Teelttechniek

apr 172014
 Weinig regen in het vooruitzicht de eerste tien dagen, het lijkt wel een herhaling van april 2007 en April 2009 en april 2011. Komt er zo bijna om de twee jaar een warme aprilmaand? Plaatselijk is het zeer droog, vooral in de groentetuinen op lichte grond (zandgrond). De volgende dagen komt er regen aan, maar slechts een beperkte hoeveelheid en zeer verspreid. De kans is dan ook groot dat de tuin in relatief droge toestand blijft de komende tien dagen.

Bladgroenten in de tuin zoals spinazie en slasoorten en ook de radijzen kunnen best eens een extra gietbeurt krijgen.

Bij de erwten, tuinbonen, aardappelen, ajuin, broccoli, bloemkool die al een tijdje in de groei zijn kunnen we nog eventjes de kat uit de boom kijken. Voor die groenten kan je het weekend afwachten, en hopelijk valt er in uw tuin dan wat regen. Valt er slecht een paar liters, dan zal, naarmate deze groenten in bloei komen of het oogststadium naderen een gietbeurt zich binnenkort toch opdringen.

Maar misschien bent u pas onlangs met de groentetuin begonnen. Groenten die nog niet lang geplant of gezaaid zijn hebben nog te weinig wortels om het vocht uit de diepere lagen te halen. Eén extra gietbeurt kan hen al vooruit helpen. Maak zeker niet de fout te veel en in te kleine beurten te gaan gieten.

Hebt u nog nog één en ander te planten of te zaaien? En is de grond toch wel droog? Dan zijn de 20 tips bij droogte in dit artikel zeker nuttig. Ze werden ook al aangevuld met tips van lezers.

Klik hier om de talrijke tips te lezen

Margriet schrijft op de facebookpagina van GroentenInfo (http://www.facebook.com/groenteninfo)
“Ik heb het boek al zo’n 3 jaar en heb er ontzettend veel informatie uit gehaald.Ik stond zelfs met het boek in mijn kas bij de meloenen en wist zo precies hoe ik die moest snoeien. Het boek is makkelijk te lezen met duidelijke beschrijving en foto,s. Wat ik ook zo fijn vind is dat in het boek veel informatie staat over fruitbomen,hoe die te snoeien,voor welke ziektes ze vatbaar zijn. Het boek is echt een aanrader!”
Welke boek? De Groente en Fruit Encyclopedie natuurlijk! Het standaardwerk voor iedereen met een eetbare tuin. Nu al aan de zesde druk toe. Meer info op http://groenten-boek.plantaardig.com

apr 072014
 

Dit artikel gaat over de verschillende aandachtspunten bij de aankoop en het uitplanten van groenteplanten. De groentetuin in april, klik hier

Dit is (helaas en voorlopig niets aan te doen…) een herhaling van een artikel, maar wel populair op de site en zeer toepasselijk tijdens deze vroege lente.

Lees verder over plantjes kopen van sla, spitskool, selder, peterselie, broccoli, bloemkool en rode kool.

Tuinman Peter schrijft ondertussen wél nieuwe berichten op GroentenInfo, je kan ze lezen via www.peter.plantaardig.com

feb 142013
 

omvalziekte
De kiemplantenziekte (omvalziekte, smeul) is de meest voorkomende oorzaak van het afsterven van pas gekiemde plantjes. Op de grens van grond en lucht ontstaat er een bruinverkleuring van het stengeltje waardoor het plantje al snel ‘omvalt’. In dit bericht tien aandachtspunten bij het zaaien om de kiemschimmel te voorkomen

Lees verder

apr 082012
 

Gisteren, 7 april, was ik bij een zeer groot tuincentrum. Hectisch! Een medewerker, nog een leerling van mij geweest, vertelde dat de afdeling groenteplanten dit jaar meer succes heeft dan ooit tevoren. Als je er de volgeladen tafels en karren met allerlei soorten groenteplantjes bekijkt, dan lijkt het wel of alles nu de tuin in moet. Is dit wel zo?

< a href="http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/begin-april-en-het-tuincentrum-staat-vol-groenteplanten-daar-sta-je-dan-als-n-van-de-vele-beginners-wat-meenemen-wat-niet/">Lees verder over groenteplantjes kopen begin april

mrt 122011
 

Als we kijken naar het aanbod in de winkel, dan is de beslissing snel gemaakt. De organische handelsmeststoffen winnen het pleit! Wat een keuze! Het is soms zelfs even zoeken naar minerale meststoffen. Veelal zijn hun verpakkingen veel minder opzichtig. En toch zijn er ook redenen om voor minerale meststoffen te kiezen.
In dit artikel : tien keer kiezen aan de hand van tien verschillende situaties.

Lees verder

apr 052010
 

Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder.

folie of vliesdoek?Wie al vroeg in het voorjaar groenten wil zaaien of planten kampt met twee problemen : te koud en te nat. Dat mochten we dit jaar nog meer dan anders ervaren.

Is het zonder kas dan moeilijk om de groenten te vervroegen en te beschutten tegen regen en kou? Toch niet. De moestuinder gebruikt de twee afdekmaterialen –(gaatjes)plastiek en vliesdoek- op een creatieve manier.
Getuige daarvan zijn deze foto’s genomen op het volkstuincomplex van Gentbrugge, vorig jaar op 1 april.

Bekijk de foto’s hier

mrt 232009
 

De groentezaden afdekken met tuingrond is niet altijd eenvoudig. Soms is de grond te droog, soms bevat hij te veel kluiten. En onstaat er korstvorming waardoor de zaden niet boven raken. Verder bevat deze grond ook onkruidzaden die dan tegelijkertijd met de groenten en tussen de groenten kiemen.
Herman De Moor was op zoek naar een goede methode om, bij het ter plaatse zaaien, de zaden af te dekken en de boven genoemde nadelen te omzeilen. In 2008 waren zijn resultaten met een aangepast grondmengsel om de zaden af te dekken dusdanig goed, dat hij het de moeite vindt om deze teelttechniek, in de vorm van een artikel, aan de lezer(s) te laten geworden.
Het werd meteen het 25ste artikel van Herman op GroentenInfo. Een hele prestatie!

Lees hier de nuttige zaaitip van Herman.

mrt 092009
 

DSC00135 Dit artikel van Herman De Moor vormt één geheel met het artikel slateelt op worteldoek. Daar vindt u ook de talrijke voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van gronddoek in de groentetuin. Deze uiteenzetting behandelt één mogelijke methode om het worteldoek-bed op een degelijke manier aan te leggen. Je kan dit groentebed op worteldoek ook gebruiken voor andere teelten mits de afstand en de diameter van de plantgaten aan te passen.

Een zo perfect mogelijke plaatsing van het worteldoek verzekert u van de beste teeltresultaten. Ook omdat het groentebed op worteldoek op het einde van het tuinseizoen wordt verwijderd om het jaar daarna terug te plaatsen, dringt een vlotte en goede werkmethode om dit doek te plaatsen zich op.

Vandaar dit artikel.

Lees meer over de aanleg van een groentebed op worteldoek.

mei 162008
 

collage-zaaienBij professionele biologische groentetelers is dit voorjaar heel wat te doen rond het gebruik van potgrond of fijne compost als afdekmateriaal na het zaaien. Puur toeval, maar nog voor de bovenstaande berichten verschenen experimenteerde ik dit voorjaar met afdekking met potgrond voor de vroegste zaaiingen wortels, uien en spinazie. Niet met het idee van onkruidbestrijding, maar wel om te kijken of op die manier de opkomst kon verbeterd worden.
De ervaringen waren vrij positief. Lees de prille ervaringen, of misschien hebt u zelf al lange tijd ervaringen met deze techniek. Klik hier

apr 022008
 

Gesteund op het principe van het vorige artikel Rekenblad : Maak zelf uw samengestelde anorganische meststof is er nu ook een rekenblad met enkelvoudige organische meststoffen. Zo bootst u ook de veelvuldig in de handel aanwezige organische meststoffen na. U kunt de formule precies uitwerken. Sommige van deze enkelvoudige organische meststoffen zijn vrij duur. Lees het volledig bericht :klik hier.

apr 012008
 

Probleemstelling
In de handel worden veel verschillende samengestelde meststoffen aangeboden volgens de plantensoort. Dit gebeurt in duurdere kleinverpakkingen. Wat eigenlijk normaal is, want voor die ene druivelaar, die paar tomatenplanten en die zes buxuspotten en enkele m² aardbeien kan je nu éénmaal geen grote hoeveelheden van iedere plantspecifieke meststof kopen. Maar, precies omwille van die kleinvepakking zijn deze meststoffen dan ook duurder!
Oplossing
Het is mogelijk dezelfde mestof te evenaren met enkelvoudige meststoffen. Daar deze voor alle planten in de tuin, zowel groenten als sierplanten kunnen gebruikt worden wordt het wel nteressant deze te kopen in grotere hoeveelheid (bv zakjes 25 kg).
Maak daartoe gebruik van het rekenblad dat u nu kan downloaden van Plantaardig.com.
Lees alles in het unieke artikel Maak zelf uw eigen composé

jul 192007
 

De bodem, en dus ook veel planten, zijn uitgeput. Hier en daar is duidelijk stikstofgebrek waar te nemen ( zie artikel over stikstof). Dit vooral op gronden waar er stortbuien waren en er zich wateroverlast heeft voorgedaan. Met nog wat regen in het vooruitzicht zal een bijbemesting goed uitkomen. Heel wat gewassen groeien nu minder uitbundig. Naast de lagere Lees hier verder

apr 012007
 

In het vakblad “Groenten & Fruit” verscheen een serie van zes artikelen over minder geteelde groenten. Gewassen die je soms op vakantie leert waarderen en waarvan de teelt bij ons ook goed zou kunnen. Ze zijn geschreven door onderzoeker Kees van Wijk van PPO. Ook voor de echte groenteliefhebber interessant om te lezen! Klik op de titels Lees hier verder

jul 152006
 

De droogte blijft nog minstens 10 dagen aanhouden, voor de meeste groenten is water geven dan ook verantwoord. In sommige regio’s is vorige week nog wat water gevallen, in andere streken viel er ook dan al niks meer. De droogte dreigt dus de schadedrempel te bereiken. Wachten met water geven heeft dan ook geen enkele Lees hier verder

feb 222006
 

U hebt het misschien al gemerkt: lenterige temperaturen zijn er dit jaar niet in de kas. Normaal halen we bij een uurtje zon deze tijd van het jaar vlotjes 15 tot 20°C onder glas. En dat is voldoende om de vroege (blad) groenten in de serre een mooie voorsprong te geven.Het artikel vandaag in HLN Lees hier verder

dec 182005
 

In het artikel ‘De zaadhandel klaar voor een nieuw seizoen’ sprak het tijdschrift moestuin met de vertegenwoordigers van vijf belangrijke Nederlandse zaadhuizen die leveren aan de hobbytuinder. Rob van der Voort van Van Hemert, Chris Douwes van De Bolster, Ton Vreeken van Vreeken’s Zaden, Bauke Beukens van Garant Zaden en Henk van der Wal van Lees hier verder

nov 172005
 

Europa is heel streng als het op erkenning van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen aankomt. En met de regelmaat van een klok worden erkenningen van bestaande middelen ingetrokken. Deze evolutie stimuleert onderzoekers om alternatieven te bestuderen. Zo wordt heel wat onderzoek gedaan rond biologische bestrijding met insecten (denk aan sluipwesp-witte vlieg) en de insecten bestrijding met roofschimmelsAan de Lees hier verder