Ooit gedacht dat de waarneming van een vlinder de krant kon halen? Helaas is het ondertussen al zover.
Wie een moestuin heeft met venkel, wortelen, pastinaak, engelwortel of dille heeft meer kans ooit eens de bont gekleurde rups van de koninginnepage te zien. Leden van de schermbloemenfamilie zijn waardplant voor deze rups. De rups leeft solitair waardoor de eventuele schade meevalt. De vlinder zelf is waarschijnlijk één van de mooist gekleurde soorten die in onze regio (nog) voorkomt. Maar om de vlinder te zien woon je best in de zuidelijke helft van de Lage Landen.

EEFSELE – In een vlindertuin in Eefsele is, mede door het mooie weer, de zeldzaam voorkomende Koninginnepage gezien. Deze vlinder, met een spanwijdte van 6 tot 8 centimeter, komt zelden voor in Noord- en Oost-Nederland.
De kleurrijke dagvlinder, die tot de grootste van Nederland behoort, komt wel voor in Zuid-Nederland en België en daarnaast in Midden en Zuid-Europa.De vlinder kan al zwevend grote afstanden afleggen. De mannetjes en vrouwtjes ontmoeten elkaar op de toppen van hoge punten, zoals heuvels en torens van kastelen en kerken. De eitjes worden afgezet op de stengels, bloemstelen en bladeren van de waardplanten (planten waar rupsen van eten).
De laatste melding van de Koninginnenpage in een Groenlo was in augustus 2005. Toen werd er in een moestuin de rups van de Koninginnepage ontdekt. Deze was drie centimeter lang en een halve centimeter dik en zat op een takje van een wortelplant.
Bron S t r e e k g i d s . n l : Elke dag vernieuwend!.

Paul heeft een goede tip voor wie deze vlinders absoluut in zijn tuin wil

In onze tuin hebben we speciaal “dille” staan omdat deze plant zeer gewaardeerd wordt door de koninginnepage voor hun eitjes op te leggen en om voor de rupsen voldoende voedsel te voorzien. Gisteren konden we trouwens zien dat een vrouwtje koninginnepage haar eitjes kwam plaatsen op die plant en binnenkort hopen we te kunnen genieten van die prachtige rupsen. Mensen die graag van deze prachtige rupsen en vlinders in hun tuin willen genieten moeten beslist deze plant zaaien of planten, deze plant zaait zich dan jaarlijks gemakkelijk verder, de vlinders en ook de bijen zullen u ook dankbaar zijn. Bron : Natuur.forum :: waard-plant voor koninginnepage.

Klik hier voor afbeeldingen van de vlinder en rups.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  15 reacties aan “Koninginnepage houdt van peen, venkel, pastinaak en engelwortel.”

Reacties (14) Pingbacks (1)
 1. In Arnhem noord begin sept 2017 minstens 5 rupsen van de koninginnepage gezien!

 2. Ik woon nabij Leuven in midden België. Vorig jaar plantte ik voor het eerst venkel in mijn moestuin. Opeens zaten er rupsen in. Mijn collega op het werk leerde me hoe ik ze moest vangen en opkweken. Dit jaar toegepast (2017). 14 rupsen opgevangen van op de venkel. Momenteel zijn er 11 van uitgekomen. 3 zijn er nog verpopt! Prachtige vlinders! Vele fotootjes van genomen. 🙂

 3. Wij hebben ook 2 rupsen in onze kruidentuin

 4. Heb ook al diverse rupsen in mijn venkel planten gehad , ik denk een stuk of 5-6. laat ze lekker zitten want ik zie geen schade aan mijn planten. wist niet dat het om de koninginnepage ging….

  • Ik heb ze naar binnen gedaan omdat ze anders opgegeten werden door de koolmezen,de wortelen heb ik er exstra voor gezaaid, die mogen ze op eten, de rupsen zijn binnen een week pop geworden en ze hebben 8maand binnen gestaan toen kwamen er prachtige vlinders uit,en die heb ik toen zo snel mogelijk naar buiten gedaan maar eerst hebben we prachtige fotoos gemaakt, nu heb ik een fotoboek van RUPS tot VLINDER.

 5. Op 5 september zat er een rups van de koninginnepage in mijn moestuin op de winterwortelen. Ik had er nog nooit eentje gezien, prachtig. Ik heb ‘m maar lekker laten rondscharrelen.

 6. voor de eerste maal de rups van de koninginepage in de tuin, het waren er zeven, een ervan is door een groene kleine spin gedood, dus heb ik na het lezen van jullie commentaar vlug de overige zes weggeplukt en in een pot met wortel en dilleloof gestopt, ik hoop dat ik het juist doe, want in een van mijn natuurboeken staat dat deze vlinder zeldzaam is, ik woon hier pas sinds december en heb er alles aan gedaan om mijn tuin vlinder en insecten aantrekkelijk te maken, vooral door het niet gebruiken van insectie-en fungiciden,en de juiste aanplant ik denk dat ik er in geslaagd ben ,een egel geeft ook al zijn plaatsje gevonden ik moet enkel nog zorgen voor een overwinteringsnest voor hem of haar, deze site is prachtig en heel behulpzaam, vriendelijke groeten van een belgische natuurliefhebster, patricia

 7. Een koninginnepage gezien op vlinderstruik in in onze tuin.
  Ik had nog nooit eerder deze vlinder gezien.
  Prachtig.

 8. ik wil weten wat het verschil weeten tusen een manetjes en vtouwtjes koiginepage zowel van de rups als van de vlinder.

 9. Hallo
  In mijn tuin had ik 4 rupsen van de koninginnepage op 20 augustus, 2 zijn er weg??? 2 heb ik er naar binnen gedaan,nu zijn ze net een week een pop.Ze kunnen volgende week uitkomen en ik hoop dat ik er dan bij ben om fotoos te schieten,ik zoek nog iemand met een speciale camera die de geboorte van een koninginnepage kan filmen en fotograveren,ik heb maar een eenvoudige kamera.
  Groetjes Annie.

  • hallo Annie.
   ik las net je berichtje van 7 september 2010.
   ik had afgelopen vrijdag ook 2 van deze rupsen in mijn wortelbed.
   je schrijft dat je ze naar binnen doet. waar laat je ze dan?
   in een doosje of zo of in een potje met wat wortelblad?
   ik heb wat foto’s gemaakt en ze daarna weer teruggezet,maar volgens mij was er een al aan het verpoppen want die bewoog nog maar een beetje . waar blijven die poppen trouwens in de winter ? in de grond ?
   groeten
   eddy

   • Hallo Eddy.
    De rupsen moeten eten tot ze pop zijn.
    De mijne hebben bijna 8 maand binnen gestaan.
    In een viskom met gordijn erop.Niet te warm niet te droog,
    Beetje donker.begin april in het zicht zetten,en als de poppen gaan verkleuren,en af en toemaken ze van die schokkende bewegingen, dan komen ze snel uit.Ze moeten wel in de zon staan net na het uitkomen,want door de zonnewarmte kunnen ze hun vleugels vol bloed pompen.Succes.

 10. Hierbij de foto ingestuurd door Jan, heel mooi!
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/koninginnepage.jpg[/img]

 11. Gisteren, 4 september, zat er een Koningepage op de vlinderstruik in onze tuin. We hebben gauw een foto gemaakt van deze prachtige vlinder.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)