Andijvie

Alle artikelen over andijvie. De teelt en het zaaien en planten van andijvie om zelf te oogsten uit de groentetuin.

jul 112009
 

Als je andijvie zaait bij een te lage temperatuur (minder dan 15 graden) is er veel kans dat de krop niet voldoende uitgroeit en al snel zal doorschieten. Ook lange dagen (meer dan 14 uur licht) tijdens de uitgroei van de krop zijn ideaal om de plant snel te doen bloeien.

Wie nu andijvie zaait kan dit doen bij voldoende hoge temperaturen. De uitgroei van de krop zal verlopen bij korter wordende dagen. De beste teeltperiode voor andijvie is nu aangebroken. Dan kunt u misschien wel kroppen zoals in het artikel andijvie weken van een halve meter en anderhalve kilogram (klik) (met talrijke foto’s).
Zaaien kan tot 25 juli, met een speling tot uiterlijk eind juli, daarna wordt is het echt te laat. Planten tot 15 augustus, eventueel tot vijf dagen later. Een laat zaai- en planttijdstip is steeds de moeite waard, omdat de groenten dan ook een langer oogsttraject hebben zodat de overschotten beperkt blijven. Er is natuurlijk steeds een klein risico aan verbonden, maar de laatste jaren valt dit beste mee. Mooie voorbeelden van wat een laat zaai- en planttijdstip kan opbrengen vind je in dit artikel “wat met de bodembedekking na de aardbeiteelt” en “Een mandje vol met groenten dankzij de warme herfst“.

Lees nog wat teeltinformatie in het artikel over de teelt van andijvie (met talrijke foto’s).

nov 142008
 

Andijvie is het schoolvoorbeeld van een najaarsgroente. Zijn de nachten te koud tijdens de opkweek of de dagen te lang tijdens de kropvorming, dan gaat de plant makkelijk opschieten.
Andijvie telen in het voorjaar en de vroege zomer was lange tijd heel moeilijk. Dankzij de introductie van nieuwe rassen is dit veranderd, maar het is nog steeds niet eenvoudig.
Kroppen met een diameter van een halve meter en een gewicht van anderhalve kilogram, die kweek je nog steeds met gemak in het najaar. Trouwens, een stamppot met gekookte andijvie is toch ook iets voor de herfst?

Lees verder

aug 272005
 

foto Deze krulandijvie werd opgekweekt in kweekplaten. De planten hebben een goed doorwortelde potkluit en zijn klaar om uit te planten. Andijvie kent twee verschillende verschijningsvormen . Enerzijds de gladbladige of breedbladige andijvie en anderzijds de krulandijvie.Bij de gladbladige rassen maken we onderscheid tussen types die vooral geschikt zijn voor voorjaars- en zomerteelt (Nummer Vijf Lees hier verder

nov 152004
 

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave. Alle afgebeelde najaarsgroenten werden gezaaid op 5 augustus 2004 en een week later al verspeend in perspotten. Het warme weer zorgde voor een zeer snelle kieming (nachttemperatuur was 18-20°C). Planten kon al op 16 augustus. Voor broccoli is dit een zeer late plantdatum, maar dankzij het goede Lees hier verder

okt 292004
 

Klik op de foto voor detail Heb je dit al gezien? Van een verrassing gesproken als je juist van plan was enkele mooi gebleekte krulandijviekroppen te oogsten. Middenin de krop een groot gat! Bij een drietal planten blijven enkel de bladeren over. De lange penwortel die typisch is voor andijvie en zowat voor alle samengesteldbloemigen Lees hier verder