De wortelvlieg zet zijn eitjes af aan de voet van de peenplantjes. De maden die daaruit ontstaan eten eerst aan de fijne haarworteltjes en banen zich later  een weg naar de hoofdwortel. Hoe langer je wacht met oogsten hoe groter de schade wordt. Wortelen telen onder insectengaas is, behalve op zware grond, eigenlijk een must.

De laatste jaren maakt het gebruik van insectengaas in de moestuin dan ook sterke opgang. Zo wordt insectengaas o.a. gebruikt om te vermijden dat de wortelvlieg zijn eitjes kan afzetten bij de wortelen. Ook om te vermijden dat motten, vlinders en koolvlieg hun eitjes kunnen afzetten bij de kolen. En zelfs de prei wordt al eens afgedekt met insectengaas tegen de preimot en preivlieg. Dit alles met vrij goed resultaat.

Ooit verscheen er een artikel op GroentenInfo met als titel “De koolvlieg vliegt in de fuik” . Daarbij wordt er uitgegaan van het principe dat de groentevliegen (koolvlieg, preivlieg, wortelvlieg) vrij laag bij de grond blijven. En dat door een omheining te plaatsen de vliegen het gewas niet kunnen bereiken. Sindsdien had ik daar niets meer van gehoord. En dacht ik dat deze techniek eigenlijk geen goede resultaten gaf.

Tot ik een tip kreeg van Danny, bij het artikel Wortelen en Wortelvlieg, bestaat resistentie of is het tolerantie.

Ik plant al jaren mijn wortelen in een perceel omheind met een houten frame waar ik vliesdoek tegen heb geplaatst de constructie is 1 m hoog.

Ik pas dit nu al 3 jaar toe en ik heb sindsdien geen maden meer gehad, vroeger was 90 %  aangetast, op het einde van het seizoen heb ik er wel enkele en meestal dan nog helemaal van onder met een gaatje in maar ik denk dat dat van iets anders is, namelijk zo’n donkerbruine gekrulde wormpjes met een hard schildje die ook veel in paardemest zitten.

Hierbij de foto van de constructie, het zijn 4 panelen die ik jaarlijks terug plaats met vliesdoek tussen, kan natuurlijk ook met insectengaas dit is wel sterker maar ook duurder.

Bedankt Danny, voor deze tip.

omheining-wortelvlieg-vliesdoek-insectengaas-kl800

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  10 reacties aan “Wortelen telen achter de omheining! (lezerstip)”

Reacties (9) Pingbacks (1)
 1. hoy,

  Ik heb deze methode dit jaar geprobeerd met worteldoek. Heb worteldoek van 1 m (deels ingegraven) dus hoogte +/- 80 cm rond perceel bevestigd en tot op vandaag redelijk goed resultaat. Niet alle wortels zijn vrij van vreetschade maar het valt zeer goed mee en het is veel makkelijker dan insectendoek. Nu nog afwachten wat er gebeurt bij de 3e vlucht van de wortelvlieg die momenteel start.

  Echter hierboven lees ik dat dit ook zou werken voor koolvlieg, heeft er daar iemand ervaring mee?

  groeten

  piet

 2. Hoy, ik heb dit uitgeprobeert met worteldoek, ongeveer 80 hoog en dat is prima gelukt.
  Hierboven lees ik dat de koolvlieg ook zo laagblijft. Heeft er daar iemand ervaring mee

  Groetjes

  Piet

 3. zeer goed gevonden.

 4. goede morgen Danny.
  ik heb een vermoeden dat uw bruine wormpjes wel eens rietnaald zou kunnen zijn.
  tik eens ritnaald in bij google en dat zal u de kans geven om te vergelijke.
  m v g
  fil

 5. Hier is een plaatje, wortels en bietjes onder gaas, net achter de bonenstokken:

  http://evainnl.files.wordpress.com/2011/04/20110425_12.jpg

 6. Ik volg nu al geruime tijd alle info van Plantaardig.com omdat mijn man en ik dit jaar naar Frankrijk zullen emigreren en daar een ecologische B&B ondersteund met een grote moestuin gaan beginnen (zie blog). Wat een gewèldige en vooral waardevolle info publiceren jullie op deze site! Hartelijk dank hiervoor.
  Heb wel een vraag: vaak zie ik dat er produkten, zoals hier insectengaas of vliesdoek, wordt gebruikt. Waar (bij welk soort winkels) kan ik dit soort produkten eigenlijk het beste kopen? Via internet is veel te vinden, maar niet altijd goed te beoordelen; redelijk wat kaf onder het koren zogezegd. Bvd.
  Leontine

  • Beste Leontine,

   Insectengaas en vele andere tuinmaterialen, zaden e.d. kun je bestellen bij het Vlaams Zaadhuis. Ik heb hier hele goede ervaringen mee!

   Vriendelijke groet,

   Herman

   • Hi Leontine,

    Ik kan inderdaad beamen dat het Vlaams Zaadhuis een wel zeer geschikte fleece heeft, ik gebruik het al 2 jaar met veel plezier: “climata beschermfolie”. Het laat voldoende licht en regen door maar weert vervelende insecten (en lichte vorst).

    Ik heb het over een aantal plastic pijpjes gespannen (DHZ winkel, spotgoedkoop!) en allemaal makkelijk te verplaatsen, op te bergen en in volgende jaren te herbruiken. Wel goed vast pinnen (tent haringen bijv).

    Zie mijn blog voor fotos van hoe het eruitziet als je wilt…

    Eva

 7. Dit idee vind ik zeer goed en kan vele jaren meegaan.
  Ga dit ook uittesten.
  Bedankt.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)