Aardappelen

Alle artikelen over aardappelen planten, bemesten, kweken, rooien,

jun 032014
 


4 juni 2014. We kregen al regelmatig wat regen te verwerken. Het aardappelloof is al goed ontwikkeld waardoor het minder goed opdroogt. Kortom, de ideale omstandigheden voor aardappelziekte zijn al een hele tijd aan de gang. Er was al aardappelziekte gesignaleerd. Met de huidige regen en de aangekondigde opwarming zullen er nieuwe infecties optreden. Controleer uw gewas vanaf nu elke dag! En grijp bij vaststelling van de ziekte onmiddellijk in. Maar omdat de omstandigheden zo slecht zijn, is preventief behandelen aan te raden. Omdat er ook na het weekend opnieuw regen voorspeld wordt blijft de situatie de komende twee weken zeer gunstig voor de ontwikkeling van de aardappelziekte.
Als de bladeren van aardappelen gedurende een bepaalde tijd nat blijven, dan is de kans op de kieming van de sporen van de schimmel groot. Een preventieve bestrijding moet nu zeker uitgevoerd worden, indien nog niet gebeurd. Hebt u al eens behandeld, dan is het nu zelfs tijd voor een nieuwe gewasbescherming….

De vrees bestaat dat gewone preventiemaatregelen, zonder bespuiting, dit jaar, 2014,  onvermijdelijk tot catastrofes zal leiden in veel tuintjes!!!!   Alleen resistente rassen blijven buiten schot vrees ik.

Lees verder over de preventie en bestrijding van aardappelziekte.
sep 282012
 

Kan je aardappelen telen zonder aan te aarden. Kan je aardappelen eigenlijk gewoon bovenop de grond telen? En kan je vermijden dat je ze achteraf uit de grond moet graven?
Als je het doet op de gangbare manier kan dit natuurlijk niet. Want de knollen zouden blootgesteld worden aan het licht en het resultaat zou een oogst zijn van donkergroene, niet eetbare knollen.
Het lijkt niet mogelijk en toch hebben twee van onze lezers deze methode onafhankelijk van elkaar uitgetest en voor zichzelf succesvol bevonden.  Ook al hou je het liever bij de gewone plantmethode, je krijgt er zeker en vast nieuwe inzichten door, waar je uw voordeel kan uithalen.
Lees hier de experimenten van Marc en van Michel

aug 142012
 

ph5bm14a

Deze week kreeg ik van Herman de Moor foto’s van een door mij nog niet eerder geziene aantasting, namelijk ondergrondse wraatschade van slakken aan de aardappelknollen. Toch blijkt dit nog meer te voor te komen. Ik heb de foto’s en een document over deze ondergronds levende slakken toegevoegd onderaan het artikel.

Ondertussen maken we van de gelegenheid gebruik om ook nog eens de andere veel voorkomende gebreken bij gerooide aardappelen te tonen en te verwijzen naar de artikels hierover. In dit artikel hebben we het achtereenvolgens over luchtknollen, groeischeuren, holheid, zwarte aardappelen, schurft, ritnaalden en doorwas. Dit jaar zullen er meer rotte aardappelen zijn omdat de aardappelziekte ook de knollen kan aantasten

En er zijn ook nog twee niet opgeloste aardappelproblemen bij de reacties. Eentje over zwart koken en eentje over aardappelen met bruine vlekken. Misschien dat iemand van jullie het weet?

Lees verder

jun 202012
 

Geen ziekte die zo veel voorkomt en waar men zo weinig durft over schrijven in tijdschriften en boeken voor de hobbytuinder. GroentenInfo streeft ernaar correct advies te geven. Daarom deze tweede waarschuwing. De situatie is dan ook heel uitzonderlijk. Dit jaar zullen zullen er zeker en vast *catastrofes* gebeuren. De ziekte is door het slechte klimaat ondertussen aan zijn negende generatie toe dit jaar. Het gaat veel sneller dan andere jaren. Daarom geven wij u met deze foto’s de beginnende symptomen van aardappelziekte. Ook ik heb gisteren het advies gevolgd van het aangepaste artikel op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelplaag-waarschuwing-en-bestrijding/

Aan beelden van totaal verwoeste aardappelplanten geen gebrek. Maar het is belangrijk de ziekte heel snel te ontdekken. Daarom deze foto’s van de kenmerken helemaal in het begin van de aantasting.

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelplaag-waarschuwing-en-bestrijding/

nov 242010
 

aardappelcystenaaltjeEen nieuwsbericht, dat vandaag verscheen in de landbouwpers, gaf mij het idee even een rondvraag te doen hoe de wettelijke verplichtingen in verband met vruchtwisseling bij aardappelen en aardappelziektebestrijding op jullie volkstuincomplex geïnterpreteerd worden.

24/11/2010. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in België heeft de export van consumptieaardappelen naar Rusland stil gelegd.  De reden is dat het Russische bureau voor de voedselveiligheid  eind vorige week opnieuw het aardappelcysteaaltje Globodera rostochiensis in een partij aardappelen uit België heeft gevonden.

Het probleem ontstaat door te lang aardappelen op hetzelfde perceel te telen. Dat leidt uiteindelijk tot een verminderde opbrengst. De Russen gebruiken de consumptieaardappelen soms als plantgoed. Dan kan het aaltje in de bodem terechtkomen. Daarom is de voedselcontrole in  Rusland erg streng voor de aaltjes.

Lees verder

sep 142010
 

 44wwxnrr

Het was weer eens een kwakkelzomer en van nazomer is er ook weinig sprake. Op heel veel plaatsen heeft de aardappelziekte bij de tomaten lelijk huis gehouden. Dit jaar eerder onverwacht, want tot halfweg de zomer waren er weinig problemen.

Op de site verschenen al diverse artikels over de aardappelziekte bij tomaten. Nu houden we een enquête over deze aardappelziekte. Of u al dan niet aardappelziekte gezien hebt. Of u al dan niet de oogst reddeloos verloren zag gaan. Of u bespuitingen uitvoert, waarmee en hoe? Of u rassen kent die minder gevoelig zijn?

Het is onze grote wens dat u deelneemt aan deze enquête, zodat we een massa gegevens bekomen die kunnen helpen om volgend jaar de aardappelziekte beter te lijf te gaan. Wij hopen op 10 minuten van uw tijd!

Alvast hartelijk dank voor uw deelname. De resultaten worden vanzelfsprekend nadien uitgebreid besproken.

Nog nooit werd de problematiek  van aardappelziekte in tomaten bij de hobbytuinders immers in kaart gebracht. Door deze enquête in te vullen neemt u deel en verleent u uw steun aan een uniek project in Vlaanderen en Nederland.
Ieder hobbytuinder in Vlaanderen en Nederland heeft er baat bij deze enquête in te vullen.

Klik hier om deel te nemen aan de enquête.

Hartelijk dank voor uw deelname!

jun 112010
 

voor-de-tomaten-ziektetomaten-ziekte-plaag-2de-tros 

Afgelopen week waren de  nachten uitzonderlijk warm en viel er regelmatig regen. En dat betekent dus extra schimmeldruk. Met name de aardappelplaag kreeg afgelopen week diverse infectiekansen. Na de waarschuwing van vorige week voor de aardappelziekte bij aardappelen wordt het hoogtijd om ook aandacht te besteden aan de infectiekansen bij tomaten. Daartoe kunt u het herwerkte artikel Waarschuwing aardappelplaag, nu ook bij tomaten in open lucht  lezen. Het bevat o.a. updates wat betreft middelengebruik.

Hulp gevraagd!

Bij het herwerken van dit artikel stootte ik op een eigenaardig probleem! Het lijkt dat er in Nederland geen enkel middel (meer) erkend is om de aardappelziekte bij tomaten in open lucht te bestrijden of te voorkomen. Terwijl in België zelfs de biologische telers een beroep kunnen doen op koperhoudende producten, blijkt dit in Nederland niet te mogen. Of sla ik de bal mis? Is het droog houden van de tomaten planten met extra bescherming de enige preventiemaatregel die men in het Noordelijk deel van de lagen landen ter beschikking heeft? Laat het weten op lezersbijdrage@plantaardig.com of in de reactiebox onderaan dit artikel.

In dit artikel  een overzicht van alle artikels op de site over aardappelziekte, met veel foto’s en talrijke reacties van lezers.

Klik hier om de tien artikels over aardappelziekte te lezen.

Laat ons hopen op een goede zomer, zodat de aardappelziekte ons niet te veel kopzorgen baart.

mei 022010
 

Aanaarden_aanaarder2Er staan al heel wat vroege aardappelen een flink eind boven de grond. Zeker deze onder folie of doek.
Als het nog niet gebeurd zou zijn, dan wordt het tijd om het doek of folie eventjes aan de kant te schuiven en aan te aarden (artikel). Daarna de afdekking toch nog even terug leggen, want aanstaande woensdag wordt in sommige streken in het binnenland nog een koude ochtend voorspeld, kans op vorst aan de grond dus! Ook bij de aardappelen zonder doek of folie wordt het uitkijken naar woensdagochtend. Zelfs als ze nog geen tien centimeter hoog zijn kan het dan nodig zijn toch al aan te aarden, als op dat moment zou blijken dat er inderdaad nachtvorst aan de grond aankomt.

Als het loof zo’n tien tot vijftien centimeter lang is kan je de aardappelplanten een eerste maal aanaarden. Dit betekent dat je aarde aan de voet van de plant brengt. Het aanaarden bevordert de ondergrondse stengelontwikkeling. Dan groeien er ook meer knollen. Verder voorkom je ook dat de aardappelknollen nadat ze dikker worden boven de grond uitkomen en dan groen worden door het licht. Bij vroege aardappelen kan aanaarden een remedie zijn tegen late lentenachtvorst.

Maak van de gelegenheid gebruik om extra kalium aan de aardappelen te geven. Hoe lichter de grond, hoe meer een kaliumgift noodzakelijk is. Ook kan je nog andere meststoffen geven, indien je niet genoeg gaf voor het planten.

Lees verder over hoe je kan aanaarden (met foto’s) en de bemesting bij het aanaarden.

mrt 022009
 

Kopie van SSA56780 Dit is het derde artikel in de reeks “Primeurgroenten telen, dat kan je zelf.”
Het is de bedoeling om met dit artikel de teelt van aardappelen in een stappenplan te overlopen, met telkens daarbij de aandachtspunten om een zo vroeg mogelijke oogst te bekomen. Simultaan daarmee krijgt u ook een teeltverslag van primeuraardappelen in plastiek koepel in het voorjaar van 2008.
Maar ook voor wie vroege aardappelen in open lucht wil telen is dit artikel beslist de moeite waard

Lees nu Tien tips voor primeuraardappelen”

nov 282008
 

In een proefprogramma van het PCBT met als doel de plaagresistentie tegen Phytophtora in het aardappelloof na te gaan kreegt het aardappelras Sarpo Mira als enige ras de allerhoogste score voor plaagresistentie in het loof: sterk tot heel sterk. Reden voor Velt om een proef op te zetten. Einde april 2008 zetten Velt-tuiniers 12 kg pootaardappelen uit op acht groeiplaatsen.
Lees alles over dit aardappelras en de bevindingen van de Velt-tuiniers
Klik hier

mei 302008
 

Er stond een bericht over coloradokevers in De Telegraaf. Coloradokever bedreigt aardappels 29/05/2008 WAGENINGEN – De Nederlandse aardappelteelt wordt bedreigd door een toename van het aantal coloradokevers. Dat stelt onderzoeker Roelof Naber van advies- en onderzoeksbureau DLV Plant. Door het warme weer neemt het aantal kevers in de winter niet meer af. De dieren, die Lees hier verder

jul 242007
 

Op het gevaar af jullie te vervelen, hier nogmaals de laatste geluiden uit het veld over de aardappelplaag (Phytophtora infestans). Het blijft nu éénmaal de gemoederen bezig houden. Dat blijkt uit de vele reacties onderaan dit artikel.De toestand is dan ook stilaan dramatisch te noemen. Het is zo’n jaar waar alle goed bedoelde preventiemaatregelen een Lees hier verder

jul 212007
 

In Het Laatste Nieuws verscheen vandaag een artikel over een zogezegde reuzenaardappel.Veel moestuingebruikers zijn tevreden over de oogst van de aardappelen. Over het algemeen iets minder knollen per struik, maar wel veel grote aardappelen. Een gevolg van het uitzonderlijke zachte en zonnige groeiseizoen bij het begin van de teelt. En ondanks het feit dat er Lees hier verder

jun 242007
 

Gisteren las ik onderstaand berichtje. Voorlopige monsternames wijzen er op dat de vroege aardappelen al goed gegroeid zijn. Vooral omdat er weinig knollen per struik ontwikkeld zijn, kunnen de knollen goed uitgroeien. In het ras Berber werd al holheid gesignaleerd. Source: PCA Deze morgen ging ik nog maar eens wat Berber rooien in de moestuin. En Lees hier verder

jun 222007
 

Welke zomer het wordt, dat weet niemand, maar dat het een moeilijk jaar wordt wat betreft de aardappelplaag, zowel bij tomaten als aardappelen is nu al zeker. Zeker met de nog maar eens zeer slechte weersvoorspellingen (alle dagen regen!) voor de volgende tien dagen. Hoe is het met de aardappelplaag in het in uw tuin gesteld? Lees hier verder

mrt 182007
 

Pootgoed is een zeldzaam goed dit jaar, wat het ook heel wat duurder maakt. Daarom enkele tips om te besparen op pootgoed. Deze tips waren oorspronkelijk bestemd voor de professionele aardappelteler, maar werden door mij bewerkt voor de moestuin. Het zijn ook slechts enkele uittreksels van een actueel bericht van het PCA met mijn bevindingen daarbij. (Op de foto, een grote maat Lees hier verder

mrt 172007
 

Een grillige zomer, gevolgd door een warme winter kan voor gekke toestanden zorgen, getuige dit bericht uit De Boerderij van gisteren. De tijd om aardappelen te planten breekt aan. Maar het Nederlands loonbedrijf Koopman is nog aardappelen aan het rooien bij akkerbouwer Tonny Pot in Sint Maartensdijk. De akkerbouwer heeft in het najaar gekozen om Lees hier verder

okt 012006
 

Door  Tonny Verhaeghe in  Het Nieuwsblad Op Zondag Online ,,Wie zelf aardappelen in de kelder opslaat, moet goed opletten. Als er water uit je stapel of zak loopt, moet je meteen de slechte eruithalen, of alles gaat verloren. Ruiken ze wat muf, dan is het al helemaal te laat en zijn ze allemaal aangetast. Het Lees hier verder

aug 232006
 

Wie had gedacht dat dit artikel uit de zomer van vorig jaar nog actueel zou kunnen worden?Kwakkelzomer brengt aardappelplaag  bladvlekkenziekte en botrytis in de tomaten. Inderdaad, her en der raken de tomatenplanten die buiten staan, maar ook in vochtige serres ziek. Aardappelplaag, bladvlekkenziekte en nu ook Botrytis werden gemeld door diverse lezers. Hebt u nog aardappelen Lees hier verder

aug 162006
 

Tijdens de oogst van de aardappelen worden dikwijls enkele knollen met een bruine, ruwe maar nog harde schil, of slechter nog een zwarte, ietwat weke aardappelhuid gevonden. In het eerste geval gaat het om schurft, in het tweede geval om aardappelplaag die de knol aangetast heeft. Schurft Klik voor vergrotingKenmerkenAardappelen met schurft zijn nog bewaarbaar. Eigenlijk Lees hier verder

aug 142006
 

klik om te vergroten Ritnaald, ook goed gekend als ‘koperworm’ is een larve van de kniptor (vooral van de Agriotes lineatus en Agriotes obscurus.) Het zijn harde, oranjebruine  keverlarven van ongeveer twee tot drie centimeter lengte. Ze kunnen tot vier jaar in de grond overblijven en leven er van plantenwortels. Vooral op pas gescheurd grasland, of pas Lees hier verder