Dit artikel werd zopas aangevuld met de ervaringen van Cor, een moestuinder met jarenlange ervaring Lees de update onderaan dit artikel.

Op de lezing “Basisprincipes voor de moestuin” die ik vorige zondag gaf in het prachtige kasteeldomein van Poeke kwam opnieuw de strijd tegen de wortelvlieg ter sprake. Het insectengaas is daarbij nog steeds wapen nummer één.
Iemand uit het publiek had ook al het nieuwe ras Fly Away F1 getest. De wortelen werden gezaaid in mei en geoogst in oktober. Ze stonden dus een relatief lange periode in de tuin, wat de kans op overschrijding van de schadedrempel veel groter maakt. Het bleek dat de schadedrempel niet overschreden was. Er was lichte aantasting, maar de wortelen waren nog voor consumptie vatbaar.

In het kaderstuk, onderaan het artikel De zaadhandel staat klaar voor een nieuw seizoen van het tijdschrift Moestuin van Februari staan ongeveer dezelfde bevindingen.

…Vrijwel alle bedrijven waar Moestuin mee sprak hadden positieve ervaringen met een relatief nieuw wortelras Fly Away F1 hybride en Resistfly F1. De rassen zouden een stuk minder gevoelig zijn voor de wortelvlieg,…

…Overigens lijken de resultaten wel wat wisselend te zijn, bij de één helemaal geen aantasting, bij de ander toch wel wat, maar wél minder dan ‘normaal’. De ervaringen van Bauke Beukens waren ronduit negatief: ‘De wortel Flyaway was bij ons even erg aangetast als de Amsterdamse Bak en Mokum F1. Beslist niet voor consumptie geschikt. Onze tip: gebruik insectengaas, dat heeft 100% werking!’…

In de catalogus van het Vlaams Zaadhuis staat het volgende over dit ras:

Het eerste ras met een goede resitentie tegen wortelvlieg, evenwel niet volledig resistent (nvdr dit is dus tolerant) Plant bij voorkeur een rij andere wortelen naast Flyaway, de wortelvlieg zal haar eieren dan eerder bij het andere ras leggen.

Wat kunnen we daar nu uit besluiten? De infectiedruk speelt hier een grote rol . Als de infectiedruk zeer hoog is en alle factoren voor wortelvliegaantasting gunstig zijn dan zullen deze tolerante rassen wel degelijk aangetast worden. Het is daarom belangrijk als we deze tolerante wortelrassen willen telen zonder insectengaas er rekening gehouden wordt met de factoren die de aantasting door wortelvlieg bevorderen. Dit zijn

 • luwte en windstilte, probeer wortelen te telen op een plaats waar de wind goed aan kan.
 • gebruik van organische mest (ook de gedroogde organische mest) trekt wortelvlieg aan
 • zandgronden hebben van nature een veel hogere infectiedruk tegen wortelvlieg
 • warm, vochtig, zwoel weer
 • mei en juni zijn de twee topmaanden voor de wortelvlieg
 • een schrale ontwikkeling van het gewas bevordert de eiafzet van de wortelvlieg
 • wortelen telen na groenten van de familie van de schermbloemigen

Lees meer over de wortelteelt en de levenswijze van de wortelvlieg

Update
Onlangs kreeg ik dit bericht van Cor. Zijn bevindingen met “Fly Away” zijn helaas ook niet helemaal positief. Twee rijen waren niet aangetast, één rij wel. De zoete smaak kwam ook terug in mijn zeer laat gezaaide Fly Away wortelen.

“Dit jaar heb ik zomerwortel gezaaid van het ras Flyaway .
Dit ras zou geen wortelvlieg aantrekken en geen larven hiervan in de wortel zitten.
Dat had te maken met een bepaald zuur wat nodig is voor de ontwikkeling van de larven.
Dit zuur is in deze wortel afwezig.
In het begin waren ze vrij van aantasting maar vandaag oogstte ik en maakte ze
machinaal schoon en …………… wel degelijk aantasting.

Die worteltjes leken eerst heel goed.
Ik had 3 kleine rijtjes gezaaid.
De eerste 2 waren mooi, vrij van aantasing maar misschien iets te zoet.
Het laatste rijtje, allemaal gelijk gezaaid , was eigenlijk onbruikbaar.
Bijna allemaal flink aangetast, mogelijk eerder uit de grond halen.
Ik snijd ze in stukken en doe ze in een schrabmachine.
Het was echt geen zicht, ik heb met moeite een maaltje uitgezocht.
(Voor wie de site van Cor nog niet kent : uit zijn stipt bijgehouden dagboek is heel wat kennis te rapen, en het foto-album is ook de moeite)

Update
Vandaag stuurde Kris een berichtje. Zijn bevindingen zijn zeer positief!

Hallo beste tuinvrienden,
als beginnend hobbytuinder lees ik sinds enkele maanden met veel interesse de mij toegestuurde tips en berichten.
Vandaag las ik zo over de ervaringen van Cor ivm het hogergenoemde wortelras.
Ook ik heb dit ras gekozen voor de aangehaalde resistentie tegen wortelvlieg: heb gezaaid half juni. Wortels kwamen slecht en zeer onregelmatig
uit, zodat ik eerst dacht dat dit niks zou worden. Echter langzaam maar zeker kwamen de rijen volledig uit : ik oogst nu sinds 2 weken mooie stevige wortelen :ZONDER AANTASTING !!
ik moet nog vermelden dat onze tuin dit jaar de eerste keer wordt gebruikt als moestuin (voordien
braakliggende grond) en dat het om droge zandgrond gaat. Heb (als onervaren teler) enkel wat “roze korrel” gebruikt bij de zaai .
Ik hoop volgend jaar evenveel succes te hebben !

Hebt u goede of slechte ervaringen met dit wortelras? Laat het weten via lezersbijdrage@plantaardig.com

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  27 reacties aan “Wortelen en wortelvlieg : bestaat resistentie of is het tolerantie?”

Reacties (20) Pingbacks (7)
 1. PIet,

  Bij de wortelen heb ik een omheining gemaakt van 1 m hoog, de wortelvlieg vliegt maar 0,5m hoog, ik vind dit eenvoudig om te wieden, je moet niet steeds het gaas verwijderen. ik leg langs beide kanten enkele stenen zodat ik er makkelijk in kan. Voor de kolen doe ik het met ijzeren bogen waar ik het gaas over leg. Maar je mag het ook rechtstreeks op de kolen leggen heb ik gezien bij de bioboer. Door het gaas heb je ook geen enkel rupsje meer in uw broccoli.

  • Dag Danny,

   Dat had ik ook al ergens gelezen, maar aangezien ik het doek zowel tegen wortelvlieg,koolvlieg, trips, koolwitje en andere vlinders, bladluizen etc wil gebruiken denk ik niet dat een omheining van 1 m voldoende zal zijn. Maar moest het enkel voor wortelvlieg zijn zou ik het zeker ne keer proberen

   groetjes

   Piet

 2. En iemand ervaring met ECO-style Wortelvlieg vrij?
  Het is steenmeel, schijnt de beste biologische methode te zijn tegen o.a. wortelvlieg.

  • Voor België is dit middel niet van toepassing want hier wordt het niet verkocht, dit kan 2 oorzaken hebben, – het is niet erkend door het ministerie van landbouw en ook dit is tweeledig, 1 het is niet toegelaten door onze fytowetgeving, 2 het is door de betreffende firma niet aangeboden voor erkenning(want daar zijn veel kosten aan verbonden) -het wordt door de betreffende firma in ons land niet in de verkoop aangeboden(dit is een commerciële overweging). Nu to the point, het kan zijn dat dit middel werkt maar ikzelf ken het niet, wel nog gezien in Nederland op beurzen. Jammer ik kan niet al je vragen beantwoorden, groetjes Peter

 3. Hallo,

  Ik ga het insektendoek dit jaar proberen, ook ik heb afgelopen jaar Fly away geprobeerd en eromheen gewone nantes gezaaid, als afleiding, zoals vermeld, de eerste wortels waren redelijk schoon, maar vanaf de zomer waren ze niet te eten, totaal aangevreten van onder naar boven. Ik ga weer terug naar de oude vertrouwde nantes, maar nu met insektengaas.

  Gr. Jessie.

  • Insectengaas is nog steeds de enige en de beste methode om gave worteltjes te kunnen oogsten, al de rest geeft wel een bepaalde vorm van bescherming maar is niet 100% waterdicht. Groetjes Peter.
   P.s. ik gebruik al jaren insectengaas voor: wortelen, ajuin, sjalot, pastinaak en koolgewassen met een beschermingsgraad van 95%. Ook scheikundige middelen kunnen niet voor 100% bescherming bieden.

   • Dag Peter,

    Ik heb er ook doek gekocht om dit jaar verschillende groenten eronder te telen. Ik dacht aan wortelen, prei, ui, broccoli, bloemkool etc.

    Echter hoe ga je te werk om onkruid te wieden want op het moment dat je de doek wegneemt om onkruid te wieden kan de wortelvlieg wel bij de plantjes.
    En een tweede vraag, maak je een tunnel met electriciteitsbuisjes of laat je de doek gewoon rusten op de groenten

    alvast bedankt voor het antwoord.

    Piet

   • Vliesdoek mag je onmiddellijk laten rusten op de planten, het schijnt dat de wortelvliegen niet vroeg in de voormiddag actief zijn, vroeg in de voormiddag het vliesdoek wegnemen, wieden en terugleggen. Groetjes Peter

 4. Hallo,

  Klein vraagje, de namen vliesdoek, groeidoek en insectengaas worden hier door elkaar gebruikt. zijn deze allemaal geschikt om een volledig seizoen over de wortelen te laten? enzo ja over welke dikte van agryl hebben we het dan p17,p19, p22. Ik heb namelijk p22 liggen dat ik gekregen heb van de buur. Deze is gebruikt om een veld prei af te dekken deze winter maar de boer zei dat het zeker niet de bedoeling is van deze agryl lang over een teelt te laten liggen, deze is enkel te gebruiken in de periode van wind en vrieskou zei hij.
  Alvast bedankt voor de reacties

  Piet

  • Dag Piet,
   vliesdoek kan enkel in het voorjaar gebruikt worden, daarna wordt het eigenlijk te warm onder zo’n doek. Het hangt af van het voorjaar natuurlijk, maar zo ergens in mei moet dat doek eigenlijk van de planten af. Hoe dikker, hoe minder lang in het voorjaar je het kan laten liggen.
   Insectengaas is luchtiger en kan een heel groeiseizoen gebruikt worden. De bedoeling van vliesdoek is vooral vervroeging, met als bijkomend voordeel dat het insecten weert. Dus, inderdaad, nu vliesdoek gebruik heeft geen zin. Insectengaas is duurder dan vliesdoek, maar gaat heel lang mee. Vliesdoek is minder duurzaam.
   groeten
   Luc

   • Hallo,

    Na bovenstaande antwoord ben ik ervan overtuigd dat ik volgend jaar mijn wortelen afdek met insectendoek. Een paar electriciteitsbuisjes en doek erover. Echter toevallig komt mijn vrouw op haar werk een catalogus tegen waar ze (voor de tuinbouw) insectendoek aanbieden in verschillende maaswijdtes. (en kan ik via haar werk bestellen aan tuinbouwprijzen) De maaswijdtes zijn :0.97 x 1.54, 0.39 x 77, 0.27 x 0.77.
    de wijdste wordt vliegengaas genoemd, de middelste luizengaas en de fijste tripsgaas.
    En nu vraag ik mij af welke te kiezen en is het misschien interessant om nog teelten af te dekken met insectengaas?
    ik denkt aan kolen voor de rupsen(vlinders), prei voor de preivlieg, trips. uien voor de trips. etc of is het eerder aangewezen voor andere ziekten om niet af te dekken zodanig dat de gewassen sneller opdrogen.
    Mijn concrete vraag heeft iemand ervaring met afdekken met insectengaas van allelei teelten en welke maaswijdte is aangewezen.

    groetjes

    Piet

 5. Ik heb al meerdere jaren last van de wortelvlieg,wat ook wel “vuur ” wordt genoemd.Heb wisselteelt,uien/sjalotten rondom,vroeg(maart )gezaaid en toch telkens weer last.Wat kan ik nog proberen??

  • beste Hannie.
   je kunt nog veel proberen.
   ik raad u aan om te zaaien en af te dekken met insectengaas en verzeker u dat je de wortelen zult oogsten zonder een made er in.
   kijk eens naar de foto’s van de moestuin van fil daar kun je zien hoe dat in zijn werk gaat.
   met vriendelijke groeten.
   fil.

 6. Ik zaai de wortelen op een hoge rug zodat je flinke wortelen krijgt door de
  losse grond.(klei).Aan weerszijden daarvan plant ik plantuien en of zaaiuien.
  Deze houd de ongedierte op afstand.

 7. Ik plant al jaren mijn wortelen in een perceel omheind met een houten frame waar ik vliesdoek tegen heb geplaatst de constructie is 1 m hoog en heb geen last meer van de wortelvlieg, vroeger had ik geen wortel zonder

 8. Wortelvlieg heeft drie generaties. De laatste is in september actief. Ik zou toch nog wachten tot oktober vooraaleer het doek weg te nemen.

  Luc
  http://groenten-boek.plantaardig.com

 9. Deze zomer heb ik wortelen onder insectengaas gezaaid.Wanneer kan het gaas verwijderd worden zonder alsnog last van de wortelvlieg te krijgen?

 10. Hallo tuinvrienden,
  Zelf ben ik niet een echte tuinder. De wortelen die ik zaai heten “amsterdam” Ik leg er gelijk groeidoek over. In het midden verhogen en af en toe los maken om uit te dunnen of onkruid weg te halen. Zodra ik kan oogsten, even omhoog, portie wortelen er uit halen en weer dicht maken. Al jaren mooie wortelen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)