Komkommer bewaart langer in krimpfolie

Nu de komkommerplanten volop aan het produceren zijn kan u misschien ook deze tip uit de vakpers toepassen. Maar bewaar ze best niet in de koelkast. Zoek een koele plaats uit,  een temperatuur van 10°-12°C  is ideaal, bij een lagere temperatuur ontstaat koudebederf. Dus beter een iets hogere temperatuur dan te koud. Hetzelfde geldt voor alle warmtebehoeftige vruchtgroenten : tomaat, paprika, courgette, meloen, aubergine.

Plastic om komkommer verlengt houdbaarheid met 10 dagen. Consumenten hebben kritiek op de plastic verpakking om komkommers in de supermarkt. De Britse Cucumber Growers Association (CGA) liet daarom onderzoeken of de krimpfolie om de komkommer voldoende voordeel heeft. Er werd 2 weken getest met verpakte en onverpakte komkommers in een koelcel en in een koelkast thuis. De onverpakte komkommers werden na 3 dagen zacht en na 5 dagen rimpelig. De verpakte komkommers waren na 14 dagen nog verkoopbaar. De verpakte komkommers werden wel lichter van kleur en een beetje zacht, maar konden na 14 dagen nog verkocht worden. Het verschil in houdbaarheid is zo groot dat de CGA het advies handhaaft om komkommers in krimpfolie te verpakken om de kwaliteit te behouden. Bron AgriHolland : nieuws

Ook broccoli bewaart veel langer in krimpfolie. De geelverkleuring, typisch voor broccoli blijft veel langer uit. Broccoli kan wel in de koelkast natuurlijk


Reacties

3 reacties op “Komkommer bewaart langer in krimpfolie”

  1. Martin avatar
    Martin

    Dit is al een oud bericht maar wij vinden het erg actueel omdat wij de laatste tijd vrijwel alleen nog maar verpakte komkomers zien en kopen. Het valt ons echter bijna iedere keer bar tegen: Eenmaal uit zijn jasje blijkt de komkommer al vrij slap, geelig en zacht van binnen, smaakt weeig en droog. Dat plastic probeert het vochtgehalte in de komkommer op peil te houden, maar hij wordt er met 14 dagen niet lekkerder op. In de natuur hangt een komkommer in de vrisse lucht en verstikt niet in zijn eigen interne oxidaties. Misschien een mooi houdbaarheids argument voor distributie en winkelier, maar geeft ons maar een verse sappige knispered harde komkommer zonder plastic waaraan je meteen voelt die is lekker. Dat er sommige moekes de hele kist doorknijpen is natuurlijk associaal, maar dat doen ze ook met de appels en tomaten dus dat hou je toch niet met plastic tegen. Je kan een naakte komkommer dus beter even afspoelen zeker als je hem niet schild. Wij hopen dat distribiteurs en winkeliers dit schrijven lezen en een verser product juist gedoceerd sneller leveren in plaats ze bulk in plastic te krimpen.

  2. Beste,
    daar u over “koelcel” praat ga ik ervan uit dat u op grotere schaal aardbeien teelt? In ieder geval is het probleem bij Elsanta, nog steeds het meest geteelde ras voor de handel, niet gekend. Ik vermoed dat het een meer rasgebonden probleem is. Doet het verschijnsel zich voor bij diverse rassen die u teelt, of teelt u slechts één ras? Over de oorzaak zelf kan ik helaas geen uitsluitsel geven, misschien iemand anders?

  3. L .Vergeer avatar
    L .Vergeer

    Hallo
    even een vraagje.
    Als ik aardbeien in de koelcel bewaar heb ik vaak dat de zaadjes op de vruchten loslaten .
    Wat is daar de oorzaak van,of wat kan ik daar aan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.