Categorie: Ajuin

  • Plantajuin uit eigen moestuin, oogsten in juli-augustus.

    Voor een goede bewaring drogen we best de ajuin eerst een tijdje aan de buitenlucht, maar van de regen weg. De plantajuin is op de meeste plaatsen nog altijd groen. Zijn de ajuinen nog gezond, dan kan je ze nog even zo laten en wat groter laten worden. Was je van plan nog een nateelt…

  • Kort bericht : Lenteui telen

    Op de Fanpagina van GroentenInfo (facebook) verscheen zopas een kort berichtje met een fotoalbum over misschien wel de eenvoudigste teelt die er is. Lenteui telen. Ook wel bosui, busselajuin, pijpajuin genoemd. En toch niet hetzelfde als (japanse) stengelui. Een éénvoudige en snelle teelt, geschikt voor absolute beginners. Klik hier om het berichtje met de foto’s…

  • Egyptische ajuin, de boomui, de teelt in beeld.

    Egyptische ajuin of boomui telen is gemakkelijk. De overvloed aan broedbolletjes die ieder jaar gevormd worden zorgt ervoor dat je deze plant eigenlijk niet meer kan kwijt raken. Ook kan je de plant scheuren, net als vaste planten. In het vroege voorjaar is er het groene loof, in de vroege zomer zijn er de broedbolletjes,…

  • Winterui (winterajuin) planten en oogsten.

    Beste bezoeker, GroentenInfo is momenteel in standby-mode. Even geen nieuwe berichten, maar wel berichten actueel voor deze tijd van het jaar. Het is een eigenaardig zicht, plantajuin in de herfst. Maar winterui moet nu eenmaal in het najaar geplant worden. Bij voorkeur tussen 15 september en 15 oktober. Maar het kan ook nog tot half…

  • Stengelui, een makkelijke groente

    Stengelui doet het  ieder jaar goed in mijn tuin. Weinig zorgen aan. En je kan zowat een hele zomer en herfst geleidelijk en zonder haast oogsten. Met stengelui zijn er geen productiepieken die tot een spontane “weggeefactie” leiden. Een plant die tegen een stootje kan, zowel wat betreft belagers als groeiomstandigheden. Alhoewel een vrij onbekende…

  • De Kelsae reuzenui

    Tip : Lees de uitgebreide teelthandleiding over de reuzenui in de teelttip van Vlaams Zaadhuis op de website van de Volkstuinen Gentbrugge De reuzenui ‘Kelsae’ kan enorm zwaar uitgroeien en staat in het Guinness book of records als zwaarste ui met 7,726 kg (2005, zie dit krantenartikel en hier de foto van de winnaar met…

  • Zeg niet zomaar ajuin tegen een ajuin

    Dit is de naam van een tentoonstelling met lezing, kookdemonstratie door Frank Fol en een ajuinzoektocht voor de kinderen. Dit alles in het groentemuseum ’t Grom van 14 september tot 29 oktober.

  • Voorzaaien uien voorkomt valse meeldauw.

    Een paar weken nadat Jacques uit Dendermonde ons een interessante tip over Ajuin zaaien en verplanten bezorgde viel mijn oog op deze onderzoeksresultaten. Zeker als je weet dat dit jaar, wegens de weeromstandigheden, heel veel tuinders last hebben van aantasting door valse meeldauw bij ajuin is er dus een reden te meer om de tip van Jacques…

  • De veelzijdige sjalot als vervanger van ui en bieslook

    Rob stuurde ons een heel bruikbare tip. Hij schrijft : graag wil ik hobby telers wijzen op het volgende: Het telen van bosuien en zaaiuien in de tuin vereist nogal wat inspanning en nauwkeurigheid (zaaidichtheid/verplanten etc.). Bovendien is het gewas biologisch moeilijk ziektevrij te houden en is de onkruidbestrijding lastig. Sjalotten kunnen door hun korte groeiseizoen en…

  • Ajuin zaaien en verplanten

    Jacques uit Dendermonde schrijft : Het betreft de Ajuin “Rode de Florence”, dit zijn langwerpige rode uien die meer de smaak hebben van sjalotten. Ik heb een tip die ik verleden jaar uitteste en dit jaar opnieuw toepas. Update : Ivan uit Deinze zond zopas een gelijkaardige tip, zie onderaan dit artikel. Op het zaadpakje is vermeld…

  • Zeer vroeg geplante ajuin.

    Bij uienteler Van Es in Nieuwe Tonge staan de plantuien van het ras Jetset volop boven. De plantuien zijn eind januari op lichte grond geplant wat toch wel als zeer vroeg mag worden genoemd. Doordat de weersomstandigheden het echter niet toelieten om alle plantuien te poten hebben deze uien een grote voorsprong op de latere geplante…

  • Valse meeldauw bij plantajuin : warm water?

    Valse meeldauw (Peronospora destructor) bij ajuin komt vrij veel voor. Vooral tijdens een vochtig en koud voorjaar kan de ziekte toeslaan. Een kort artikeltje trok dan ook mijn aandacht vandaag. Zelf heb ik het dus nog niet toegepast. Het lijkt mij ook niet zo eenvoudig om dit als liefhebber toe te passen, want hoe hou…

  • Stengelaaltje bij ajuin (ui) komt hier en daar voor.

    Peter deed op het forum van tuinkrant een oproep in verband met aangetaste uien en sjalot. Na enig onderzoek bleek het om een aantasting door stengelaaltje te gaan. De moeilijkheid die ondervonden werd om de symptomen te herkennen had vooral te maken met het feit dat bij plantuien vrijwel nooit kenmerken bovengronds te zien zijn.…

  • Winterui (Winterajuin),een lang verhaal met een happy end.

    Het verhaal van de winterui of winterajuin loop stilaan ten einde. Het is alvast één van de langst durende teelten in de groentetuin: acht maanden! Al enkele weken konden ze geoogst worden als busseluitjes. Nu als flink uit de kluiten gewassen verse ajuin en straks de laatste exemplaren als bewaarui. Alhoewel de gewone plantui en…

  • Ajuin planten onder worteldoek

    Nu het plantseizoen voor ajuin stilaan nadert vond ik het goed even de ervaringen van een lezer van deze nieuwslijn te publiceren in verband met het telen van plantajuin (maar ook prei, wortelen) onder antiworteldoek. Het is een zeer goede tip voor wie het wieden in de groentetuin nogal eens uitstelt. Vorig jaar, zowat halfweg…

  • Het Nieuwsblad – Ajuin houdt botten stevig

    Artikel vandaag verschenen in het Nieuwsblad :Ajuin houdt botten stevig Uien mogen dan tranentrekkers zijn (een tip: versnipper ze onder de afzuiginstallatie van uw fornuis), gezond zijn ze well. Niets houdt zo goed de neus open bij een verkoudheid als een versneden ajuin. En uien zijn wellicht ook goed voor uw botten, denken Zwitserse onderzoekers.…

  • Ook ui voelt zich thuis in ons klimaat.

    In het artikel Waarom België de beste prei ter wereld teelt kon u lezen dat het klimaat in België en Nederland zowat perfect is om kwalitatieve prei telen. Maar ook voor de teelt van bewaarui zitten we goed. Dat de productie van uien zou verschuiven naar Oost-Europa, Oekraïne of zelfs China is volgens zibb.nl/landentuinbouw dan…

  • Nog meeldauwresistente ui

    Gisteren kon u hier al lezen over meeldauwresistent ui.Het persbericht dat Bejo Zaden/De Groot en Slot vorige week verspreidde heeft blijkbaar anderen er toe aangezet om bekend te maken dat ook zij met meeldauwresistente ajuin bezig zijn. Nickerson-Zwaan verspreidde vandaag het volgende persbericht. “Na vele jaren van onderzoek en veredelingswerk is Nickerson-Zwaan erin geslaagd om…

  • Primeur : uienrassen resistent tegen valse meeldauw.

    Valse meeldauw is al lange tijd een groot probleem in de uienteelt. De chemische bestrijding is weliswaar effectief, maar de gebruikte middelen geven een behoorlijke druk op het milieu. Mede hierdoor ontstond over de hele wereld, de vraag naar resistente rassen. Veredelaars en onderzoekers van Bejo Zaden/De Groot en Slot zijn op zoek gegaan naar…

  • Populairste groente van Nederland

    Je zou het niet zo meteen raden, maar uien zijn sinds de eerste helft van 2005 de meest verkochte groenten in Nederland. Hiermee verdringen uien de bloemkool van de eerste plaats van de Top-5 aankopen verse groenten.Consumenten verwerken de ui steeds meer als smaakmaker, zowel in ‘dagelijkse’ als in internationale, meer trendy gerechten. Daarnaast zijn…

  • Winterui planten

    Het is een eigenaardig zicht, plantajuin in de herfst. Maar winterui moet nu eenmaal in het najaar geplant te worden. Bij voorkeur tussen 15 september en 15 oktober.Winteruien hebben als voordeel dat ze altijd minimaal 2 weken vroeger leverbaar zijn dan de voorjaarsuien. De nadelen zijn de zwakke huid, en de minder goede bewaarbaarheid. “RADAR”…

  • Ajuin : ’s nachts wat water belet valse meeldauw zich te verspreiden!

    Onderzoeker Johan Wander, ontdekte dat een beregeningsgift van 2 mm water tussen 2:45 en 3:15 uur een duidelijk lagere aantasting tot gevolg had vanwege het uitblijven van sporulatie van de schimmel.Praktijkonderzoek Plant & Omgeving is vorig jaar het onderzoek naar ’s nachts beregenen tegen valse meeldauw gestart. Met het uienadviesprogramma van Opticrop werd op basis…

  • Laatste dagen om plantui te planten.

    Klik op de foto’s om detail te zien.Nog tot uiterlijk half april is het mogelijk plantui te planten. Indien er nog langer gewacht wordt is het plantgoed teveel gegroeid met een slechte kwaliteit tot gevolg. Ook de opbrengst zal minder zijn door een te kort groeiseizoen. Klassiek wordt de plantui in de vooraf bewerkte en…

  • Plantuien

    Plantuien telen kan iedereen, als je er vroeg mee begint. Plantuien zijn makkelijker te telen en vergen minder zorgen dan zaaiuien. Het plantgoed vindt u te koop in het vroege voorjaar (februari-maart) in z alle tuincentra. Het is het jaar voordien gewonnen op gespecialiseerde bedrijven uit zaad. Ze groeien snel, verdragen goed lage temperatuur en…

  • Veel Pseudomonas infectie bij ui dit jaar

    Op de website van Bejo zaden maakt men melding van Pseudomonasinfecie :”In heel veel uienpercelen heeft een Pseudomonasinfectie plaatsgevonden. Deze bacterieziekte is bij hevige regenbuien van eind juni/begin juli door opspattend water van bovenaf ingetreden. In de bewaring kan de ziekte zich openbaren in bruin wordende vleesrokken. Deze ziekte mag niet verward worden met Erwinia…