mm

apr 172014
 Weinig regen in het vooruitzicht de eerste tien dagen, het lijkt wel een herhaling van april 2007 en April 2009 en april 2011. Komt er zo bijna om de twee jaar een warme aprilmaand? Plaatselijk is het zeer droog, vooral in de groentetuinen op lichte grond (zandgrond). De volgende dagen komt er regen aan, maar slechts een beperkte hoeveelheid en zeer verspreid. De kans is dan ook groot dat de tuin in relatief droge toestand blijft de komende tien dagen.

Bladgroenten in de tuin zoals spinazie en slasoorten en ook de radijzen kunnen best eens een extra gietbeurt krijgen.

Bij de erwten, tuinbonen, aardappelen, ajuin, broccoli, bloemkool die al een tijdje in de groei zijn kunnen we nog eventjes de kat uit de boom kijken. Voor die groenten kan je het weekend afwachten, en hopelijk valt er in uw tuin dan wat regen. Valt er slecht een paar liters, dan zal, naarmate deze groenten in bloei komen of het oogststadium naderen een gietbeurt zich binnenkort toch opdringen.

Maar misschien bent u pas onlangs met de groentetuin begonnen. Groenten die nog niet lang geplant of gezaaid zijn hebben nog te weinig wortels om het vocht uit de diepere lagen te halen. Eén extra gietbeurt kan hen al vooruit helpen. Maak zeker niet de fout te veel en in te kleine beurten te gaan gieten.

Hebt u nog nog één en ander te planten of te zaaien? En is de grond toch wel droog? Dan zijn de 20 tips bij droogte in dit artikel zeker nuttig. Ze werden ook al aangevuld met tips van lezers.

Klik hier om de talrijke tips te lezen

Margriet schrijft op de facebookpagina van GroentenInfo (http://www.facebook.com/groenteninfo)
“Ik heb het boek al zo’n 3 jaar en heb er ontzettend veel informatie uit gehaald.Ik stond zelfs met het boek in mijn kas bij de meloenen en wist zo precies hoe ik die moest snoeien. Het boek is makkelijk te lezen met duidelijke beschrijving en foto,s. Wat ik ook zo fijn vind is dat in het boek veel informatie staat over fruitbomen,hoe die te snoeien,voor welke ziektes ze vatbaar zijn. Het boek is echt een aanrader!”
Welke boek? De Groente en Fruit Encyclopedie natuurlijk! Het standaardwerk voor iedereen met een eetbare tuin. Nu al aan de zesde druk toe. Meer info op http://groenten-boek.plantaardig.com

apr 072014
 

Dit artikel gaat over de verschillende aandachtspunten bij de aankoop en het uitplanten van groenteplanten. De groentetuin in april, klik hier

Dit is (helaas en voorlopig niets aan te doen…) een herhaling van een artikel, maar wel populair op de site en zeer toepasselijk tijdens deze vroege lente.

Lees verder over plantjes kopen van sla, spitskool, selder, peterselie, broccoli, bloemkool en rode kool.

Tuinman Peter schrijft ondertussen wél nieuwe berichten op GroentenInfo, je kan ze lezen via www.peter.plantaardig.com

jun 182013
 

prei-planten
Het is aflossing van de wacht. De groei in de tuin gaat voorlopig niet al te hard. Er valt weinig regen en er is dikwils een frisse noordoostenwind. Toch komen in de 2de helft van juni en begin juli heel wat stukjes grond in de moestuin vrij.
Spinazie, spitskool, radijsjes, peulerwten, slasoorten, vroege aardappelen, lenteuitjes en jonge worteltjes ruimen dan de baan voor een volggewas. Toch is het nog niet nodig om nu al volop de kaart van de najaarsgroenten en typische nateelten te trekken. Er zijn immers in juni nog heel wat belangrijke hoofdteelten die kunnen opgestart worden. Een groentetuin opstarten in juni zou perfect kunnen.
In het vervolg van dit artikel werden heel wat teelttips en ideeën verzameld over de mogelijke teelten of nateelten die je kan opstarten in de loop van de maand juni.

Lees hier verder

apr 252011
 

Vanaf nu tot eind mei (begin juni) kan je suikermaïs zaaien.

suikermais (5)In dit artikel leest u alles over de teelt van suikermaïs. Maïs behoort tot één van de makkelijkste teelten in de moestuin. Weinig of geen belagers waar je rekening mee moet houden.  Nog meer dan bij andere groenten geldt bij suikermaïs : vers is best! Zelfgekweekte suikermaïs die je kan koken enkele minuten na het oogsten is een echte delicatesse.   Op voorwaarde dat je het juiste oogsttijdstip gekozen hebt. Zowel te vroeg als te laat oogsten zal de smaakervaring doen tegenvallen. Zowel aan de teeltwijze als aan het bepalen van het juiste oogsttijdstip wordt in dit artikel dan ook ruim aandacht besteed.

Lees hier verder

apr 202011
 

 
In dit artikel leest u de samenvatting van een teelthandleiding voor professionele, biologische telers van pompoenen. Daar deze teelt weinig gemechaniseerd is en wegens de geringe gevoeligheid voor ziekten en plagen zich uitstekend leent voor biologische teelt kan ook de hobbytuinder heel wat nuttige info in deze infobrochure vinden.

Om het u gemakkelijke te maken hebben we de teelthandleiding alvast samengevat in een overzichtelijk artikel
Lees hier het volledige artikel over de teelt van pompoenen

jun 302010
 

Moestuinders telen meer en meer puntpaprika’s, groot en klein. De geblokte paprika lijkt aan terrein te verliezen. Misschien wel omdat puntpaprika eigenlijk wel makkelijker te telen is dan de klassieke Hollandse paprika. In dit artikel, ons toegezonden door Flandria, worden de culinaire eigenschappen van de puntpaprika’s bekeken en vind je ook twee zomerse recepten met puntpaprika.

Klik hier om dit artikel te lezen

jun 152010
 

Courgettes groeien snel. Als je niet kiest voor de hele vroege zaaidata (teeltschema courgette) kan je na zes weken al de eerste courgettes oogsten.
Zorg voor een hoge temperatuur bij het zaaien, bij de opkweek en tijdens de teelt. Je zaait dus best in de kas of binnenshuis in potjes. Vanaf juni kan je ook buiten zaaien. Maar het blijft aan te raden om in potjes te zaaien en daarna uit te planten, van zodra één tot maximaal twee echte blaadjes te zien zijn (dus niet de kiemblaadjes).

Lees verder

jun 112010
 

voor-de-tomaten-ziektetomaten-ziekte-plaag-2de-tros 

Afgelopen week waren de  nachten uitzonderlijk warm en viel er regelmatig regen. En dat betekent dus extra schimmeldruk. Met name de aardappelplaag kreeg afgelopen week diverse infectiekansen. Na de waarschuwing van vorige week voor de aardappelziekte bij aardappelen wordt het hoogtijd om ook aandacht te besteden aan de infectiekansen bij tomaten. Daartoe kunt u het herwerkte artikel Waarschuwing aardappelplaag, nu ook bij tomaten in open lucht  lezen. Het bevat o.a. updates wat betreft middelengebruik.

Hulp gevraagd!

Bij het herwerken van dit artikel stootte ik op een eigenaardig probleem! Het lijkt dat er in Nederland geen enkel middel (meer) erkend is om de aardappelziekte bij tomaten in open lucht te bestrijden of te voorkomen. Terwijl in België zelfs de biologische telers een beroep kunnen doen op koperhoudende producten, blijkt dit in Nederland niet te mogen. Of sla ik de bal mis? Is het droog houden van de tomaten planten met extra bescherming de enige preventiemaatregel die men in het Noordelijk deel van de lagen landen ter beschikking heeft? Laat het weten op lezersbijdrage@plantaardig.com of in de reactiebox onderaan dit artikel.

In dit artikel  een overzicht van alle artikels op de site over aardappelziekte, met veel foto’s en talrijke reacties van lezers.

Klik hier om de tien artikels over aardappelziekte te lezen.

Laat ons hopen op een goede zomer, zodat de aardappelziekte ons niet te veel kopzorgen baart.

mei 302010
 

geënte paprika Vorig seizoen had ik de kans om twee geënte paprikaplanten uit te testen. Tot mijn verbazing bleek dat deze eigenlijk niet beter groeiden dan de niet geënte. De oorzaak was mij niet helemaal duidelijk, en ik twijfelde dan ook of dit wel degelijk een gevolg was van het enten of van het ras.

Lees verder

mei 152010
 

Deze typische overgang van lente, naar soms al zomerse temperaturen laat dit jaar op zich wachten. Men kan zich zelfs afvragen of het de afgelopen dagen zelfs al lente was. Na een paar zeer koude weken is er hier al twee nachten na elkaar grondvorst geweest.  Wie het toch al waagde vorstgevoelige planten in de tuin te planten zou straks wel eens teleurgesteld kunnen zijn . De groei van veel groenten liet de laatste weken te wensen over. En toch zullen we zien dat de natuur zich herstelt en valt er van  deze koude eerste helft van mei binnen twee weken niets meer te zien. Wat ongetwijfeld wel zal blijven is dat de primeurs die niet onder folie stonden  later zullen zijn, zoals aardappelen, spinazie  en de eerste sluimerwten. Wat in koude bak geteeld is heeft veel minder achterstand opgelopen, met name spinazie en sla.

Normaal gezien is Mei  zowat de meest intensieve maand in de moestuin. De eerste voorjaarsgroenten worden geoogst en vragen de nodige onderhoudszorgen, maar er is nog heel wat te doen wat planten en zaaien betreft. Het is voor onze groentetuin dan ook de sprong van het voorjaar naar de zomer. Weinig wat niet kan gezaaid of geplant worden in mei.  De klimaatcondities zijn straks  ideaal voor zowat alle groenten. Laat u echter niet verleiden om té veel te poten of te zaaien. Dit zou op een bepaald moment tot overproductie leiden. Hou nog wat achter de hand voor juni, juli en ook augustus. Om ook later in het jaar nog te kunnen oogsten. Er zijn immers nog heel wat groenten die laat kunnen gezaaid worden, of zelfs het best laat gezaaid of geplant worden.

In dit artikel vindt u een bloemlezing van  de vele mogelijkheden die de meimaand ons biedt, met 50  links om u in één en ander te verdiepen.

mei 142010
 

volkstuin-groenten Vorige week vrijdag, 7 mei,  was ik uitgenodigd om een lezing over vruchtgroenten te geven bij de Volkstuin – Werk Van de Akker te Sint-Niklaas. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om de groentetuinen, die vlakbij het lokaal gelegen zijn te gaan bekijken. De vele tuintjes lagen er allemaal kraaknet bij.  Ze hadden, door het koude weer, eerder een aanblik van een groentetuin in april dan van één in mei. Het is de afgelopen twee weken dan ook uitzonderlijk koud geweest voor de tijd van het jaar. Met als kers op de taart, de grondvorst, vandaag 14 mei.
Ik nam er verschillende foto’s van diverse teelten die ik graag even van wat commentaar voorzie.

Bekijk hier de foto’s en het commentaar, en doe zo misschien wat ideeën op voor uw eigen groentetuin.

mei 112010
 

In de keuken kan komkommer geschild of ongeschild gebruikt worden. Toch is het om gezondheidsreden aan te bevelen de schil niet weg te werpen! Want precies onder de schil bevinden zich de meeste vitamines en antioxidanten. Komkommer is een caloriearme groente, bevat 0% vet en nauwelijks koolhydraten maar wel veel vezels, kalium en calcium. Kalium helpt de zuurresten in het lichaam neutraliseren. Deze ontstaan na eten van vet en vlees. Bovendien helpt komkommer tegen stress en hoofdpijn en helpt het de bloeddruk reguleren

Lees verder

mei 092010
 

De rupsen van de nachtvlinder “slawortelboorder” zijn nu al aanwezig en veroorzaken al veel schade in de moestuin bij de uitgeplante sla. Toch wel een verrassing, want “bovengrondse” rupsen op kolen en andere groenten worden nog niet waargenomen.

Lees en bekijk de waarnemingen en de foto’s van Herman op deze link.

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-slawortelboorder-straks-ook-in-jullie-moestuin/#comment-20445

Laat zeker niet na ook uw waarnemingen en adviezen neer te schrijven. Samen weten we heel veel meer!

mei 042010
 

image image

Onderzoekers van het OIVO hebben telefonische enquêtes uitgevoerd bij 631 mensen ouder dan 18 jaar in oktober 2009. Met hun vragen wilden ze een zicht krijgen op de situatie van de groentetuintjes in België en in kaart brengen wat er zoal geteeld wordt.

Hierbij twintig dia’s over het tuinbezit in België en het kweken van groenten en fruit (profiel, leeftijd, plaats, oppervlakte, hoeveelheid, gekweekte soorten enz. ……)

Bekijk de dia’s en lees de conclusies

mei 022010
 

Aanaarden_aanaarder2Er staan al heel wat vroege aardappelen een flink eind boven de grond. Zeker deze onder folie of doek.
Als het nog niet gebeurd zou zijn, dan wordt het tijd om het doek of folie eventjes aan de kant te schuiven en aan te aarden (artikel). Daarna de afdekking toch nog even terug leggen, want aanstaande woensdag wordt in sommige streken in het binnenland nog een koude ochtend voorspeld, kans op vorst aan de grond dus! Ook bij de aardappelen zonder doek of folie wordt het uitkijken naar woensdagochtend. Zelfs als ze nog geen tien centimeter hoog zijn kan het dan nodig zijn toch al aan te aarden, als op dat moment zou blijken dat er inderdaad nachtvorst aan de grond aankomt.

Als het loof zo’n tien tot vijftien centimeter lang is kan je de aardappelplanten een eerste maal aanaarden. Dit betekent dat je aarde aan de voet van de plant brengt. Het aanaarden bevordert de ondergrondse stengelontwikkeling. Dan groeien er ook meer knollen. Verder voorkom je ook dat de aardappelknollen nadat ze dikker worden boven de grond uitkomen en dan groen worden door het licht. Bij vroege aardappelen kan aanaarden een remedie zijn tegen late lentenachtvorst.

Maak van de gelegenheid gebruik om extra kalium aan de aardappelen te geven. Hoe lichter de grond, hoe meer een kaliumgift noodzakelijk is. Ook kan je nog andere meststoffen geven, indien je niet genoeg gaf voor het planten.

Lees verder over hoe je kan aanaarden (met foto’s) en de bemesting bij het aanaarden.

apr 292010
 

paarse boerenkool pot 2010 Verleden jaar op 13 mei schreef ik er al een berichtje over. Toen had ik echter niet gedacht dat diezelfde plant er dit jaar nog steeds zou zijn. En minstens even mooi zou bloeien en groeien als vorig jaar. Voor de tweede keer de blikvanger van het vroege voorjaarsterras dit jaar! Wil je meer weten over de voorgeschiedenis van deze terrasplant : lees dan dit artikel over de paarse boerenkool.

Is dit dan een groente(!) die het perfect doet als winterharde kuipplant of terrasplant? Het ziet er wel naar uit, want ook nu staan de gele bloemen bij de donkerpaarse bladeren beeldig. En, wat meer is, ik zie geen reden om te denken dat dit het laatste jaar zou zijn.

Lees hier verder

Veel gelezen op GroentenInfo : de moestuin in april.

 Geen, mm  Reacties uitgeschakeld voor Veel gelezen op GroentenInfo : de moestuin in april.
apr 142010
 

Dit veel gelezen artikel van april 2009 is nu weer actueel en gaat over de verschillende aandachtspunten bij de aankoop en het uitplanten van groenteplanten. De groentetuin in april, klik hier Bij mijn bezoek aan het tuincentrum werd ik aangesproken door een dame die mij vroeg “of die slaplantjes al buiten kunnen geplant worden??”

Ik vond het dan ook een goed  idee om even het aangeboden vroege assortiment  van groenteplanten één voor één te bespreken en de verschillende aandachtspunten bij de aankoop en het uitplanten de revue te laten passeren. Sommige groentesoorten zijn inderdaad op hun best als ze zo vroeg mogelijk geplant worden. Maar er zijn ook groenten die nu beter nog niet geplant zouden worden, of in ieder geval in beperkte hoeveelheid.

Lees verder over plantjes kopen van sla, spitskool, selder, peterselie, broccoli, bloemkool en rode kool.

apr 022010
 

Geen groentetuin nodig voor de teelt van de gezondste aller groenten!

Al broccoliplantjes gezien in het tuincentrum?
Ja maar, wegens het aanhoudend koude en natte weer, is de moestuin nog niet klaar? Of misschien hebt u helemaal geen (groente)tuin?
En toch wil u broccoli telen?

Wel, dat kan! Broccoli doet het heel goed in pot! Zo kon ik zelf ervaren. Leest u mee en kijkt u mee naar de teelt in potten van de gezondste groente?

Klik hier en misschien kunt u vandaag nog aan de slag.

jul 312009
 


Snoeptomaatjes zijn een trend. Slechts enkele beroepstelers mogen ze op beperkte schaal telen, er is een zogenaamd exclusiviteitsrecht. Eigenaardig genoeg is er wel zaad of plantmateriaal van deze F1 hybriden beschikbaar voor de hobbytuinder. GroentenInfo probeerde één van deze rassen voor u uit. En het werd een echte meevaller. De smaak en het bijtgevoel is subliem, de plantgroei is gezond en krachtig en ook de vruchtkwaliteit is onberispelijk. Snoeptomaatjes zijn mini-roma tomaatjes die je zeker niet over één kam mag scheren met cherrytomaten, de vruchteigenschappen zijn daarvoor te verschillend.
Lees verder over deze aanrader

okt 052008
 

Het gaat om een vergelijking tussen de rassen ‘Topline F1’ en de rode (paarse) spruitkool ‘Falstaff’. Beide rassen werden aangekocht via de zaadfirma Thompson and Morgan. Topline F1 eerder toevallig, als extraatje bij een bestelling. Falstaff met de bedoeling rode spruitkool beter te leren kennen. Topline is trouwens ook verkrijgbaar bij een aantal Nederlandse zaadleveranciers. Er werd voor gekozen om de neerslag van deze vergelijking rijkelijk te illustreren met (25) foto’s.
Lees verder

jul 102008
 

De late nachtvorst tijdens de eerste helft van april heeft dit jaar het fenomeen van hartloosheid of klemhart, dat meestal sporadisch optreedt versterkt. Bekijk de foto’s en lees over de oorzaken van dit eigenaardige fenomeen bij met name bloemkool en broccoli. Lees verder