Nu het plantseizoen voor ajuin stilaan nadert vond ik het goed even de ervaringen van een lezer van deze nieuwslijn te publiceren in verband met het telen van plantajuin (maar ook prei, wortelen) onder antiworteldoek. Het is een zeer goede tip voor wie het wieden in de groentetuin nogal eens uitstelt. Vorig jaar, zowat halfweg de maand maart, mailde Adelin mij het volgende

“Heb vandaag mijn ajuintjes geplant onder antiworteldoek (wel de nodige openingen voorzien uiteraard). De grond die ik bewerk is een zandgrond. Ik heb het vorige seizoen hetzelfde gedaan met zomer- en winterprei en dit is enorm meegevallen.De oogst was beter dan vorige jaren en er was bijna geen werk aan wieden (een werkje dat niet echt in mijn smaak valt!).Wat je vraag betreft voor het maken van gaatjes in de antiworteldoek, inderdaad maak ik voor elke plant een aparte opening van ongeveer 5cm diameter. Ik doe doe dit met een vrij dikke stalen buis die ik opwarm op een gasvuurtje. Op die manier kan ik ongeveer een 300-tal gaatjes inbranden op de antiworteldoek en dit op een uurtje tijd. Dit lijkt omslachtig maar er zijn heel wat voordelen:

 • de gemaakte openingen zijn stevig ( geen losse vezels zoals bij snijden).
 • grond droogt minder vlug uit.
 • bijna geen werk i.v.m. onkruid (alleen als de plantjes klein zijn).
 • worteldoek laat water en minerale meststoffen gemakkelijk door.”

Daar ik bijzonder geïnteresseerd was in deze manier van telen vroeg ik Adelin of hij mij op de hoogte wilde houden over zijn ervaringen. Op het einde van het seizoen, in oktober kreeg ik volgende bericht, samen met enkele foto’s waaruit blijkt dat de teelt van ajuin onder worteldoek wel degelijke een meevaller was. Ook bij de preventie van wortelvlieg lijkt antiworteldoek een hulp te kunnen zijn.

“De ajuinen en sjalotten hebben het zeer goed gedaan en zijn onder de worteldoek goed blijven groeien. Wel heb ik de worteldoek moeten losmaken om meer plaats te maken. Ook geen last gehad van plagen.Hetzelfde kan gezegd worden van de wortelen die anders zo gevoelig zijn voor de wortelvlieg en dit was nu geen noemenswaardig probleem. Het oogsten moest wel gebeuren door het losmaken van de doek (de gaatjes waren iets te klein of anders gezegd de wortelen waren te groot).Ook met andere groenten vooral veel tijdsbesparing (wieden hoeft niet meer en water geven was eveneens minder nodig).”

Bedankt Adelin om deze nuttige tip te melden!

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  83 reacties aan “Ajuin planten onder worteldoek”

Reacties (77) Pingbacks (6)
 1. beste Ilona
  het kan geen kwaad ,misschien wel iets op leggen zodat het met de zuigkracht van de wind niet omhoog kan.
  met vriendelijke groeten.
  fil.

 2. Hallo,

  Is het erg als het worteldoek niet meer strak gespannen ligt? Dit jaar geen last van kraaien maar van woelmuizen die gangen hebben gemaakt onder mijn worteldoek.

 3. Hartelijk bedankt voor jullie tips vooral met dat worteldoek, dat ga ik volgend jaar ook proberen.Groetjes
  Annemie Schoenmaker

 4. Hallo Luc,
  Vorig jaar waren er ook kraaien, maar niet zoveel als dit jaar. Kan dus ook daaraan liggen. We zitten naast een egel en vogelopvang, er schijnen afgelopen winter heel wat vogels gebracht te zijn.
  Jammer dat ik de uitjes niet meer kan poten.

  • Beste Ilona,
   Kraaien en kauwen gaan hier geregeld lopen met pas geplante preiplanten.Zoek dus niet verder achter andere daders.Afgelopen week gingen ze bij
   mij lopen met een tiental preiplanten.Ze trekken ze gewoon uit het plantgat en vliegen er mee weg.
   Met vriendelijke groeten.
   Herman De Moor

 5. Hallo,
  Dit jaar ook plantuien onder antiworteldoek geplant, helaas trok dit de kraaien aan en werden de uien er uit getrokken, zelf nadat ik er een net over gespannen had wisten ze ze er uit te trekken. De uien zijn nu nog net zo groot als toen ik ze kocht. Mijn vraag is: Kan ik de plantuien drogen en volgend jaar weer planten of kan ik ze beter gaan gebruiken door de sla enz.??

  • Beste Ilona
   Geen idee dat het doek kraaien aantrekt. Was dit dan vroeger nooit gebeurd als je geen zwart doek gebruikte?
   Helaas kan je de plantuitjes niet nog een jaar overhouden. Deze zouden dan zeker en vast onmiddellijk doorschieten (bloemstengel maken).
   groeten,
   Luc

 6. Bvh, prei wordt vrijwel niet onder/in antie worteldoek of wel gronddoek geplant. Je geeft zelf al aan waarom. Doe je het wel, dan zijn er voordelen en nadelen. Als voordeel in elk jaargetijde is dat onkruid vrijwel geen kans krijgt. En het opspatten van ziekte kiemen is dan ook vrij klein. Het gewas droogt sneller op waardoor andere plagen ook minderen. Een nadeel is dat je bij minder diep planten minder lang wit krijgt zo je al schreef, maar de groei is vrij vlot (groen). Plant je dieper dan is de groei ook traag, maar wel met lang wit. Voor vroege prei oogst kun je dan wel raden hoe te doen. Let wel op vroeg geplante prei gaat bij voldoende koudesom (optelling koueenheden/koudedagen) schieten (bloeien) dus deze moet zeker onder een vervroegingdoek bv acryl komen te staan en niet te vroeg geplant worden.
  Ook de bemesting na het planten is op antieworteldoek moeilijk. Aanaarden is vrijwel onmogelijk.
  Ik hoop dat ik je vraag voldoende heb beantwoord. Met zo’n doek bedoel je waarschijnlijk zo ik “het” beschreven heb.
  Veel tuin plezier.

 7. Hoe teel je prei onder zo’n doek. De aarde rond de prei moet je op een bepaald moment toch ophogen om een mooie lange witte schacht te krijgen?

 8. Gaatjes maken in worteldoek.
  Met kleine gasbrander (die met kleine wisselbare busjes).Regel de(“witte”) vlam zo stil + – mogelijk. Even doorbranden, afstand + – 5cm, gaatjes rafelen ook niet uit.
  Hang de doek over een(muurtje-buis-afsluiting),dan kan je op uw hoogte werken.Op de grond branden gaat misschien ook, maar ik vrees dat de gaatjes dan te groot kunnen worden door de terugkaatsing v/d warmte op de grond.Dit is een snelle methode.
  Succes iedereen.

 9. Karl, niet om je te ontmoedigen, maar als dit het eerste jaar is dat je tuiniert zzou ik denk ik een stapje gas terug nemen.
  je hebt wel al een goed plan gemaakt en je er in verdiept, dus dat is prima.
  maar mijns inziens neem je voor een eerste begin wel te veel hooi op je vork.
  je bent in ieder geval op tijd met het orienteren op hoe zou kunnen en vraagt ook tijdig raad van mede tuiniers, en die hulp krijg je ook wel.
  als je het eerste jaar een beetje geduld hebt en alles lukt krijg je er meer aardigheid in maar naar wat je al van plan bent is deze kluif echt te groot.
  neem bijvoorbeeld de asperges, let wel op dat dit een investering is voor jaren, dus onderneem dit echt grondig, het plekje is voor jaren bezet dus, let goed op voor de keuze die je maakt.
  veel succes en hulp krijg je zeker. tot later.
  groetend Nico.

 10. Ik heb voor het eerste jaar ook een groentetuin aangelegd. Het is te zeggen dat ik alles proper aan het maken ben. Ik heb al een oppervlakkig lijst gemaakt van groenten dat ik wil zetten. Ik beschik over 2x 50m² (5m x 10m).
  De rijen zijn oost-west gericht.

  Aardpeer
  Wortelen ‘Atomic Red’
  Wortelen Sugar Snax
  Wortelen Kamaran
  Spinazie Fauno Palco F1
  Meloen – Ananas
  Meloen – Cantaloupe di Charentais
  Prei
  Tomaten Hobby F1
  Tomaten Tiren F1
  Tomaten Riviera F1
  Tomaten Tomato Berry F1
  Witloof
  Bietjes – Chioggia
  Radijs – Crimson Giant
  Komkommer – Crystal Lemon
  Broccoli
  Selderij
  Bloemkool Self Blanche
  Kool – Red Acre
  Kool Perfect Savoy
  Kool – Mammoth Red Rock
  Kool ‘Brunswick’
  Koolrabi – Early White Vienna
  Courgette – Eight Ball
  Lenteui
  Spruitjes
  Sla
  Asperges – UC-72
  Asperges – Sweet Purple
  Artisjok Violetta Chioggia
  Rammenas
  Raketsla
  Schorseneren Duplex
  Echte Tabak

  Ik zou ook experimenteren met die gronddoek daar ik nog een beetje heb liggen. (1m x 15m). Kan je de diameter van de gaten geven voor de groenten dat je teelt en de afstand tussen de gaten?

 11. Luc heeft het laatst ook al een keer gezegd dat deze stukjes niet onder de kop ajuin (uien) moet komen , maar op de algemene afdeling.
  even uitweiden mag en kan, als we maar weer terugkeren naar het onderwerp ajuin, en Willy ik neem aan dat die veenmollen jou ajuin ook bedreigd, en de aluin niet kan zwemmen, en belangrijker dat ze zomers ook door een betere cappilaire werking ook meer vocht terbeschikkeng krijgen.
  met de strenge groeten Nico.
  11-4-2010

 12. Willy, spijtig voor jou maar deze diersoort blijkt beschermd, en op de manier van Fill doe je er een ander geen plezier mee( want hard op gezegd moet Fill er bij zeggen elders uitzetten, maar net als Fill denk ik iets anders).
  gelukkig, en ik hoop dat het zo blijft heb ik ze (behalve op het filmpje van school tv) nog nooit gezien.

  maar je zegt mijn tuintje staat de hele winter onder water???
  dus de ondergrond deugd niet wat resutlteert in dat er zomers ook geen vocht vanuit de ondergrond omhoog komt (cappilaire werking).
  jou tuin plezier zou groter zijn als,maar ik aan neem er een storende laag in jou tuin zit, als die doorbroken wordt.
  dus maak, of laat het doen indien mogelijk de grond eens diep los.
  of is de hoge waterstand de oorzaak van een slechte afwatering?
  groeten Nico.

 13. willy

  ik zag net bij google .
  als ge een glazen bokaal met de rand een paar centimeter onder de grond plaatst dat ge ze kunt vangen zonder ze te verdelgen.
  ze vallen er in en kunnen er niet meer uit.
  m v g.
  fil 11/04/10

 14. Willy

  beste
  tik eens in bij google veenmollen

  daar kun je wel iets vinden wat betreft de veenmol
  een vriend tuinder wist mij eens te vertellen nu hebben we het gevonden om de veenmol klein te krijgen namelijk ze lusten slakken korrel.

  of ze allen verdwenen zijn kan ik u niet vertellen.
  het zijn taaie insekte dat verzeker ik u.

  m v g

  fil 11/04/10

 15. Ik heb een vraagje aangaande veenmollen. Hoe kan men die verdelgen? Mijn groententuin staat bijna heel de winter onder water. Deze grote insecten lusten alles uit mijn tuin. Graag een reactie A.U B. dank u.

 16. riet

  ik heb mijn aardbeien een lepeltje organische mest gegeven juist naast de plant daar ze op worteldoek staan met een zeer gunstig resultaat het heeft nadien wel redelijk geregent ge kunt ook water geven met de gieter.
  m v g
  fil

 17. beste Jozef uw gaatjesfolie zal het onkruid niet tegen houden daar het licht doorlaat dus naar mijn mening niet geschikt of minder geschikt.

  m v g
  fil.

 18. is gaatjes plastiek zoo goed als worteldoek jos

 19. Dag Riet,
  wat en hoeveel heb je vorig jaar bemest? Onder worteldoek spoelt niet zoveel uit. Misschien is niet zoveel bemesting nodig.
  Aardbeien zijn geen liefhebber van sterk geconcentreerde bemesting. Om fouten en dus wortelverbranding te vermijden best organische meststoffen gebruiken. Geef ieder plantje een koffielepeltje organische meststof.
  Aardbeien hebben graag een kaliumrijke meststof.
  vriendelijke groeten
  Luc
  http://groenten-boek.plantaardig.com

 20. De aardbeien heb ik vorig jaar op antiworteldoek geplant en goed bemest. Wie heeft er goede/handige tips om nu (zonder het antiworteldoek te verwijderen) de nodige meststof toe te dienen. En wat geven jullie aan meststoffen?

  • Beste Riet, Ik geef mijn aardbeien die op zwarte plastiek staan vloeibare meststof gekocht bij” Het Vlaams Zaadhuis) en heb er een goed resultaat mee.

 21. voor het inbranden van de gaatjes in de worteldoek
  gebruik ik een soldeerbout.
  ik gebruik een stene bloempot,klein,groot als mal.
  mooie afwerking.

  • Heel proper Willy, maar waar moeten we naartoe als de plastieke brol verstelten is. Er is nu al teveel afval.
   Dus alleen mijn aardbeien staan op worteldoek.

 22. Frieda, bedankt voor je uitleg. Ik ga volgendjaar voor de aardbeien ook maar is een experimentje wagen.

 23. het kan ook goedkoper…
  http://www.goedkoopworteldoek.nl
  groet
  Edwin

 24. Betreft de verkrijgbaarheid van het worteldoek; in Andijk zit een goedkoop adres waar je het doek tevens op 4 meter breedte kan krijgen.
  Je kan het daar vanaf 0,35 cent per m2 kopen. Bij de (tuin)centra betaal al snel meer dan 1 euro per m2.
  Het is vrij duurzaam (120gram per m2)en het is goed waterdoorlatend.
  Kijk anders zelf op goedkoopworteldoek.nl

 25. – Het gebruik van worteldoek heeft tot doel om onkruid en uitdrogen van de grond tegen te gaan.
  – Wij hebben voor sla een doek apart omdat deze dichter mogen staan.
  – Voor de koolsoorten is er een gemaakt met de aagepaste afstanden.
  – Bij de aardbeien is er een worteldoek voorzien voor 3 rijen aardbeien en waarbij de gaten gebrand zijn in zig zag verband. Stro gebruiken is hierbij niet nodig. De aardbeien blijven proper omdat ze niet in contact komen met de aarde. Onder de doek is er een waterbevloeiingsdarm geplaatst.
  – In de serre met tomaten gebruiken wij de worteldoek reeds enkele jaren met goede resultaten als gevolg.

 26. Beste Frieda
  Hoezo gebruik van worteldoek bij aardbeien -kool en sla.
  Wat moet ik me daarbij voorstellen .Hoe gaat dat in zijn werk.?? Wat wil je er mee bereiken ??
  Leg dat eens uitvoerig uit.??

  Bedankt en een Groet van
  Sjef

 27. bij wortelen is het probleem van te klein gaten niet aanwezig daar ze onder de grondoppervalkte groeien en bij het rooien snij of knip je het loof ongeveer 5 cm boven het worteldoek af waardoor dan het woteldoek over de plant gelicht kan worden(als je steeds een gedeelte wil rooien aan de kopkant beginnen en het doek op rollen peen rooien weer terug leggen)

 28. Hallo,

  Tip. Voor het branden van de gatjes in worteldoek kun je een verfbrander gebruiken. Gaat vlugger en de gaatjes zijn mooi afgewerkt. Wij werken reeds jaren met worteldoek voor aardbeien, sla, alle koolsoorten.
  vgt Frieda

 29. hoi.
  Kijk eens op marktplaats, te kust en te keur aan worteldoek.
  Typ anders maar eens in google , het kan veel goedkoper dan in de winkel.

 30. hoi helaas trekt kattenkruid(nepeta)juist katten aan niet doen dus. wel kun je het buiten de moestuin planten. dan houdt het ze buiten. succes

 31. beste luc

  dat ontsmetten is vrij eenvoudig door de doek in vat water te steken gemengd met javel .

  maar zo te lezen is het overbodig.

  mvg.

  fil

 32. nico bedankt voor u antwoordje .

  ik wens u veel succes met uw proef en hoop op een klein verslagje na de proef
  mvg

  fil.

 33. Neman , ik weet niet of er bij jou in de buurt een welkoop winkel van Agrifirm is want daar is het zeker te koop, of ze kunnen dit voor jou bestellen.
  De tuinders gebruiken deze meststof voor als het gewas tussen tijds behoefte heeft aan stikstof.
  is er bij jou in de buurt een andere tuinbouw toeleverings bedrijf dan is de kans groot dat die dit ook hebben.
  groeten, nico .

 34. Nico, bedankt voor de info maar “geprileerde” kalksalpeter daar heb ik nog nooit van gehoord…..

 35. Beste allemaal,

  Fil, als de planten op het doek liggen kan er geen zon terug gekaatst worden, dus ben ik niet bang voor verbranding, maar we zullen zien.

  Neman, als je voldoende compost aanbrengt voor het doek leggen is de kali en fosfaat voldoende aanwezig, en gebruik geprileerde kalksalpeter om de stikstof zo nu en dan bij te geven, deze meststof kan je over een droog gewas strooien zonder schade, en patentkali is ook bijna niet gevaarlijk. En let op beter 2 x een beetje als een x te veel.
  Indien geen compost, gemiddeld genomen 5 kilo patentkali op 100 vierkante meter, voor kool en aardappels bv iets meer.
  Als je alleen geprileerde kalksalpeter als stikstof gebruikt is 6 kilo minimaal bv ui en wortel en 15 kilo maximaal bij behoeftigde gewassen als prei en kool per 100 vierkante meter, per teelt.
  Geprileerde kalksalpeter is relatief wel duurder maar wel veiliger en sneller opneembaar door de planten.
  je kan ook de stikstof in de vorm van kalkammonsalpeter onder je doek inwerken, minimaal 3,5 en maximaal 10 kilo per 100 m2 (denk er om bonen heeeel weinig stikstof, en aardbeien matig stikstof en veel water)

  Roland, als je een stukje onbenutbare grond los woelt gaan daar de katten daar hun behoefte doen losse grond trekt aan, ik heb ook horen zeggen dat als je peper over de grond strooit er ook geen katten gaan zitten, vroeger leerde ik op school om katten kruid (Nepeta) te planten voor afweer?(in de sieruin)

  Groeten nico.

 36. Beste Roland,
  Bij de groenten op worteldoek kan ook nog toegevoegd worden:andijvie,suikerbrood.Als het wortelstelsel echt
  te groot is bij het oogsten met het risico van het plantgat te beschadigen in het doek,dan snijd ik gewoon
  het wortelstelsel gelijk met het doek af.Na het verwijderen van het doek(voor de winter) kan je gemakkelijk alle wortels verwijderen.

  Wat de katten betreft weet ik,bij ondervinding,wel een en ander.Twee huizen verder in de straat is er een paardenfokkerij en daar lopen op zijn minst een zestal katten of meer die ‘snachts allemaal in de tuin bij Nonkel Herman hun boodschappen komen doen,vandaar volgende acties.
  1)Bij worteldoek is er geen gevaar;katten wensen een putje te maken en dekken(krabben) dit achteraf toe.
  Worteldoek belet hen dat,veronderstel ik.
  2)Alle zaaibedeen worden bij mij afgedekt met Bekaert
  draad.Ook daar heb ik geen last meer ondervonden.
  3)De koepels die al wel te zien waren in mijn artikels
  worden gebruikt over de bedden van zodra de Bekaert draad moet weggenomen worden(normaal is dit op het ogenblik van uitdunnen in de rijen)
  Eens de groenten groot genoeg zijn kunnen ook de koepels weg en gaan de katten zelden nog iets deponneren.Ze zoeken steeds opnieuw een stukje malse grond op om hun boodschap te doen.
  4)Ook de koude bak wordt,als hij open is steeds afgedekt met een net.
  5)De deuren van de koude kas(serre) zijn ofwel dicht met vliegendeuren ofwel hangt er een stuk Bekaert draad voor de deuropening.
  Hopelijk ben je hiermee wat geholpen en heb ik nieuwe ideeen bij jou opgeroepen.
  Veel dieren-en groentenplezier gewenst!
  Met vriendelijke groeten,
  Herman…

 37. dag Roland,

  Hoe je de katten kan kwijtraken daar heb ik niet direct een oplossing voor, misschien houden katten niet van worteldoek. Op worteldoek kweek ik
  wortelen,prei,sla,kolen,aardbeien,bonen,tomaten… Lees eens de reacties op deze site daar is ondertussen heel wat informatie te vinden. Groetjes en veel succes met de moestuin (en met de katten).
  Adelin

 38. Geachte heer,
  Ik zou graag groenten kweken in mijn moestuin van bij 6m bij 20m, maar ik heb veel last van katten in mijn tuin zou wortel doek een oplossing zijn om mijn groenten te kweken.WXant ik vind het niet aangenaam telkens met die katte uitwerpselen geconfronteerd te worden bij mijn groenten.Wat kan ik zo allemaal kweken van groenten met een wortel doek.
  Zou een schrikdraad volstaan om de katten buiten te houden ,ik weet het zijn veel vragen ineen maar ik weet niet of je op alles een antwoord heb t voor mij .

  Dank bij voorbaat voor de informatie

  Roland

 39. hello Neman, ik bemest inderdaad een tijdje voor ik de grond bewerk en nadien de doek leg, zoals je zelf aangeeft met patentkali. Ik bemest achteraf niet meer, ik denk dat je patentkali al flink moet verdunnen om geen schade (verbranding) te veroorzaken en ik vind het ook niet nodig om bij te bemesten.
  groetjes, Adelin

 40. Adelin, hoeveel bemest je feitelijk vooraf vóór je het gronddoek legt? Bij wortels en ajuinen is stikstof maar weinig te geven maar patenkali des te meer. Of heb je een methode om tijdens de groei toch nog wat bij te bemesten bijvoorbeeld met wat patentkali opgelost in een vat met water en dan met een kleine gieter per gat wat opgeloste meststof te geven??

 41. Nog iets vergeten wat het hoofd niet doet moet de rest doen Na mijn doek geplaatst te hebben brand ik er de gaten in met behulp van een mal gemaakt uit triplex en met een kamping gasbranderken, ik hoef geen buis te verwarmen en brand het ene gat na het ander met een klein beetje handigheid gaat het vanzelfs. Triplexplaat heb ik de gaten afgetekend en uit gezaagd (uit geboord en leg die plaat op mijn worteldoek. Wat ik ook doe na het spitten is met een multplexplaat van 18mm dik en 30cm breed leg ik eerst op mijn gespit oppervlak en loop er over heen. Zo over het gans gespitte oppervlak daarna de doek er over. Voor het planten gebruik ik de zelfde multiplexplaat.
  Ik zaaide mijn slaplantjes in een kunststof eierdoos makkelijk voor het uitplanten op doek dacht ik. Ik doe dit voor de eerste keer het proberen waart denk ik.grts.siera tango fil

 42. Nog een raadgeving voor het plaatsen van worteldoek. Ik heb vier panden (zo noemen wij dat hier in mol) van 2.20m op 23m lang en heb een stuk wegendoek (is de gelijke van worteldoek naar mijn mening) van drie meter breed en de lengte van een rol is 5 of 6 m deze span ik gewoon over mijn pand heen OP DE KOP VAN DE DOEK AAN DE WINDKANT MAAK IK EEN GLEUF MET EEN SPADE EN STEEK DAAR MIJN DOEK IN, ZO OOK AAN DE ZIJKANTEN EN DAN SPAN IK HET GEHEEL AAN DOOR MET MIJN VOET DE ONTSTANE GLEUF AAN TE VULLEN. DAARNA OOK DE OOSTERKANT. Mijn panden liggen gericht met de smalle kant van west naar het oosten. Dus met de lange kant zuidelijk gelegen. (de rol is wel langer ik bedoel dat wij drie meter afsnijden van de breedte van een rol dan hebben we geen afval en dit is voor ons het meest rendabel.hopelijk hebben jullie hier iets aan grts.siera tango fil.

 43. Goede middag allen. Ik heb nog eens genoten van jullie tips en raadgevingen en sugesties. Ergens las ik beste nico dat ge ging proberen met witte wortel doek te plaatsen. Naar mijn mening (ik spreek niet van ondervinding) maar ik denk dat ge uw planten gaat verbranden. De warmte van de zon gaat weerkaatsen op uw doek en zo de planten verbranden. Ik was namelijk metser en heb meermaals staan metselen op een betonnen vloerplaat waar de zon opstaat te branden en als dat dan in een kelder is verzeker ik u dat ze (de zon) fel kan branden. Niet tegenstaande kun je het wel eens proberen. Verder zou ik zeggen prei op worteldoek is ok maar ten koste van het wit van de prei en ik heb het liefst veel wit om te stoven weet je wel. Verder heb ik mijn ui en sjalot reeds geplant en jawel op doek van vorig jaar (heb ook reeds wortelen gz.
  nog veel tuinplezier aan allen zowel dames als heren want de dames moeten niet meer onder doen grts.

 44. Bedankt voor de goede tips!!

 45. hello Neman, de wortelen worden inderdaad uitgedund tot 1 worteltje per gaatje, maar op de klassieke manier moet je ook uitdunnen. Wat de prei betreft bij zomerprei heb ik vrij veel wit, zelfs zonder aanaarden, bij winterprei is dat wel minder.
  mvg,

  Adelin

 46. Adelin, de wortelen dun je dan toch nog uit (je legt enkele zaadjes per gat, zeg je) zodat er uiteindelijk 1 wortel per gat overblijft? En op winterprei kan je toch nooit veel wit gedeelte krijgen vermits je niet kan aanaarden?

  NOG EENS BEDANKT!!!!!!!!!!!

 47. Dag Neman,
  De gaatjes voor de wortelen hebben een diameter van 5cm, dit kan op het einde van het seizoen voor grote wortelen te klein zijn, maar dan maak je de worteldoek gewoon los.
  De afstand tussen de gaatjes is 12cm zowel in de rij als tussen de rijen. Het zaaien (enkele zaadjes per gaatje)duurt uiteraard langer dan normaal in de gleuf zaaien. De opbrengst is groter dan de klassieke teelt,zie artikel “ajuin planten onder worteldoek”. Veel succes
  Adelin

 48. Adelin, hoe groot maak je gaatjes voor wortelen aub? En hoe ver brand je die gaatjes van elkaar? Ik veronderstel dat die gaatjes toch vrij dicht bij mekaar liggen?
  Wortelzaad is zeer fijn ……….heb je daar geen moeite mee om dit te zaaien want los in een gleuf zal je waarschijnlijk toch meer opbrengst hebben dan wat zaad in ieder gaatje veronderstel ik?

  Dank voor de raad!!!!

 49. dag Nico,

  ik heb genoten van jouw uitvoerig verslag en het enthousiasme waarmee je alles grondig uitlegt. groetjes
  Adelin

 50. hallo,
  ik kweek alzo’n 10 jaar sla, andijvie,en ijsbergsla in hetzelfde gronddoek.
  net als Adelin heb ik een hekel aan onkruid, en tijdens het schoffelen en schrapen kreeg ik een ingeving.
  na wat geexperimenteer (op afvalgronddoek van collega’s) is dit mijn ervaring;
  Met een trafo verhitte ik een gespannen ijzerdraad om zo de 3,5 mtr brede stroken van 37,5 meter lang te ‘snijden’.
  met een viltstift markerde ik de afstanden, en rolde de strook op een ijzeren buis op.
  Met een vierkante buis gemonteerd op een gasbrander smolt ik de vierkante gaatjes in het doek, dat ik over gebruikte steenwol matten (ook weer van een collega)
  liet lopen (2e ijzeren buis met slinger)elke keer een 30 of 35 cm verder.
  De iets vochtige steenwol mat diende als drukbodem en om doorbranden te voorkomen.(en mooi op werk hoogte)
  Het heeft mij 2 zaterdagen zweten gekost maar kreeg er rust voor terug.
  Ik kweek de sla etc in eigengemaakte 4 cm perspotjes, die het gat precies bedekken, en zodoende vrijwel onkruid loos blijft, de potjes druk ik half in de grond.
  werkwijze; grond bemesten, gedeelte fraisen (zeer ondiep), 2 sleuven maken (met eigen brouwsel 2 schotels op frame met 3 wieltjes ,handmatig) rest fraisen (zorg voor een zo vlak mogelijk plantbed om windopwaai te voorkomen) doek over het bed trekken, met bats of spade (met in mijn geval met 2 man vanwege de grote oppervlakte) de randen in de (losse) grond drukken, grond erbij en aandrukken, als laatste de kopsekanten ook iedem voor strak ligging.
  Tijdens het planten sta ik op 2 balkjes over het gronddoek, en raak zodoende het doek niet aan, want een on effenheid zal bij wind opbollen,(lesgeld eerste doeken) nu zal dit effect bij kleine oppervlakten niet zon rol spelen.
  Besmettings gevaar: ik gebruik al jaren steeds dezelfde doeken zonder ontsmetting, en alleen in het najaar gebruik ik een beschermings middel tegen rot uit voorzorg.
  Een enkele keer heb ik heb ik het restant planten zonder doek geplant, en daar was meer rot te ontdekken als op doek, dus besmetting is bij mij niet aan de orde, eerder minder doordat het gewas sneller opdroogt, en de grond vochtiger blijft.
  Voordelen: Bij een goede afdichting van het perspotje kunnen slakken niet direct van het gewas eten.
  Minder verdroging, en zeker voor mij een schoner product voor de klanten.
  Bij de oogst kan ik gewoon op het doek lopen.
  Bij verschillende zaken zijn verschillende maten doek te koop.
  In 2009 probeer ik wit gronddoek uit, omdat? het een te warme grond in de zomer waarschijnlijk tegen gaat, insecten op een dwaalspoor brengt, meer licht aan de onderkant van het gewas?
  Beste mensen, eerst koste het wat moeite om hetgeen te realiseren, maar die moeite wordt bij mij dubbel gewaardeerd, doe hiermee uw voordeel.
  Ik heb geprobeerd mijn ervaring beknopt begrijpelijk uit te leggen.
  met veel tuinplezier, Nico.

 51. Dag Herman,

  Bleekwater bevat inderdaad chloor, dit gas werkt ontsmettend maar als dit in contact komt met de wortels van planten dan gaan deze inderdaad kapot gaan. Maar als je dit zou gebruiken om de doek te ontsmetten en je laat deze drogen dan is dit gas volledig weg.

 52. Hallo iedereen,
  Betreft:ontsmetting met bleekwater…
  Dit jaar heb ik ook een worteldoek-bed aangelegd met doek van Makro(2mx50m voor 48 euro).In mijn geval was dit enkel voor inplanten van slaplanten die uit het origineel zaaibed uitgedund werden(kluit zo groot mogelijk houden bij verplanten).Tot driemaal toe kon ik in dezelfde plantgaten sla oogsten met goed resultaat.
  En dit dan zonder verdere bijbemesting tuseen de oogsten
  Ik plan nu ook mijn worteldoek uit te graven om hem te
  hergebruiken volgend jaar.
  Persoonlijk denk ik dat echt ontsmetten niet nodig is.Goed afschrobben en afspoelen met water gevolgd door degelijk laten opdrogen en opbergen tijdens de winterperiode zou moeten volstaan.Met de opmerking van Adelin heb ik wel enig probleem.Bleekwater is een zeer goed ontsmettingsmiddel maar bevat,als ik mij niet vergis,chloor,wat extreem slecht is voor beworteling van
  de planten en groenten.Daar had ik een paar jaar geleden
  een hele negatieve ervaring mee bij een kennis van mij die bleekwater gebruikt had voor het ontmossen van een tuinpad.Na inwerken werd het pad afgespoten en kwam het
  vervuilde water terecht tussen de tomatenplanten,die daarna stelselmatig vergeelden en wegkwijnden.
  Ikzelf let er dus ook op dat bleekwater,na een kuisbeurt
  niet terecht komt in de regenwaterput waarmee men plantjes aangiet.Beter voorkomen dan genezen dus.
  Mvg.
  Herman…

 53. Dag Luc en Fil
  Ontsmetten met bleekwater zou misschien kunnen, maar persoonlijk denk ik dat een goed afgespoelde en gedroogde doek na de winter geen problemen meer kan geven. De grond bevat ook schimmels en ziektekiemen. Een
  evenwichtige samenstelling van de grond is volgens mij even belangrijk.

 54. Dag Fil,
  hartelijk dank voor de raad, momenteel spuit ik de worteldoek af na het seizoen en laat deze drogen

 55. hallo tuinders
  als je meermaals folie gebruikt denk er dan eens aan
  om die folie eens te ontsmetten den zullen er minder schimmels en ziektekiemen overleven en zullen de planten u dankbaar zijn groetjes fil en nog veel tuingenot

 56. Ik kweek reeds jaren mijn ajuin en sjalotten -buitenteelt- op zwarte plastiek. Ik het begin had ik daar zeer goed resultaten mee.Echter de laatste 3 jaar 2007,06,05 gingen de planten zeer vroeg afsterven.Eerst werden de toppen geel en binnen enkele dagen werd de ganse stengel zwart. Gevolg veel te kleine knollen. Dit jaar heb ik de ajuinen en de charlotten op zwart/witte plastiek geplant, maar dan met de witte zijde naar boven. Resultaat zeer prachtige gezond planten. Is daar een uitleg voor? groeten

  • Beste Louis,
   Misshien is dit de reden : onder de witte plastiek blijft het koeler en daardoor gaan de wortels minder snel gaan rotten. Onder zwarte plastiek kan het heel warm worden en dit zorgt voor zwakkere wortels die kunnen rotten.?

 57. Grotere gaten snij ik gewoon uit en met een hete lucht blazer (om verf af te branden) kan je de uitrafeling van de plastiek tegengaan.
  Bij het branden van kleinere gaten leg ik de worteldoek op een houten plank. Na het branden wordt de worteldoek op zijn plaats gebracht.

 58. Beste,

  Ik brand gaten in het worteldoek op het gazon. Voor grotere gaten
  gebruik ik ofwel een conserveblik van hondenvoedsel (diam. 10 cm) of een
  kachelbuis.
  Deze beiden hebben één nadeel: Het metaal koelt zeer vlug af en je kan
  per beurt slechts 1 gat branden. Hoe zwaarder het metaal, hoe meer gaten
  je kan branden.
  Groeten,

  Werner

 59. Dag Adelin,
  Naast mijn speciale interesse voor het kweken van tomaten,ben ik sinds lange jaren een kweker van vele slasoorten,andijvies,suikerbrood in mijn tuin.Vanuit het zaaibed verplant ik dan,tijdens het uitdunnen,de mooiste slaplantjes met een zo groot mogelijke kluit naar een nieuw bed in volle grond.Ik wou nu ook proberen dit te doen op worteldoek.Alleen zijn uitgbrande gaten van 5cm diameter echt te klein voor het uitplanten van sla.
  Heb je toevallig nog een goed middel gevonden om grotere
  gaten in de worteldoek te branden?
  En waar leg je tijdens het uitbranden van de gaten jouw doek op?Volgens ik begreep werden eerst de gaten gemaakt en daarna de doek op een gereedgemaakt stuk grond gelegd.
  Enig idee?
  Met vriendelijke groeten.
  Herman…

 60. De gaten zijn allemaal 5 cm diameter. Voor sjalot zal ik de gaten vergroten.
  Bedankt!

 61. Veel succes

  ps: je hebt de gaten voor sjalot toch wat groter gemaakt dan de gaten voor ajuin? Ik heb voor sjalot gewoon twee gaten overlappend gemaakt

 62. Hallo,
  Gisteren heb ik de gaten gebrand in de worteldoek. Na wat sukkelen ( de buizen gewoon op een gasbrander gelegd) had ik de juiste methode! Een asfaltbrander gericht op mijn twee buizen (diameter 5 cm) was optimaal; Ik kon gemakkelijk 10 gaten per keer branden; Na een half uurtje was mijn worteldoek van 10 m volledig geperforeerd! Ik heb hem dan ter plaatse gelegd en ga maandag ajuin, sjalot planten.
  Bedankt voor de tip. Dit moet lukken!!!

 63. Hou ga je juist te werk bij het plaatsen van de worteldoek?

  Ik behoud de volle breedte en snij de doek op de gewenste lengte. Na het inbranden van de nodige gaatjes, wordt de doek op een klaargemaakt stuk grond (zo effen mogelijk gemaakt)gelegd. Met een schop maak ik een gleuf, steek daar de uiteinden van de doek in (5-10cm)en druk vast. Zorg ervoor dat de doek goed opgespannen is.

  Rafelt de zijkant niet uit of is die geschroeid zoals de gaatjes die je maakt?

  De zijkanten kunnen een beetje uitrafelen, je kan dit oplossen door deze dicht te schroeien met een hete lucht
  blazer (die je bv. gebruikt om verf af te branden).
  Veel succes en hou me op de hoogte van het resultaat.

 64. Hallo,

  Hartelijk dank voor de vlugge reactie!
  Hou ga je juist te werk bij het plaatsen van de worteldoek?
  Maak je bedjes van 1.20 m en span je die dan er over? Rafelt de zijkant niet uit of is die geschroeid zoals de gaatjes die je maakt?

  Bedankt bij voorbaat.

 65. Geachte,

  Voor wortelen ga ik op dezelfde manier te werk.
  Alleen worden de gaatjes aangepast voor wortelen (zowel in grootte als in afstand). Wel zorg ik ervoor dat ik in het midden van de doek een iets grotere afstand neem tussen de 2 middenste rijen zodat ik daar een plank kan leggen waar ik op kan staan om te zaaien. Het zaaien zelf vraagt wel wat tijd (gaatje per gaatje enkele zaadjes inleggen). Maar uiteindelijk heb je achteraf veel minder tijd nodig om uit te dunnen. Als er nog vragen zijn doe dit gerust.
  ps: ik gebruik deze worteldoek ook voor andere groenten: prei, witloof, kolen, tomaten, aardbeien, sla enz. Natuurlijk niet voor aardappelen.

 66. Dit lijkt me een zeer goede manier om wieden te beperken!
  Voor ajuin is dit zeer goed te doen denk ik. Maar graag zou ik weten hou je te werk moet gaan bij wortelen?

 67. beste,

  De worteldoek heb ik in de Makro gekocht. 48 euro voor een rol van 50m en 2m breed. Ik gebruik deze nu al 4 jaar en denk er gerust tot 10 jaar mee te kunnen doorgaan.

 68. bedankt voor de mededeling van de worteldoek ik zal het zeker proberen,
  jos

 69. Beste Jozef,
  worteldoek is vrij algemeen verkrijgbaar in de tuincentra. Doordat je het meerdere jaren (5 jaar?) kan gebruiken komt het dan toch vrij goedkoop uit.
  Wel tijdens de winter opbergen, uit het licht dan gaat het langer mee.

 70. waar kan ik wortel doek kopen en is het duur en kan het meer dan eens gebruikt worden

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)