Winter

okt 292012
 

Zijn twee nachtjes vrieskou voldoende om de boerenkool beter te doen smaken? In ieder geval voldoende opdat er een krantenartikel over geschreven zou kunnen worden. In De Stentor stond vorige herfst een artikel over de eerste vorst en de boerenkool. Twee tuinbezitters worden ondervraagd maar weten helaas niet het antwoord op de vraag “Waarom boerenkool beter wordt als de vorst er over gegaan is”. We zoeken dan ook even verder, lees het hier
We zoeken dan ook even verder, lees het hier

okt 222012
 


Het artikel Witlof telen kan ook zonder groentetuin bevat ondertussen al 34 reacties van lezers, over hun methode van witloofwortels telen, over hun werkwijze om witloofkroppen te kweken (hartelijk dank daarvoor).
Je kan nu wortels oogsten uit de groentetuin en ze een paar dagen laten afrijpen op het veld of in de kas, vooraleer ze in te zetten. Witloofwortels oogsten kan de hele maand november en ook nog in december. Je moet wel oogsten voor de eerste aanhoudende vorstperiode. (’s nachts een paar graadjes onder nul gedurende een paar dagen is niet erg)
En ook dit jaar zijn er lezers op zoek naar witlofwortels om te forceren (kunt u hen helpen?)
Klikt u hier voor de herhaling van het artikel Witlof telen kan ook zonder groentetuin

aug 102012
 

Je zou kunnen zeggen dat het veldslaseizoen een aanvang neemt als het voor veel andere groenten stopt. En als de eerste voorjaarsgroenten in de tuin staan is het tijd om de laatste veldsla te consumeren.

Je kan met veldsla al starten in augustus en er mee doorgaan tot het vroege voorjaar. In open lucht of onder folie, of in een koude bak, of in de kas. Zaaitijdstippen verschillen naargelang de plaats waar je zaait, maar ook naargelang het gewenste oogsttijdstip. Nog deze herfst? Of oogsten in de late winter?

De vraag naar veldsla bij de consument neemt nog ieder jaar toe. Dat is te zien aan de toenemende aanvoer van veldsla op de groenteveilingen. Bij de tuinliefhebber is de teelt van veldsla al lang een klassieker. Het is daarenboven een teelt die, éénmaal de kieming geslaagd is, een grote oogstzekerheid biedt, de hele zomer en herfst lang.

Een goede tip is deze : zaai vier keer veldsla vanaf half augustus tot eind september in open lucht, maar zorg ervoor dat je een verplaatsbare koude bak of tunnel hebt die je erover kunt plaatsen vanaf begin november, zeker als het weer regenachtig en nat wordt. Zo kan je tijdens de winter blijven veldsla oogsten. Zaaien in een deeltje van de koude bak, die dan openblijft tot begin november kan ook natuurlijk. Het beschuttingsmateriaal is niet zozeer tegen de vrieskou, maar wel om de grond droog te houden. Let wel, zet de bovenkant van de bak of de zijkant tunnel wel op een kier. De veldsla moet kunnen opdrogen.

Op GroentenInfo groeien niet alleen de groenten, maar ook de artikels. Het allesomvattende artikel is nog langer geworden, dank zij de vele tips van hobbytuinders. Hartelijk dank daarvoor

 Klik hier om het uitgebreide artikel met écht alles over veldsla kweken te lezen.

jul 102012
 

Sofie Devalckeneer stuurde foto’s over hoe zij te werk gaat bij het telen van witloof. Sofie maakt gebruik van de koude bak, die op die manier ook in de winter een nuttige bestemming krijgt. Misschien een idee om ook in jou tuin toe te passen? Sofie woont in Sint-Pieters-Leeuw, midden de streek van het Brussels grondwitloof (www.grondwitloof.be), een streekproduct, geteeld  in de driehoek Brussel-Mechelen-Leuven. Zij stuurde foto’s van hoe zij te werk gaat bij het telen van witloof. Sofie maakt gebruik van de koude bak, die op die manier ook in de winter een nuttige bestemming krijgt. Misschien een idee om ook in jou tuin toe te passen?

Een vraag die veel gesteld wordt is “Waar kan ik witloofwortels kopen”. Je kan nu nuttige adressen plaatsen op het  prikbord. Gelieve daar geen vragen te stellen, maar enkel adressen te plaatsen om het overzichtelijk te houden. De link vind je onderaan het artikel .

In het artikel wordt er ook verwezen naar twee nuttige artikels die actueel zijn voor de tijd van het jaar Alles over de forcerie van witloof en Witloof telen zonder groentetuin. De links vind je onderaan het artikel.

Lees hier het artikel van Sofie

okt 112010
 

Beste bezoeker, GroentenInfo is momenteel in standby-mode. Even geen nieuwe berichten, maar wel berichten actueel voor deze tijd van het jaar.

Het is een eigenaardig zicht, plantajuin in de herfst. Maar winterui moet nu eenmaal in het najaar geplant worden. Bij voorkeur tussen 15 september en 15 oktober. Maar het kan ook nog tot half november. Oogsten kan, bij een zachte winter, al heel vroeg in het voorjaar.
Lees verder

mrt 012010
 

Heel veel lezers halen ook in de wintermaanden groenten uit eigen tuin. Daarbij is prei met ettelijke lengten voorsprong de koploper. Een enquete op de site daarover werd zopas afgesloten. Hieronder vindt u de volledige uitslag van de enquête “wintergroenten”, gebaseerd op 710 deelnemers.

Lees verder

jan 232010
 

Wie dacht dat in het putje van de winter het aanbod aan seizoensgroenten beperkt was, zal, na het lezen van dit artikel zijn mening toch moeten aanpassen. Je krijgt in dit bericht een handig overzicht van 15 typische wintergroenten, de gezonde effecten ervan en een paar tips wat je er mee kunt doen. Ik heb er nog wat foto’s en nuttige links aan toegevoegd. Ik was ook benieuwd welke van deze wintergroenten bij u momenteel misschien nog uit eigen groentetuin komen.
Doe mee aan de nieuwe enquête in de rechterzijbalk van deze website.
Lees verder

aug 272009
 

veldslazaad Na half augustus zoeken vele moestuinders de zaadzakjes van veldsla weer op. Veldsla is immers een najaars- en wintergroente bij uitstek.
1. Veldsla voor dummies. Veldsla en radijs samen telen in een bloembak, hierbij een teeltrecept voor de absolute moestuinleek.
2. Tijd om veldsla te zaaien, maar te droog in de tuin? Tips voor zaaien bij droog weer en droge grond.
3. Veldsla voor (half)gevorderden. Bij de tuinliefhebber is de teelt van veldsla een klassieker. Alle teeltinfo voor u verzameld.

Klik hier om dit drieluik over veldsla te lezen.

jan 142009
 

rode_boerenkool_vorstschadeDe titel van dit artikel lijkt een contradictie, maar is het deze winter helemaal niet! Op de proeftuin van GroentenInfo stonden dit seizoen een zevental soorten groenten die het in de winters zoals we die de afgelopen tien jaar kenden zeker zouden uitgehouden hebben. En waarvan we hoopten, hetzij deze winter, hetzij in het zeer vroege voorjaar te kunnen oogsten. De vrieskou van de afgelopen drie weken heeft echter roet in het eten gegooid.
Bekijk nu het filmpje met tekst, uitleg en foto’s over de vorstschade in de groentetuin van GroentenInfo.

Klik hier

dec 312008
 

De aanhoudende vorst maakt dit bericht weer actueel. Misschien herinnert u het zich nog, vorig jaar kregen we een kleine winterprik na half december. Het bericht dat toen verscheen geeft u, samen met de foto’s, een idee welke groenten echte ijsberen zijn en welke groenten niet echt gediend zijn met een aanhoudende vriestemperatuur lager dan één of twee graden onder nul.
Lees verder

dec 262008
 

Het gaat nog eens flink vriezen. Ook overdag. Ijsdagen noemen ze dat bij het KNMI. Jammer genoeg ligt er geen beschermend sneeuwlaagje en staat er een strakke oostenwind. Het effect van de vrieskou op de natuur is dan ook veel groter. Ervaren tuinders weten wat hen te doen staat. Maar het is al zo lang geleden dat dit nog eens voorkwam dat het niet slecht is enkele tips mee te geven aan de “recente” moestuinbezitters.
Lees verder

okt 272008
 

Volgens de weersvoorspellingen komt in veelregio’s de eerste nachtvorst er deze week aan
In de volgende tabel vindt u een schatting van de vorstgevoeligheid van groenten als ze niet afgedekt worden. Het is niet makkelijk dit in tabelvorm te zetten. Ik heb het toch geprobeerd. Het is een goed hulpmiddel voor de beginnende of de twijfelende moestuinder geworden… Lees verder

okt 272008
 

Wie sluitkool wil bewaren moet niet te vroeg zaaien. Bewaarkool wordt best gezaaid omstreeks half april en uitgeplant in juni. Voor een geslaagde bewaring is ook de rassenkeuze van belang. De bewaarrassen zijn rustige groeiers wat resulteert in een stevigere, langer bewaarbare kool.
Wie te vroeg zaait of plant zal al vlug merken dat de kolen niet langer kunnen blijven staan omdat ze zullen barsten. Ook wie de bewaarkool te lang op het land laat kan te maken krijgen met opengebarsten kolen.Lees verder

okt 262008
 

Knoflook moet bij voorkeur in oktober, ten laatste begin november worden geplant. Wanneer toch later wordt geplant kan structuurbederf optreden, waardoor de opbrengst lager uitvalt. Vooral op wat zwaardere grond is dat het geval.
Daar komt nog bij dat de bodemtemperatuur niet lager mag zijn dan 7 à 10°C, omdat anders de planten niet goed weggroeien. Later planten – in het voorjaar – kan wel maar dan met andere rassen. Voor een goede ontwikkeling heeft knoflook een koudeperiode nodig van een tweetal maanden. Daarom geeft planten in het najaar de beste opbrengst. Vooral in een flauwe zomer is een voorjaarsplanting dikwijls een tegenvaller. ”
Lees over de teelt van knoflook op GroentenInfo

okt 052008
 

Het gaat om een vergelijking tussen de rassen ‘Topline F1’ en de rode (paarse) spruitkool ‘Falstaff’. Beide rassen werden aangekocht via de zaadfirma Thompson and Morgan. Topline F1 eerder toevallig, als extraatje bij een bestelling. Falstaff met de bedoeling rode spruitkool beter te leren kennen. Topline is trouwens ook verkrijgbaar bij een aantal Nederlandse zaadleveranciers. Er werd voor gekozen om de neerslag van deze vergelijking rijkelijk te illustreren met (25) foto’s.
Lees verder

okt 042008
 

Alhoewel chinese kool minder gekend is bij het grote publiek is het toch een aanrader om als najaarsgroente te telen. Chinese kool is een groente die zich zeer goed leent voor de moderne keuken in o.a. roerbakgerechten. De uiterste datum om chinese kool te zaaien staat op 15 augustus. Twee jaar terug werd zelfs pas op 2 september gezaaid en, dankzij het zachte najaar, toch een geslaagde oogst. Dat lukt waarschijnlijk niet ieder jaar. Maar kunt u voor 20 augustus chinese kool zaaien, dan hebt u bijna zeker een geslaagde oogst. Met als grote voordeel dat tijdens de oogst de groei bijna stilgevallen is en u zo weken aan een stuk regelmatig enkele kroppen kunt oogsten. Lees hier het artikel over de teelt van chinese kool tijdens het najaar.

sep 162008
 

Een groente waar je tijdens de herfst, winter en voorjaar doorlopend het groen kan van oogsten. Maar tijdens de zomer ondergronds gaat, het loof sterft af. Dan oogst je de bollen. Het lijkt me geen groente om in grote hoeveelheid te telen, maar eerder als smaakmaker zo nu en dan. En makkelijk te telen in pot. Als groente of als kruid geteeld, het blijft een interessante en gemakkelijke teelt.
Doorlevende prei, oerprei, parellook, het zijn drie namen voor de soort Allium ampeloprasum.
Lees nu alles over de teelt in zeven geïllustreerde stappen

Ziekten en plagen bij prei : gratis brochure nu beschikbaar.

 Prei, Winter  Reacties uitgeschakeld voor Ziekten en plagen bij prei : gratis brochure nu beschikbaar.
mrt 032008
 

ziekten en plagen prei

Voor de gevorderde moestuinder is er nu een zeer nuttige brochure beschikbaar.

Op onderstaand adres vindt u een pdf – brochure van zowat alle ziekten en plagen die zich bij prei voordoen.  Ik heb deze brochure al een paar jaar, maar heb zopas gemerkt dat ze sinds kort ook elektronisch beschikbaar is. Vergeet niet om ze op uw pc op te slaan, want straks wordt ze misschien weer van het internet gehaald!
U vindt in dit document beschrijvingen en foto’s van het schadebeeld, oorzaken van de ziektes, de levenscyclussen van de plagen, preventiemaatregelen en een tijdsbalk met tijdstip van voorkomen.

Lees verder

nov 192007
 

Koolraap is een groente die we in Vlaanderen eigenlijk niet kennen, maar hoe noordelijker je gaat in Nederland, des te beter ze daar bekend is. Bij de modale Vlaming al even onbekend als raapsteeltjes, tuinbonen of zelfs peultjes.
In Nederland (en alleszins in het Noorden, denk ik…) wordt de koolraap (soms?) wel gegeten. Het is dus geen koolrabi, geen keukenraap, maar een koolraap. Het is een typische groente van de Scandinavische landen. In het Engels noemt men de groente dan ook “swede” en de benaming rutabaga zou afkomstig zijn van een Zweeds dialect. In Amerika spreekt men van Swedish turnip (Zweedse raap). Afbeeldingen kan je hier zien.

Kort iets over de teelt:
Lees verder

nov 022007
 

Schorseneer is ook één van de weinige groenten die tijdens de winter in de groentetuin kunnen blijven.image De verse schorseneer is terug en gemakkelijker schoon te maken.
De Belgische veilingen lanceren verse schorseneren onder het Flandriakeurmerk.
Alleen de beste schorseneren komen daarvoor in aanmerking. De “stokken” zijn lang, dik en gelijkmatig en dat maakt de schoonmaak veel gemakkelijker. Op die manier krijgen we de kans om de echt verse en boterzachte smaak van deze vergeten groente te herontdekken.
Onder het wat minder aantrekkelijke uiterlijk verbergt zich een heerlijke groente met een milde, boterzachte en zelfs ietwat zoete smaak. Ze leent zich ook tot een heel brede waaier van bereidingen (topkoks hebben dat al lang ontdekt). En ze is een nog echt typische seizoensgroente. Ze is alleen te krijgen in de herfst en de winter.

Schoonmaken in minder dan 5 minuten

Lees verder

feb 102007
 

De laatste jaren komen steeds meer voedingsmiddelen op de markt die rechtstreeks of onrechtstreeks zijn verrijkt met omega-3-vetzuren. Zo ver hoef je het echter niet altijd te zoeken. Naast vette koudwater-zeevis (makreel, haring, zalm, ansjovis, sardinen) bevatten ook sommige plantaardige producten Omega 3. Veldsla is niet alleen een makkelijk te telen groente, maar ook heel gezond. 100 gram van deze groente bevat 12 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van Omega 3 vetzuren van plantaardige oorsprong.(Zou de oude benaming van veldsla ‘broeivet’ hiermee verband houden?)
Lees verder