Geen

nov 112015
 

pagina2 (Kopie)
Beste moestuinder,

De open dagen van onze Historische Moestuin bij VABI (www.vabi.be) waren een zeer groot succes. Op twee dagen mochten we meer dan 1000 geïnteresseerde tuinliefhebbers ontvangen.
Door de drukte was het voor mij soms moeilijk om één ieder van jullie te woord te staan. Bij deze wil ik iedereen hartelijk danken voor het bezoek indien ik daar toen de kans niet toe kreeg!

Velen vroeg zich ook af hoe deze groenten smaken en hoe je ze kan bereiden. Daarom organiseert VABI, in samenwerking met het professioneel personeel van onze keuken een kookdemo. Dit alles gekaderd in de tentoonstelling “Op zoek naar voedsel op de akkers van de dood”.

Ervaar de smaak van de vergeten groenten uit onze historische moestuin op vrijdagavond 13 november om 20u. VABI organiseert dan een kookdemonstratie met met tal van minder bekende tot bijna onbekende groenten. Wat we dit jaar met veel liefde en zorg kweekten in onze historische moestuin kunt u dan proeven. U ontdekt er vast en zeker onbekende smaken en u leert ook diverse bereidingswijzen kennen.
U proeft er van een 10-tal gerechten op basis van vergeten groenten (zoals crosne, aardpeer, rode biet, wortelpeterselie, kardoen, rammenas, haverwortel, lepelblad, quinoa, enz …..)

U krijgt de groenten ook te zien vergezeld van de nodige uitleg.
Vooraf inschrijven noodzakelijk via vabi@sint-michiel.be, stuur voor donderdagmiddag (morgen dus) een mail naar vabi@sint-michiel.be. Dan kunnen we het juiste aantal inschatten.
Kostprijs: 7 euro, drankje inbegrepen.
Wie inschrijft en dit wenst, kan van 19 uur tot 20 uur een gratis rondleiding krijgen doorheen de tentoonstelling rond voedsel in WOI (Voedsel op de akkers van de dood).

Alle info over de tentoonstelling op http://www.vabi.be/index.php/vabi-stelt-voor-op-zoek-naar-voedsel-op-de-akkers-van-de-dood/

U kunt bent natuurlijk ook hartelijk welkom het komende weekend op de tentoonstelling. Je ziet er hoe de voedselschaarste tijdens WOI het ontstaan gaf aan de “Het Werk van de Akker”, de latere volkstuinen. En nog veel meer over de creativiteit die mensen aan de dag moesten leggen om voldoende voedsel te hebben.

De brochure “Historische Moestuin” met de beschrijvingen van meer dan 40 vergeten en onbekende groenten was een groot succes. Meer dan 400 exemplaren zijn ondertussen gedrukt.
U kunt ze ook nabestellen door te antwoorden op deze mail. Dan stuur ik u de betalingsinstructies, de prijs is 5 euro en verzendkosten 2 euro. De brochure kan dit weekend ook gekocht worden aan de prijs van 3 euro.

vriendelijke groeten,
Luc

pagna4 (Kopie)

sep 302015
 

DSCN6699Beste lezers van GroentenInfo Plantaardig.com

Afgelopen seizoen was ik, samen met collega’s en leerlingen van de land- en tuinbouwschool VABI, bezig met de aanleg en het onderhoud van een historische moestuin met 43 bijzondere groenten. We zijn gelukkig dat we bijzonder goed in ons opzet geslaagd zijn. We zijn er dan ook van overtuigd dat deze moestuin ook voor u leerrijk kan zijn.
Daarom kan u komende zaterdag- en zondagnamiddag  gratis de historische moestuin van tuinbouwschool VABI in Roeselare bezoeken. Zelf zal ik ook telkens aanwezig zijn om u samen met mijn collega’s  te gidsen. Het is beslist de moeite waard om langs te komen. De moestuin staat er nu echt prachtig bij!
Er zal ook een A4 brochure met kleuromslag en 50 blz zorgvuldig bijeengezochte en nageziene  info over de 43 verschillende groenten aangeboden worden. De prijs zal hoogstens 5 euro zijn, aan kostprijs dus.

Het zou mij plezier doen u te mogen verwelkomen. U kunt in de serre ook nog even napraten onder het genot van een frisdrank, koffie of biertje.

Lees ook het persbericht http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-roeselare/van-quinoa-tot-hofmelde-en-rammenas-a2472709/

vriendelijke groet,

Luc Dedeene
Webmaster www.Plantaardig.com & Tuinbouwdocent bij  www.vabi.be

Klik op de afbeelding hieronder om de uitnodiging in pdf te lezen.capture-20150924-193238

apr 152014
 

Volgens de weersvoorspellingen komt er lentenachtvorst aan. De luchttemperatuur gaat in het binnenland en in het noorden onder nul, aan de grond wordt dat nog een paar graadjes lager. In ieder geval kunnen we morgenochtend overal in Vlaanderen en Nederland lentenachtvorst aan de grond verwachten.

Heb je je niet laten verleiden door het zachte voorjaar om bepaalde groenten vroeger dan aanbevolen te planten, dan is er in principe geen probleem. Maar er zijn enkele uitzonderingen zoals aardappelloof, aardbeibloesems, en pas aangekochte nog niet afgeharde plantjes. In de tabel onderaan dit artikel kan je even checken of bescherming van de groenten in open lucht al dan niet nodig is. Lees verder

De Groente en Fruit Encyclopedie is dit jaar toe aan de zesde druk. Het standaardwerk voor de actieve moestuinder is verkrijgbaar in iedere boekhandel in Vlaanderen en Nederland. Meer info

nov 032013
 

Tuinman Peter bracht voor GroentenInfo de laatste weken regelmatig nieuws uit zijn moestuin. In deze mail een overzicht. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke bij de plantenafdeling van een tuincentrum. Veel leesgenot vanwege Peter Dewulf.

Een overzicht van zijn recent verschenen artikels.

worteltjes in velerlei kleuren en vormen.
Worteltjes in velerlei kleuren en vormen.

Krielkippetjes inzetten tegen slakkenvraat en lapsnuitkevers.
Krielkippetjes inzetten tegen slakkenvraat en lapsnuitkevers.

Is het nu rode spitskool of is het spits rode kool
Is het nu rode spitskool of is het spits rode kool

De laatste frambozen van het seizoen.
De laatste frambozen van het seizoen.

Mijn favoriete bladgroenten voor volgende winter.
Mijn favoriete bladgroenten voor volgende winter.

Reuzenbovist, een delicatesse.
Reuzenbovist, een delicatesse.

Rotten meloenen door regen bovenop?
Rotten meloenen door regen bovenop?

Liggende tomaten kweken in een tomatentoren!
Liggende tomaten kweken in een tomatentoren!

Alles eigen kweek.
Alles eigen kweek.

Kweeksets voor paddenstoelen.
Kweeksets voor paddenstoelen.

Elk jaar wachten tot half september.
Elk jaar wachten tot half september.

Paprika in open lucht.
Paprika in open lucht.

Mooie rupsen!!!
Mooie rupsen!!!

Oerprei, zo veelzijdig.
Oerprei, zo veelzijdig.

Bakkerij 'bij Marietje Wullen' in museum ondergebracht.
Bakkerij ‘bij Marietje Wullen’ in museum ondergebracht.

De eendenkuikens zijn gered!
De eendenkuikens zijn gered!

De grond in onze groentetuin bewerken en toch de rug sparen.
De grond in onze groentetuin bewerken en toch de rug sparen.

Zeg niet zomaar aardappel.
Zeg niet zomaar aardappel.

De aardappelziekte is in aantocht.

Zelf bessensap maken.
Zelf bessensap maken.

Snijbloemen kweken in de groentetuin
Snijbloemen kweken in de groentetuin

De oogst komt op kruissnelheid
De oogst komt op kruissnelheid

Terug van weg geweest
Terug van weg geweest

Hoera jonge eendjes in mijn tuin.
Hoera jonge eendjes in mijn tuin.

De langste dag
De langste dag

aug 182013
 

Er komen al een tijdlang geen nieuwe artikels meer op GroentenInfo. Dat blijft nog een tijdje zo. Ondertussen worden wel alle vragen beantwoord via mail en op de website. GroentenInfo is er om te helpen, nietwaar? Ook  komt er nu en dan iets  op http://www.facebook.com/groenteninfo

 

Maar wie wel nog bezig  is, dat is Tuinman Peter.
Ik heb nog een aantal uitzonderlijke artikels en foto’s van hem in de lade liggen, die ik nu nog niet kan publiceren. Maar dat ze opnieuw even interessant worden als deze hier, dat is zeker.
In afwachting schrijft Tuinman Peter regelmatig een nieuw berichtje op de website. In zijn rubriek ‘Kort berichten van Peter‘.  Zo werd zijn berichtje over bessensap maken vandaag veel gelezen en ‘geliked’. Hier vind je zijn ‘dagboek’ met alle korte berichten.

feb 132013
 

Beste lezers,

GroentenInfo is dit jaar 15 jaar jong!

In die tijd is de website steeds geëvolueerd. Een belangrijke stap was de overgang van een statische naar een interactieve website met nieuwsbrief en lezersreacties. Er kwamen in de loop der jaren duizenden vragen en reacties. Daarbij word ik ondersteund door enkele zeer gewaardeerde helpers.  Ondertussen was er ook het ontstaan van de succesvolle Groente en Fruit Encyclopedie. Een paar jaar geleden was er de integratie met Facebook en Twitter. En niet te vergeten de rubriek lezersbijdragen. Waar vooral Herman het grootste steentje aan bijdraagt.

Omdat stilstaan achteruitgaan is stel ik u een nieuwe rubriek voor op GroentenInfo/Plantaardig.com.  Graag geef ik aan ervaren tuiniers een eigen forum op GroentenInfo. Met tips en adviezen die soms andere ideeën kunnen bevatten dan wat u gewoon bent op GroentenInfo te lezen. Natuurlijk zal wie meewerkt aan deze rubriek ook de lezers met raad en daad proberen bij  te staan. . Deze rubriek kreeg een iets andere vormgeving om duidelijk te zien dat het om lezersbijdragen gaat. Wat niet belet dat alle inzendingen eerst door mij bekeken en geredigeerd worden

Bij deze stel ik u, ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van GroentenInfo, de rubriek “Mijn moestuin” voor. Peter Dewulf is de eerste doorwinterde tuinier die deze rubriek binnen komt.

Bent u een ervaren tuinder en kunt u op regelmatige basis nuttige tips geven onze lezers, stuur dan een mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com . Uw kandidatuur zal zeker met aandacht gelezen en overwogen worden.

 

Welkom bij de rubriek van Tuinman Peter

Alle berichten.

nov 232012
 

Plant op het einde van de winter eens enkele pastinaakwortels, dikke winterwortels en uitgegraven snijselder in pot. Het levert einde mei al een mooi bloemrijk terras op. Op de foto van links naar rechts : bloeiende wortelen, oerprei, bloeiende pastinaak, bloemkool en de bloeiende selder op de achtergrond. Ook kan je misschien de bloeiende engelwortel ontwaren tussen het gebladerte!

nov 162012
 

In deze nieuwsbrief
– Prijsvermindering ter gelegenheid van de lancering van de vijfde druk van de Groente en Fruit Encyclopedie.
– Het inzetten, intafelen van witloofwortels, witlofpennen.
– Rode spitskool, een nieuwe groenten
– Wokken met groenten
– Nachtvorst in de herfst
– Pastinaak
– Twee lookalike herfstgroenten
– De vierkante moestuin : groentebollen planten.
– Knoflook planten en bedekken met stro?
– Snijbiet, een prachtgroente in pot.
– Zoete puntpaprika en andere kleinvruchtige paprikasoorten.
– Oogsten en bewaren van groenten in of naast het veld.
– Groenten en wild, receptensite.
– Tomatenrassen 2012, foto’s en evaluaties (wordt vervolgd)
Klik hier om de nieuwsbrief te lezen

okt 022012
 


De vierkante meter moestuin, de hype van het voorjaar, wordt dit seizoen nog altijd uitgetest door GroentenInfo. Met als leuze : “Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!”

In de update van dit artikel vindt u nog meer foto’s uit de teeltbeschrijving vanaf april tot nu. Let wel, deze fotoreportage is zeker nog niet volledig. Deze winter zullen we heel veel aandacht besteden aan deze vierkante moestuin, zodat u volgend voorjaar, met een gedetailleerde handleiding, ook aan de slag kan.
Hierbij een greep uit de foto’s.

 • Zet uw muisaanwijzer op de foto en u kunt de volledige beschrijving lezen. 
 • Of klik op de foto’s om ze te vergroten en  te doorbladeren en zo kunt u ook de volledige beschrijving en uitleg  te lezen.

Lees verder en bekijk nu al een greep uit de foto’s en tips over de vierkante moestuin

sep 102012
 

Wist je dat je nu of later dit najaar in de moestuin kan starten met de teelt van een bolgewas? 

Deze groenten hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze, als de zomer eraan komt, afsterven. Sommige komen dan in het najaar opnieuw tot leven. Als je nu of straks plant kan je op het einde van de winter of vroeg in de lente al genieten van een eerste oogst, meestal van het loof. Later kan je dan de bollen oogsten. 
Alle vier behoren ze tot dezelfde plantenfamilie, de Alliaceae. Hieronder vindt u de link naar een teeltbeschrijving van elk van deze groenten.

1. Winterplantajuin, planten tussen nu en half oktober.

2. Oerprei, nu uitplanten als bolletjes, later dit najaar met kleine plantjes.

3. Boomui, nu nog met bolletjes, later dit najaar met kleine plantjes

4. Knoflook, in oktober tot ten laatste begin november.

jun 162012
 

 
 

In dit bericht een overzicht van de berichtjes die de afgelopen maand verschenen op http://www.facebook.com/groenteninfo.  Word nu ook fan op Facebook van GroentenInfo en ontvang iedere week tientallen tips voor de moestuin. Toch liever niet op facebook? Dan bezorgt GroentenInfo u op regelmatige basis een overzicht van deze korte berichtjes. Zoals nu dus. Je kan de berichtjes toch lezen door op de foto die bij het bericht staat te klikken.

  Tips en weetjes over de moestuin van eind april tot 15 juni
15 juni

Afrikaantjes fleuren onze moestuin op en kunnen misschien sommige plagen en ziekten onderdrukken. Deze foto is om een wijd verspreid misverstand de wereld uit te helpen : Afrikaantjes (Tagetes) zullen de slakken niet weghouden. Integendeel, ze zijn er verzot op en zijn eerder een signaalplant voor de aanwezigheid van slakken. Waarom gebruiken jullie Afrikaantjes in de tuin? Deel het met onze
groep!

De vierkante moestuin

13 juni

Vierkante moestuin nr.2 is er! De beplanting werd gestart einde mei, en werd vorige week afgewerkt.
Het is een overvolle moestuinbak geworden. Nu maar hopen op een mooie zomer, want er staan heel veel vruchtgroenten in . Het beplantingsplan (zie verder in dit bericht) is eigen inspiratie. Er wordt in het begin gestreefd naar een optimale grondbedekking, vandaar tussenplantingen van sla. Misschien teveel groenten in één bak, maar dat zien we dan wel, sla kan toch ieder moment geoogst worden.
Eerst de gasten voorstellen. We beginnen onderaan en van links naar rechts.
rij nr1 : balkontomaat- spruitbroccoli(3x)-balkontomaat
rij nr2 : rode kropsla -aubergine- bleekselder (3x) boontjes (6x)-aubergine – lollo rossa
rij nr3 : Tigerella tomaat – rode eikenbladsla -zoete puntpaprika -groene eikebladsla-zoete puntpaprika-Tigerella tomaat- rode eikenbladsla
rij nr4 : Marmande tomaat – vollegrondskomkommer – lollo bionda 2x – tomaat -vollegrondskomkommer – snoeptomaat.
Dit alles afgewerkt met Afrikaantjes.

De vierkante moestuin

16 juni

Snijselder lijkt heel geschikt voor een vierkante moestuin. Door zijn steile, rechtopgaande groei kun je flink wat oogsten van slechts één vierkantje. En het is nog niet gedaan, want je kan snijselder verschillende keren per jaar oogsten. Gewoon afsnijden boven het hart van de plant en straks groeien er weer heel veel nieuwe blaadjes.

De vierkante moestuin

11 juni

Na de hagelschade, de wind. De tweejarige kardoen, die op het punt staat te bloeien blijkt maar matig bestand tegen wind. Eén exemplaar tegen de grond afgeknakt. Eén is zijn bloemstengel kwijt. Deze kardoen overleefde de vorst door te overwinteren in de garage. Ondertussen al bijna twee meter hoog en straks mooie paarse bloemen.

In weer en wind.

10 juni

Tuinieren zonder spitten, maar met veel hooi! Een opvallende teeltbeschrijving van Michel uit Oost-Duitsland!
http://woelmuizenier.blogspot.de/2012/05/tuinieren-zonder-spitten.html

10 juni

Michel Dobbelaere woont in Oost-Duitsland en verzorgt al enkele jaren een gewaardeerde support op de website. Zijn reacties op vragen van lezers getuigen van een grote deskundigheid. Toch is zijn manier van telen dikwijls speciaal te noemen. Michel is dit voorjaar een blog gestart waarin hij zijn teelttechnieken wil delen. Zijn blog heet "De woelmuizenier"
Michel schrijft "Mijn geillustreerde bijdragen zijn voor het ogenblik nog bescheiden. Even bescheiden zal het aantal lezers zijn die er iets mee kunnen doen. Maar het gaat hier dan ook niet om ‘volgelingen’ te recruteren. Als er iemand iets aan heeft ben ik blij mijn ervaring meegedeeld te hebben"
http://woelmuizenier.blogspot.de/2012/04/bovengrondse-aardappelen.html

Woelmuizenier: Bovengrondse aardappelen (het begin)
woelmuizenier.blogspot.com

9 juni

Wanneer denk jij de eerste aardappelen uit de moestuin te halen? Of heb je ze al geproefd, net als Sofie?

GroentenInfo
Kon niet meer wachten… daarnet toch eens gaan kijken naar de aardappelen. Best mooie oogst, van 2 planten. Lekker nieuwe aardappeltjes op ons bord straks 😉 (Eerstelingen, geplant laatste week van maart 2012)
Publié à l’origine sur le mur de GroentenInfo

9 juni

Zopas met spijt in het hart gezien dat een bijna bloeiende kardoen van bijna 2 meter hoog afgeknakt is. Lesje geleerd, ondersteunen die tweejarige kardoen! Het blijft hier maar waaien. Hopelijk hebt u de koolsoorten aangeaard. Dit artikeltje is opnieuw actueel.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-in-de-wind/

Groenten in de wind
www.plantaardig.com
Een omstuimige wind deze week. Hier en daar wat schade in de moestuin. Kolen die niet aangeaard zijn kunnen afdraaien!

5 juni

Actueel artikel…
De moestuin in juni : tips bij het teeltschema.
www.plantaardig.com
Juni, aflossing van de wacht in de groentetuinZiezo, de vorstgevoelige gewassen zijn nog maar net gezaaid of uitgeplant of de oogst van de koukleunen die we in het vroege voorjaar aan de grond toevertrouwden is al begonnen.

4 juni

Grote kans op infectie door de aardappelziekte, bij aardappelen.
Na de infectieperiode van 21 tot 24 mei bracht het droge, zonniger weer een onderbreking van een vijftal dagen. Op vrijdag 1 juni deden zich nieuwe infectiekansen voor. Met de regen van zondag 3 juni en maandag 4 juni wordt het tijd om de infectiekansen bij uw aardappelteelt na te gaan. De kans op infectie wordt nu wel heel groot.
Het artikel “Aardappelziekte : oorzaken, waarschuwing en bestrijding (syn aardappelplaag, phytophthora)” is ideaal om nog eens en ander op te frissen.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelplaag-waarschuwing-en-bestrijding/

Aardappelziekte : oorzaken, waarschuwing en bestrijding (syn aardappelplaag, phytophthora)
www.plantaardig.com
We krijgen regelmatig wat regen te verwerken. De nachten zijn ook warmer. Dat betekent extra kans voor aantasting van Phytophthora. Als de bladeren van aardappelen gedurende een bepaalde tijd nat blijven, dan is de kans op de kieming van de sporen van de schimmel groot.

3 juni

Zopas gevonden : *39* recepten met courgettebloemen. Misschien nog twee courgettes extra zaaien straks?
http://www.smulweb.nl/recepten/&query=courgettebloem

Eetbare bloemen

29 mei

Deze bloemetjes van bieslook en slangenradijs werden zopas gebruikt om een salade met diverse bladgroenten uit de moestuin op te vrolijken. Welke bloemen gebruiken jullie wel eens in de keuken?

Eetbare bloemen

26 mei

De dagen zijn zonnig en de avonden blijven vrij warm, het barbecueseizoen is officieel geopend!
Wist je dat GroentenInfo meer dan 20 artikels verzameld heeft over groenten, niet bij, maar *op* de barbecue!
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-op-de-barbecue-tien-korte-tips/
Een overzicht van deze artikels vind je hier :
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/groenten/barbecue/
Groenten op de barbecue : tien korte tips!
www.plantaardig.com
Verse groenten zijn niet alleen onmisbaar náást maar ook óp de barbecue.Welke groenten kunt u rechtstreeks op de vuurgloed roosteren?Doet u dat best samen of niet samen met het vlees of de vis? En is het waar dat je zelfs sla en witloof kunt grillen?

26 mei


De vierkante moestuin
Dit pinksterweekend een superweertje voor heerlijk verse smaakvolle slaatjes of kruidige bladgroenten bij de barbecue. Nu à volonté te oogsten uit de vierkante moestuin!
Oogst uit de vierkante moestuin op 20 mei. Een slaatje met kropsla, lollo rossa, rucola en wat kruiden, radijsjes zijn er ook al.
De hype wordt dit seizoen uitgetest door GroentenInfo. Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!

25 mei

De inleiding van dit artikel, dat is er één naar mijn hart.
En zo heb ik het altijd gezien en toegepast.
-Het beste van beide.
-Biologische en traditionele landbouw begraven de strijdbijl.
-Vergeet de zwart-wit discussie.
-Een winnaar is niet aan te wijzen.

Het beste van beide
www.kennislink.nl
Vergeet de zwart-wit discussie die biologische landbouw lijnrecht tegenover traditionele landbouw zet. Bij het wegen van de voordelen spelen zo veel dingen mee, dat een winnaar niet simpelweg is aan te wijzen.

23 mei

Wie zelf aardbeiplantjes wil kweken, houdt best een paar planten apart waarvan de bloemen verwijderd worden.
http://home.scarlet.be/groenteninfo/aardbei/aardbei4vermeerdering.htm

Photos du mur
De afgelopen weken hebben we alle bloemen (handmatig) verwijderd uit de planten, zodat de plant zijn energie kan stoppen in het maken van nieuwe uitlopers. De eerste uitlopers beginnen inmiddels te komen…

22 mei

Een blikvanger op de tuinbank. Niets is eenvoudiger dan bieslook in pot, nu al vijf jaar een favoriet. Komt weg met drie of vier koffielepeltjes organische mest per jaar. De bloemen zijn veel te mooi om weg te nemen en zorgen ieder jaar in mei voor kleur op het terras. In het vroege voorjaar (winter) kan je er al van oogsten. Na vijf jaar begin de bieslook toch wat af te nemen, je kan het verpotten niet blijven uitstellen…

Groenten in potten

20 mei

Momenteel verlaten ze massaal hun overwinteringsplaats, en dat is ….. de bodem! Coloradokevers overwinteren als volwassen insect in de grond. De moederdieren eten van het aardappelloof en leggen gedurende drie weken tot wel 80 eitjes. De larven die na één tot twee weken uitkomen zijn zeer vraatzuchtig, waardoor de schade exponentieel toeneemt.
Coloradokevers nu vangen, dat loont!

15 mei


Hagelschade bij GroentenInfo
Groenten met gaatjes, met witte stippen, aan flarden, doorzeefd en tot moes geslagen. Hebt u ook hagelschade in de moestuin, plaats een reactie, of zet een foto op het prikbord. Gedeelde smart is halve smart 🙂

14 mei

En dat het gevroren heeft zondagochtend, zeker weten. Het gras zag wit. Zowel dat beetje aardappelloof dat niet ondergedekt was, als die twee potjes met bonen die over waren van de bonen die in de kas geplant zijn, waren getroffen door de (hopelijk) laatste lentenachtvorst van 2012.
Hopelijk is het bij jullie allemaal goed gegaan. Maar aangezien ik slechts op 30 km van de kust woon, zou het kunnen dat het bij jullie nog meer gevroren heeft??
Bekijk de twee foto’s op deze link
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/gevaar-op-lentenachtvorst/comment-page-1/#comment-39039

Lentenachtvorst gehad?
www.plantaardig.com

9 mei

Het is nooit zo slecht dat het voor niemand goed is. Wat het weer betreft kunnen we dit toepassen op …… slakken!
Laat u niet verrassen, door het vochtige en zachte weer zijn de slakken zeer actief. Ze glijden zelfs tijdens de dag over het terras alsof het al herfst is. En ze leggen al volop eitjes. Wie nu de slakken die vanuit de omgeving van de moestuin (hagen, graskanten, borders….) komen niet bestrijdt, zal bij een vochtige nazomer pas echt problemen hebben. Je kan de slakken van de planten afhouden door allerlei huis-, tuin- en keukentips, maar daarmee hou je hun voortplanting niet tegen. Probeer deze (na)zomer dan maar eens het aangegroeide slakkenleger te lijf te gaan.
Gelukkig zijn er ecologische, biologische, niet giftige slakkenkorrels op basis van ijzer(III)fosfaat. En vergeet niet : slechts 5g/m² (één koffielepel). Veel mensen strooien veel te veel slakkenkorrels, zonde van het geld.

8 mei

Er werden zes foto’s toegevoegd aan het album "Vierkante moestuin". Het pikant smakende slaatje was uitstekend geschikt bij de tomaat en mozzarella.
Bekijk de volgende foto’s om de eerste oogst uit de vierkante moestuin te volgen

De vierkante moestuin
Een eerste oogst van microgroenten en rucolablaadjes, 4 weken na zaaien. Bekijk de volgende foto’s om te zien hoe dat in zijn werk ging.
Een eerste oogst! Pikant slaatje met Rucola en microgroenten. De hype wordt dit seizoen uitgetest door GroentenInfo. Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!

7 mei

Met een mooi citaat
"Groenten uit eigen tuin verhouden zich tot wat in supermarkten te koop is als een symphonieorkest vergeleken met een cassettebandje. Echte rijkdom groeit het best dicht bij huis."

De onvergetelijke groentedagen 2012, een persbericht van kwekerij Bastin.
ymlp.com
Speciaal voor deze dagen kweken we vele tientallen vaak onbekende rassen tomaten, paprika, peper, aubergine, pompoen, courgette, kolen en andere groenteplanten. We willen met deze dagen duidelijk maken dat er nog heel veel bijzonder goede groenterassen te ontdekken zijn die niet eens de kans kregen …

6 mei


De moestuin van Fil, anno 2012.
Sla planten, wortelen zaaien … in de moestuin van Fil, anno 2012. Na veertig jaar een nieuwe moestuin!

5 mei

Trend? Hype? Rage?
GroentenInfo test het uit.

De vierkante moestuin
De hype wordt dit seizoen uitgetest door GroentenInfo. Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!

4 mei

Mooie foto die ik herontdekte bij mijn voorbereiding voor de lezing over glasgroenten, vanavond in Brugge.
"Bij de overgang van de vroege glasgroenten naar de vruchtgroenten in onze kas/serre kan het soms druk worden. De tomaten moeten geplant, maar de sla en bloemkolen zijn nog niet geoogst. Dit heeft deze tuinder creatief opgelost. Zowel tussen de sla als tussen de bloemkolen werden de tomaten al uitgeplant." Leuke indeling van de kas trouwens.
Foto genomen in de Volkstuinen in Sint Niklaas, mei 2010. Meer vind je op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/een-koud-voorjaar-in-de-groentetuinen-van-sint-niklaas/

2 mei

Guido DC stuurde een video van zijn "watergeefmethode" bij tomaten. Met een PET-fles, waar dan ook soms meststoffen ingedaan worden. Bekijk het allemaal in deze video.

PET fles om tomaten water te geven.

2 mei

Het is zeker nog niet te laat om pompoenen en courgettes te zaaien. Een tip die je dikwijls leest is deze : "Duw het zaadje schuin in de potgrond, met de punt naar beneden, zo’n twee centimeter". Zo vindt het worteltje, dat uit de punt van het zaad komt, gemakkelijker zijn weg. En worden de kiemblaadjes makkelijk naar boven toe geduwd. Er is ook minder kans op rotten van het zaad. Je kan een pakketje zaden kopen met verschillende variëten en van iedere variëteit twee zaadjes zaaien en één planten. De volgende jaren kun je datzelfde pakketje nog meerdere keren gebruiken. Mijn pakketje is bruikbaar tot 2015. Zo heb je veel variatie en toch voldoende bloei voor de bestuiving. Nadeel is dat je dan zelf geen zaden kan opdoen omdat de soorten onderling verbasteren. Zaaien doe je best in potjes van 9 à 12 cm doormeter, één zaadje per pot.
In dit pakketje vind je o.a. Butternut F1, Acorn (Table Queen), meloenpompoen (Sweet Dumpling), Turkse Muts, Rolet, en Jack O Lantern.
Lees meer over pompoenen telen in de samenvatting, gemaakt door GroentenInfo, van de brochure "Biologische teelt van pompoenen".
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/pompoenen-biologische-kweken-teelthandleiding/

2 mei

Marc Severi stuurde deze foto over zijn watergiftmethode bij tomaten. De methode blijft dezelfde als die van Sofie, alleen het gebruikte materiaal is anders, het zijn gerecycleerde gietringen.
Marc schrijft :
"Grote bloempotten die ik gratis verkregen heb bij een tuinaanlegger, de bodem uitsnijden, gaat perfect. Niet alleen met tomaten maar ook met knolselder pas ik dit toe"
Bedankt voor de foto en tip, Marc.

1 mei

Een goede "water-geef-tip" van Sofie, een PVC gietring, meerder jaren bruikbaar. Hoe geven jullie water aan de tomaten? Laat het weten en stuur
eventueel uw foto’s via het prikbord (slechts één foto per bericht mogelijk) of via https://www.facebook.com/messages/groenteninfo

30 april

Tomaten planten in de serre, dit is het meest ideale moment, wat een weertje.
GroentenInfo heeft zojuist tomaten geplant. Welgeteld, 21 variëteiten. 2012 wordt het jaar van de vleestomaat bij GroentenInfo. Dit zijn ze :
Coeur de Boeuf, zaadvast, origineel – Coeur de Boeuf "Gourmandia F1, osseharttype" – Coeur de Boeuf "Corazon F1, Liguria type" – Maestria (vleestomaat) F1 – Matias (vleestomaat) F1 – Trust (vleestomaat) F1- Paola (kleine vleestomaat) F1 Virgilio (vleestomaat) F1 – Pyros (vleestomaat) F1 – Noire de Crimée – Ananas – Andine Cornue – Orange Queen – Green Zebra – Marmande – Montfavet (vleestomaat) – Supersteack (grote vleestomaat) – Tigerella – Conqueror (romatomaat) F1- Santorange F1 (oranje miniroma, snoeptomaat) – Santella F1 (miniroma, snoeptomaat)
Word fan van GroentenInfo op Facebook en abonneer op de nieuwsbrief op de pagina www.plantaardig.com om tijdens de zomer meer te weten te komen over deze tomatenrassen.

29 april

Buurvrouw nr. 9 van Mme Zsazsa doet dat heel goed. Dit is te mooi om niet te delen. Een voorbeeld van een goed, aantrekkelijk en correct vruchtwisselingsplan. Direct toepasbaar in iedere groentetuin. Het feit dat de knolselder niet bij de wortelgroenten staat bewijst haar deskundigheid. Had ik maar zo’n mooi handschrift…
En ook de andere tekstjes op haar -blijkbaar te vroeg gestopte- side-blog over tuinieren zijn leuk en helemaal correct….
http://mmezsazsatuiniert.blogspot.com/

Mme Zsazsa tuiniert
mmezsazsatuiniert.blogspot.com

26 april

Op naar Vlamertinge vanavond (moet je maar eens zoeken waar dat ligt), gewapend met powerpoint over de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) courgettes, komkommers en meloenen.
Dé tip is : zaai niet al uw courgettes en komkommers nu, maar zaai er ook nog eens een paar in juni! Dit zorgt ervoor dat je ook in augustus en september een jong en productief gewas hebt. Hetzelfde voor komkommers. Beide planten verouderen snel. Enkele planten later zaaien zorgt voor verjonging op het einde van het seizoen.

24 april

Het gebruik van antiworteldoek of gronddoek vindt meer en meer ingang bij de volkstuinder. Op GroentenInfo hadden we het er al dikwijls over. Sla, ajuin, peterselie, koolgewassen, het is allemaal mogelijk (zie http://bit.ly/JnEYRF )
Maar aardappelen onder gronddoek telen, daar had er nog niemand iets over geschreven. VZW de Akkerwinde, volkstuinen te Oostende schreef er iets over. Van de voordelen die in het artikel opgesomd worden, zou ik er bij één een bedenking willen zetten, namelijk "meer planten per m²". Het lijkt mij dat ze dan minder goed kunnen opdrogen en de kans op aardappelziekte verhoogt.
Jammer dat ik het niet meer kan uitproberen, ze zijn al geplant.
Is er iemand die dat al gedaan heeft, aardappelen telen onder gronddoek? Wat waren de de ervaringen?
http://www.buurttuintjes.be/aardappelen-telen-onder-doek-waarom-niet/

Volkstuinen Oostende
www.buurttuintjes.be
Deze voordelen zijn de volgende: *je wint plaats, daar je de aardappelen geschrankt kan planten, dus meer aardappelplanten per oppervlakte *de zwarte worteldoek houdt beter het vocht op en de warmt blijft beter in de grond behouden *je moet je aardappelen niet ophogen, wat resulteert in tijdswinst

23 april

Zopas een voordracht gegeven over tomaten telen in Diksmuide. En een klassieker kwam ook hier terug.
– Hoe zit dat nu met de tabaksplant, helpt die echte tegen witte vlieg? –
Volgens twee aanwezigen, dit keer wel! Zij vertelden "Tabaksplanten trekken witte vlieg aan, waardoor die niet naar de tomaten gaan
Wel goed bijhouden, zoals bladeren verwijderen, het is een flinke groeier en zou al snel veel plaats in beslag nemen."
Ooit heb ik het al anders gehoord, zoals "een kweekplaats voor witte vlieg". Zou kunnen te maken hebben met de grootte van de plaag, als de tabaksplant vol zit…
Zelf ben ik de onmogelijkheid dit uit te proberen, wegens kas/serre te groot. De laatste tijd raad ik vooral de gele vangplaten aan tegen witte vlieg.
Nog iemand ervaring met een tabaksplant in de kas/serre als preventie van witte vlieg? Of met witte vlieg tout court? Dat witte witte vlieg ook niet ieder jaar en ook niet overal voorkomt werd door de aanwezigen bevestigd. Maar als die er is, dan is het een echte "plakker" en "bevuiler" letterlijk en figuurlijk.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wittevlieg.htm

Witte Vlieg
www.plantaardig.com

23 april

Pas terug van mijn voordracht over tomaten telen bij http://www.volkstuin-diksmuide.be/
En een klassieker kwam ook hier terug.
– Hoe zit dat nu met de tabaksplant, helpt die echte tegen witte vlieg? –
Volgens twee aanwezigen, dit keer wel! Zij vertelden "Tabaksplanten trekken witte vlieg aan, waardoor die niet naar de tomaten gaan
Wel goed bijhouden, zoals bladeren verwijderen, het is een flinke groeier en zou al snel veel plaats in beslag nemen."
Ooit heb ik het al anders gehoord, zoals "een kweekplaats voor witte vlieg". Zou kunnen te maken hebben met de grootte van de plaag, als de tabaksplant vol zit…
Zelf ben ik de onmogelijkheid dit uit te proberen, wegens kas/serre te groot. De laatste tijd raad ik vooral de gele vangplaten aan tegen witte vlieg.
Nog iemand ervaring met een tabaksplant in de kas/serre als preventie van witte vlieg? Of met witte vlieg tout court? Dat witte witte vlieg ook niet ieder jaar en ook niet overal voorkomt werd door de aanwezigen bevestigt. Maar als die er is, dan is het een echte "plakker" en "bevuiler" letterlijk en figuurlijk.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wittevlieg.htm

Witte Vlieg
www.plantaardig.com

23 april

Als je wat handig bent, dan is dit superleuk! Prachtige instructievideo en zeer bruikbare moestuinbox. Plaatse deze waar je wil van de schaduw naar de zon en uit de regen. Zopas verschenen op youtube

Moestuin op wielen 14 april 2012.mp4
www.youtube.com
Moestuin op wielen maken. Bekijk de video en maak zelf een moestuin op wielen. Benodigdheden : een europallet, planken, handzaag, boormachine, wieltjes, potgrond en plantjes.

jun 042012
 

Na de zware infectieperiode van 21 tot 24 mei bracht het droge, zonniger weer een onderbreking van een vijftal dagen. Op vrijdag 1 juni deden zich nieuwe infectiekansen voor. Met de regen van zondag 3 juni en maandag 4 juni wordt het tijd om de infectiekansen bij uw aardappelteelt na te gaan. De kans op infectie wordt nu wel heel groot. (Bron www.pcainfo.be)
Het artikel “Aardappelziekte : oorzaken, waarschuwing en bestrijding (syn aardappelplaag, phyt phthora)” is ideaal om nog eens en ander op te frissen.

Lees verder

mei 082012
 

Na veertig jaar tuinieren een nieuwe moestuin!
Fil is een ervaren moestuinder, altijd bereid om mensen die vragen stellen op deze website te helpen.
Ik kreeg van Fil zopas ook nieuwe foto’s. En het was even schrikken van het mailtje die hij meestuurde.

“Als het na veertig jaar ophoudt op de tuin om te tuinieren, dan is dat is niet plezant. Om dan te stoppen met een fantastische hobby is niet zo gemakkelijk.
Dus begon ik gewoon een nieuw tuintje met nieuwe grond en al de problemen die bij een nieuwe tuin komen kijken. Een nieuwe uitdaging! Maar stoppen met tuinieren. Nee toch? !”

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan” is hier zeer toepasselijk. Hier alvast enkel foto-tips uit het nieuwe tuintje van Fil.

Interessante foto’s van zijn moestuin uit 2011 vindt u op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/op-foto-bezoek-in-de-moestuin-van-fil/

Klik op de foto’s om te vergroten en te doorbladeren.

Lees verder en bekijk alle andere foto’s

apr 132012
 

image

6a0147e3ac0efa970b014e88dfe16a970d-800wi6a0147e3ac0efa970b0147e3bc3ff8970b-800wi 6a0147e3ac0efa970b01538e197371970b-800wi  6a0147e3ac0efa970b01538e197371970b-800wi

Via de reacties op GroentenInfo kwam ik op de site van Sjef terecht. Het was voor mij een hele grote en zeer aangename verrassing. Schitterende tips en foto’s! Heel veel praktische ideeën, zeer goed uitgelegd en met veel foto’s.

Dit schreef ik vorig jaar in Juni, ondertussen zijn er maar liefst zeven zeer gedetaileerde fotoreportages bijgezet door Sjef. We zijn blij dat Sjef blijft doorgaan met zijn zeer gedetailleerde fotoreportages. Echt de moeite waard. Zijn bijdrage nr 18, vroege preiplanten telen, voeg ik alvast aan mijn favoriete tips van Sjef toe hierboven genoemde favorieten toe.
De tips van Sjef kenmerken zich door een uiterste nauwkeurige uitvoering. Met zijn werkwijze kan er eigenlijk niets fout gaan. Maar dan moet je wel bereid zijn om voldoende tijd uit te trekken.

Lees verder en laat u aangenaam verrassen/verbazen!

apr 052012
 
  facebook_header
 

Beste abonnee van de “snelle” nieuwsbrief, het is lang geleden dat u deze nog in uw mailbox kreeg. Misschien las u het in de maandelijkse nieuwsbrief, momenteel zijn we bezig op Facebook http://www.facebook.com/groenteninfo. Een nieuw medium schept nieuwe mogelijkheden en wakkert de creativiteit gelukkig opnieuw aan. Zo kan GroentenInfo u verder voorzien van, weliswaar kortere, maar toch nuttige tips.

Dat u misschien niet zo opgezet bent met de huidige inbreng op facebook, begrijp ik volledig. Daarom stuur ik u deze soms interessante berichtjes ook via deze nieuwsbrief. Kan u gewoon meelezen zonder Facebook.
Het is nog even zoeken naar de ideale mix van de website, nieuwsbrief en sociale media. Maar GroentenInfo blijft jullie, groenteliefhebbers, van nuttige, correcte en ervaringsdeskundige informatie te voorzien. De rijkheid aan media die daarvoor kunnen gebruikt worden is een nieuwe stimulans om door te gaan met GroentenInfo. Hopelijk hebt u daar begrip voor.

De website www.plantaardig.com en www.groenteninfo.com bevat, zoals u weet, heel veel informatie en de reacties en tips van lezers worden verder goed opgevolgd. Dank aan iedereen die zijn bijdrage daartoe leverde of zal leveren.

Dit zijn de belangrijkste berichten die de afgelopen twee weken verschenen op http://www.facebook.com/groenteninfo (na de maandelijkse nieuwsbrief van 16 maart)

17 maart

De tomatenplantjes van Dirk staan al in de serre! In een piepschuimkist. ‘s Nachts piepschuimdeksel erover. Interessante tip.

Photos de Dirk Van Vaerenbergh

17 maart

Hoeveel telen?
Ik begrijp heel goed dat hoeveelheden inschatten voor de beginner moeilijk is. Je vindt een handig pdf-documentje onderaan dit artikel.

Hoeveel te telen? – een moestuin beginnen – deel 5
wroeten.nl

18 maart

Lenteweer. Zaaikoorts alom. Spinazie, erwten, rode biet, ajuin, peterselie, radijs, vele slasoorten, snijbiet,keukenraap, wortelen… Ze kunnen nu gezaaid worden.
Wie zijn zaaisel afdekt met gaatjesplastiek of vliesdoek heeft drie voordelen : zaaigrond droogt niet uit, extra warmte en geen structuurbederf bij felle regen. Echt nodig is het niet, maar de kans op slagen wordt veel groter!

18 maart

Zaaikoorts, deel 2 : lees ook eens de zaaitip van Herman.

Groenten zaaien ? Hoe afdekken?
www.plantaardig.com

19 maart

GroentenInfo gaf deze namiddag op vraag van www.volkstuin.be en www.zelfkwekensmaakt.be een workshop "moestuin" in "een tuincentrum".
Best leuk, zo’n moestuinbak beplanten en zaaien. Steeds meer mensen willen eigen groentjes en kruiden knippen. Het concept <moestuinbak> slaat duidelijk aan bij jonge gezinnen en bij de jeugd.
En je merkt ook dat er nog wel werk aan de winkel is. Want zaadjes leg je niet onderaan het potje op 10 cm diep, tomatenplanten mogen in maart nog niet naar buiten en zaadjes hoef je echt niet elke dag water te geven…..
Met deze fanpagina proberen we alvast nog meer mensen groene moestuinvingers te bezorgen.

20 maart

Groenten die je maar één keer hoeft te zaaien?
Er zijn zo van die plantjes die, als je ze één maal in de tuin gezaaid hebt, ieder jaar opnieuw goeiedag komen zeggen. Zo heb ik een hoekje dicht bij de haag waar ze hun zin mogen doen. Zoals deze postelein, die plots vanonder het pompoenblad kwam piepen. Is al vijf jaar niet meer door mensenhanden gezaaid. Maar ook de slangenradijs en de rucola blijven zo permanente gasten in de tuin (noemen ze dat geen permacultuur). In het begin moet je ze natuurlijk wel kunnen onderscheiden, van elkaar, maar ook van het onkruid…

21 maart

In extreme winters kunnen ook aardbeien schade oplopen, aardbeiplantje.nl heeft dit zopas zeer goed beschreven.

Photos du mur www.aardbeiplantje.nl
Zijn mijn aardbeiplanten bevroren?
We krijgen veel vragen van mensen die bang zijn dat de aardbeiplanten deze winter bevroren zijn. Een aardbeiplant kan best tegen wat strengere vorst, maar deze winter was het op enkele plaatsen wel wat extreem. Als je het hart van de plant in de lengte richting doorsnijdt moet het eigenlijk wit zijn. Als er een bruine verkleuring te zien is, hebben de planten geleden onder de vorst. Hoe bruiner dit rhizoom ziet, des te meer schade heeft de plant. Deze schade zal zich uiten tijdens de bloei en de vruchtvorming. Planten zullen achter blijven in groei en sommigen zullen verwelken.
Kortom, ziet u een bruinverkleuring in het rhizoom dat heeft de plant schade opgelopen. De mate waarin moet nog blijken, maar weet u waar het door komt als de plant niet optimaal groeit dit voorjaar. Zie ook de afbeelding van deze bruinverkleuring (notabene in mijn eigen groentetuin!!!)

22 maart

7 tips bij de teelt van pastinaak.
Het voorjaar is ook het seizoen van de lezingen over de moestuin. Gisterenavond was ik in Marke om één en ander te vertellen over een reeks minder courante, vergeten groenten.
Graag geef ik hierbij de voornaamste weetjes over de teelt van pastinaak die gisteren de revue passeerden.
– Gebruik steeds nieuw zaad. De kiemkracht van pastinaak gaat heel snel achteruit. Een slechte opkomst is niet voor niets het meest gesignaleerde probleem door lezers van GroentenInfo.com
– Zaai niet te vroeg, juni is goed. Pastinaak blijft maar doorgroeien tot de late herfst waardoor wortels te dik worden en er een harde, houtachtige kern ontstaat. De culinaire waarde van dikke pastinaak is minder.
– Pastinaak wortelt meer dan 50 cm diep. De grond moet dus diep doorwortelbaar zijn of zo gemaakt worden. Een harde laag of kluiten in de grond hinderen de penwortel waardoor vertakte wortels ontstaan.
– Zware grond is dikwijls minder doorwortelbaar, dan nemen we beter onze toevlucht tot de halflange rassen van pastinaak. Maar lichte, arme gronden blijven in het voordeel voor pastinaak.
– Op goede moestuingrond is bemesten dus niet nodig. Stalmest is uit den boze, ook al omwille van de hogere kans op vertakte wortels.
– Er is een wereld van verschil tussen de smaak van pastinaak vóór een koudeperiode en daarna. De dominante, aromatische smaak maakt plaats voor een zoete, nootachtige smaak. De échte pastinaaksmaak dus.
– Pastinaak heeft ruimte en zon nodig. Hoe meer zon, hoe meer zetmeel in de wortel. De bladeren zijn volumineus, geef ieder plantje dan ook 15 cm in de rij.
Wie nog iets wil weten over pastinaak kan het artikel lezen dat ik schreef op het einde van vorige eeuw, toen pastinaak nog echt vergeten was, behalve in Engeland.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/pastinaak.htm
Of misschien wil je deze bovenstaande tips nog aanvullen, voor mijn volgende voordracht….

22 maart

Korstvorming na een felle regenbui.
Gezaaid vóór de extreme regendag van 5 maart (hier 50 mm)?
Dan is er nu kans dat de zaailingen niet door de korst raken. Ik was zopas bij een groenteteler die morgen zijn worteltjes zal moeten beregenen. Ze zijn gekiemd (het witte worteltje is zichtbaar) maar de grond is te hard en droog om daar door te geraken (korstvorming). Best deze zaaisels eens controleren en indien nodig de grond nat maken om de korst te verzachten.
Tenzij u natuurlijk toen al de zaaitip van 18 maart op deze pagina gebruikte.
Of meer noordelijk woont, want daar heeft het niet zoveel geregend of hier in ‘t zuiden.

23 maart

Peterselie laten uitzaaien.
Teelttip van een volkstuinder op mijn voordracht in Ichtegem, deze avond.
"Ik heb wat peterselie in de hoek van de serre, die oogst ik de hele winter en voorjaar door. Tot de bloemstengels verschijnen in mei. Enkele daarvan laat ik bloeien. In augustus zijn de zaadjes dan rijp en laat ik er de zaadjes uitvallen en laat deze kiemen ter plekke. Zo heb ik al enkel jaren een "permacultuur" van peterselie in mijn kas."
Hé, dat lijkt wel de fusie van het recente <fotoalbum snijselder>
http://on.fb.me/GS9xQf en het recente berichtje over <groenten die ieder jaar weer opduiken in de tuin>
http://on.fb.me/GGOke8

25 maart

Dit moest ik toch even van mij afschrijven. "Correcte adviezen voor al wie van groenten houdt, beginners en gevorderden" is immers de leuze van deze facebookpagina …
Soms ontspoort de moestuinhype.
Ze zijn te beklagen, de tuincentra die nu volop de vraag zullen krijgen of zij de tomatenrassen Prince en Baron in hun assortiment hebben. Ik vertel u straks waarom. Weinig mensen zullen geschokt zijn door het artikel van Bartel Van Riet in het Nieuwsblad dit weekend. Ik wel! Lees verder Soms ontspoort de moestuinhype.

26 maart

<<<Warm aanbevolen : de allerduurste groentezaden!>>>
Waarschijnlijk vind je ze niet voor minder dan 60 cent per zaadje. Om de prijs van het zaadzakje te drukken zullen er dan ook niet meer dan vijf in een zaadzakje zitten. En toch durf ik deze zaden aanbevelen.
Nee, ik denk het niet dat er nog duurdere zaden bestaan dan deze van de F1-hybriden van de glaskomkommer. Je weet wel, die lange, gladde komkommers zonder zaad, zoals je die ook in het groenteschap terugvindt. Onmisbaar bij ieder zomers slaatje.
Geen sprake van een zaadvast ras te vinden dat van in de verste verste ook maar gelijkt op deze komkommers. Twee tot drie zaden zijn voldoende om de hele zomer lang een overvloedige oogst te hebben. Futura F1 is een voorbeeld van een ras dat door enkele zaadbedrijven aangeboden wordt. Er zijn nog enkele F1 hybriden van de glaskomkommer. Maar geen van alle zijn ze goedkoop. De keuze in het rek is altijd beperkt tot één ras.
Vergis u niet, als je dan toch de gewone "marktkomkommer" kiest uit het zaadrek, dan heb je komkommers mét zaden en een volslanke vorm. De marktkomkommers hebben vrouwelijke en mannelijke bloemen. De glaskomkommer bloeit volledig vrouwelijk en de vruchten hebben geen zaden.
Waarschijnlijk zijn óók daarom zo duur, omdat er geen zaadvast alternatief is dat er op gelijkt en de kwaliteit kan evenaren.
Komkommerteelt : http://www.plantaardig.com/groenteninfo/komkommer_teelt.htm
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/komkommers/

27 maart

Nog nooit had ik het op deze manier verstaan. Je kan wel voorkiemen in wit zand. Maar je kan deze methode eigenlijk ook gebruiken om de zaaiafstand beter te beheersen. Met dank aan Volkstuinen Oostende.

Wortelen zaaien zonder uit te dunnen.
www.buurttuintjes.be
moestuin

28 maart

De snoeptomaatjes, één van mijn favorieten.
Je kan ze nog wel zaaien nu. Maar eigenlijk heb je maar één of twee planten nodig van deze tomatensoort die ik ieder jaar terug wil in de kas. Een plantje kopen lijkt dan ook een goed idee. De echte snoeptomaatjes zijn minipruimtomaten van het Santa type. Ze onderscheiden zich door hun smaak en ‘krokantheid’. Vergeet in ieder geval niet om meerdere stengels op één plant te telen. Dit kan perfect met kleinvruchtige tomatenrassen.
Maar lees eerst in dit artikel over wat die snoeptomaatjes eigenlijk zijn, zodat je zeker en vast de enige, echte in huis haalt.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/je-eigen-snoeptomaatjes-telen/
Op de foto zie je alvast hoe je meer dan 40 trossen op één plant teelt. Ook als je in pot teelt, in open lucht kan je op een gelijkaardige manier te werk gaan. Je leest er alles over in dit artikel
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/iedereen-kan-dit-met-n-snoeptomatenplant-43-trossen-860-vruchten/

4 april

De eerste asperges laten zich zien. Tijd om de ruggen al gedeeltelijk te maken. Om de grond sneller op te warmen is het raadzaam te wachten met het maken van de ruggen tot de eerste asperges beginnen te groeien. Om dezelfde reden verhogen we de ruggen in twee keer. Eerst wat los en voorlopig, later als er weer één zijn kopje laat zien maken we rechte en stevige ruggen. Gisteren, voor de rug gemaakt werd strooide ik een laagje compost en wat traagwerkende organische meststof.
zie voor teelttechniek en recepten http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/asperges/

4 april

700 potjes, 90 soorten, allemaal in de woonkamer.
Van passie gesproken….

Prikbordfoto’s van www.chilis.be
Maar tenslotte zijn we blij dat we de hele living konden vol zetten met jonge chili plantjes.

  Interessante tips? We zijn natuurlijk tevreden als u de pagina van GroentenInfo leuk vindt!

De Groente en Fruit Encyclopedie, vierde druk, cadeautip voor het voorjaar. 

Zopas nog een mooie recensie gevonden van Rien van de website www.overbeterleven.nl

Je vindt de recensie op http://www.overbeterleven.nl/beter-leven/voedsel/tuinieren/boeken/groente-en-fruit-encyclopedie/

Groente en fruit encyclopedie

Zoals reeds vermeld, wil ik dit jaar wat meer groente en fruit zelf kweken. Daar ik niet met “groene vingers” geboren ben heb ik dus toch wel wat ondersteuning nodig. Een van de mogelijkheden is een goed boek. Aangezien het bezitten van goede boeken zo-wie-zo een aanrader is, ben ik op zoek gegaan.

De zoektocht was niet zo heel moeilijk. Al snel kwam ik uit bij het boek “Groent & Fruit Encyclopedie” van Luc Deende en Guy De Kinder. Snel besteld, snel bezorgd.

Het eerste wat opvalt is dat het een enorm professioneel boek is. Eerste klas papier, uitstekende fotografie, gemakkelijk leesbare tekst, en een overvloed aan gegevens die toch op een heel verteerbare manier gepresenteerd worden. Achtergrond informatie is ook aanwezig zodat het geheel ook nog eens begrijpelijk wordt. Hoewel ik natuurlijk nog niets kan zeggen over de kwaliteit van de informatie, heb ik er alle vertrouwen in dat ook deze prima in orde is.

De eerste 75 pagina’s wordt ingegaan op dingen als klimaat, tuinaanleg, grond, onkruid, ziektes en meer. Daarna volgen meer dan 300 (grote!) pagina’s met informatie over het hoe en wat van het kweken van individuele groente en fruit soorten.

Het beste van al? Het is een enorm motiverend boek om het ook zeker zelf te gaan doen! Laat de lente maar komen!

Mijn enigste kritiek punt is de titel. Het woord “encyclopedie” laat eigenlijk de “stoffige oude boeken” verwachting opkomen. Geheel onterecht!

Meer info op http://groenten-boek.plantaardig.com

 

jul 162011
 

Beste lezer,

bij deze vraag ik uw aandacht voor de update die Herman zopas gedaan heeft bij de artikelenserie over de slawortelboorder. Het begon allemaal in 2009, toen deze  plaag voor het eerst opdook in de moestuin van Herman en onmiddelijk voor zeer grote schade zorgde. Misschien dat sommigen onder u de slawortelboorder nog niet kennen. Dan nodig ik uit de drie artikels daarover even door te nemen. Want de kans op verwarring met andere bodeminsecten zoals aardrupsen en emelten is zeer groot. Ondertussen heeft Herman, mede dank jullie inbreng, heel wat kennis kunnen vergaren over de slawortelboorder. Dit jaar komt er een vierde, afsluitend artikel. Ondertussen weten we wel al veel (o.a. dat afdekken van de sla de beste preventie gebleken is en dat zandgronden minder last hebben van dit insect), maar deze nachtvlinder heeft toch nog veel geheimen voor ons.

Graag vernamen wij van de lezers die met zekerheid te maken hadden met de slawortelboorderplaag,  hun ervaringen. Zowel van diegenen die de vorige jaren al problemen hadden, als van zij die pas dit jaar voor het eerst schade opmerkten.

Om het  relaas van de slawortelboorder in de moestuin van Herman anno 2011 te lezen, klik hier. Je kan er dan ook reageren met uw eigen ervaringen dit seizoen.  klik hier voor de update en om te reageren. Alvast bedankt!

jul 062011
 

Voor wie het de voorbije maanden aan tijd (en water?) ontbrak, is het zeker nog niet te laat om nu nog in de moestuin iets te beginnen.
Eenmaal de vakantieperiode volop bezig is valt de verkoop van nieuwe groenteplantjes in het tuincentrum volledig stil. Ga daarom deze week zeker nog eens kijken. Waarschijnlijk komt u volgende week te laat. Let wel, er is volgende week en daarna nog volop tijd om diverse groenten te planten of te zaaien, maar de tuincentra houden er meestal wat vroeger mee op. Tijdens de hoogzomer worden de groenteplantjes zeer zeldzaam in het tuincentrum, zo heb ik de afgelopen jaren ervaren. Ook het rek met zaden wordt vanaf nu niet meer aangevuld.
Er kan nog heel wat in juli en augustus, maar neem uw voorzorgen en koop nu uw plantjes en zaden. De tabel met de uiterste zaai- en plantdata voor diverse groenten kan u hierbij helpen. Je zal merken, het is absoluut geen gek idee om nu nog een moestuin op te starten. En voor alle anderen, het is nu ook het moment om de voorbereidingen te treffen voor de diverse nateelten.

Lees verder over groenten planten en zaaien in juli en augustus

jun 132011
 

Aan de hand van 35 foto’s krijgt de beginnende moestuinder de teelt van suikererwten en peultjes in woord en beeld.
Je komt er al een flink eind mee weg als je eraan denkt volgend seizoen ook peultjes of suikererwten te telen. En het wordt daarna makkelijker om de volledige teelthandleiding erwten te lezen.
Maar ook de collega-moestuinder kan hier misschien wel wat uit leren. Zelf heb ik ook weer wat bijgeleerd, zoals
– loont voorzaaien in potjes en trays wel de moeite  in verband met ….Lees verder

Bekijk nu het fotoboek “Erwten en peultjes telen”

mrt 112011
 

aardappelenOnlangs kreeg ik de volgende, vrij algemene vraag.

Geachte,
ik heb onlangs aardappelen gekocht om te planten. Ge hoort veel vertellen, maar is het mogelijk een juiste methode te geven stap per stap  (wanneer planten, hoe diep de aardappelen leggen, wat daarna, kuilen enz….) zodat ik dat juist kan volgen. Ik ben een beginneling en zou toch graag de correcte methode hebben.

Op het eerste zicht een hele kluif om daar op te antwoorden, zonder belangrijke dingen over het hoofd te zien.

Uit het antwoord is zopas
een gratis uitgebreide handleiding  aardappelen kweken
voor de veeleisende hobbytuinder gegroeid.

Lees verder

jan 012011
 

fruittuinsneeuw Bent u ook benieuwd hoe uw wintergroenten er uit zullen zien als straks de sneeuw wegsmelt? De sneeuw zorgt er in ieder geval voor dat het uitdrogende effect van het vriesweer sterk getemperd wordt. Planten die overwinteren in de moestuin zoals boerenkool, pastinaak, aardbeien, veldsla, savooikool,… komen er dit jaar eigenlijk wel beter van af dan de vorige twee jaar toen we te maken kregen met strenge vorst zonder veel sneeuw.

In de rubriek “moestuin in de winter” vindt u een aantal artikels die typisch zijn voor deze periode van het jaar. Deze rubriek werd vorige winter samengesteld. Je vindt er geselecteerde artikels van de vorige jaren die relevant zijn voor deze periode van het jaar. Bekijk hier de rubriek “moestuin in de winter” met een selectie artikels uit afgelopen seizoenen.

Hier kunnen we alvast weer de pastinaak en de schorseneren uit de grond halen. Want het strookje Vlaanderen langs de Noordzeekust bleef als enige van de Lage Landen de laatste dagen gespaard van sneeuwoverlast.

De enquête over de oogst van wintergroenten is opnieuw open gesteld, je kan ze vinden in de linkerkolom van de website.

Haalt u nu groenten uit de tuin, ondanks de sneeuw?

dec 312010
 

Het is de tijd van de jaaroverzichten. Ook bij GroentenInfo met de honderd meest gelezen berichten van 2010. Op nummer één een bericht dat al een tijdje geleden verschenen is, maar in deze tijd van het jaar nog steeds druk geraadpleegd wordt…

Aan iedereen van harte een Gelukkig Nieuwjaar en voor binnenkort opnieuw heel veel plezier en voldoening met de zelf gekweekte groenten! 

Met dank aan alle lezers voor het vertrouwen en de medewerking in het afgelopen jaar. Er is de hoop, om samen met uw reacties en bijdragen, de website in 2011 opnieuw wat actiever te kunnen maken.

 1. Gratis zaadcatalogussen groentezaden.
 2. Waar koopt u aardbeiplanten? (lezers helpen lezers)
 3. Rabarber
 4. De moestuin in het vroege voorjaar (maart, april)
 5. Aardappelziekte : waarschuwing en bestrijding (syn aardappelplaag, phytophthora)
 6. Zelf tomatenplanten kweken, de methode van Cor.
 7. Witlof kweken kan zelfs zonder groentetuin
 8. Watermeloenen kweken
 9. Groenten zaaien en planten in juli en augustus
 10. De groentetuin in april : plantjes kopen?
 11. 11 tips om langer van uw courgetteplanten te genieten.
 12. Zeven barbecue recepten met groenten (Gastronomen.net)
 13. Knoflook telen
 14. Pompoenen biologisch kweken: teelthandleiding
 15. Serie : Meloenen telen | Snoei bij staande teelt
 16. Reuzen pompoenen kweken is fulltime job
 17. Paprika kweken, bestuiving en bevruchting
 18. Aardappelen
 19. De teelt van tomaten in potten(deel 1, 2008) (Serie: teeltverloop bij enten en pottenteelt van tomaten).
 20. Tomaten : over de bestuiving en vruchtzetting
 21. Ziekten en plagen bij prei : gratis brochure nu beschikbaar.
 22. Radicchio|roodlof en groenlof| suikerbrood kweken (groenten als nateelt)
 23. Groenten kweken in februari – beschutte teelt.
 24. De tomatenteelt : waarom, hoe en wanneer blad snijden? – deel 1
 25. Wat met de groene tomaten?
 26. Meloenen kweken | Wanneer oogsten? Wanneer rijp?
 27. De moestuin in juni : tips bij het teeltschema.
 28. 20 teelttips bij droogte in de moestuin.
 29. Minikomkommer wordt populaire groente
 30. Aardappelen aanaarden, bemesting en nachtvorst.
 31. Komkommers telen betekent ook vruchten dunnen.
 32. De preimot is nu actief!
 33. Het planten van aspergeplanten ( gezaaid of gekocht)
 34. Zelf kropsla telen : van zaad tot krop (deel 1 2008)
 35. Aardappelplaag, Aardappelziekte, Tomatenplaag, Tomatenziekte, fytoftora, Phytophthora infestans
 36. Een koud voorjaar in de groentetuinen van Sint-Niklaas
 37. Wie kent nog het juiste seizoen van de groenten?
 38. Vroeg groenten telen zonder kas.
 39. Nu al bonen zaaien en zaden kopen: welke kiezen?
 40. Mollen verjagen of bestrijden?
 41. De teelt van tomaten in potten, deel 2 (Toch kurkwortel in pottenteelt?)
 42. Zelf kropsla telen : van zaad tot krop (deel 2).
 43. De slawortelboorder, straks ook in jullie moestuin?
 44. Aardbeien: doordragers in pot
 45. Tijd voor tuinbonen, fotoreportage.
 46. Tomaten telen – Coeur de Boeuf – Ossenhart
 47. Zelf de zuurtegraad meten.
 48. 20 tips om dikke knolselder te kweken.
 49. Tomaten telen : waarom, hoe en wanneer blad snijden? – deel 2
 50. Gezonde broccoli groeit ook goed in potten
 51. Wat zijn de gevolgen van een hittegolf in de groentetuin?
 52. Het nut van de koude bak, het jaar rond.
 53. De zwaarste pompoenen in Europa en de wereld.
 54. Tomaten zaaien : hoe doe jij dat?
 55. Meloenen telen | Bestuiven en bevruchting
 56. Knolselder : gebruik en recepten
 57. Tomaten telen zoals vroeger.
 58. Aubergine | Dieven en aanbinden
 59. Aardbeien
 60. De slawortelboorder doet bijna oogstbare kroppen sla verwelken
 61. Gezonde groenten in januari?
 62. Het groeiverloop van een een tomatenteelt in de kas.
 63. De teelt van suikermaïs : vers oogsten op het juiste moment!
 64. Grote enquête aardappelziekte bij tomaten in open lucht.
 65. Bonen
 66. Verschillende groenten op het vuur : prei, bietjes, witlof, paprika, courgette
 67. Over tomaten dieven
 68. Tomaten enten : alle info. (Serie tomaten enten, deel 1)
 69. Waarschuwing aardappelplaag, nu ook bij tomaten in open lucht!
 70. Alles over de teelt van veldsla, een echte wintergroente.
 71. Koolwittevlieg : kenmerken, oorzaken en bestrijding.
 72. ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen. Door Guy De Kinder.
 73. Meloenpeer maakt comeback voor de hobbyteler
 74. Asperges zaaien en de verdere opkweek het eerste teeltjaar, teelthandleiding (8 pagina’s- 22 foto’s)
 75. Mini-paprika’s telen lukt even goed in de kas als in open lucht!
 76. Tijd om een onderhoudsbekalking uit te voeren.
 77. Truffels kweken. Kan dat?
 78. De moestuin in mei, van lente naar zomer!
 79. Zaaien en Verspenen (Tomaten kweken bij Herman in 2007 Deel 1)
 80. Bestrijding van rupsen met bacteriën.
 81. Paprika enten?
 82. Rode en groene spruiten kweken en vergelijken
 83. Bestuiving en bevruchting bij courgettes is belangrijk om misvormde en rotte vruchten te voorkomen
 84. Snijbiet, vergeten of pas ontdekt?
 85. Win een Flandria-groenten draagtas
 86. De truffelaardappel heeft nu een eigen webstek.
 87. Aardappelen controleren op doorwas!
 88. Teelt van tomaten : tips gebaseerd op ervaring en advies (Tomaten telen met Herman in 2007, deel 9)
 89. Wie kweekt welke groenten?
 90. Asperges oogsten, het tweede jaar na planten.
 91. Meloenen telen : de gele honingmeloen scoort goed!
 92. Tomaten, paprika’s en komkommers verzorgen deze zomer.
 93. Gekrulde bladeren in de kop van de tomatenplant : krulkoppen.
 94. Aubergine wordt populair
 95. De buitenteelt van tomaten tot aan de eerste pluk (Tomaten telen met Herman in 2007, deel 6)
 96. Je eigen snoeptomaatjes telen.
 97. Ook last van coloradokevers?
 98. Knoflook planten in november
 99. Slakken bestrijden : 8 tips (Het Nieuwsblad)
 100. Knoflook