Wie dacht dat hij met de teelt van enkele planten van minikomkommer het plaatsgebrek in zijn kas wat kon temperen, die is eraan voor zijn moeite. De vrucht bij minikomkommers is echt veel kleiner dan zijn grootvruchtige soortgenoot, maar de plant zeker niet. In tegendeel, de minder grote vruchtbelasting lijkt er soms nog voor te zorgen dat de plant sterker groeit dan de grootvruchtige glaskomkommer. De bladeren zijn op zijn minst even volumineus.
In dit artikel leest u enkele suggesties om uw sterk groeiende  minikomkommerplanten wat in toom te houden. Alhoewel u deze komkommer ook zou kunnen telen zonder snoei (aan gaasdraad bijvoorbeeld, zoals augurken), is een systematische  snoei van de plant toch aan te bevelen.

Waarom minikomkommers snoeien?

 • Je houdt een beter overzicht op de plant.
 • De schaarse ruimte in de kas wordt rationeler gebruikt.
 • Een te dichte bladmassa wordt vermeden, dit verstikt de vruchtgroei.
 • De plant blijft langer jong en vitaal.

Daar ik weet dat de minikomkommer ook op andere manieren geteeld wordt, ben ik ten zeerste benieuwd naar uw eigen positieve ervaringen met andere snoeivormen van de minikomkommer, ze zijn welkom onderaan dit artikel.

De snoei bij F1 hybriden van minikomkommers verschilt op een groot aantal punten van deze bij de grootvruchtige hybridekommers zonder zaad. Hoe je de snoei van grootvruchtige komkommers het beste aanpakt, lees je hier en hier.

De snoei van de minikomkommers of snackkomkommer kan/moet minder drastisch zijn omdat de vruchten veel minder energie vergen van de plant.

Hoe gaan we te werk bij de vruchtdunning en de snoei van minikomkommers?

Voor alle komkommersoorten kies je best een plaats in de kas met voldoende hoogte, en ook zijdelings wat ruimte om later tijdens de teelt de scheuten naar beneden te kunnen leiden.

 • Omdat de plant nog jong is, nog energie nodig heeft voor de inworteling en het aanmaken van extra bladoppervlakte worden de eerste 4-5 bladoksels vrijgemaakt van vruchten en scheuten.
 • Daarna laten we zowel scheuten als vruchten in iedere bladoksel staan. Dikwijls groeit er in het begin slechts één vrucht per bladoksel. Wacht niet te lang om de kleine minikomkommers te oogsten, dan worden ze te dik, en zijn ze de benaming minikomkommer niet meer waardig.
 • De scheuten  kunnen natuurlijk niet onbeperkt blijven verder groeien. Je kan deze intoppen op twee bladeren, later, als de plant groter is en de groei nog sterk is, zelfs op drie bladeren.
 • Als de plant de draad bereikt zijn er twee mogelijkheden :
  1. de top over de draad leggen en zo, op een dertigtal centimeter van de plant  naar beneden laten groeien, terwijl de zijscheuten steeds opnieuw ingetopt worden op twee bladeren.
  2. Of de plant intoppen en twee scheuten over de draad leiden.

In het begin kan het lijken alsof dat de scheuten intoppen op twee bladeren te weinig is. Dan groeit er echter dikwijls maar één vruchtje per bladoksel. Na een tijdje wordt de plant veel meer generatief en verschijnen er in iedere bladoksel dikwijls tot drie vruchten. Het spreekt voor zich dat dan de scheuten intoppen na 2-3  bladeren toch voor voldoende vruchtbelasting zorgt.

Vergelijking aanbevolen snoei en vruchtdunning bij de grootvruchtige komkommer en minikomkommer

Grootvruchtige zaadloze komkommer, F1 hybride. Zaadloze minikomkommer, F1 hybride.
Eerste zes bladoksels volledig leeg maken. Eerste vier-vijf bladoksels volledig leeg maken.
Alle scheuten tot aan de gewasdraad bovenin de kas verwijderen Alle scheuten tot aan de gewasdraad bovenin de kas intoppen op twee à drie bladeren.
Maximaal één  vrucht per bladoksel laten staan. Soms één op de drie bladoksels vruchten verwijderen. In iedere bladoksel alle vruchten laten staan, tenzij bij groeikrachtproblemen.
Plant toppen en twee scheuten naar beneden laten groeien. Deze toppen op 70 centimter lengte. Plant toppen en scheuten en langs weerszijden van de hoofdstengel naar beneden laten groeien. Deze toppen op 70 centimeter lengte.
Of de plant niet toppen en verder zijdelings of naar beneden laten groeien.

Foto’s van de minikomkommer (ras Rawa F1)
1. Foto van een jonge plant, ongeveer één meter hoog. In de bladoksels van de hoofdstam vinden we telkens we twee vruchtbeginsels. In deze van de zijscheuten slechts één vruchtje per bladoksel. De zijscheut op de foto zit al op voldoende hoogte (meer dan vijf bladeren) en kan getopt worden na twee bladeren.

minikomkommer_1

2. In de bladoksels van de zijscheuten hoger op de de plant vinden we makkelijk tot drie vruchten. Naarmate de plant ouder wordt groeit ze generatiever en worden meer vruchtbeginsels gevormd. Toch is vruchten dunnen niet nodig (bij goede groei)
minikomkommer_2

3.  Zijscheuten intoppen op 2 à 3 bladeren houdt de plant overzichtelijk, beperkt de ruimte die ingenomen wordt, en zorgt voor een sterkere plant.snack_komkommer_4

4. Op deze foto is duidelijk te zien dat minikomkommers even veel plaats innemen  als grote komkommers.  Snoeien is dan ook nodig om de groei en de bladmassa wat in te perken.
snack_komkommer_3

 

  23 reacties aan “Gewasonderhoud bij minikomkommers”

Reacties (23)
 1. Ik teel mijn komkommers altijd in de platte bak. Zo ook mijn minikomkommers. Ik laat ze gewoon over de grond groeien. Ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Ik snoei ze nooit. Bij het planten doe ik altijd een flinke schep compost in het plantgat. Ik top de uitlopers vanaf het 4e of 5e blad. In het begin laat ik het glas op de platte bak en zodra de nachttemperatuur minimaal 10 graden is gaat het glas eraf en staan ze gewoon buiten. Halverwege de oogst geef ik ze nog een flinke schep compost. Ik heb ieder jaar een flinke oogst. Ook dit jaar heb ik al veel komkommers en minikomkommers geoogst en de planten staan er nog goed bij. Ik heb er dit jaar wel een net overliggen, omdat de vogels er vorig jaar bij een langdurige droogte aan pikten om wat vocht binnen te krijgen.

 2. Hallo,
  In maart heb ik een kweekset gekocht met onder andere komkommers. Nu hebben ze een tijdje uit de zon gestaan en toen ik merkte dat ze niet verder groeide heb ik ze weer in de zon gezet. Ze zijn toen weer heel hard gaan groeien. Het probleem is alleen dat ze bij mij binnen in het raamkozijn staan en ze nu toch wel erg hoog worden. Kan ik ze korter maken? En ik heb al een aantal kleine komkommers gezien maar die zijn nu ineens helemaal verschrompeld. Ook last de plant wel erg vaak bloemen vallen. Ik ben beginnend met tuinieren en eigen planten kweken dus ik weet niet zo goed of dit hoort of wat ik eventueel niet goed doe :)
  Heeft u een idee??
  Groetjes nadine

  • Binnenshuis komkommers telen is niet eenvoudig. Dit kan alleen maar met minikomkommers vind ik. Wat betreft snoeien, stuur eens een foto naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Dan zie ik beter of er nog gesnoeid moet worden volgens de groei van de plant. Als er onderaan op de plant zijscheuten zitten kan je daarop terugkeren bv.

 3. Ik heb sinds kort een mini komkommerplant in de tuin en hij groeide in het begin erg goed, maar nu worden de stelen ineens helemaal wil en de bladeren gaan een beetje hangen en worden gelig, wat zou dit kunnen zijn en wat kan ik er eventueel aan doen?
  groetjes melanie

  • Ik denk dat de plant last heeft van de koude temperatuur en de regen. Komkommers hebben veel warmte nodig, meer nog dan tomaten. Warmte zal de plant goed doen. Dek de plant eventueel af met een stuk vliesdoek of groeivlies.

 4. Wij hebben een Snacker onder onze terrasoverkapping staan in een border. Nu het koude weer er aan komt merk je dat je plant het moeilijker gaat krijgen. Ik het mogelijk om de plant te laten overwinteren of is dit zonde van de moeite, omdat dit toch niet gaat lukken?

  • Beetje laat antwoord, maar komkommers overwinteren wordt eigenlijk niet gedaan, niet door hobbytuinders, niet door professionele tuinders. Niet haalbaar en ook niet doenbaar.

 5. Hoe weet ik of mijn mini komkommers klaar zijn om te eten? Ze zijn nu al 10 cm maar nog licht groen van kleur.

  • Dag Angela,
   sommige rassen minikomkommer zijn altijd van bleek van kleur. Laat de minikomkommers niet te dik worden. 10 cm lijkt mij een goed grootte om te oogsten, maar dit is rasafhankelijk. Je kan komkommers eigenlijk altijd oogsten, ze zijn altijd eetbaar, ook als ze zogezegd nog te klein zijn. De enige fout die je kan maken is dat je ze te groot laat worden, waardoor ze minder smakelijk worden en de plant onnodig uitputten. 10 cm voor minikomkommer lijkt mij wel goed.

 6. Beste allemaal
  De gebruikte grond komt uit een zak bemeste potgrond met 2 handjes gedroogde
  koemest met op de bodem ong. 5 cm aan scherven.
  Dit had ik ook vorig jaar toegepast met uitstekend resultaat.
  Van spinnetjes e.d. was er niets te zien, het verdrogen/vergelen van de
  bladeren welke je normaal aan de onderzijde ziet, ging deze keer wel erg
  vlug.
  Er was ook weinig knop/bloemvorming en de plant nam weinig water op terwijl
  vergeling van het blad en de vruchten welke er kwamen, snel verdroogden. Dit
  gold voor de hele plant.
  Resultaat: ik heb beide planten geruimd en vandaag een zakje zaad gekocht
  waarmee ik volgend jaar met frisse moed het op deze manier opnieuw probeer.
  Allen bedankt voor de reactie,s/medeleven en tot volgend jaar.

  Loes van Sluijs

 7. Spint.
  Ik heb exact hetzelfde in de serre bij mn mini-komkommer.
  Het begon bij mn mosterdsla die er vlak naast stond, die hadden zelfs al spintwebjes, en ook mn mini-tomaten hebben van die gespikkelde bladeren.
  De spintmijt zuigt het bladgroen uit de bladeren, daardoor ontstaan die geelwitte spikkels. Dit is het eerste teken van spint. De plant voelt zich niet goed en de komkommertjes blijven klein en verdrogen.

  Zo snel mogelijk de aangetaste bladeren verwijderen en regelmatig sproeien met mengsel van half water/half spiritus en klein scheutje groene zeep, vooral aan de onderkant van het blad. Intussen de luchtvochtigheid verhogen.
  Mijn komkommer is weer een hele nieuwe groeispuirt begonnen nu, de onderkant is helemaal kaal maar de nieuwe bladeren zijn gaaf, hij maakt weer mooie bloemen en er zitten ook weer mooie volgroeide komkommers aan.

  • Beste, uw beschrijving van de spintaantasting in de kas is inderdaad perfect. Zelf dacht ik van niet omdat deze komkommer staat buiten en de laatste maand te koud en te nat is voor een sterke spintaantasting in open lucht. Het voorjaar was wel zonnig en droog, dus wel spintweer. De aantasting kan dan ontstaan zijn.
   Voor een juiste diagnose zouden we inderdaad vlak bij de bladeren moeten staan, daarom even vragen aan Loes of zij inderdaad fijne gele puntjes ziet, of zij met een vergrootglas inderdaad kleine spinnetjes onderaan het blad kan zien, en of er eventueel zelfs spinnewebsel was op de afgeplukte bladeren, want bij een sterke aantasting is dit zo.
   Hopelijk krijgen we snel bericht van Loes ivm
   1.de gebruikte potgrond
   2.de aanwezigheid van eventuele kenmerken van spint (zie hierboven) op de plant

 8. Hallo,

  Bedankt voor uw reactie op mijn vraag.
  Zoals door u aangegeven, stuur ik hierbij de foto,s van de 2 planten, hoop dat het duidelijk genoeg is om de oorzaak te kunnen bepalen.
  Deze planten hebben tot nu toe ieder 15 vruchten gegeven.
  De lage temperaturen en het vele vocht daarbij is natuurlijk ook niet ideaal.

  Heb ook een foto bijgesloten van de plant van vorig jaar welke 198 vruchten heeft gegeven, deze kreeg 1x s,morgens en 1x s,avonds 1 liter water en soms met een warme dag nog meer.
  Door de grootte van de plant, moest de pot met tegels verzwaard worden.

  Ben benieuwd naar uw oordeel en de oorzaak.

  Met vriendelijke groeten,

  Loes van Sluijs

  • Hierbij de foto’s die Loes opstuurde naar lezersbijdrage@plantaardig.com
   Klik op de foto’s om te vergroten
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/komkommerplant 001.JPG[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/komkommerplant 002.JPG[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/komkommerplant 003.jpg[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/komkommerplant 004.jpg[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/komkommerplant 005.jpg[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/komkommerplant 006.jpg[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/IMG_0150.jpg[/img]

  • Beste Loes,
   als ik de foto van vorig jaar bekijk, dan twijfel ik niet aan uw “groene vingers”, dat is echt een heel mooi resultaat! En een voorbeeld hoe groenten in pot heel goed kunnen gaan. Dat u iets verkeerd zou gedaan hebben bij de verzorging, dat kan dus eigenlijk niet.

   Als ik de planten van dit jaar bekeek, dan dacht ik onmiddellijk aan een wortelprobleem. De plant kan/kon niet voldoende wortels maken. En kan/kon niet voldoende voeding opnemen. Je zou op het eerste zicht kunnen zeggen dat er voeding tekort is, maar de symptomen zijn dan wel zeer overdreven. Dus dat sluit ik uit.
   Als ik naar de pot met grond kijk, dan zie ik, een niet zo’n luchtig gronmengsel, dat sterk water vasthoudt. Het lijkt echt wel dichtgeslagen. Ik denk dat het mengsel te veel water en te weinig zuurstof bevat.
   Als ik nu nog beter kijk dan zie ik grote vezels en zelfs schors in de potgrond. Dit is volgens mij een potgrond die niet alleen witveen en zwartveen bevatte, maar ook een grote hoeveelheid compost van naaldboomschors of iets in die aard.
   Ik gok er dan ook op dat u vorig jaar een ander merk potgrond gebruikt hebt dat luchtiger was,
   Hoe dan ook, het grondmengsel ligt bijna 100 % zeker aan de basis van de slechte groei, waardoor de grond in de pot te lang nat blijft, na het water geven, maar ook door de hoeveelheid regen die de laatste weken gevallen is. Met zuurstofgebrek als gevolg. Misschien staan de potten aan de kant van waar de regen komt.
   Ik ben benieuwd naar de potgrond die u gebruikt hebt?
   mvg
   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com

 9. Mijn snackkomkommerplanten staan in een grote pot met potgrond en stalmest tegen een muur op het zuiden. In tegenstelling tot eerdere jaren groeit de plant niet veel(1,5 mtr.) maar zo goed als alle vruchten groeien doch als ze ong. 2cm. groot zijn, verdrogen ze. Grond is goed nat en samenstelling is als eerder. Wat kan dit zijn?

  • Beste
   uit uw beschrijving maak ik op dat er een probleem is met de grond.
   – teveel stalmest?
   – te nat
   – niet luchtig genoeg
   – te weinig voeding
   Alleen is het moeilijk te zeggen wat van bovenstaande zonder de plant of het grondmengsel te zien of te voelen. Maar als je een foto hebt van de plant en pot zou dit waarschijnlijk ook al veel vooruit helpen.
   Stuur aub uw foto naar lezersbijdrage@plantaardig.com

 10. De gele komkommers kunt u bestellen bij de Bolster
  Komkommer Gele Tros nr. 1430. http://www.bolster.nl

  Groeten Margriet

 11. die smakeloze waterige groene komkommers lust ik niet, maar die ouderwetse GELE komkommers, die waren pas lekker. Waar kan ik die nog kopen, c.q. zaad bestellen?

 12. Ik heb een vraag, is het ook mogelijk om snack-komkommers gedurende de winterperiode te houden?
  Weet niet of dit evt ook kan in een kelder of zo?
  Misschien weten jullie wel iets hierop of hebben jullie een goede tip.
  Groetjes,
  Dennis

 13. Ik heb dit jaar een niet rankende komkommer, geschikt voor patio of balkon, in een pot opgekweekt, maar dat is niet echt goed gegaan.Hij is plotseling gaan verwelken en de bladeren voelden heel droog en knisperig aan.
  Teveel water misschien?

 14. Dag Dean
  Ik vermoed dat er blijkbaar nog wat schort aan de groeikracht en/of het bladvolume van de plant waardoor de vruchtjes afgestoten worden. Om beter te kunnen nagaan wat het probleem is, kunt u nog even iets zeggen over de teeltwijze (binnen/buiten), toegepaste bemesting, het ras, zaaitijd, planttijd enz…?
  Of een digitale foto zou ook al heel wat opheldering geven.(stuur naar lezersbijdrage@plantaardig.com)

 15. mijn mini komkomer plant staat op 50 cm hoogte ik heb alles gedaan zoals hier staat de eerst 5 a 6 blad oksels legen en in 7 bladoksel hangd er nu al een vrucht van ongeveer 8 a 10 cm maar in de ander oksels worden de vruchtjes geel en sterven af wat doe ik mis

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.