Fusarium nu ook probleem in komkommerteelt.

Fusarium oxysporum is een gevreesde ziekte voor wie al een aantal jaren bezig is met meloenen telen. Door de enge vruchtwisseling in de kas komen meloenen regelmatig op dezelfde plaats. Na verloop van tijd kan Fusarium de kop opsteken. Het is een schimmel die via infectie van de wortels de vaatbundels aantast waardoor deze verstoppen. De bladeren verkleuren geel en de plant verwelke en sterft in enkele dagen tijd volledig af. Op de voet van de plant ontstaat gomuitscheiding en rozerode schimmelpluis.
Alhoewel het bekend is dat deze ziekte ook andere komkommerachtigen kan aantasten was dit tot nu eerder zeldzaam.
In het zopas verschenen nieuwsbericht op Oogst.nl maakt men melding van een sedert dit jaar zeer sterk toegenomen aantastingsdruk van Fusarium oxysporum in de komkommerteelt.
De ziekte is bijzonder besmettelijk en bestrijdingsmiddelen zijn er niet. Verwijder zieke planten onmiddelijk. Vooral niet gaan slepen met ziek materiaal maar ter plekke in een plastic zak stoppen.
Lees het artikel in oogst.nl

Lees het artikel over ziekten bij komkommerachtigen (met foto fusarium)
Dit pdf-document van telenmettoekomst.nl toont een goede foto en een goede beschrijving van de ziekte.


Reacties

10 reacties op “Fusarium nu ook probleem in komkommerteelt.”

  1. Deze venkel maakt te vroeg een bloemstengel. Doorschieten of opschieten genoemd. Misschien kan je nog wat van het groen gebruiken als smaakmaker.
    Zie artikel over knolvenkel

    1. kan ik er dan niks meer mee doen ?? het wit niet meer opeten of zo ?? en hoe komt het ?? grts

  2. ik had er ook geplant, maar die zijn nooit gegroeid , tot gisteren ik het plantje maar uittrok. De komkommer was klein gebleven en helemaal geel.
    mijn probleem is , ik plantte venkel , dit zouden knollen moeten worden , maar in plaats van knollen groeit de vrucht uit in de hooogte , wat ken ik daar nog meedoen, wat kan ik daar nog mee aanvangen

    groetjes sonia

  3. Nora avatar
    Nora

    Dit verhaal komt mij bekend voor. We hebben een heel kleine serre, en het eerste jaar deden de twee komkommerplanten het goed. Vanaf het tweede jaar hadden we nog drie (misvormde) vruchten per plant. Vorig jaar namen de planten een goede start, maar al na drie weken kwijnden ze weg. Dus hebben we dit jaar onze toevlucht genomen tot veldkomkommers. Zelf vier planten gezaaid, en we kunnen gewoon het oogsten niet bijhouden. Je hebt er nauwelijks het omkijken naar; enkel bij droogte water geven. De komkommers zijn kleiner (ca. 15 à 20 cm) maar smaken precies hetzelfde. En op het veld kan je gemakkelijk elk jaar een ander plekje vinden. Een echt succesverhaal.

  4. Cees Verwaaijen avatar
    Cees Verwaaijen

    bedankt,

    Waarschijnlijk heb ik mijn komkommer te droog en met teveel tocht op laten groeien, is er ook iets bekend van het plaatsen van een Oost-indische kers (plant)in de nabijheid van een komkommerplant ter voorkoming van allerlei aantastingen?

    groeten,
    Cees

  5. Cees Verwaaijen avatar
    Cees Verwaaijen

    bedankt,

    Ik zal je advies volgend jaar opvolgen

  6. @ Cees
    Wat Joke zegt is inderdaad juist. Maar 1,5 meter is eigenlijk heel veel, normaal gezien doen we de vruchtjes weg op 80 cm, of na zo’n zes bladeren.
    Uw probleem, met die spinrag, is spint, je vindt info daarover op deze link, bij de discussies van
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/minikomkommer-wordt-populaire-groente/
    Je vindt ook info over spint in de discussies op deze link
    Het komt samengevat, er op neer, dat een lage luchtvochtigheid en hoge temperatuur spint bevordert. Regelmatig blad bevochtigen zou moeten helpen, maar kan kom je, als je teelt in de kas al snel met schimmelziektes te maken vrees ik. Kijk alvast eens op bovenstaande links.

  7. Dat had ik eerdere jaren ook tot ik, volgens mij op deze site, het volgende advies las.
    Tot de plant 1 tot 1,5 meter lang is pluk ik alle vruchtjes weg. Daardoor ontwikkelt de kluit zich beter.
    Een volwassen plant kan meer voortbrengen dan een baby met weinig wortels.
    Pas rond 1,5 mtr. (zijscheuten getopt na 2 bladen) heb ik de vruchtjes laten zitten. Ik pluk nu nog steeds en die plant ziet er goed uit.
    Als je deze methode al volgt dan weet ik het niet.

    groet, Joke

  8. Cees Verwaaijen avatar
    Cees Verwaaijen

    \
    Ik heb elk jaar een probleem met het kweken van komkommers in mijn hobbykasje, na een aanvankelijke uitbundige groei en dito aantal mooie komkommers, gaat de plant zo eind juli geel verkleuren, en zitten de bladeren onder een soort spinrag,en sterft de plant af

    heeft iemand een biologisch verantwoorde oplossing?

    groeten ,
    Cees

  9. […] kas ook meloenen geplant werden. En omdat dit daar de eerste keer niet was, was het gevaar op fusarium bij de meloenen groot. In grote potten uitplanten in de kas, vertraagt de indringing van […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.