De teeltperiodes voor busselwortelen bieden een waaier aan mogelijkheden. Zaaien kan al zeer vroeg, want de kiemplantjes van wortelen zijn ongevoelig voor vriestemperaturen tot -6°C. Het is wel goed te weten dat de bijna oogstklare wortelen niet tegen dergelijke vriestemperaturen kunnen, waardoor je wortelen gedurende de winter niet op het veld kan laten, althans niet zonder afdekking. Natuurlijk zal de grondsoort voor het grootste deel bepalend zijn of je al dan niet vroeg kan uitzaaien. Alleen wie lichte grond heeft die ‘s winters nooit wateroverlast kent kan dan al aan de slag begin januari of zelfs eind december

Op een zonnige droge dag, vorstvrij natuurlijk, kan je dan al beginnen met de teelt van busselwortelen in de kas of onder kleine plastiektunnels. Dat wil zeggen dat je na het zaaien een kleine plastiektunnel over het zaaibed aanbrengt. In de tunnel wordt op de grond van het zaaibed nog eens een plastiekfolie gelegd. De oogst is dan te voorzien vanaf mei. Het ras Mokum staat nog steeds gekend als het standaardras voor de vroege wortelteelt. Klik hier voor het teeltschema van dit ras.

Als je de zaaiingen aanvat eind januari of in februari hoef je geen gebruik meer te maken van kleine plastiekkoepeltjes, maar is het toch best om een dubbele afdekking van het zaaibed te voorzien. Dit betekent eerst een laag vliesdoek en daarover een flodderfolie (geperforeerde folie). De tweede plastiekfolie wordt dan vanaf half maart verwijderd. Een stuk van de zaaiing kan ook met één laag plastiek afgedekt worden, zodat deze wortelen dan iets lager oogstbaar zijn. Deze wortelen kunnen geoogst worden vanaf juni

Vanaf eind februari kan je met een gerust hart wortelen gaan uitzaaien zonder afdekking. Wat afdekking met agryldoek kan dan nog een lichte teeltspreiding in de hand werken. Ook de rassenkeuze kan de teeltspreiding bevorderen.

Om regelmatig wortelen te oogsten kan je zo om de drie weken zaaien, de uiterste zaaidatum van busselwortelen is half augustus. Indien je later zaait dan valt de oogstperiode na half november en is de groei van de wortelen minimaal waardoor er niet voldoende productie is. Het teeltschema van wortelen vind je hier

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  14 reacties aan “Wortelen zaaien kan al vanaf de jaarwisseling!”

Reacties (10) Pingbacks (4)
 1. Ik zou nog even wachten ik heb zelf eind maart buiten gezaaid en dat komt al op.

 2. Hoe wortels beschermen tegen de wortelvlieg?
  mvg,
  seeten.

 3. Dank om deze mooie teelttip te delen!

 4. Ik heb dit jaar wederom wortelen “Amsterdamsenbak” voorgetrokken in zand en begin januari gezaaid in de plattebak.
  Ik doe dit al jaren en met groot succes.
  Deze winter heb ik een laagje noppenfolie er overheen gelegd in verband met de strenge vorst
  Ik was vanmiddag op de tuin en de groene puntjes kwamen al boven.
  Als je het ziet krijg je de kriebels om aan de slag te gaan.
  Mvg. Henk Vodegel

 5. Dag Joop
  ondertussen is de nachtvorst voorbij. Als de spinazie al boven staat, dan kan je ook wortelen zaaien. De wortelen verdragen evenveel vorst als spinazie. Die -3 of -4 is in principe geen probleem. Alhoewel afdekken met vliesdoek of flodderfolie de groei zeer positief zal beïnvloeden. Het jammere is het ontbreken van de zon in januari en februari in de kas. Het is net die zon die overdag zorgt voor opwarming van de grond en zo de kieming sterk bevordert. Succes!

 6. Het is al jaren mislukt bij mijn maar ik ga het proberen zo als jullie hebben aangegeven ik heb een hobbykas laguna en heb hem achter het huis staan ik heb voor de eerste week februari geen zon in de kas en dan begint het een beetje maar op het ogen blik is het met snachts 3 a 4 graden onder nul misschien we te koud spinazie staat er wel al boven scherp zaad.

  • dag joop zodra deze vorst voorbij is, ga ik wortelen in de kas zaaien ik las het in groei en bloei dat kon. het is nu nog meer dan -10 graden in de nacht. dus wacht ik nog even. ik heb overigens nog wel andijvie planten staan van september die heel langzaam groeien

   • Ik heb in midden maart wortelen op lint gelegd Elk jaar lukt het en dit jaar niet komen niet uito
    Te maken met koude of opnieuw doen of nog wachten.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)