Prei

jul 292010
 

De tweede generatie van de preimot is actief tijdens de zomermaanden, met name op recent uitgeplante herfst- en winterprei. Op korte tijd kan de rups de prei grote schade toebrengen. Controleer vanaf nu zeker twee keer per week de prei op schade en grijp onmiddelijk in. Had je vorig jaar veel schade van dit insect, dan is de kans dit jaar extra groot op aantasting. Er zijn gelukkig een drietal -biologische- rupsenmiddelen om de preimot te bestrijden.
In dit bericht vindt u de levenswijze, het schadebeeld, de bestrijding, de preventie en duidelijke foto’s van de preimot (Acrolepiopsis assectella)

Klik hier om het artikel over de preimot te lezen

okt 152009
 

Een onregelmatige gewasstand en verzwakte groei bij prei kan eventueel een gevolg zijn van een aantasting door de schimmel “rozerot” (Fusarium culmorum). Alhoewel je bij rotting meestal het verband legt met te natte grond hoeft dit niet altijd zo te zijn. Rozerot slaat toe als de plant (tijdelijk) verzwakt is. En deze zomer kon het zijn dat bij de herfst- en winterprei deze zwakte onder andere veroorzaakt was door de hogere bodemtemperatuur en de droogte!

Bekijk de foto, de oorzaken en de preventie van rozerot bij prei.

okt 032009
 

Trips in prei is normaal gezien niet direct hét insect waar de moestuinder wakker van ligt. Het beestje is met het blote oog bijna niet te zien en de schade die het veroorzaakt is vooral cosmetisch en weinig opvallend. De groei van de preiplant heeft er niet altijd onder te lijden.

Op het einde van deze lange zomer laat het beestje zich wel opmerken. Er worden hier en daar zeer grote populaties trips vastgesteld. Zeker en vast waar er weinig water gegeven werd en de groeikracht uit de plant verdwenen is. De schade is dan vrij opvallend tot op het randje van nadelig voor de groei.
Het is tijd om eens nader kennis te maken met dit verborgen insect: de tabakstrips of Thrips tabaci.
Lees verder

sep 162008
 

Een groente waar je tijdens de herfst, winter en voorjaar doorlopend het groen kan van oogsten. Maar tijdens de zomer ondergronds gaat, het loof sterft af. Dan oogst je de bollen. Het lijkt me geen groente om in grote hoeveelheid te telen, maar eerder als smaakmaker zo nu en dan. En makkelijk te telen in pot. Als groente of als kruid geteeld, het blijft een interessante en gemakkelijke teelt.
Doorlevende prei, oerprei, parellook, het zijn drie namen voor de soort Allium ampeloprasum.
Lees nu alles over de teelt in zeven geïllustreerde stappen

Ziekten en plagen bij prei : gratis brochure nu beschikbaar.

 Prei, Winter  Reacties uitgeschakeld voor Ziekten en plagen bij prei : gratis brochure nu beschikbaar.
mrt 032008
 

ziekten en plagen prei

Voor de gevorderde moestuinder is er nu een zeer nuttige brochure beschikbaar.

Op onderstaand adres vindt u een pdf – brochure van zowat alle ziekten en plagen die zich bij prei voordoen.  Ik heb deze brochure al een paar jaar, maar heb zopas gemerkt dat ze sinds kort ook elektronisch beschikbaar is. Vergeet niet om ze op uw pc op te slaan, want straks wordt ze misschien weer van het internet gehaald!
U vindt in dit document beschrijvingen en foto’s van het schadebeeld, oorzaken van de ziektes, de levenscyclussen van de plagen, preventiemaatregelen en een tijdsbalk met tijdstip van voorkomen.

Lees verder

jan 272006
 

Op twee december stond hier het artikel Waarom België de beste prei ter wereld teelt. Dat dit bericht niet overdreven was bewijst de zeer vlotte export van prei deze winter.Vrijdag 27 januari heeft de REO Veiling haar eigen record verbroken in de aanvoer en verkoop van prei. Driehonderd producenten hebben samen 695 ton prei aangevoerd. Lees hier verder

okt 252005
 

“Bij het toedienen van stikstof in de preiteelt gaat de voorkeur uit naar meststoffen die zo min mogelijk nitraat bevatten en een hoog gehalte aan ammonium.Dat werd duidelijk tijdens een rondgang op de proefboerderij Vredepeel. In de diverse proefobjecten werden de effecten van verschillende meststoffen, vaak op organische basis, gedemonstreerd. Een groot deel van deze Lees hier verder

mrt 252005
 

Prei heeft warmte nodig bij de kieming. Er wordt gespreid gezaaid over een lange periode tijdens de winter en het voorjaar. De vroegste prei word al gezaaid rond de jaarwisseling onder verwarmd glas. Ook alle zomerprei wordt gezaaid in een glazen kas in de loop van januari en februari. Vroege herfstprei wordt door de liefhebber Lees hier verder

mrt 202005
 

Donderdag stond op sommige velden de winterprei nog met zijn wortels in het water en wachtte op een oogst vanaf nu tot ten laatste eind april. Vanaf dan zal de prei immers snel bloemstengels maken en onverkoopbaar worden. Prei is een tweejarige plant die een koudeperiode nodig heeft om te bloeien.Ook op donderdag was men Lees hier verder