Categorie: Komkommers

  • Een levend boek : “Komkommers” van Hedy Willems.

    Gisteren kreeg ik het boek “Komkommers” van Hedy Willems in de bus. “De teelt van komkommers met (h)eerlijke gerechten van de teler”. Dit boek is zeer speciaal en verdient zeker en vast uw aandacht. Het is een initiatief van de vrouw van een komkommerteler. In dit opvallende boek vind je 35 recepten met komkommers. Geen…

  • Gebruik van, en combinaties met, komkommer in de keuken.

    In de keuken kan komkommer geschild of ongeschild gebruikt worden. Toch is het om gezondheidsreden aan te bevelen de schil niet weg te werpen! Want precies onder de schil bevinden zich de meeste vitamines en antioxidanten. Komkommer is een caloriearme groente, bevat 0% vet en nauwelijks koolhydraten maar wel veel vezels, kalium en calcium. Kalium…

  • Gewasonderhoud bij minikomkommers

    Wie dacht dat hij met de teelt van enkele planten van minikomkommer het plaatsgebrek in zijn kas wat kon temperen, die is eraan voor zijn moeite. De vrucht van minikomkommer is echt veel kleiner dan zijn grootvruchtige soortgenoot, maar de plant zeker niet. Ook bij minikomkommer is het goed wat gewassnoei uit te voeren. Zo…

  • Vruchtdunning en snoei bij komkommers

    ……Het kan eigenlijk niet dat je iedere vrucht laat uitgroeien. Als je de vruchten niet zwaarder dan 400 gram laat worden, kan je het erop wagen om de vruchten uit te dunnen volgens het schema `twee laten en één weg’ . Wil je grote komkommers samen met een sterk groeiende plant dan zal je `één…

  • Komkommer bewaart langer in krimpfolie

    Nu de komkommerplanten volop aan het produceren zijn kan u misschien ook deze tip uit de vakpers toepassen. Maar bewaar ze best niet in de koelkast. Zoek een koele plaats uit,  een temperatuur van 10°-12°C  is ideaal, bij een lagere temperatuur ontstaat koudebederf. Dus beter een iets hogere temperatuur dan te koud. Hetzelfde geldt voor alle warmtebehoeftige vruchtgroenten :…

  • Fotoreeks : komkommers, oud en nieuw

    Dit jaar kocht ik een pakje zaad van Cucumber Long White bij Thompson and Morgan.De teeltbeschrijving vermeldde niks over welk type komkommer dit was. De info deed vermoeden dat dit een recent komkommertype was. Er stond immers dat de schil niet bitter is en dat je de komkommer moet laten opgroeien tot aan de gewasdraad,…

  • “Nieuwe” groente : Lentekomkommer en Oerkomkommer

    Helemaal nieuw zijn ze niet, deze speciale komkommersoorten, maar in de winkel zijn ze wel een nieuwigheid.Twee nieuwe biologische komkommersoorten die sinds deze week op de Duitse markt zijn, kunt u zien en proeven tijdens de Open dagen van Wageningen UR Glastuinbouw op 29 en 30 juni in Bleiswijk. De nieuwe komkommers zullen binnenkort  op…

  • Minikomkommer wordt populaire groente

    2007 wordt waarschijnlijk het jaar van de doorbraak van de minikomkommer, cocktailkomkommer of snackkomkommer. Drie namen voor één en dezelfde groente.  Zelf minikomkommer telen Het is een plant die groeit zoals de moderne glaskomkommer, dat wil zeggen met enkel vrouwelijke bloemen. De vruchtzetting gebeurt dus parthenocarp (dat wil zeggen zonder bestuiving, zonder stuifmeel). De afmetingen van de…

  • Gutteren bij glasgroenten: een aanwijzing van goede groeikracht.

    Het verschijnsel is momenteel opvallend bij de vruchtgroenten onder glas. ’s Morgens zie je bij heel veel planten waterdruppels aan de bladranden hangen. Alhoewel het gutteren positief kan zijn moet je er toch op beducht zijn dat de bladeren niet de hele dag nat blijven.Als een plant lange tijd veel moet verdampen worden de wortels…

  • Witte komkommers zijn eigenlijk lichtgroen.

    Nadat het product enkele jaren uit het aanbod verdwenen was, heeft de REO Veiling vrijdag weer witte komkommers verkocht. De vruchten werden geteeld door de bewoners van De Lovie in Poperinge, een centrum voor begeleiding van personen met een mentale handicap. “Via een Nederlands zaadhuis kregen we de zaden”, zegt Eddy Lobeau, teeltbegeleider bij de…

  • Grote diversiteit in komkommers.

    ROESELARE – Geel, bruin, wit, rond, gebobbeld of met stekels. De Katho-laatstejaars bachelor agro- en biotechnologie kweekten dit schooljaar zeven verschillende komkommersoorten in evenveel kleuren en maten. De opgedane kennis presenteren ze graag aan de sector om de tuinder aan meer inkomsten te helpen. Lees verder in Het Nieuwsblad – Komkommers in aparte maten en…

  • Hitte veroorzaakt brandkoppen bij komkommer

    De warmte van vorige week kwam vrij ongelegen voor veel komkommerplanten. De planten zijn nog in volle groei en waren nog niet echt gewend om veel water op te nemen. De specifieke bladstand van de kop van de plant maakt dat de kleine, jonge blaadjes niet goed kunnen verdampen. De vele blaadjes zitten dicht opeen en…

  • Komkommers telen betekent ook vruchten dunnen.

    Het eerste bloempje is er! En nu binnen een tiental dagen de eerste komkommer op tafel? Dit is mogelijk, maar het zou ook wel eens de laatste komkommer van die plant kunnen zijn. De plant is eigenlijk nog te klein om nu al vruchten te dragen. De eerste zes à zeven bladoksels worden dan ook…

  • Fusarium nu ook probleem in komkommerteelt.

    Fusarium oxysporum is een gevreesde ziekte voor wie al een aantal jaren bezig is met meloenen telen. Door de enge vruchtwisseling in de kas komen meloenen regelmatig op dezelfde plaats. Na verloop van tijd kan Fusarium de kop opsteken. Het is een schimmel die via infectie van de wortels de vaatbundels aantast waardoor deze verstoppen.…