Een lekkere lunchbox voor de kinderen maken


image Als de Groentekok Frank Fol zelf een lunchbox zou meegeven aan zijn kinderen, wat zou die dan bevatten? Welke tips heeft hij voor ouders?

· Vervang het klassieke smeermiddel op de boterham door Legumaise of een gelijkaardige groentespread.

· Vervang de boterham, het broodje of de sandwich nu en dan door een hippe wrap en of een gevulde hartige pannenkoek. De wrap of de pannenkoek kunt u eerst instrijken met Legumaise, een pesto of een tapenade en dan beleggen met stukjes groente, reepjes gebakken kip, tonijn of blokjes gekookte ham. Daarna rolt u de wrap of de pannenkoek stevig op en snijdt u hem in plakjes.

· Een groentetapenade als broodbeleg kunt u zoeter maken met wat honing of esdoornstroop.

· Geef ze elke dag een potje met rauwe groente- en fruitknabbels en een apart potje met een dipsausje mee. Denk niet te snel: ze lusten dat niet (“Mijn dochter is dol op reepjes gele paprika”, zegt Frank Fol). Wat u zoal kunt meegeven: staafjes wortel, komkommer of bleekselderij, minitomaatjes, in frietjes gesneden knolselderij (besprenkeld met citroensap tegen het verkleuren), radijsjes, partjes appel, reepjes peer.

· Ook een samengestelde salade of een mix van rauwe of kort geblancheerde groente- en fruitsnippers zullen ze lekker vinden, als je ze mengt met Légumaise of een andere gezonde dressing (bij voorbeeld yoghurt met verse tuinkruiden, peper en zout). “Sommige scholen bieden de kinderen de mogelijkheid om hun lunchbox ’s morgens in een koelkast te zetten. Dat zou in elke school moeten kunnen”, pleit de kok.

· “Het is waar dat kinderen groenten als witloof, venkel, rode biet en sommige koolsoorten niet lusten”, zegt Frank Fol. “Maar als je zoekt naar een goede samenstelling van de salade of van de mix groentesnippers, dan zullen ze bijna alles lusten. Geef kinderen die zeggen geen venkel te lusten, maar eens een mix van verse stukjes gele paprika, snippers venkel en stukjes bleekselderij mee. Wedden dat ze dat wel lekker zullen vinden?”

· Ook deze combinaties zullen het goed doen bij kinderen: staafjes wortel + roosjes bloemkool + stukjes appel; minitomaatjes + reepjes bleekselderij + reepjes gele paprika; blokjes knolselderij + reepjes rode paprika + stukjes peer; blokjes komkommer + doperwtjes + stukjes radijs + stukjes appel.

· Geef liever géén fruitsap mee, maar wel water, melk of een smoothie.

Labels:


Deze mini-website werd mogelijk gemaakt door Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten


Andere mini-websites met recepten

Feestelijke gerechten met veel Groenten en Fruit

35 x Lunchbereidingen met groenten en fruit

Wokken met groenten

Koken in kleur met groenten

Recepten uit de hele wereld

Welke groenten bij wild?

Recepten met vergeten groenten

Groenten in de oven

Walking dinner met groenten

Groenten op en bij de barbecue