbraak nog moeilijk tegen te houden zijn. Regenbescherming bij tomaten is een noodzaak met het huidige “zomerweer”.

Zoals gezegd, deze zomer is er één waar iedereen die een kas heeft er zijn voordeel zal kunnen uithalen. Zelden komen de voordelen van een kas zo goed naar buiten als dit voorjaar. Natuurlijk is de groei in de kas wat minder dan we gewoon zijn, maar al bij al scheelt het niet zo heel veel. Bij koel weer luchten we gewoon wat minder waardoor de temperatuur in de kas toch oploopt tot een aangename, groeizame temperatuur voor de tomaten. Een fout die nu wel kan gemaakt worden is dat er te weinig gelucht wordt, waardoor het vocht de kas niet kan verlaten. Met grotere kans op schimmels. Ook al is het geen goed weer, zorg er toch voor dat de kas al van ‘s morgens vroeg gelucht wordt. Je zou eventueel de kas ook ‘s nachts op een kiertje kunnen zetten als je ‘s morgens niet op tijd de ramen kan openen. Blijf dus luchten, ook ‘s nachts een beetje. Alternatief is dat je  de ramen ‘s morgens in alle vroegte al opent. Je ziet het, ik ben absoluut geen voorstander van een automatische raamopener die enkel en alleen open gaat bij een voldoende hoge temperatuur. Zo hou je het vocht veel te lang binnen. Het pas in de late voormiddag openen van de luchtramen van de kas is waarschijnlijk één van de meest voorkomende fouten, met dikwijls grote gevolgen voor de plantgezondheid.

Een andere reden waarom je niet al teveel vocht in de kas mag hebben is voor een goede bestuiving en bevruchting. Bloemen die te lang vochtige blijven laten het stuifmeel niet los. Momenteel zijn de tomatenplanten nog niet zo sterk belast waardoor de bladeren ‘s morgens gemakkelijk zullen gutteren. Wie ‘s morgens vroeg de kas lucht kan deze druppels aan de punten van de bladeren snel doen opdrogen. Van bladeren gesproken, misschien is het nodig nu al enkele bladeren te verwijderen bij tomatenplanten met zeer sterke groei. Tomatenbladeren kun je beter afsnijden dan afkraken. Hoe gladder de wond, hoe beter. Informeer u best eerst over blad snijden bij tomaten, want het is niet de bedoeling nu al een overmatige bladpluk toe te passen. Vruchten die teveel in de zon hangen zijn onderhevig aan diverse kwaliteitsgebreken zoals groenkragen en cirkelvormige scheuren.

Water geven bij tomaten moet je nu echt wel beperken. Het is het moment om de plant op zoek te laten gaan naar diepere grondlagen. En toch,  als er na enkele dagen bewolkt weer plots een zeer zonnige dag komt krijgen de planten het wel eens moeilijk. Dan merk je al snel welke planten een minder goed wortelstelsel hebben. Vooral planten met een beginnende kurkwortelaantasting krijgen het dan plots wat moeilijk wat zich uit als een lichte verwelking. Je kan deze planten niet helpen met plots heel veel water te geven, wel met een kleine hoeveelheid dicht bij de wortels te geven. Ook afwitten van de kas of een schaduwdoek ophangen  is nu echt nog niet nodig, schadelijk zelfs. Maar dat kan natuurlijk wel snel veranderen.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel en zo zijn er dit jaar minder krulkoppen gesignaleerd bij de tomaten. Doordat er minder licht is maakt de plant geen overtollige voedingsstoffen aan. En is er ook voldoende vocht in de plant om de assimilaten te verwerken. Bijna geen krulkoppen in tomaten dit jaar?

Wat je nog minder water moet geven, om niet te zeggen bijna geen, eenmaal ze goed aan de groei zijn, dat zijn de meloenen. Ondanks het koude buitenweer doen ze het in de kas relatief goed. Zeker en vast de geënte planten. Dit jaar groeien ze niet alleen sterker, maar ook sneller, zo lijkt het wel. Nu het weer niet echt super is zullen ze ook minder gemakkelijk vrouwelijke bloemen aanmaken waardoor het snoeien van de meloenen wel heel belangrijk is. Ook de insecten zijn minder actief, het is dus best zelf te helpen bij de bestuiving van de vrouwelijke bloemen.

In de kas staan waarschijnlijk ook wat komkommers. Die hebben minder last van het onstabiele zomerweer. Natuurlijk geven we ook wat minder water dan we gewoon zijn. Maar vruchtdunning en snoei blijven we bij komkommers uitvoeren zoals we gewoon zijn. Tenzij we minikomkommers telen, want dan is vruchtdunning en snoei helemaal niet nodig.

Boontjes zaaien, ja dat zouden we nu eigenlijk moeten doen. Maar dat valt echt niet mee als korte tijd na het zaaien weer zo’n plensbui valt. Wie niets speciaal doet zal zeker en vast problemen ondervinden met de opkomst. Koude grond en vocht zijn meestal de boosdoener. Nu en dan kan het ook een aantasting zijn van bonenvlieg. Op de website verschenen gelukkig al heel wat tips om de opkomst van de bonenzaden te verzekeren. Meer tips om de opkomst van bonen te verbeteren zijn altijd welkom, ‘ t zal nodig zijn met dit weer. Voorzaaien in potjes is natuurlijk een aanrader. Of de grond tijdelijk afdekken met folie zodat die niet doorweekt wordt na de zoveelste regenbui.

Vorige week bereikte ons  ook het nieuws dat de Groenten en Fruit Encyclopedie tijdelijk uitgeput is. Door de onverwachts goede voorjaarsverkoop heeft de uitgever zich laten verrassen. Toch zijn er in de boekhandels en tuincentra nog exemplaren in omloop. Het loont de moeite even poolshoogte te nemen bij uw plaatselijke boekhandel. Eventueel kunnen zij een exemplaar van een andere vestiging laten overkomen. Online kan je de Groente en Fruit Encyclopdie voorlopig niet aankopen. Weet jij nog een shop waar de Groente en Fruit Encyclopedie aanwezig is, laat je het dan weten op lezersbijdrage@plantaardig.com a.u.b? Alvast bedankt.

Door het natte weer was het soms niet altijd mogelijk om de wortelgroenten voor de wintermaanden te zaaien (witloof, pastinaak, winterwortelen, schorseneer). Zopas bereikt mij de vraag of het nog de moeite loont om winterwortelen te zaaien. Wel, eigenlijk is het te laat volgens de teeltschema’s. De winterwortelen zullen niet meer optimaal uitgroeien. Waarschijnlijk zijn de waswortelen (Nantes-types) een alternatief. Busselwortelen kan je natuurlijk nog altijd zaaien. Pastinaak kan je zelfs begin juli nog zaaien. Voor schorseneer is het eigenlijk ook te laat. Maar ik moet bekennen dat ik het er een week geleden toch nog op gewaagd heb. In november weten we of mijn zonde tegen de teeltschema’s al dan niet afgestraft zal worden. De wolkbreuk die ons hier dinsdag te beurt viel zou alvast voor een minder goede opkomst kunnen zorgen. Met het weer viel het het hier eigenlijk al het hele voorjaar niet zo goed mee. Een hagelbui begin mei die de spinazie aan flarden sloeg heeft ervoor gezorgd dat er geen spinazie kon geoogst worden. De groei van nieuw blad was minimaal en blijkbaar heeft deze stresssituatie de spinazie vroegtijdig doen opschieten. Hopelijk hebt u meer geluk met de oogst van spinazie.

Binnenkort plant u misschien de eerste prei. In deze periode van het jaar bestaat het risico op aantasting door preivlieg. Binnen enkele weken kan ook de preimot zijn onaangename gevolgen laten zien. Gelukkig is er een biologisch product dat beide plagen kan tegenhouden. Conserve is trouwens ook ideaal om rupsen in de koolgewassen te bestrijden. Ook Pyretrum is een biologische insecticide, maar heeft geen nawerking. Conserve wel, wat betekent dat enkele dagen later nieuw aangekomen rupsen of maden toch gedood worden.

Tuinbonen oogsten, dat is een werkje waar je misschien al mee bezig bent, of toch heel binnenkort zult mee beginnen. Zijn uw tuinbonen dit jaar wat later, dan is het artikel over luizen in tuinbonen misschien nog nuttig voor u.

Ondertussen kunnen we ook al denken aan het zaaien van de typische herfstgroenten. Andijvie, Radicchio, knolvenkel, groenlof, chinese kool, het zijn allen typische groenten die het beter doen als ze kunnen groeien na de langste dag. Het is een goed idee om nu nog niet alles te zaaien, maar er ook nog wat over te houden tot de uiterste zaaidatum. Dan oogst je deze groenten vrij laat op het seizoen en de groei is dan minder snel waardoor de oogstperiode langer duurt. Wil je uitzoeken wat je nog kan zaaien vanaf nu tot half augustus, raadpleeg dan de tabel uiterste zaai- en planttijdstippen. Wat kan ik nu nog zaaien of planten?

Door het koude weer valt ook de groei van de courgettes niet mee en is de bloei niet echt uitbundig te noemen. Is er dan eens een vrouwelijke bloem, dan is het een goed idee om de bestuiving zelf te doen en niet te betrouwen op de zeldzame hommels of bijen. Niet bestoven courgettes groeien slecht uit, hebben een puntige vorm en beginnen al snel te rotten.

Binnenkort verwacht ik ook wel wat vragen over het uitblijven van de vruchten bij aubergines. Het huidige weer zal de zetting bij aubergines geen goed doen, waardoor het dit jaar wat langer kan duren vooraleer de eerste aubergines beginnen te dikken.

In streken waar een grote plensbui viel zal er meer kans zijn op de vergeling van peterselie. De grond is er dichtgeslagen en de wortels zaten tijdelijk te nat. Daar kan peterselie niet zo goed tegen. Naast het vergelingsvirus dat hiervoor verantwoordelijk is zullen de verzwakte wortels de vergeling bespoedigen.

Als algemene teeltmaatregel lijkt het nuttig te zijn de bemesting bij volgteelten extra goed te verzorgen. Door de vele regen zal er wel wat stikstof uitgespoeld zijn. Geef uw groenten wat extra stikstof, maar overdrijf niet. Lees de instructies in het artikel over bijbemesting met stikstof na veel regenval.

Straks, maar wel wat later dan verwacht komen er heel wat perceeltjes in de moestuin vrij. Tijd voor een nateelt. Er zijn heel veel mogelijkheden. Misschien heb je dit onderwerp wat gemist in deze nieuwsbrief. Geen nood, daarover schreven we al eens een artikel, je kan het hier lezen :  De moestuin in juni, pas geoogst, lege veldjes, wat nu?

mei 122012
 

Uit het weerbericht van deze ochtend: “Er is gevaar voor vorst aan de grond op zondagochtend”.
Met een luchttemperatuur van 2° in De Kempen en 3°C op de meeste andere plaatsen in Vlaanderen is er gevaar voor lichte vorst aan de grond.
Volgens het Agriholland-weerbericht kan in verschillende regio’s in Nederland de luchttemperatuur naar 1°C zakken. Het is een dubbeltje op zijn kant, een graadje meer of min kan een groot verschil maken. Toch beste even checken of bescherming nodig is.

Lees verder

mei 082012
 

Na veertig jaar tuinieren een nieuwe moestuin!
Fil is een ervaren moestuinder, altijd bereid om mensen die vragen stellen op deze website te helpen.
Ik kreeg van Fil zopas ook nieuwe foto’s. En het was even schrikken van het mailtje die hij meestuurde.

“Als het na veertig jaar ophoudt op de tuin om te tuinieren, dan is dat is niet plezant. Om dan te stoppen met een fantastische hobby is niet zo gemakkelijk.
Dus begon ik gewoon een nieuw tuintje met nieuwe grond en al de problemen die bij een nieuwe tuin komen kijken. Een nieuwe uitdaging! Maar stoppen met tuinieren. Nee toch? !”

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan” is hier zeer toepasselijk. Hier alvast enkel foto-tips uit het nieuwe tuintje van Fil.

Interessante foto’s van zijn moestuin uit 2011 vindt u op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/op-foto-bezoek-in-de-moestuin-van-fil/

Klik op de foto’s om te vergroten en te doorbladeren.

Lees verder en bekijk alle andere foto’s

apr 102012
 

image

6a0147e3ac0efa970b014e88dfe16a970d-800wi6a0147e3ac0efa970b0147e3bc3ff8970b-800wi 6a0147e3ac0efa970b01538e197371970b-800wi  6a0147e3ac0efa970b01538e197371970b-800wi

Via de reacties op GroentenInfo kwam ik op de site van Sjef terecht. Het was voor mij een hele grote en zeer aangename verrassing. Schitterende tips en foto’s! Heel veel praktische ideeën, zeer goed uitgelegd en met veel foto’s.

Dit schreef ik vorig jaar in Juni, ondertussen zijn er maar liefst zeven zeer gedetaileerde fotoreportages bijgezet door Sjef. We zijn blij dat Sjef blijft doorgaan met zijn zeer gedetailleerde fotoreportages. Echt de moeite waard. Zijn bijdrage nr 18, vroege preiplanten telen, voeg ik alvast aan mijn favoriete tips van Sjef toe hierboven genoemde favorieten toe.
De tips van Sjef kenmerken zich door een uiterste nauwkeurige uitvoering. Met zijn werkwijze kan er eigenlijk niets fout gaan. Maar dan moet je wel bereid zijn om voldoende tijd uit te trekken.

Lees verder en laat u aangenaam verrassen/verbazen!

apr 082012
 

Gisteren, 7 april, was ik bij een zeer groot tuincentrum. Hectisch! Een medewerker, nog een leerling van mij geweest, vertelde dat de afdeling groenteplanten dit jaar meer succes heeft dan ooit tevoren. Als je er de volgeladen tafels en karren met allerlei soorten groenteplantjes bekijkt, dan lijkt het wel of alles nu de tuin in moet. Is dit wel zo?

< a href="http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/begin-april-en-het-tuincentrum-staat-vol-groenteplanten-daar-sta-je-dan-als-n-van-de-vele-beginners-wat-meenemen-wat-niet/">Lees verder over groenteplantjes kopen begin april

apr 052012
 

“Witloofkroppen kweken kan zelfs zonder groentetuin”
is een bekend en veel gelezen artikel op www.plantaardig.com.
Nu zorgt Tuinman Peter voor een vervolg, of beter gezegd, een proloog bij dit artikel.

‘Witfloofwortels telen kan ook zonder groentetuin!’
Zelf had ik ook nooit gedacht dat dit kan, maar in dit artikel lees je hoe je witloofwortels kan telen in bloempotjes! En heb je meteen een oplossing als je geen moestuin hebt of als je eigenlijk niet voldoende ruimte hebt om het hele groeiseizoen een flink stuk van de moestuin te gebruiken voor de teel van witlofpennen. .

Ontdek nu deze unieke teeltwijze in het nieuwe artikel van Tuinman Peter

sep 042011
 

pottentuin Connie[21]_thumb[11]

Groenten in potten, natuurlijk kan het. Op deze site besteedden we er al meermaals aandacht aan. Maar dat het ook op zo’n grote schaal en met zo’n mooi resultaat kon als  in de tuin van Connie uit Sijsele, dat had ik nog niet durven stellen.
Voor Connie kent de teelt van groenten in potten blijkbaar geen beperkingen, tenzij zijn eigen vindingrijkheid. Maar ook daar is er voorlopig geen gebrek aan. Op een beperkte oppervlakte kweekt hij jaarlijks een zeer groot assortiment groenten in potten, met als speciale blikvangers zijn kerstomaten in hangpotten. De tuin van Connie is aangelegd als siertuin. De groenten in potten kunnen perfect dienen om de rand van de tuin, op de scheiding met de buren te benutten.

Lees verder en bekijk de foto’s

jul 262011
 

Na het succes met het telen van broccol in pot was het dit jaar de beurt aan de bloemkool om te groeien op het terras. Alhoewel er veel gelijkenissen zijn, is de teeltwijze toch net iets anders. Bloemkool vraagt meer aandacht wat betreft water geven en voeding. En er waren, zoals nogal gebeurt bij het telen van eigen groenten, enkele verrassingen onderweg. Kan je deze week nog plantjes van bloemkool op de kop tikken, dan kan het nog net om dit seizoen bloemkool in pot te telen.
Lees nu het gloednieuwe artikel op GroentenInfo, met talrijke foto’s

Bloemkool kweken op het terras? Klik hier

jul 172011
 

imageIn dit bericht vindt u enkele pagina’s met “tips voor beginners” uit de folder “De moestuin tijdens de zomer”. Volgende groenten werden er vandaag  uitgelicht : Aardappelen, aardbeien, rode biet, ajuin, prei, sla, veldsla, venkel, spinazie, slasoorten, witloof.Hoe de pagina’s doorbladeren? Klik op een afbeelding om een pagina  te lezen, klik daarna op de gelezen pagina  om de volgende pagina te laden.

Klik hier om de pagina’s uit deze folder te bekijken

jul 152011
 

Toen Bart Coenen, de hoofdredacteur van het tijdschrift Seizoenen van VELT, mij vroeg om de tabel met de uiterste zaai- en plantdata te bewerken en te mogen gebruiken bij een artikel dat in het zomernummer van Seizoenen zou verschijnen heb ik onmiddellijk ja gezegd. Hoe meer mensen deze nuttige tabel kunnen gebruiken, hoe beter. Als wederdienst kreeg ik de toestemming dit artikel exclusief aan te bieden aan de lezers van GroentenInfo. Je kan het artikel hier downloaden op de website van GroentenInfo

jun 192011
 

open tuinenVoor de 19de keer gaat het evenement “Open Tuinen” door, in Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen.  Open Tuinen van Landelijke Gilden bundelt dit jaar 244 tuinen om te bezoeken. Het weekend waarop zowat alle tuinen open zijn, is dat van 25 en 26 juni.

Als enthousiaste moestuinder wilt u natuurlijk enkele tuinen bezoeken mét een groentetuin. Om u het selectiewerk te besparen heb ik alle tuinbeschrijvingen nagekeken en deze geselecteerd die over een moestuin beschikken.

Sommige van deze tuinen leggen sterk de nadruk leggen op de eetbare tuin. Dat kunt u dan uit de beschrijving opmaken.

De tuinen met moestuin werden geordend per provincie:

Lees verder

mei 162011
 

De inleiding op de maandelijkse nieuwsbrief van 16 mei 2011, is mede dankzij de mail van Cor eigenlijk een nieuw artikel geworden.

Toen ik zondagavond besloot als inleiding op de maandelijkse nieuwsbrief één en ander te schrijven over de aanhoudende droogte, omdat ook ik ze zo vervelend vindt, kreeg ik het idee even te gaan kijken in het moestuindagboek van Cor. Benieuwd hoe Cor, met zijn vele jaren ervaring de droogte aanpakte. Maar ik vond er niet direct iets van terug. Dus mailde ik hem. En zo komt het dat onderaan dit artikel ook de ervaringen van Cor  en de beregeningsinstallatie van Cor’s moestuin staan.

Hebt u ook goede ervaringen met één of ander beregeningsysteem of watergeeftechniek voor de groenten in open lucht, laat het weten bij de reacties of mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com 

Lees verder

mei 032011
 

Door een crash van de website zijn de reacties tussen 27 april en 3 mei verloren gegaan, gelieve eventueel uw bericht opnieuw in te geven.

Deze nacht zakt de temperatuur tot +2°C onder thermometerhut. Dat betekent kans op grondvorst volgens de regio waar u woont. Raadpleeg het weerbericht. Bescherm eventueel aardappelloof, vroege boontjes en te vroeg geplante tomaten, courgettes, pompoenen enz.. De kans op vervriezing bestaat. De meeste andere groenten in de tuin zijn nu niet vorstgevoelig. Zie voor een overzicht gevoeligheidstabel groenten voor vorst

Zie voor gelijkaardige situaties archief lentenachtvorst 16 mei en lentenachtvorst 17  mei . Hou dus wat vliesdoek of folie bij de hand en volg de komende twee dagen uw regionaal weerbericht goed op. De eerste dagen gaan we enkele koude nachten tegemoet, maar daarna wordt het weer warmer.

update : op veel plaatsen vorstschade aan het aardappelloof Bekijk hier de foto’s

apr 022011
 

Een verplaatsbare folietunnel, zo noemt Astrid haar zelf gemaakte constructie die ze inzond als tip bij het artikel Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder. Ik vond het zo leuk, origineel en handig dat ik u deze tip zeker niet wilde onthouden.

Het is zowaar een kruisbestuiving van tunnel en koude bak. Een verplaatsbare en tegelijkertijd duurzame tunnel! Ideaal als mini-kasje om plantjes op te kweken of wat bladgroenten te vervroegen. Misschien een tip voor de doe-het-zelvers onder u?

plastiek-tunnel-moestuin

Dit is wat Astrid schreef
“Mijn zus heeft een verplaatsbare folie tunnel voor me ontworpen en gemaakt, zie foto. Het is een houten frame met elektrabuizen en moestuinfolie eroverheen. Wij hebben veel plezier gehad met het maken hiervan. De lijmtangen worden nog verwisseld met grote knijpers. Ik heb pas prei gezaaid en ben benieuwd naar het resultaat. We hadden in het hout gaten gefreesd waar de elektra buizen een paar centimeter in vallen en omdat bovenop het geheel een lange lat is vastgezet kunnen deze buizen zeker niet wegspringen. Het geheel is niet zwaar, ik kan het in mijn eentje wegdragen en verzetten.”

Lees ook het artikel

Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder

met foto’s genomen in de volkstuin van Gentbrugge op 1 april vorig jaar.