Keuken

aug 122010
 

Elk weekend tot en met november gaan in de groenteafdeling van grote winkelpunten in Vlaanderen hostessen aan de slag met gezonde én lekkere Flandria-groenten. Tijdens de kookdemonstraties kunnen bezoekers smullen van vers gewokte Flandria-groenten. In de zomermaanden willen de frisse klassiekers sla, tomaat en komkommer de consument bekoren. In de herfst komen heerlijke champignons en witloof hun kwaliteit als wokgroente bewijzen.

De overzichtslijst van de wokacties in de tweede helft van augustus en september, telkens op vrijdag en zaterdag vind je hier.

Bekijk ook de speciale mini-website Recepten voor een wok met groenten.

jun 302010
 

Moestuinders telen meer en meer puntpaprika’s, groot en klein. De geblokte paprika lijkt aan terrein te verliezen. Misschien wel omdat puntpaprika eigenlijk wel makkelijker te telen is dan de klassieke Hollandse paprika. In dit artikel, ons toegezonden door Flandria, worden de culinaire eigenschappen van de puntpaprika’s bekeken en vind je ook twee zomerse recepten met puntpaprika.

Klik hier om dit artikel te lezen

jun 102010
 

De mini-website “Twintig recepten met asperges” werd zopas aangevuld met twee nieuwe recepten en nog wat andere info. Nog een kleine twee weken en het aspergeseizoen loopt definitief ten einde. De oogst stoppen tegen 24 juni is echt nodig, wil je dat de planten nog voldoende loof kunnen vormen en zo voldoende voedsel naar de vlezige wortels kunnen sturen. Alleen dan ben je het jaar daarna opnieuw verzekerd van een sterke plant en een goede oogst.

asperges Regelmatig wordt op Plantaardig.com een mini-website met recepten gepubliceerd.
Wist je trouwens dat je asperges kunt koken, stomen, bakken, wokken én frituren. Keuze genoeg dus. Je hebt nog tot 24 juni de tijd om één en ander uit te proberen! Dan stop je met oogsten van asperges, zodat de plant voldoende energie kan opdoen voor een nieuw aspergeseizoen.

Dit ziijn de nieuwe artikels op deze mini-website

 • Pasta met groene asperge en sluimerwtjes.
 • Aspergesoep met croûtons
 • Foodpairing bij Asperges
 • Voedingswaarde asperges
 • Klik hier voor de  mini-website “Twintig Recepten met Asperges”.

  mei 112010
   

  In de keuken kan komkommer geschild of ongeschild gebruikt worden. Toch is het om gezondheidsreden aan te bevelen de schil niet weg te werpen! Want precies onder de schil bevinden zich de meeste vitamines en antioxidanten. Komkommer is een caloriearme groente, bevat 0% vet en nauwelijks koolhydraten maar wel veel vezels, kalium en calcium. Kalium helpt de zuurresten in het lichaam neutraliseren. Deze ontstaan na eten van vet en vlees. Bovendien helpt komkommer tegen stress en hoofdpijn en helpt het de bloeddruk reguleren

  Lees verder

  jan 232010
   

  Wie dacht dat in het putje van de winter het aanbod aan seizoensgroenten beperkt was, zal, na het lezen van dit artikel zijn mening toch moeten aanpassen. Je krijgt in dit bericht een handig overzicht van 15 typische wintergroenten, de gezonde effecten ervan en een paar tips wat je er mee kunt doen. Ik heb er nog wat foto’s en nuttige links aan toegevoegd. Ik was ook benieuwd welke van deze wintergroenten bij u momenteel misschien nog uit eigen groentetuin komen.
  Doe mee aan de nieuwe enquête in de rechterzijbalk van deze website.
  Lees verder

  sep 012009
   

  Morgen misschien toch eens kijken naar “De beste Hobbykok van Vlaanderen”? Want Peter Goossens leert de kandidaten gekende en minder gekende groenten kennen in een een unieke groentetuin. Ben je ook benieuwd welke speciale en onbekende groenten in de smaak vallen bij de chef van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve? Kijk dan op dinsdag 29 september 2009 om 20u35 naar VTM.
  meer…

  aug 012009
   

  Dit kwam ik enkele weken geleden per toeval tegen, en vond het zo plezant, dat ik het toch even hier neerzet. Misschien niet iets wat je verwacht op deze site, maar  zeker een goede start van de maaltijd om de  saladeschotels mee te versieren en de lachspieren wat op te warmen. Een mooie versmelting van lente(radijs) en herfst(paddestoel).

  Lees verder

  jul 012009
   

  Deze zomer staat elke vrijdag en zaterdag  een wokstand in de nabijheid van het groente- en fruitrayon van verschillende grote Belgische winkelpunten.  Bij Colruyt, Carrefour, Champion, Makro en Spar kan u het wokteam tegenkomen en proeven van lekkere seizoen-wokgerechtjes.  In de zomer komen paprika en aubergines aan bod; in het najaar prei en bloemkool.

  Hieronder vindt u de data en de plaatsen waar een wokdemonstratie doorgaat. Zeker en vast ook bij u in de buurt (als u in Vlaanderen woont tenminste). Klik hier om de data en plaatsen van de wokdemo’s te kennen.

  En bekijk alvast ook eens de mini-website van GroentenInfo over wokken met groenten.

  jul 012008
   

  Voor de omelet 6 eieren 2 eetlepels olijfolie extra vergine 200 g gekookte ham, in fijne sneetjes 1 bussel Flandria waterkers, fijngesneden Voor de bechamel 80 g boter 20 g bloem 20 cl warme melk 60 g parmezaan, fijn geraspt Zeezout Vers gemalen zwarte peper Vers gemalen nootmuskaat Verwarm de ovengrill voor. Smelt 20 g Lees hier verder

  mrt 072008
   

  Een recept van Yvonne. Verse frisse groenten in deze tijd van het jaar zijn schaars. Probeer eens kiemgroenten. Erg lekker vind ik zelf een salade van ontsproten linzen. Linzen spruitjes kweken duurt ongeveer 7-14 dagen afhankelijk van de temperatuur. Neem mooie lichte linzen week ze 24 uur en laat ze kiemen.

  feb 012008
   

  Nick Trachet schrijft regelmatig steengoede bijdragen over speciale groenten op Brusselnieuws.be, dit in de reeks ‘Culinair Ontdekt’. Zopas heeft hij allerlei weetjes over waterkers verzameld samen met tips voor het gebruik in de keuken.

  jan 112008
   

  Waarom kinderen zo fel reageren op sommige groenten heeft een oorzaak: ze hebben meer smaakpapillen dan volwassenen. De smaakpapillen van kleine kinderen liggen ook meer verspreid over hun hele mond en keel. In dit zopas verschenen artikel leest u 15 tips om kinderen groenten te leren waarderen. (Met dank aan Flandria groenten)

  jan 112008
   

  Onlangs kreeg ik dit berichtje van Yvonne Somers
  “Ik kijk dagelijks uit naar jullie berichtjes. Ben blij met de tips, ben zelf een echte beginner. Ga nu mijn tweede moestuinseizoen is. Hartelijk dank voor deze mooie site. Mocht ik u kunnen plezieren met een paar recepten voor seizoensgroenten of bijzondere zaken. Ik verzamel al zo’n 40 jaar van allerhande recepten., tips enzo. Ik zal graag mijn best doen om dan wat bijzonders of leuks te sturen.”

  aug 202007
   

  Begin september verschijnt zijn kookboek voor kinderen en tieners. Eind september zijn boek snoep-goed, smaakbommen en andere snacks Zijn gezonde snack SmaakBom is vanaf dit najaar te koop op een grote schaal. En hij blijft koppig ijveren voor schoolmaaltijden met méér groenten en fruit. Aan wie kan je beter tips voor een lekkere én gezonde Lees hier verder

  aug 102007
   

  Gelezen op www.colourfultaste.nl, de promotiewebsite van Hollandse paprika’s. Van 6 augustus tot en met 11 oktober kun je  geweldige prijzen winnen. Negen weken lang geven we elke week 10 kookboeken, een dinerbon voor 2 én een digitale camera weg! Wat je moet doen om kans te maken op één van deze mooie prijzen? Duik meteen Lees hier verder

  jun 292007
   

  Dit jaar zaaide ik een pakketje kleurrijke aubergines van Thompson Morgan. Doordat aubergine een heel trage kiemer is en pas begin april gezaaid werd, blijft het nog even wachten op de oogst van een bonte mix van aubergines. Ondertussen is er wel al kleurverschil te zien tussen de verschillende planten. Sommige hebben heel bleke stengels Lees hier verder

  jun 162007
   

  Vooral het eten van verse groenten schiet er in de bloktijd bij in omdat studenten bang zijn dat de bereiding te veel tijd vergt. Dat is dubbel jammer. Ten eerste zijnverse groenten en fruit onze belangrijkste leveranciers van de vitaminen en mineralen die we voor de nodige concentratie goed kunnen gebruiken. En ten tweede is Lees hier verder