Jacques uit Dendermonde schrijft :

Het betreft de Ajuin “Rode de Florence”, dit zijn langwerpige rode uien die meer de smaak hebben van sjalotten. Ik heb een tip die ik verleden jaar uitteste en dit jaar opnieuw toepas.
Update : Ivan uit Deinze zond zopas een gelijkaardige tip, zie onderaan dit artikel.

Op het zaadpakje is vermeld dat de ui in rijen moet gezaaid worden en dan uitgedund. Daar ik niet veel plaats heb voor langzaam groeiende groenten heb ik het volgende uitgetest en met veel succes. Ik zaai de uien in rijen dicht op elkaar. Nadat ze een dikte hebben van 2-3 mm plant ik ze uit en gebruik daarbij de preiplanter, minder diep dan voor prei natuurlijk. Gaatjes van 4 a 5 cm diep, kan ook met de gewone plantstok, het voordeel van de preiplanter is de regelmaat van de afstanden en het gaat ook sneller. Er gaat geen plantje verloren, behalve enige te klein of misvormd. En tevens kunnen ze dikken op een ideale afstand. De uitjes planten, licht dichtdrukken en goed begieten.De tijd doet de rest, oogsten na  droogval van het groen dan kan je ze ophangen in schuur of droge verluchte plaats. Op deze wijze kun je ze een heel jaar bewaren. (alhoewel de catalogus van Aveve vermeld dat dit een ui is voor directe consumptie)

Ook witloof

Was vergeten te zeggen dat het systeem van de uien ook toepasselijk is voor witloofplantjes. Met goede begieting of Belgisch weer, lol…..geen probleem voor het herplanten.

Bedankt Jacques voor deze tip! Ik ben ervan overtuigd dat veel lezers dit  zullen uitproberen. Ook al om het onkruid tussen gezaaide ajuin wat makkelijker te kunnen beheersen.

Reactie van Ivan
Ivan Peters uit Deinze stuurde, als reactie op dit artikel volgende variant op deze teeltmethode in. Hij schrijft :

Ik zaai al mijn zaaiajuin in bakjes (ook mijn prei) en verspeen ze als ze de dikte van een potlood hebben. De ajuin mag niet diep geplant worden.

Het grote voordeel is dat men pas moet onkruid verwijderen nadat de ui is verplant. Ook het water geven is veel eenvoudiger

Met dank voor uw reactie, Ivan. Het is inderdaad nog net iets makkelijker om te kunnen zaaien in onkruidvrije en steriele zaaigrond!

Is er ook iets waarvan u denkt : “Dat is interessant voor de andere lezers van de nieuwsbrief.”? Wilt u dat graag kenbaar maken? Stuur dan uw reactie, (eventueel foto’s) tips, ervaringen naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Link : Ajuin kweken

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  13 reacties aan “Ajuin zaaien en verplanten”

Reacties (12) Pingbacks (1)
 1. Ik zaai begin februari mijn uien in isomo bakjes en verplant ze als ze een potlood dik zijn. Ik heb gaatjes in worteldoek gebrand (alle 10 cm een gaatje van 5 cm, 5 rijen op een perceel van 1.20 m). Hierin de uien geplant. Als je het perceel vooraf onkruidvrij maak hoef je (bijna) niet meer te wieden. Alle uien (ik had vorig jaar Noodhollandse bloedrode, Rossa Lunga di Firenze, Rijnsburger en zaaisjalot Ambition en teentjes look) hebben mooie knollen gevormd en bewaren nog steeds.
  Planten in gaatjes op worteldoek doe ik ook voor bijna alle andere groenten (rode biet, spinazie, selder …). Zaaien van wortelen (3 zaadjes per gaatje) gaat ook perfect en maakt het uitdunnen en onkruid wieden heel eenvoudig.
  Indien gewenst heb ik foto’s beschikbaar.

  • Dag Mark,

   Wil dit systeem met gronddoek ook eens proberen en had een paar vraagjes.
   Hoe brand je die gaten van 5 cm. Ik heb namelijk nogal veel ajuin staan. Ik denk dat ik samen met de ui voor mij pa ongeveer 1250 gaten moet branden (plantui, zaaiui, sjalot).
   Is 5 cm groot genoeg om te rooien, of groeit de bol dan boven het worteldoek. Want anders zijn de diameters van de plantui groter dan 5 cm en kan je ze niet door het gat trekken.
   Hoe leg je de worteldoek vast?

   Iets anders, je zaait begin februari, heb je dan niet meer opschieters? Of is dit enkel een deel dat je zo vroeg zaait om vroeg te gebruiken.

   Alvast bedankt voor de reactie

   Piet

   • Gaten branden doe ik met een conservenblik op een stok dat ik in een gasvlam (campinggas) warm maak.
    Ik gebruik verschillende formaten van conservenblik voor bv uien (klein), courgetten, pompoen (groter) en stokbonen (groot).
    Mijn percelen zijn 1.20 m breed en de worteldoek is 1.50 cm breed. Ik heb dus 15 cm aan elke kant om in de grond vast te steken.
    Het blikje dat ik gebruik voor de uien is 6.50 cm, ik heb de uien zonder problemen kunnen rooien.
    Ik zaai mijn uien in één keer en heb ze steeds kunnen bewaren tot ze allemaal op waren.
    Laat je mail adres kennen dan stuur ik je enkele foto’s.

  • dag mark,

   bedankt voor de snelle reactie, ga het zeker proberen. En betreft de foto’s zou ik doen zoals fil zegt en ze naar groenten info sturen, zo kan iedereen meekijken.
   Ga ook eens een deel zaaien in februari.

   greetz

   piet

  • Hierbij de foto’s opgestuurd door Mark Janssen. Bedankt voor het delen van jouw teeltervaringen, Mark!
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/uienopworteldoekKopie.jpg[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/plantsjalotopworteldoekKopie.jpg[/img]

 2. Hallo,

  De uitgeplante zaaiui is nu reeds gestreken en voldoende afgerijpt zodanig dat ik ze gerooid heb en te drogen gezet in houten bakken. De grofte van de gerooide uien is fantastisch (bijna zo groot als de plantui). Dus ik blijf enthousiast over de zaai en verplant methode maar: 1 derde staat er nog en heeft nog altijd geen bol ontwikkeld.
  Heeft er iemand een idee wat de reden zou kunnen zijn. De uien zijn gezaaid in isomo bak op 26/3/2012 (ras hyskin vl zdh), uitgeplant op 30/4/2012 (planten ongeveer 3 mm dik).
  Ik heb gaten geprikt in de grond met de zelf gemaakt preiplanter en heb met de vingers het putje dicht geduwd. Ik vermoed dat het met de plantwijze te maken heeft aangezien de ui die niet dik wordt in groepjes staat.
  Als er iemand tips heeft, graag reageren. Want ik probeer het volgend jaar zeker terug van de 144 gezaaide zaden heb ik 139 plantjes uitgeplant en alle plantjes die gedikt zijn, zijn dan ook zeer mooie uien.

  Groetjes
  Piet

  • Hallo Piet,
   zou het kunnen dat deze dan net iets te diep geplant zijn, net iets dieper dan de andere?
   Ajuin die opschiet vormt geen bol. Maar dat is het waarschijnlijk niet? Dus dacht ik aan de plantdiepte, je kan ajuin eigenlijk niet dieper planten dan dat die gezaaid is.
   Wie heeft nog tips?

 3. Zoals hierboven vermeld heb ik dit jaar ook deze techniek geprobeerd en was (en ben nog eigenlijk) dol enthousiast. Een tijdje geleden begonnen die zaaiuien te verdikken maar wat stel ik momenteel vast. Ongeveer 1/3 of misschien 1/4 van de uitgeplante zaaiuien worden niet dik. Het zijn hele dikke stengels diameter 3 cm maar er komt geen bol aan. Het valt op dat ze in groepjes staan en ik vermoed dus dat dit fenomeen te maken heeft met de plantwijze, heeft er iemand een idee wat de oorzaak is. Ik heb het vermoeden dat het de plantjes zijn die wat dieper geplant zijn maar ik ben helemaal niet zeker. Ik had de gaatjes gemaakt met mijn preiplanter en de ene gaatjes zullen wel wat dieper geweest zijn dan de andere.

  groeten
  Piet

 4. Bedankt voor de ajuinen verplant tip. Ik heb het dit jaar geprobeerd met ajuin en stengelui en het werkt fantastisch.
  Heb de ui gezaaid in isomobakje in potgrond met als gevolg +/- 100 % opkomst en dan op perfecte afstand uitgeplant en hij begint lekker dik (niet de stengelui natuurlijk) te worden

  groeten

  Piet

 5. Dag Leon
  dit zal veel te veel zijn, want dat is 4 liter per plant en per dag.
  Een tomatenplant van zes trossen hoog, bij grote warmte en veel zon en uitstekende wortelstelsel verdampt 2,5 liter water per dag.
  Op een bewolkte regendag, een volwassen plant slechts een halve liter.
  Aanpassing watergift aan de hoeveelheid zon is heel belangrijk. Daarnaast ook controle van de grond, te nat is nooit goed.
  Oplossing : druupeldarm met elektrische kraan op tijdsklok.
  groetjes
  Luc Dedeene

 6. hallo,ik heb een druppeldarm in mijn serre geplaatst.
  hij druppelt 0,5 liter water per 3 uur per tomatenplant zou dit genoeg of te veel zijn 24u op 24u

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)