Veldsla

aug 102012
 

Je zou kunnen zeggen dat het veldslaseizoen een aanvang neemt als het voor veel andere groenten stopt. En als de eerste voorjaarsgroenten in de tuin staan is het tijd om de laatste veldsla te consumeren.

Je kan met veldsla al starten in augustus en er mee doorgaan tot het vroege voorjaar. In open lucht of onder folie, of in een koude bak, of in de kas. Zaaitijdstippen verschillen naargelang de plaats waar je zaait, maar ook naargelang het gewenste oogsttijdstip. Nog deze herfst? Of oogsten in de late winter?

De vraag naar veldsla bij de consument neemt nog ieder jaar toe. Dat is te zien aan de toenemende aanvoer van veldsla op de groenteveilingen. Bij de tuinliefhebber is de teelt van veldsla al lang een klassieker. Het is daarenboven een teelt die, éénmaal de kieming geslaagd is, een grote oogstzekerheid biedt, de hele zomer en herfst lang.

Een goede tip is deze : zaai vier keer veldsla vanaf half augustus tot eind september in open lucht, maar zorg ervoor dat je een verplaatsbare koude bak of tunnel hebt die je erover kunt plaatsen vanaf begin november, zeker als het weer regenachtig en nat wordt. Zo kan je tijdens de winter blijven veldsla oogsten. Zaaien in een deeltje van de koude bak, die dan openblijft tot begin november kan ook natuurlijk. Het beschuttingsmateriaal is niet zozeer tegen de vrieskou, maar wel om de grond droog te houden. Let wel, zet de bovenkant van de bak of de zijkant tunnel wel op een kier. De veldsla moet kunnen opdrogen.

Op GroentenInfo groeien niet alleen de groenten, maar ook de artikels. Het allesomvattende artikel is nog langer geworden, dank zij de vele tips van hobbytuinders. Hartelijk dank daarvoor

 Klik hier om het uitgebreide artikel met écht alles over veldsla kweken te lezen.

dec 092010
 

Een sterke smaak, goed voor het hart, goed voor een klare kijk en ideaal voor winterse tijden. Enig idee welke groente we bedoelen?

Het is veldsla!

Waarom we al deze goede eigenschappen aan deze groente toedichten lees je in het volgende artikel. Met twee recepten bij om ook tijdens de feestdagen van deze groente te kunnen genieten.

Lees verder
aug 272009
 

veldslazaad Na half augustus zoeken vele moestuinders de zaadzakjes van veldsla weer op. Veldsla is immers een najaars- en wintergroente bij uitstek.
1. Veldsla voor dummies. Veldsla en radijs samen telen in een bloembak, hierbij een teeltrecept voor de absolute moestuinleek.
2. Tijd om veldsla te zaaien, maar te droog in de tuin? Tips voor zaaien bij droog weer en droge grond.
3. Veldsla voor (half)gevorderden. Bij de tuinliefhebber is de teelt van veldsla een klassieker. Alle teeltinfo voor u verzameld.

Klik hier om dit drieluik over veldsla te lezen.

feb 262007
 

De consumptie van veldsla gaat in stijgende lijn. Veldsla past dan ook uitstekend in de nieuwe trends bij slasoorten.Enkele jaren geleden was er de vraag of het niet mogelijk was rode veldsla te ontwikkelen om zo wat variatie in het veldsla aanbod te brengen. Tot nu toe was er enkel variatie in de grootte en Lees hier verder

feb 102007
 

De laatste jaren komen steeds meer voedingsmiddelen op de markt die rechtstreeks of onrechtstreeks zijn verrijkt met omega-3-vetzuren. Zo ver hoef je het echter niet altijd te zoeken. Naast vette koudwater-zeevis (makreel, haring, zalm, ansjovis, sardinen) bevatten ook sommige plantaardige producten Omega 3. Veldsla is niet alleen een makkelijk te telen groente, maar ook heel gezond. 100 gram van deze groente bevat 12 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van Omega 3 vetzuren van plantaardige oorsprong.(Zou de oude benaming van veldsla ‘broeivet’ hiermee verband houden?)
Lees verder

dec 212006
 

Wie dit najaar veldsla zaaide kan nu genieten van een overvloedige oogst. Dank zij het zachte najaarsweer was de groei optimaal en kunnen zelfs de late zaaiingen (of plantingen!), die normaal pas na de jaarwisseling oogstbaar zijn, nu al geoogst worden. Hoe veldsla kweken? Teeltschema veldsla Volgende tips komen uit de Nieuwsbrief van LAVA (Flandria Lees hier verder

okt 292005
 

Foto : kortbladige veldsla (roosjes) geteeld in plastic tunnel, klik voor vergroting.Er is een goede reden om in de herfstvakantie een slaatje met veldsla op tafel te brengen: in de afgelopen dagen zagen de veilingen een ruime aanvoer en echte spotprijzen voor deze keizerin onder de salades. Fijnproevers kunnen nu extra genieten van veldsla met Lees hier verder