jul 162012
 

image_thumb[16]Voor een goede bewaring drogen we best de ajuin eerst een tijdje aan de buitenlucht, maar van de regen weg.

De plantajuin is op de meeste plaatsen nog altijd groen. Zijn de ajuinen nog gezond, dan kan je ze nog even zo laten en wat groter laten worden. Was je van plan nog een nateelt te doen, is het loof aangetast door valse meeldauw, of de bollen niet helemaal meer gezond, dan kan je de rijping wat bevorderen door het loof voorzichtig neer te strijken. In een zonniger zomer gebeurt dit vanzelf. Het plat op de grond vallen van het loof zorgt voor een iets snellere afrijping. Het is dan best om met het oogsten te wachten tot als het loof voor meer dan de helft bruin is. Kies een droge dag uit en laat ze nog wat nadrogen op de grond. Laat ze ook nadien nog drogen aan de buitenlucht, bijvoorbeeld in bakjes of opgehangen in bundeltjes van een vijftal ajuinen. Pas als het loof helemaal opgedroogd is kan u het afdraaien. Blijft het loof van de plantajuin ook in augustus nog groen, dan kun je het best het blad omknakken om de afrijping te bevorderen. En eventueel de bollen lichtjes oplichten zodat ze iets losser in de grond komen te zitten. Je kan natuurlijk altijd plantajuin vers oogsten naar behoefte, volgens wat je nodig hebt in de keuken. Je hoeft zelfs niet te wachten tot ze uitgegroeid zijn.Wat hierboven beschreven staat is voor wie de ajuinen wil bewaren gedurende de herfst en winter.
Zaaiui oogsten we pas in september.

Wist je trouwens dat je zaaiui ook kunt voorzaaien en verplanten? Iets om volgende seizoen uit te proberen misschien? En plantajuin planten onder worteldoek lijkt misschien omslachtig, maar eenmaal je het doek ter beschikking hebt kan je het nog jaren gebruiken en is het helemaal niet veel werk meer.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  8 reacties aan “Plantajuin uit eigen moestuin, oogsten in juli-augustus.”

Reacties (8)
 1. Moet je winteruien ook laten drogen in de buitenlucht?

 2. Vandaag heb ik uien en courgettes gekookt tot bijna moes, dan gemixt, en kokend in glazen bokalen gedaan, dit voor in de soep. Omdraaien tot ze koud zijn, en klaar is kees. De vriezer zit al overvol, en op die manier verlies ik geen uien. Ik bewaar zo tomatenmoes, spaghettisaus, rode kool , sap (verkregen met een ontsapper) van druif, appel, peer,pruim…Af en toe controleren of ze niet bol staan, en dan vlug verwerken

 3. Ik heb op mijn uienloof en nu ook op de bosui/lente ui een zwarte aanslag op het loof, als je met je hand erover gaat heb je zwarte handen….is dat dan meeldauw?
  De sjalotten heb ik daarom inmiddels geoogst….

  groet Annemiek

 4. graag op de hoogte houden ik ben net begonnen met een moestuin

  groet

  Eugene

 5. Ik heb mooie ajuinen met behulp van een gronddoek. Deze openingen heb ik gebraand met een soldeerbout en een stenen bloempot.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)