Planten
Het is een eigenaardig zicht, plantajuin in de herfst. Maar winterui moet nu eenmaal in het najaar geplant worden. Bij voorkeur tussen 15 september en 15 oktober. Maar het kan ook nog tot half november.
Winteruien hebben als voordeel dat ze altijd minimaal 2 weken vroeger oogstbaar zijn dan de vroegste voorjaars(plant)uien. De nadelen zijn de zwakke huid, en de minder goede bewaarbaarheid. “RADAR” is kwalitatief een van de betere winteruien. Er zijn ook nog andere rassen winterajuin en zelfs rode winterui. Electric is een gekend ras van rode winterplantajuin. Rode winterplantajuin kan interessant zijn omdat de rode zaaiui niet zo lang bewaart. Op het moment dat je de rode winterplantajuin kan oogsten is er dan ook geen rode bewaarajuin van het vorige jaar meer beschikbaar.
Tijdens de winter kunnen de planten afsterven door uitvriezen, door wateroverlast of door dichtslempen van de bodem. Om die reden komen voor de teelt van winterui enkel goed ontwaterde percelen in aanmerking.
Winterui wordt ook als zaaiui geteeld. Na zaaien ter plaatse rond eind augustus blijft het gewas de ganse winter op het veld. De oogst als jonge busselui geschiedt al in mei-juni.
Als bemesting voor de teelt van winterplantajuin kan je, op lichte gronden, een 30g/m² patentkali gebruiken.


Vroege voorjaar (zie foto)
De winterui die geplant werd op 11 oktober (2005) deed het goed. Op dit moment, begin april 2006, zijn er zijn enkel wat droge punten aan de uiteinden van de bladeren. Het was dan ook geen kletsnatte winter en, alhoewel het geen zachte winter was is het kwik nooit heel diep onder nul gegaan. Ideaal dus voor winterajuin en ook voor de winterbloemkool. De pas gegroeide jonge blaadjes zien er alvast weer mooi groen uit. De oogst zal later zijn, maar het belooft wel een goede oogst te worden. Na een natte winter en op lichte grond geef je best een kleine hoeveelheid kaliumrijke meststof om de hergroei te bevorderen.


Winterajuinveld

Mei-juni
Het verhaal van de winterui of winterajuin loopt nu, begin juni 2006, stilaan ten einde. Het is alvast één van de langst durende teelten in de groentetuin: acht maanden! Al enkele weken konden ze geoogst worden als busseluitjes. Nu als flink uit de kluiten gewassen verse ajuin en straks de laatste exemplaren als bewaarui. Alhoewel de gewone plantui en de zaaui beter zijn bij de bewaring.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  33 reacties aan “Winterui (winterajuin) planten en oogsten.”

Reacties (31) Pingbacks (2)
 1. Weet iemand waar tomatenzaad “montfavet” kan gevonden worden? Vroeger kocht ik dit bij ’t Vlaams zaadhuis maar het staat niet meer in de catalogus en ik vind het nergens meer… wij vinden de smaak zeer lekker, heb al andere geprobeerd maar niet even lekker…

 2. Bericht voor Marcel (11-9-2012)

  Ik ben agent voor Van der Wal in Hoogeveen (Ned).
  Al vele jaren verkoop ik winterprodukten waaronder winterplantuien en knoflook. Kijk eens op hun site:
  http://www.tuinwinkelvanderwal.nl
  Kwaliteitsprodukten tegen betaalbare prijzen, echt een aanrader voor Nederland en België!

 3. Ik vind nergens geen winterplantajuin. Waar koopt men dat?

 4. hallo.
  wie van jullie in de buurt van Mol kan een doek gebruiken om plantui op te planten.
  het is een doek van + – vijf meter lang en drie meter breed. er is ook een deel voorzien om sjalot in te planten.
  de doek is drie jaar gebruikt maar wegens plaats gebrek kan ik geen plantui meer zeten.

  met vriendelijke groeten.
  fil.

 5. Ik ben op zoek naar merikswortel is er misschien iemand die weet waar ik die kopen kan .
  Ik wacht op antwoord doei Theo

  • miriekswortel is heel gemakkelijk te kweken, je steekt een heel klein stukje miriekswortel plat in de grond en in een zomer tijd heb je reeds een mooie plant, in welke buurt woon je Theo? Westvlaanderen? anders bezorg ik je een stukje wortel gratis!

 6. winterpeen zaaien
  maak de grond klaar, en strooi wat SODA hark het licht in en zaai het peen zaad. gegarandeerd géén stekel in de peen!

  • Beste Peschier,
   wat bedoel je met stekel?
   Soda bevat natrium.
   Natrium is al snel hinderlijk voor de groei van planten. En zeker voor de jonge kiemplantjes (van de wortelen in dit geval)
   Daarom vraag ik mij af wat de juiste hoeveelheid is die je gebruikt?

   • stekel is wormjes aanvreetsel, misschien is ..stekel.. een streek woord
    met soda bedoel ik uiteraard een klein beetje goed verdelen ,
    het moet dus niet wit zijn van de soda, hark het goed door de grond, en zaai het peenzaad
    sukses

   • op onze volks tuin heb ik plantuitjes geplant sinds een paar weken worden de groene stengels slap en lijk het net of ze net boven het uitje in de knoop zitten .
    dat is op enkelen anderen volkstuintjes ook zo sommige stengels zijn lijkt het wel van de uitjes afgerot .
    heb al lang een volkstuin altijd mooie uien gehad wat zal de oorzaak kunnen zijn .

   • Dag Wil
    ik heb uw foto gekregen, maar er is iets fout gegaan, de foto is maar de grootte van een postzegel.
    Kijk ook eens naar dit artikel, zou het daar mee te maken hebben?
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/stengelaaltje-bij-ajuin-ui-komt-hier-en-daar-voor/
    Probeer nog eens een grote versie van de foto te mailen naar lezersbijdrage@plantaardig.com
    Dit zal waarschijnlijk dan veel ophelderen.

 7. is het bekend in welke periode de wortel- en uienvlieg actief is, zodat ik het vliesdoek weer kan verwijderen.
  gr. cees

 8. beste Rita
  tik in bij google groenteninfo teeltbeschijving
  daarna klik je op groenteninfo
  dan zie je boven in de balk teeltbeschrijving
  92 teeltschema’s
  klik daar aan wat je wil planten en lezen maar
  hier word alles verteld wat betrefd de bemesting enz enz.

  m v g.
  fil

 9. wij willen een kleine groente tuintje beginnen,
  en willen daar graag sla bloemkool andijvie boontjes tomaat en aardbeien.
  Kunnen jullie ons wat advies geven over wanneer het geplant kan worden ,geen zaadjes.

 10. Met plezier gedaan Joke.

 11. Hallo Roger en Sander,
  Nav jullie bericht begin oktober 2009 om afrikaantjes bij wortelen te zetten om wortelvlieg te voorkomen, nu 1 jaar verder mijn bevindingen.
  Ik deed hiervoor altijd combiteelt wortel/ajuin en had toch veel last van wortelvlieg. Dit jaar wortel/afrikaantje combi en het resultaat is verbluffend.
  Heb in alle wortels die ik tot nu toe geoogst heb misschien 4 wortels gevonden met een kleine beschadiging.
  Wel vielen de afrikaantjes wat hoog uit, die heb ik steeds teruggesnoeid en in een vaas gezet. Volgend jaar eneem ik een echt lage soort.
  Bedankt voor de tip.

 12. @ Tijtgat

  Dat zal inderdaad de beste keuze zijn, want de winterui is nog niet geoogst als de groentetuin weer bezaaid en beplant wordt.

 13. dit jaar zijn wij begonnen met een groententuin, ingedeeld in 6 vakken, we willen winterui planten in oktober….op welk bed moet ik die nu zetten, op het bed dat volgend voorzien is voor wortelen en ui?

 14. Ik heb inderdaad de RADAR (http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/index.php?page=details&prod=473&cat=156) van het vlaamse zaadhuis al twee jaar met veel succes geteelt. Ook ik gebrtuik de techniek met de wortelrijen tussen de uienrijen, het schijnt te helpen en ik kan er niet over klagen.

 15. Nee, wat al honderd jaar in boeken wordt geschreven is zeker niet waar!?
  Je moet wel letten op plantafstand, windrichting enz.

 16. Marc,

  Ik heb vorig jaar bij de Oude Meul in Ermelo uien in het najaar besteld. Die hebben op het veld overwinterd. Het resultaat was een flink aantal kleine uitjes, maar ook een flink aantal mooie grote en vooral lekkere uien. Ik weet niet of dit speciaal winterui was of het type Radar. Komend jaar ga ik overigens pas in het voorjaar ui zetten.

 17. Ga eens naar een AVEVE winkel.
  Kijk ook eens op http://www.vlaamszaadhuis .com waar je een enorme keuze hebt aan bollen, knollen, zaden, enz. kan bestellen (via on-line, katalogus en ook zelf afhalen. Prima kwaliteit!.

 18. Waar kan ik winterui bestellen/kopen? In mijn toch aardig agrarische omgeving (geldersche vallei) kent met het bij de kwekers/cooperaties niet.

 19. Als ge wortelen zaait leg er dan eens een vliesdoek over tot ge de wortelen oogst succes gegarandeerd geen wortelvlieg. van die rij wortelen en een rij ajuin is allemaal larie laat u niets wijsmaken. Heb het zelf ook geprobeerd zonder succes.
  probeer maar eens

 20. Tagètes, beter bekend als Afrikaantjes schijnen ook heel erg goed tegen aaltjes te werken. Ik heb ze op een aantal percelen staan, o.a. als opvolger van aardappels om de percelen te reinigen.
  Met de ui/wortelcombi gaat het niet altijd goed: ik had uienvlieg in mijn rode ui, stengelui en bosui. De rode zaai ui en stengelui had ik naast wortels staan.
  Tussen mijn prei heb ik ook Afrikanen staan, gaat heel goed. Alleen zijn de afrikanen enorm groot geworden zodat ze licht van de prei wegnamen.

 21. Beste,

  Wat je ook kunt doen en het is heel doeltreffend, is een tussen twee rijen wortelen “stinkertjes” of anders genoemd tagètes planten (bv. om de 50 cm een tagète).
  Het ongedierte moet die reuk niet hebben en laten de wortelen met rust. Echt, proberen.

 22. ongeveer 20 jaar geleden kon ik een boek op de kop tikken, groenten uit eigen tuin, biologisch tuinieren… daar stond las ik dat ajuin en wortelen de beste buren zijn,ja nu goed, je probeert het als fervent groetenkweker uit… een rij ui daarnaast een rij wortels, een rij ui, of een rij sjalot…enkele rijen, resultaat geen wortelvlieg en uienvlieg,prima teelt,goede oogst, maar je laat je verleiden daar je nog wat grond hebt,zaait wortels, voor ui is het te laat, geen gewasbeschermingsliddelen en….
  wortelvlieg
  gemengde teelt met ui of sjalot en wortel is zeker een prima combinatie

 23. Beste Jozef,
  veel hobbytuinders passen dit toe en is een bekende techniek. Dit zorgt voor “geurverwarring” bij de respectievelijke belagers van ajuin (uienvlieg, zelfde als preivlieg) en wortelen (wortelvlieg.
  Het zou goed zijn als lezers die positieve resulaten hiermee hebben, dit zouden melden hieronder.

 24. ze hebben me wijs gemaakt als je wortelen zaait dat je een rij wortelen en dan een rij ajuin moet zaaien voor ziekten te vermijden is er iets van waar bedankt jos

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)