Minikomkommer wordt populaire groente

2007 wordt waarschijnlijk het jaar van de doorbraak van de minikomkommer, cocktailkomkommer of snackkomkommer. Drie namen voor één en dezelfde groente. 

Zelf minikomkommer telen
Het is een plant die groeit zoals de moderne glaskomkommer, dat wil zeggen met enkel vrouwelijke bloemen. De vruchtzetting gebeurt dus parthenocarp (dat wil zeggen zonder bestuiving, zonder stuifmeel). De afmetingen van de vrucht zijn beperkt.

Maar het grote verschil is dat heel wat van deze minkomkommers meerdere vruchten in één bladoksel dragen. Sommige rassen slechts één tot twee vruchten per oksel, andere tot vier vruchten per oksel. (Bij de veredelaars heeft men het over single fruited, semi- multifruited en multifruited).

Doordat de vruchten klein blijven wordt de plant ook veel minder belast dan de gewone komkommer. Vruchtdunning zoals vermeld in het artikel over komkommers kweken is hier dus minder nodig. Enkel als de groeikracht van de plant lijkt af te nemen kan je die herstellen door vruchten te dunnen. Ook als de oogst te groot dreigt te worden kan je “preventief” kleine vruchtbeginsels verwijderen. Zo wordt de plant wat ontzien en zal ze, mits wat geluk, uiteindelijk langer meegaan.
Maar, net zoals bij gewone komkommer, moet je de vruchten tijdig oogsten. Zolang ze aan de plant blijven gebruiken ze energie ten koste van de doorgroei.
De opbrengst in kilo’s is lager dan bij gewone komkommers, maar het aantal vruchten is veel hoger dan bij een lange komkommer.

Binnen de minikomkommers zijn er ook nog varianten, zo geeft het ras Alamir F1 en Passandra F1 vruchten van 16-18 cm en het ras Picolino vruchten van 10-12 cm. Picolino vormt per oksel 3 tot 4 vruchten. Variëteiten met kleinere vruchten geven over het algemeen meer vruchten per okstel. Let daar op als je de groente kiest uit het aanbod groentezaden in de catalogussen.

Behalve het reeds aangehaalde verschil in verband met vruchtdunning kan je de teelt aanpakken zoals beschreven in artikel over komkommers kweken.

Minikomkommer in de supermarkt
De minikomkommer is ook in de groentehandel vrij sterk vertegenwoordigd. De snackkomkommer wordt meestal gepromoot als een handige “groente uit het vuistje” ( zoals de komkommer die ook deel uitmaakt van de drie Vitamini’s)
Maar ook andere telersverenigingen brengen snackkomkommers op de markt.

Minilkomkommer als kuipplant : de snacker
Nieuw is de minikomkommer als vruchtdragende kuipplant op het terras, waarvan je dan onmiddelijk kan oogsten, maar ook daarna nog een tijdje kan doorgaan met oogsten. De Snacker is een gelijkaardig concept als  Het Pluktomaatje en Het Plukpaprikaatje  
Gisteren stelde plantenkwekerij Van der Lugt uit Bleiswijk  op de eerste beursdag van de tuin­bouw relatiedagen in Hardenberg een nieuwe komkommerplant voor, die als kuipplant in de handel zal worden gebracht.  
Het is een opge­kweekte komkommerplant van ongeveer 80 centimeter hoog met oogstbare kleine komkommer­vruchtjes. ”We hopen met deze plant een aparte markt te bedienen”, stelt Johan de Hoog van Plantenkwe­kerij Van der Lugt. ”Het doel is dat het product uiteindelijk in de vensterbank belandt.
Aan de 80 centimeter hoge kom­kommerplant angen tussen de acht en tien oogstbare vruchtjes, die als gezonde snack direct kan worden gegeten. Na het oogsten blijft de plant sterk generatief, zo­dat wekenlang van de eigen kweek in de vensterbank kan worden geoogst.
Vanaf volgende week is er meer info over dit product op www.snacker.nl

Zelf minikomkommers of andere groenten in pot telen? Lees de uitgebreide serie Kweken van groenten in pot.

De snacker zoals aangeboden in de tuincentra.
De snacker zoals aangeboden in de tuincentra.


Reacties

48 reacties op “Minikomkommer wordt populaire groente”

  1. Thijmen avatar
    Thijmen

    Hallo mensen,

    wij zijn met school komkommers aan het kweken alleen is de plant al twee meter. Is dat goed of slecht.

    Alvast bedankt

  2. karietje avatar
    karietje

    hoi allemaal ,

    ik heb een komkommer plant van zaadjes uit aveve , geschikt voor de buitenteelt , ze staan in potten van 20 Liter omdat ik alles in potten doe … maar nu worden de komkommertjes geel …. ze zijn ongeveer 5 cm lang ..
    help?
    wat kan ik hieraan doen

    1. Die verkleuring van de mini-snackies kan meerdere oorzaken hebben: Het mengsel van de potgrond is niet in balans, je hebt de jonge planten niet even laten “acclimatiseren”, er is te weinig zon of ze krijgen te weinig water. Goed nat houden maar en de onderste mini’s er vanaf halen waardoor de excemplaren bovenin groter en mooier worden.

  3. Jarenlange ervaring met Snacky’s en vooral met de “Picolina” die verreweg het lekkerst is. Na de nachtvorst in de volle grond op het zuiden met een vleugje ouwe koemest. Op tijd oogsten en goed nat houden. Tip: Heel dun schillen en dan met een “Zalfje” van Mayo, een mespuntje peper & zout en eventueel wat Karamel of Pepermuntpoeder. Nadeel: iedereen in de buurt komt wat halen en dan zijn ze zó op.

  4. peene avatar
    peene

    hallo
    ik heb vorige week een plant met snackkomkommer geplant in een pot maar zie nu dat hij helemaal aan het hangen is en dat de bladeren aan het hangen zijn iemand een idee om de plant er terug boven op te krijgen

    1. Heb je een foto?
      Er zijn veel mogelijkheden
      Te nat
      Te droog
      Stengelrot aan de voet
      Verwaaid van de wind
      Foto brengt meer duidelijkheid, stuur naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  5. Waar kan ik (NU) de Snackkomkommer Picolino krijgen in een pot van zo’n 30 á 40 cm hoog. Het liefst in de omgeving van Alkmaar (NH) Bij voorbaat dank.

    1. Even het contact op dit adres bellen of mailen… http://www.snacker.nl

  6. geert avatar
    geert

    Hallo

    Ik heb een komkommerplant in de plantenbak staan,nu mijn vraag is moet deze in het najaar weer terug gesnoeit worden of niet.Er zitten nu nog steeds weer nieuwe bloemetjes in.

    gr. Geert

    1. Geert, komkommer is vorstgevoelig en het is eigenlijk ongebruikelijk (wordt niet gedaan) om een komkommerplant te overwinteren of zo. Best volgend jaar met een nieuw plantje beginnen.

      groetjes
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  7. Bertha avatar
    Bertha

    hallo, ik had een mooie komkommerplant op het balkon waar de komkommertjes goed groeiden. Op een dag zaten er allemaal groene luizen in mijn plant. Wat zijn dit en hoe kan ik ze bestrijden?
    groet, bertha

  8. Hanneke avatar
    Hanneke

    Een sterk wisselend klimaat en temperatuur misschien?

  9. berg avatar
    berg

    mijn mini-komkommer zit vol met gele bloemetjes. maar de meeste vallen er van af.
    Er zitten nu maar een paar hele kleine komkommers aan. Waarom vallen de bloemetjes ervan af??

    1. Een komkommerplant stoot zijn vruchten af als de groei niet goed verloopt. De plant draagt niet meer vruchten dan ze aankan. Dus waarschijnlijk is de groei niet optimaal.

  10. beste Nele.
    kijk eens bij groenteninfo links in de kolom (categorieèn)
    klik daar op komkommer .
    daar vind je het antwoord op uw vraag…
    met vriendelijke groeten.

    fil.

  11. Nele avatar
    Nele

    Hallo,
    Ik heb mini- komkommers iznik gezaaid. Moet ik die planten opbinden of laten kruipen op de grond?

    1. Beste Nele,

      opbinden is aangewezen, zo vermijd je vuile en gele vruchten.

  12. Hallo,

    Ik heb dit jaar voor t eerst het een en ander gezaaid… alles staat in potten onder een afdak dat aan de keuken vast zit… het is daar meestal lekker warm en de plantjes kunnen niet “plat” regenen om omwaaien of zo… bovendien zien de kids ze op deze manier idere keer als ze naar buite lopen of kijken dus het is ook nog eens leerzaam..

    Ik heb een komkommerplantje gezet… het was een klein groen plantje toen ik t kocht er zat een kaartje bij dat t om een komkommerplant ging maar verder niet of het om mini komkommers of zo gaat.. de plant is inmiddels dik 2 meter hoog en ik heb er 4 komkommers aan hangen.. (ik heb geen bloemen weg gehaald of zo heb t gewoon laten groeien en dan zou ik wel zien wat t zou worden.. :)) 2 komkommers hangen helemaal onder aan de plant.. ze waren mooi groen van kleur… maar ondertussen zijn ze behoorlijk dik geworden in verhouding tot de lengte?? bovendien zijn ze geel geworden?? ze voelen niet helemaal glad aan het lijkt alsof en piepkleine stekeltjes aan zitten?? wat moet ik hier mee doen??

    iets hoger in de plant hangen 2 komkommers van een cm of 20 en die zijn (nog) mooi in model en hebben een mooie kleur dus ik hoop maar dat die t beter gaan doen…

    iemand een antwoord over m’n gele komkommers?? please??

    groetjes…. een groentje met een groentetuin :)

    1. Beste Suzan

      dat de komkommers geel worden is omdat je ze te laat oogst. Komkommers worden geel als ze rijp worden, maar zover laten we het niet komen. Dat er stekeltjes opzitten kan zijn omdat het een zogenaamd ouder ras is, in dat geval zal de komkommer ook zaden bevatten. Oogst de bovenste komkommers dus tijdig. Bij de gewone, moderne glaskomkommer wordt er best geoogst als de vrucht 400-500 gram weegt.
      Worden jouw komkommers niet zo groot, dan zal je best, als de komkommers niet meer groter worden oogsten, zoniet wordt de vrucht geel.

  13. gerrit avatar
    gerrit

    dit jaar heb voor het eerst mini komkommers in de tuin.
    wanneer mag ik ze oogsten??

    1. Je oogst minikomkommers best in jong stadium, niet zo dik laten worden, als ze zouden kunnen worden. Hoe groot hangt af van het ras. Je kan eigenlijk niet te vroeg oogsten, wel te laat, en dan is de smaak en structuur van de vrucht minder goed. Kwestie van even uit te testen welke grootte het best bevalt.

  14. madie avatar
    madie

    Hoi
    In de kas heb ik drie minni komkommerplanten staan. de vruchtjes worden geel en vallen er af.wat kan ik doen?

    1. Beste madie

      stuur aub foto’s van de plant op zijn geheel en foto-detail van bladeren en vruchten naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Een foto van de kasomgeving maakt het helemaal compleet en zou alvast heel wat gissingen en over en weer vragen kunnen uitsluiten.
      Komkommers die in deze periode van het jaar geel worden, denk ik vooral aan te veel water geven. Maar foto’s zijn eigenlijk noodzakelijk voor een goede diagnose
      Alvast bedankt!
      groeten
      Luc
      http://groenten_boek.plantaardig.com

  15. m.celik avatar
    m.celik

    hallo ik heb ongeveer 1000 mini komkommers zaden nodieg
    hoeveel kost 1000 zaden?

    1. marcel avatar
      marcel

      Hallo

      Is dit soms een grap?? 1000 zaden.
      Hier heb ik de echte verleden jaar niet gevonden en heb ze toen besteld bij http://www.sluisgarden .nl
      Broumania F1 2.95 € VOOR 10 ZADEN minnikomkommer
      voor benelux 5.50€ verzendkosten per order.
      maar kijk ook eens bij de verdelers in Belgie vooral Hubo

      grt. Marcel

  16. Sjoerd avatar
    Sjoerd

    Beste Bas,

    Ik weet niet anders dan dat komkommer veel vocht nodig heeft. Per dag geef je een plant ongeveer 4 liter water als hij in een kas staat. Je moet natuurlijk altijd je plant wel goed in de gaten houden en als je denkt het kan nu met minder, dan doe je minder. Komkommer is een water houdende vrucht.
    Veel succes met alles.

  17. Sjoerd avatar
    Sjoerd

    Beste mensen,

    Ik heb een probleem met mijn komkommer planten,ik heb een kleine kas met twee planten. Ik zag heel veel kleine lichtbruine beestjes in een soort van web. De bladeren worden geel en erg droog. Wat is het probleem en wat kan ik er aan doen?

  18. bertje avatar
    bertje

    Ook ik heb last van spint, de bladeren worden gelig en verdorren ,vooral nu met deze hete dagen. Jammer want de planten groeiden zo goed en gaven veel vrucht. Ze zagen er prachtig uit maar nu zit ik met 2 zielige planten..
    Overigens merkte ik de laatste week ook een wat vreemde geur bij de planten, niet echt aangenaam en het beinvloedt ook de smaak van de komkommers. Wat het is weet ik niet.
    In de tuin heb ik een komkommerplant staan en die heeft inmiddels ook spint, doodjammer , de vruchtjes worden geel en vallen er af.

  19. hallo,

    ik heb een vraagje moet je de komkommerplanten heel nat houden of heel droog of met een beetje water.
    vertel me alsjeblieft hoe vaak ik moet begieten.

    alvast bedank!

    bas

    1. Niels avatar
      Niels

      s’ochtens en s’avonds water geven

      gr. Niels

  20. Marleen Debrock avatar
    Marleen Debrock

    Beste, die mini-komkommers lijken mij een leuk alternatief voor hapklare groentjes. Ik woon in Koksijde, dit is aan de Westkust in België. Kan iemand mij een adres bezorgen om die plantjes aan te schaffen?

    1. Hugo avatar
      Hugo

      Marleen.

      ik heb mijn zaadjes aangekocht bij de AVEVE
      BETH ALPHA F1 HYBRIDE kliene komkommer voor teelt in open lucht .
      groeten uit Diksmuide Pervijze.

  21. Debby avatar
    Debby

    Hallo,

    Ik wil graag een minikomkommerplant in mijn tuin.
    Ik ga hem in een bloembak zetten en wat hoger omdat ik een hond heb.
    Ik zou graag wat tips willen wat betreft de grond en het onderhouden van de plant.

    Gr. Debby

    1. Beste Debby,
      gebruik goede potgrond, waar ook klei bijgemengd is (“geraniumpotgrond”, potgrond voor bloembakken) en meng deze met één derde grond uit de tuin. Plaats de komkommerplant uit de wind, en zorg dat ze toch de helft van de dag zon heeft. Komkommer raakt snel beschadigd bij veel wind en is sneller tevreden met wat minder zon dan paprika of tomaat. Een maand na het planten geef je wekelijks wat vloeibare mest voor groenten mee met het gietwater. Zorg dat het grondmengsel niet te “slijkerig” wordt, maar toch stees vochtig. Daarom is de goede kwaliteit van de potgrond zo belangrijk.
      vriendelijke groeten
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  22. Hallo dagmar
    Waar zag je die rode beestjes? Enkel en alleen op de bladeren? Dan is het inderdaad spint zoals Alex zegt.
    Lopen ze ook gewoon op de pot of op het terras, op warme plaatsen, dan kunnen het ook van die onschuldige rode spinnetjes zijn die nogal eens op een zonnig terras voorkomen, de naam ontsnapt mij momenteel ervan.

  23. TOLLET ALEX avatar
    TOLLET ALEX

    beste dagmar
    Waarschijnlijk is het beestje rode spint alleen te bestrijden met een middel speciaal voor rode spint.

    mvg
    ALEX

  24. dagmar avatar
    dagmar

    Hoi,

    Ik heb een minikomkommer in een pot buiten staan. Nu was ik hem net aan het verpotten en ik zag kleine rode beestjes lopen.
    Wat is dit en wat moet ik doen?
    groetjes dagmar

  25. Beste Barbara
    Je kan de zaden gewoon uit de pepers halen. Eigenlijk is het nu wel laat om nog aan peperteelt te beginnen.
    Wil je ze bewaren (bv tot volgend jaar) dan is het goed ze na het uithalen in een kom met water te doen en ondertussen te kijken welke bovendrijven. Dit zijn dan loze zaadjes. Daarna op keukenpapier laten drogen en achteraf op een droge plaats bewaren.
    vriendelijke groeten
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  26. barbara avatar
    barbara

    hallo

    ik heb weer een vraagje
    ik ben naar cuba op vakantie geweest en nu heb ik daar van een man pepertjes gekregen die hij in zijn tuin heb staan. en hij zei dat ik in nederland de zaadjes kon verpoten
    weten jullie hoe dat werkt moet ik de zaadjes eerst drogen of moeten ze zo erin.

    alvast bedankt

  27. DANK JE WEL LUC VOOR JE ANTWOORD IK WAS TOCH WEL HEEL NIEUWSCHIERIG OF DE VRUCHTJES ECHT MINI KOMKOMMERS WORDEN EN HEB DUS TOCH EEN BESTRIJDINGSMIDDELTJE GEKOCHT EN DE SPINT IS HELEMAAL WEG DUS IK HOOP DAT DE SMAAK ER NIET ONDER ZAL LIJDEN ER ZITTEN EEN HOOP VRUCHTJES AAN DUS WE ZULLEN ZIEN IK GA HEM VANAF NU 2 X IN DE WEEK SPROEIEN
    BEDANKT VOOR DE TIP

  28. De minikomkommer kreeg ik cadeau, ras onbekend. Gewoon buiten geplant begin juni in halfschaduw ( ongeveer 4 uur zon/dag. De opbrengst van ongeveer12-15 cm lange, zeer smakelijke vruchten is groot, tot nog toe ongeveer 80 stuks en er hangen er nog veel aan . Bemesting: wat champignonmest iedere 2 weken. De plant is nog steeds zeer gezond.
    Gerard

  29. Hallo Barbara
    Dat is jammer genoeg spint. Een heus probleem in kassen en soms ook binnenshuis, vooral in de tweede helft van de zomer. Zonder behandeling raak je die beestjes niet gemakkelijk kwijt. De vraag is natuurlijk of het de moeite is om een (duur) bestrijdingsmiddel te kopen, tenzij je ook kamerplanten hebt, die eventueel ook aangetast kunnen raken. Om de volgende keer spint te vermijden en te voorkomen is het goed de gevoelige planten die binnenshuis staan nu en dan, twee keer per week eigenlijk, een douche te geven, dat wil zeggen, even buiten op terras of balkon plaatsen en een paar keer nat gieten met de gieter en bespuiten met zo’n plantensproeiertje om ook de onderkant te raken. Je kan ook op dezelfde manier de plaag proberen een klein beetje onder controle te houden, maar let op voor verspreiding naar diverse kamerplante als je die hebt
    groetjes,
    Luc

    1. zet een africaantje bij je komkommerplant of goudsbloemen werkt super

  30. hoi hoi

    ik had een vraagje ik heb een mini komkommerplant voor mijn raam en er komen nu kleine vruchtjes aan
    maar sinds kort zit hij vol met kleine spinnetjes en web
    ik neem aan dat dat spint is hoe kom ik hier van af ik zou mijn komkommertjes zo biologies mogenlijk willen houden

    bedankt alvast

    groetjes barbara

  31. Nicolette Ham avatar
    Nicolette Ham

    Ik heb vorig jaar met groot succes minikomkommers in de kas gehad. Produktie was overweldigend, de smaak prima. Was van plan ze dit jaar meer te “dieven” Maar helaas , het zaad is nu nauwelijks gekiemd. Zaad is op, weet niet waar ik nieuw kan kopen / bestellen .

  32. Dag Wim
    Je kan wel iets vroeger vruchten aanhouden, maar ook bij zulke planten zou ik in de eerste vier bladoksels de vruchten verwijderen om het risico op groeistilstand te vermijden. Daarna even de groeikracht plant beschouwen en eventueel in het begin al eens een bladoksel overslaan of één van de vruchtjes in de oksels wegnemen. Want waarschijnlijk staan er meerdere vruchtjes in de bladoksel?
    groetjes
    Luc
    groetjes
    Luc

  33. Ik heb zo’n mini komkommerplant in de serre, weet iemand of je de eerste bloemen/vruchten moet wegnemen of dat je deze zelfs bij kleine planten mag laten staan?

    Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.