De veelzijdige sjalot als vervanger van ui en bieslook

Rob stuurde ons een heel bruikbare tip.

Hij schrijft : graag wil ik hobby telers wijzen op het volgende:

Het telen van bosuien en zaaiuien in de tuin vereist nogal wat inspanning en nauwkeurigheid (zaaidichtheid/verplanten etc.). Bovendien is het gewas biologisch moeilijk ziektevrij te houden en is de onkruidbestrijding lastig. Sjalotten kunnen door hun korte groeiseizoen en lange bewaarbaarheid deze twee vervangen.

Wat velen namelijk niet weten is dat sjalotten ook prima “groen” geoogst kunnen worden. Deze “bos-sjalotten” zijn heerlijk in salades en de wok. Teel gewoon meer sjalotten dan nodig voor de bewaring en pak in het begin van het groeiseizoen de verder ontwikkelde sjalotten voor het eten van het groen en het kleine bolletje. Later pak je de kleinere (achterblijvende) sjalotten en uiteindelijk hou je heerlijke bolletjes over die prima te bewaren zijn.

Kijk voor lekkere sjalottenrecepten op www.sjalot.nl. Verse “bos-sjalotten” zijn ook geheel in kruidenboter te verwerken met verse knoflook; heerlijk bij de BBQ!. Het kan daarmee dus ook de bieslook vervangen.

P.S. uiteraard alleen het blad eten als de sjalotten niet met gewasbeschermingsmiddelen behandeld zijn.”
Rob

Hartelijk dank voor deze nuttige tip Rob!
Is er ook iets wat u ook graag met onze lezers wil delen? Stuur dan uw idee, tip, foto, ervaring, reacties op teelttips van anderen…. naar lezersbijdrage@plantaardig.com. De meest eenvoudige tips zijn dikwijls de beste!

Reactie van Piet

Zelf teel ik gewone uien (ajuin) en sjalotten. De sjalotten bewaar ik het langst omdat die pas heel laat gaan schieten. De smaak vind ik zelf ook het lekkerst.
Piet.

sjalot sjalotten


Reacties

17 reacties op “De veelzijdige sjalot als vervanger van ui en bieslook”

  1. vangeenderhuysen vic avatar
    vangeenderhuysen vic

    De lookfamilie is zeer gewenst bij belagers. Tot die familie behoren ui, sjalot, look en prei. Ik heb er geen enkel probleem mee daar ik insecten gaas gebruik.
    Men kan biologisch spuiten, maar dat kost geld en is niet selectief. Degelijk insectengaas (acryl) gaat jaren mee en is betaalbaar en men maakt niks kapot.
    Wat bemesting betreft. Alle knol wortel en bolgewassen houden niet van stikstof maar lusten wel kalium.
    Kalium is in de handel verkrijgbaar onder potas, patenkali en Vinasse. Meestal is 25a30gr/ Vierkante meter voldoende. Er is maar een uitschieter dat is knolselder die hoort bij de bladgewassen en heeft wel veel stikstof nodig.
    Wortelen bij uit is uitstekend. Ze houden van dezelfde meststof en de wortelvlieg kan geen uit rieken of zien en de ui vlieg kan geen wortel rieken of zien.
    Uiteraard gaan de uien meestal voor de wortels gerooid worden en dan staan de wortels er eenzaam bij en zijn ze dus kwetsbaar voor aantasting van wortelvlieg.
    Vaak heeft men ook last van aaltjes. De oplosing plant er tagetes ( stinkertjes) tussen. Niet alle stinkertjes zijn afdoend. Er zijn twee soorten de Erecta de grotere soort die ik tussen de aardappelen plant na het aan kuilen om de ritnaalden ( koperwormpjes ) te vernietigen. Een andere soort en kleinere soort stinkertjes is de Tagetes Patula .
    Stinkertjes worden ook wel afrikaantjes genoemd.
    Voorkomen ook witte vlieg in de serre. Vaak is de grond te droog en dat trekt witte vlieg aan. Hier gaat het dus om de geur van die plantjes. Om de geur optimaal te maken dient men dus met een stok over de bloem knoppen te wrijven. Voor wat de aaltjes betreft zijn het vooral de wortels die giftig zijn voor hen.
    Veel tuingenot, vic

  2. Bedankt voor de tips; ik ga op zoek.

  3. 26-05-13: Dit jaar zij heel wat plantsjalotten niet opgekomen. Kan ik nu nog opnieuw beginnen ?

    1. Als je nog plantgoed kan vinden, dan kan dat nog wel hoor. Zeker nu het nog steeds wat koeler is.

    2. Als je nog sjalot plantgoed vindt, zeer goed controleren op bladluizen die zich te goed doen aan de reeds ontwikkelende bolletjes. Volgens mij kun je nu zo laat op het seizoen beter sjalot zaaien, zaad te bestellen online bij Tabernal zaden. Sjalot uit zaad bewaart daarenboven ook nog beter na nieuwjaar. Groetjes Tuinman Peter.

  4. Vanaf dat de grond er rijp voor is kunnen we terug sjalot planten, eindelijk. Groetjes Tuinman Peter

  5. Peter,
    Ik heb met aandacht uw uitgebreide ervaring met knoflook en sjalot gelezen, zeer leerrijk. Ik moet zeggen dat ik pas dit jaar voor het eerst sjalot geplant heb voor de winter. Wat mij opviel was dat er op de wintersjalot veel later groen kwam dan bij de winterajuin en de knoflook. Dus, voor onze lezers, denk niet onmiddellijk dat het niet gelukt is als ze niet gelijk met de knoflook en de plantajuin opkomen. Er zat hier wel een maand verschil op!

    1. Peter Dewulf avatar
      Peter Dewulf

      Inderdaad Luc, de winter sjalot komt later tot ontwikkeling en in het begin ook veel fijner, maar het komt wel.
      Een extraatje, een receptje uit mijn keuken.
      Scampi in een sjalot saus met curry.
      Voor 2 personen, 400 gram ongepelde scampi, 3flinke sjalot, een klein klompje boter, een ferme scheut olijfolie, peper en zout, 125ml room en een beetje currypoeder naar gelang je het pikant wil.

      De sjalot pellen en fijn snijden, op een zacht(zacht) vuurtje lichtbruin stoven met de boter en de olijfolie,
      de scampi toevoegen en bakken, peper en zout toevoegen, als de scampi naar behoren gebakken is, de room toevoegen met de curry en licht laten inkoken, klaar, super lekker met gekookte rijst.
      Een variant is gewoon alles idem maar van in het begin 1 bos platte peterselie(zomer)fijn gesneden laten mee bruinen met de sjalot en extra olijfolie en dan verder alles hetzelfde, nog lekkerder. Groetjes Peter Dewulf

      1. Bedankt voor het delen van het recept!
        groetjes,
        Luc

  6. Peter Dewulf avatar
    Peter Dewulf

    Wanneer ik de reacties op het artikel lees heb ik nog wel het een en ander te vertellen. Niet alleen sjalot en ajuin kun je groen oogsten om zo te verwerken. Jong look!! Reeds meerdere jaren plant ik lookteentjes voor de winter en oogst ik vroeg in de lente de nog jonge stengels met de nog minimale verdikking, een zachte looksmaak want geef toe onze opgespaarde lookbollen van vorige seizoen zijn in feb. maart leeg. Zo moet je in de winkel geen kopen ingevoerd uit China. Iets verder in de kweek begint de bol te vormen en op een gegeven moment splitst deze in teentjes, als je rap bent controleer je de stevigheid van de jonge teentjes. Zijn de teentjes nog mals dan oogst ik bijna al mijn look ineens en pel ze ook ineens, na het pellen alles grof snijden en in de diepvries. Waar zit de winst? Ik ben namelijk ook niet uit de keuken te slaan en geef toe droge lookteentjes pellen dat gaat niet vooruit. Jong look pellen dat gaat pas vooruit, 40 bollen pellen(zoals ajuinen) in een klein uurtje en hop alles in de diepvries. Ja, ik weet het de nieuwe tv koks pellen hun look niet meer maar platdrukken met vliezen en al, niet voor mij(ik ben nog van de oude trand inde keuken).
    Dit was terzijde over look. De teelt van sjalot verdeel ik in drie plantingen(teelten).
    -Planten voor de winter(griselle), deze soort is winterhard, geeft vroeg ook weer jong look, zeer intens van smaak. Ze blijven wel veel kleiner, ideaal voor een gerecht met een klein teentje want wat doe je dan telkens met de rest van een grote bol? Niet altijd in een ander gerecht verwerken, vuilbak, jammer.
    -De normale teelt in het vroege voorjaar, gekochte bolletjes planten(geen gele meer, de soort is einde gezondheid)dus rode, onder insektengaas en laten groeien en rijpen. Deze sjalot bewaart gemakkelijk tot februari-maart.
    -De gezaaide sjalot(niet eenvoudig om aan het zaad te komen, vl zaadhuis) kweken onder vliesdoek, de oogst valt later op het seizoen, de sjalotten bewaren veel langer het volgende jaar tot de nieuwe oogst.
    Ik hoop dat er nu meer mensen zelf sjalot kweken gaan waarderen want zeg nu zelf wat is een keuken zonder sjalotten?

    1. willy vp avatar
      willy vp

      bedankt Peter,u schijnt rode plant,sjalot aan te raden en onder vliesdoek,alsook zaaisjalot.
      hebben we hier te doen met uivlieg of nog iets anders. Zou u mij een idee kunnen geven van de nodige bemesting voor en tijdens de groei
      beste dank

      1. Peter Dewulf avatar
        Peter Dewulf

        De bemesting: 10 kg per 100 vierkante meter van een organische meststof(oa Mix 2 van DCM) dat is mijn bemestingsgeheim. Dit is een professionele meststof die te verkrijgen of te bestellen is in elk DCM verkoopspunt.
        Insecten: bij sjalot hebben we te maken met de uivlieg(preivlieg), preimot en de preimineervlieg. Groetjes Peter

  7. etienne avatar
    etienne

    bedankt he Luc.

    gr Etienne.

  8. etienne avatar
    etienne

    Moet je zaaisjalot uit planten of gewoon laten staan, na het zaaien?

    1. Beste Etienne
      zaaisjalot zaai je in principe ter plaatse. Als je gaat dunnen, kan je wel proberen om wat plantjes uit te planten, meestal lukt dat wel, maar het is beter ter plaatse zaaien, zoals bij zaai-ajuin ook.
      vriendelijke groeten
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  9. Victor avatar
    Victor

    Over de sjalot vind men niet zo veel. Ik heb vernomen via Velt dat de sjalot niet gemeen is aan de ui alhoewel ze tot dezelfde familie behoort. De sjalot zou veel meer vitamines enz bevatten dan de ui en wordt normaal ook later geplant Eind april begin mei zelfs.
    Beste groetjes, vic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.