jan 302013
 

Wortelen behoren tot de vroegste groenten die in de koude bak of zelfs in open lucht kunnen gezaaid worden. Kiemplantjes kunnen tot -6° verdragen, zodat een afdekking met folie en/of vliesdoek na het zaaien voldoende is om een januarizaai te beschermen. In de zandstreek van West-Vlaanderen, dat een milder klimaat kent dan het binnenland, worden wortelen in open lucht dan ook dikwijls al gezaaid begin januari. Vorig jaar was dit nog voor de vrieskou toesloeg. Wortelen zaaien in januari of februari is enkel haalbaar voor wie over hele lichte, droge grond beschikt en niet te ver van de kust af woont. Dit jaar werden de wortelen omwille van de regen en de sneeuw en vorst die daarna kwam nog niet gezaaid. Het is nu wachten tot de grond voldoende droog is om te kunnen zaaien, en dit zou, zo lijkt het, best nog een tijdje kunnen duren.

Waarschijnlijk is de grond in de koude bak, tunnel of kas al iets droger. Zodat we daar vanaf nu zonder problemen wortelen kunnen zaaien. Het zou kunnen dat de grond nog iets te nat en te kleverig  is om de zaadjes ook mee af te dekken. Gebruik daarvoor dan een mengsel met de helft potgrond en de helft zand.

Let wel, dit is geen pleidooi voor het zaaien om ter vroegst. Het is niet zo dat wie wortelen zaait half januari een maand vroeger zal oogsten dan wie zaait eind februari. Een maand eerder zaaien in die periode zal waarschijnlijk uitkomen op een weekje vroeger oogsten. De kieming bij januarizaai verloopt dan ook zeer traag. Maar het lijkt mij goed om te weten dat je in de komende periode best wortelen kan zaaien als de omstandigheden gunstig zijn (geen vorst, droge grond) wat ook het weer nadien wordt. Een goede grondvoorbereiding is veel belangrijker dan wat vroeger kunnen zaaien. Vorig jaar waren de omstandigheden voor de bedekte primeurteelt van wortelen in open lucht ideaal begin januari, dit jaar lijkt het eerder februari te worden. De grond is nu immers nog drijfnat.

Kortom, wil je toch al beginnen met wortelen zaaien, dan zal je dit moeten doen in een tunnel, koude bak of kas.

Wie wortelen zaait in januari of februari onder beschutting kan de eerste oogst in mei verwachten. Wie in dezelfde periode in de open lucht zaait (onder folie of vliesdoek) mag in juni de eerste worteltjes uit de grond halen.

Trouwens, wist je wat het grote voordeel is om zo vroeg op het jaar al wortelen te zaaien? De wortelvlieg is dan nog niet actief! Naast het gebruik van insectengaas of een omheining om de wortelvlieg tegen te houden is vroeg zaaien ook een mogelijkheid.


Foto : Half maart, wortelen gezaaid in een hoge folietunnel én afgedekt met vliesdoek, gezaaid in januari.
 

Besluit : een kleine hoeveelheid wortelen zaaien in januari en februari is zeker aan te raden voor de gelukkige bezitters van lichte grond, een kas, tunnel of koude bak.

Meer info?

1. Wortelen telen vanaf de jaarwisseling :

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/wortelen-zaaien-kan-al-vanaf-de-jaarwisseling/

2. Primeurgroenten,je kan ze zelf telen, de wortelen in de plastiektunnel

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/primeurgroenten-je-kan-ze-zelf-telen-2-wortelen-peen/

3. Groenten zaaien, hoe afdekken met grond?

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-zaaien-hoe-afdekken/

4. Alles over de teelt van wortelen, de teelt van A tot Z.

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wortelteelt.htm

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  5 reacties aan “Wortelen zaaien in januari en februari”

Reacties (2) Pingbacks (3)
 1. Wat met bewatering? Hoe gebeurt dit dan? Ik ben nog niet lang moestuinierder maar bewatering heeft toch elk zaad nodig, vooral de wortel, niet? Gezien het zaad van de Mokum (vooral) in januari/febr de grond in kan vraag ik me af hoe je dit watert….
  Groeten Sophie

  • Dag Sophie,

   Als je over water spreekt bedoel je waarschijnlijk dat je binnen gaat zaaien in een serre. Ik heb deze week wortelen gezaaid in mijn serre en door de hoge waterstand van begin januari was de grond vochtig genoeg dat ik geen water diende te geven (bij spitten waren de kluiten zelfs te nat dat ik heb moeten wachten met verkruimelen. Als dit anders is in je kas zou ik de grond eerst nat maken (niet overdrijven) dan een tijdje laten bezinken. Daarna de grond klaarmaken om te zaaien (losmaken of spitten en bovenlaag verkruimelen) en dan kan je al voor een lange tijd weg zonder water want momenteel is er niet veel verdamping door de zon en de waterbehoefte van je wortelen is zogoed als niets. Je heb natuurlijk een beetje water nodig om de zaden te laten kiemen maar mijn ervaring leert dat je beter te droog dan te nat zit. Als je ziet dat de grond echt te droog wordt dan kan je bijwateren met de broeskop.

   groeten

   Piet

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)