Moestuin, het vroege voorjaar

apr 182014
 

Update 2014
Nog wat koude dagen dit paasweekend, maar daarna gaan de temperaturen omhoog en ook de nachttemperaturen. Het weekend daarna halen we opnieuw bijna 20 graden. En met de nodige zonneschijn. Heb je al voldoende grote planten, dan kunnen die volgende week eigenlijk wel de kas in. Zijn de planten nog wat kleiner en doen ze het goed in de pot, dan kunnen we het weekend daarna aan de slag. Door het mooie weer is de grond wel voldoende warm, dus dat is geen punt. Dit jaar hoeven we niet te wachten tot 1 mei, zoals vorig jaar wel het geval was (zie hieronder). Zelf voorzie ik het uitplanten het weekend van 26-27 april. Maar misschien hebt u al tomaten geplant?

Lees hier tips over tomaten planten, hoe en wanneer.


De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie! Koop nu online via de webshops vermeld op deze pagina

apr 152014
 

Volgens de weersvoorspellingen komt er lentenachtvorst aan. De luchttemperatuur gaat in het binnenland en in het noorden onder nul, aan de grond wordt dat nog een paar graadjes lager. In ieder geval kunnen we morgenochtend overal in Vlaanderen en Nederland lentenachtvorst aan de grond verwachten.

Heb je je niet laten verleiden door het zachte voorjaar om bepaalde groenten vroeger dan aanbevolen te planten, dan is er in principe geen probleem. Maar er zijn enkele uitzonderingen zoals aardappelloof, aardbeibloesems, en pas aangekochte nog niet afgeharde plantjes. In de tabel onderaan dit artikel kan je even checken of bescherming van de groenten in open lucht al dan niet nodig is. Lees verder

De Groente en Fruit Encyclopedie is dit jaar toe aan de zesde druk. Het standaardwerk voor de actieve moestuinder is verkrijgbaar in iedere boekhandel in Vlaanderen en Nederland. Meer info

apr 072014
 

Dit artikel gaat over de verschillende aandachtspunten bij de aankoop en het uitplanten van groenteplanten. De groentetuin in april, klik hier

Dit is (helaas en voorlopig niets aan te doen…) een herhaling van een artikel, maar wel populair op de site en zeer toepasselijk tijdens deze vroege lente.

Lees verder over plantjes kopen van sla, spitskool, selder, peterselie, broccoli, bloemkool en rode kool.

Tuinman Peter schrijft ondertussen wél nieuwe berichten op GroentenInfo, je kan ze lezen via www.peter.plantaardig.com

mrt 132014
 

Het prachtige weer heeft ervoor gezorgd dat dit artikel twee vroeger dan vorig jaar op de voorpagina kan gezet worden. Door gebrek aan regen de laatste tijd is bij heel veel moestuinders het buitenseizoen eigenlijk al begonnen Dit artikel bevat heel wat tips voor de vroegste teelten die traditioneel vanaf maart in de moestuin geteeld worden, met aandacht voorde bemesting. En voor wie nu eventjes niet de tijd heeft, geen erg, de plantperiode voor de typische vroege voorjaarsgroenten loopt tot minstens half april.

Lees verder over spinazie, erwten, radijs, spitskool, aardappelen, ajuin, wortelen e.a.

Tip : Gronddoek plaatsen, stap voor stap.
Het gebruik van antiworteldoek of gronddoek vindt meer en meer ingang bij de volkstuinder. Op GroentenInfo had o.a. Herman het er al over in twee artikels. Sla, ajuin, peterselie, koolgewassen, het is allemaal mogelijk (zie drie artikels via deze link worteldoek ). Fil maakte een fotoreportage voor GroentenInfo over hoe hij te werk gaat om dit doek te plaatsen. Een strakke plaatsing van het worteldoek is noodzakelijk, zo gaat het planten veel makkelijker en blijft het doek het hele seizoen op zijn plaats.

feb 152014
 

Kropsla botersla, moestuinBotersla of kropsla is het makkelijkst te telen in het voorjaar. Geen problemen met ziektes en plagen en ook niet met te hoge temperaturen. Nu vind je slaplantjes op de markt en in tuincentra. Wist je dat deze plantjes al gezaaid werden eind december?Plant nu slaplantjes in de kas, koude bak of plastiektunnel en binnen twee maanden is een succesvolle oogst gegarandeerd. Een snelgids in tien stappen. Lees verder

Weinig nieuwsbrieven? We doen ons best voor een nieuwe start, maar volg GroentenInfo ook op Facebook! GroentenInfo op facebook

apr 012013
 

Verschillende beginnende moestuinders vroegen mij wat ze nu kunnen doen met dit koude weer. De tuinmagazines en de ‘to-do’ lijstjes op diverse websites staan vol met activiteiten, maar kan je dat nu eigenlijk wel maken? Velen hebben vakantie, hebben de tuin of bak bijna  klaar, en vragen zich af of ze nu echt moeten wachten tot volgende week woensdag. Want, alhoewel binnen enkele dage de scherpe kantjes er wat afgaan,  eerder verdwijnt de nachtvorst niet uit onze streken.  Het is dan heel gemakkelijk om te antwoorden, “nee  het is te koud “.

Graag wil ik jullie een iets uitgebreider antwoord geven , waar je zeker iets aan hebt. Want misschien heb je paasvakantie, misschien heb je een dag vrij deze week en wil je echt wel iets doen in de moestuin.

Lees dit artikel, en je zal zien, morgen sta jij ook in de moestuin, met dikke jas en muts weliswaar. En, net zoals jij niet in hemdsmouwen buiten komt dezer dagen, zo zal je ook de plantjes niet in hun blootje zetten. Het  frisse weer heeft ook zijn voordeel, want zo kunnen we het werk rustig spreiden. Van dit laatste maak ik alvast gretig gebruik om mijn uitgelopen winterslaap in te halen.

Voor de ervaren moestuinders is het iets eenvoudiger. Zet de kalender twee weken terug, doe alsof het half maart is en neem de voorzorgen die jij ook dan zou nemen…

Lees nu het dubbele artikel

– Het onkruid kiemt niet… Onze zaadjes wel?

– Het gras wil niet groeien… De groenteplantjes wel?

mrt 102013
 

tomaten zaaien
Het is toch wel belangrijk wat basiskennis te hebben over het zaaien van tomaten. Eigenlijk is tomaten zaaien niet zo moeilijk. De echte uitdaging begint pas als de plantjes gekiemd zijn. De drie sleutelwoorden bij het zaaien zijn dan ook warmte, vocht en licht. Enkel wie in een verwarmde kas kan zaaien en opkweken is in de watten gelegd wat betreft warmte én licht. En dat zijn er niet zoveel, denk ik…

In dit artikel lees je niet over het zaaien bij de ideale en perfecte omstandigheden, maar wel veel tips en bedenkingen opdat ook de hobbytuinder met hele eenvoudige middelen toch tot een goed resultaat kan komen. Met voorbeelden.
Lees hier wat basiskennis over tomaten zaaien

mrt 102013
 

De aankondiging “Tomaten zaaien vanaf 10 tot 25 maart!” van Guy op zijn weblog Fruit ABC deed mij er aan denken dat er op GroentenInfo al meerdere interessante artikels over tomaten zaaien verschenen zijn.

Over de exacte zaaidatum lopen de meningen nogal uiteen. Wie de zorgen bij de opkweek wil beperken kan zich inderdaad richten op half maart voor de kasteelt en op einde maart voor de openluchtteelt. Enkele ervaren tuiniers, die graag het maximum uit hun teelt halen, zaaien al eind of zelfs half februari. Het is niet zo dat een maand vroeger zaaien ook een maand vroeger oogsten betekent, de oogst zal wel bv. één week vroeger zijn en er zal waarschijnlijk, bij een goede groeikracht, een tros meer kunnen geteeld worden. Maar de opkweek van deze plantjes zal meer aandacht vragen in verband met de temperatuureisen van de plantjes, niet iedereen is daartoe uitgerust en voldoende ervaren. Ook wie in maart zaait zal nog een mooi resultaat halen.

Lees verder over tomaten zaaien en bekijk de foto’s

feb 252013
 

Koning Winter blijft in het land. En de voorraad verse of bewaarde groenten uit de tuin raakt stilaan op. Hoe komen we nu aan de broodnodige vitamines? Dit is het ideale moment om kiemgroenten te telen. In dit artikel van Tuinman Peter beschrijft hij zijn verschillende teeltwijzen. Dit alles rijkelijk geïllustreerd met eigen foto’s. Je komt er ook te weten welke groentesoorten je zo allemaal kan gebruiken. Lees het artikel en ga daarna onmiddellijk zelf aan de slag!
Lees verder over zelf kiemgroenten telen

feb 142013
 

omvalziekte
De kiemplantenziekte (omvalziekte, smeul) is de meest voorkomende oorzaak van het afsterven van pas gekiemde plantjes. Op de grens van grond en lucht ontstaat er een bruinverkleuring van het stengeltje waardoor het plantje al snel ‘omvalt’. In dit bericht tien aandachtspunten bij het zaaien om de kiemschimmel te voorkomen

Lees verder

feb 062013
 

Wie straks als eerste verse groenten uit zijn tuin wil halen moet misschien eens denken aan raapstelen. Moeilijk is het helemaal niet. En het resultaat van uw inspanningen wordt vrij snel beloond.

Raapstelen zijn eigenlijk  een gezellig ouderwetse groente (dat klinkt toch veel beter dan vergeten groente, is het niet?). Terwijl voor veel doorwinterde Nederlandse tuinders raapstelen als vanzelfsprekend zijn, zijn ze bij de jongere generatie en ook wel bij de Vlamingen veel minder gekend. Deze laatste kunnen dus heel wat inspiratie opdoen bij dit informatieve artikel (5 pagina’s) en hebben daarna misschien nog wel enkele vragen. De eerste groep kan zijn eigen ervaringen bij dit artikel neerpennen (en meer dan twintig onder u heeft dit ondertussen al gedaan). In ieder geval wens ik u straks heel veel plezier met de eerste oogst van het nieuwe seizoen : raapstelen!

Buiten is het nog net iets te vroeg, maar onder beschutting kan je na het lezen van het artikel meteen beginnen!

Lees nu alles over de teelt van raapstelen
feb 042013
 

Je kan in de loop van deze maand al wat groenteplantjes opkweken uit zaad. Er zijn ook enkele vroege groenten die je ter plaatse zaaien of planten in de kas of koude bak.
In dit artikel een geheugensteuntje met de links naar een relevant artikel, samen met enkele tips.
Heb jij ook een zaaitip? Laat het weten in de reactiebox onderaan het artikel. Lees verder :
Groenten zaaien en planten in februari

jan 302013
 

Na de dooi voelen veel moestuinders vroege lentekriebels. Toch weten we dat in februari nog wel eens een flinke winterprik kan uitgedeeld worden. Al zijn er wel enkele groenten die zich van een late winterprik niet veel zullen aantrekken. Wortelen behoren tot die groep.
Dit is geen pleidooi voor het zaaien ‘om ter vroegst’, maar een kleine hoeveelheid wortelen zaaien in januari en februari is meegenomen voor de gelukkige bezitters van lichte grond, een kas, tunnnel of koude bak. Momenteel vooral voor deze laatste, want in open lucht is het nog véél te nat.
Lees nu het artikel over wortelen zaaien in januari en februari.

nov 252012
 

a
De Groente en Fruit Encyclopedie,
zevende de druk is uit!
De Groente en Fruit Encyclopedie heeft nogmaals zijn kwaliteit bewezen!

Vooral de mond aan mond reclame van de vele tuinliefhebbers die het boek kochten zorgt ervoor dat de Groente en Fruit Encyclopedie steeds in de aandacht blijft.
Daarom mijn welgemeende dank aan de meer dan tienduizend mensen die de Groente en Fruit Encyclopedie in de afgelopen jaren hebben aangeschaft.

Lees nu alle info over de zevende druk van de Groente en Fruit Encyclopedie.

Scan uit de krant HLN, 17 nov., rubriek Groen.

apr 052012
 

“Witloofkroppen kweken kan zelfs zonder groentetuin”
is een bekend en veel gelezen artikel op www.plantaardig.com.
Nu zorgt Tuinman Peter voor een vervolg, of beter gezegd, een proloog bij dit artikel.

‘Witfloofwortels telen kan ook zonder groentetuin!’
Zelf had ik ook nooit gedacht dat dit kan, maar in dit artikel lees je hoe je witloofwortels kan telen in bloempotjes! En heb je meteen een oplossing als je geen moestuin hebt of als je eigenlijk niet voldoende ruimte hebt om het hele groeiseizoen een flink stuk van de moestuin te gebruiken voor de teel van witlofpennen. .

Ontdek nu deze unieke teeltwijze in het nieuwe artikel van Tuinman Peter

feb 162011
 

Er zijn van die groenten die je ook al heel vroeg moet telen, al weet je dat je ze later ook nog kan zaaien.  Al was het maar omdat ze het lekkerste smaken als primeurteelt. Spitskool bijvoorbeeld. Voor mij is het een groente van de vroege zomer, als er nog geen andere kolen zijn. De spitskool is prima om in moderne wokgerechten en gezonde pasta’s te verwerken. Het is en blijft een sluitkool, maar de smaak is zachter en minder overheersend dan van de andere sluitkolen. De vroegste teelt van spitskool kan je al in februari zaaien.Lees hier de beschrijving van de vroegste teelt van spitskool

mei 022010
 

Aanaarden_aanaarder2Er staan al heel wat vroege aardappelen een flink eind boven de grond. Zeker deze onder folie of doek.
Als het nog niet gebeurd zou zijn, dan wordt het tijd om het doek of folie eventjes aan de kant te schuiven en aan te aarden (artikel). Daarna de afdekking toch nog even terug leggen, want aanstaande woensdag wordt in sommige streken in het binnenland nog een koude ochtend voorspeld, kans op vorst aan de grond dus! Ook bij de aardappelen zonder doek of folie wordt het uitkijken naar woensdagochtend. Zelfs als ze nog geen tien centimeter hoog zijn kan het dan nodig zijn toch al aan te aarden, als op dat moment zou blijken dat er inderdaad nachtvorst aan de grond aankomt.

Als het loof zo’n tien tot vijftien centimeter lang is kan je de aardappelplanten een eerste maal aanaarden. Dit betekent dat je aarde aan de voet van de plant brengt. Het aanaarden bevordert de ondergrondse stengelontwikkeling. Dan groeien er ook meer knollen. Verder voorkom je ook dat de aardappelknollen nadat ze dikker worden boven de grond uitkomen en dan groen worden door het licht. Bij vroege aardappelen kan aanaarden een remedie zijn tegen late lentenachtvorst.

Maak van de gelegenheid gebruik om extra kalium aan de aardappelen te geven. Hoe lichter de grond, hoe meer een kaliumgift noodzakelijk is. Ook kan je nog andere meststoffen geven, indien je niet genoeg gaf voor het planten.

Lees verder over hoe je kan aanaarden (met foto’s) en de bemesting bij het aanaarden.

apr 292010
 

paarse boerenkool pot 2010 Verleden jaar op 13 mei schreef ik er al een berichtje over. Toen had ik echter niet gedacht dat diezelfde plant er dit jaar nog steeds zou zijn. En minstens even mooi zou bloeien en groeien als vorig jaar. Voor de tweede keer de blikvanger van het vroege voorjaarsterras dit jaar! Wil je meer weten over de voorgeschiedenis van deze terrasplant : lees dan dit artikel over de paarse boerenkool.

Is dit dan een groente(!) die het perfect doet als winterharde kuipplant of terrasplant? Het ziet er wel naar uit, want ook nu staan de gele bloemen bij de donkerpaarse bladeren beeldig. En, wat meer is, ik zie geen reden om te denken dat dit het laatste jaar zou zijn.

Lees hier verder

apr 052010
 

Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder.

folie of vliesdoek?Wie al vroeg in het voorjaar groenten wil zaaien of planten kampt met twee problemen : te koud en te nat. Dat mochten we dit jaar nog meer dan anders ervaren.

Is het zonder kas dan moeilijk om de groenten te vervroegen en te beschutten tegen regen en kou? Toch niet. De moestuinder gebruikt de twee afdekmaterialen –(gaatjes)plastiek en vliesdoek- op een creatieve manier.
Getuige daarvan zijn deze foto’s genomen op het volkstuincomplex van Gentbrugge, vorig jaar op 1 april.

Bekijk de foto’s hier

apr 022010
 

Geen groentetuin nodig voor de teelt van de gezondste aller groenten!

Al broccoliplantjes gezien in het tuincentrum?
Ja maar, wegens het aanhoudend koude en natte weer, is de moestuin nog niet klaar? Of misschien hebt u helemaal geen (groente)tuin?
En toch wil u broccoli telen?

Wel, dat kan! Broccoli doet het heel goed in pot! Zo kon ik zelf ervaren. Leest u mee en kijkt u mee naar de teelt in potten van de gezondste groente?

Klik hier en misschien kunt u vandaag nog aan de slag.

apr 102009
 

Deze lente staat op de proeftuin van GroentenInfo de broccolivariëteit “Purple Sprouting” van Thompson & Morgan. Hier volgt een uitgebreide beschrijving van deze zeer interessante liefhebbersteelt die al begon op 15 juni van vorig jaar.
collage_broccoli2

Spruitbroccoli, niet in de winkel, maar wel een delicatesse uit eigen tuin.

  • Nu verse broccoli uit de eigen moestuin oogsten, de eerste groente van het nieuwe openluchtseizoen en dat terwijl alle broccoli die in het groentenschap te vinden is als herkomstbenaming “Spanje” draagt!
  • Supergezonde broccolischeutjes in het vroege voorjaar, en dit zonder kas, tunnel, koude bak of enige andere bescherming. Het kan!

Lees nu de unieke teelthandleiding van spruitbroccoli/winterbroccoli