oocvjvvkKomkommer behoort tot de familie van de kalebassen en is verwant aan de meloen en courgette. Het is een warmteminnende plant die meestal onder glas geteeld wordt.

De meest bekende komkommer is deze met de donkergroene, gladde schil en de kleine snackkomkommer (augurk). Komkommers worden rauw gegeten, augurken vaak ingelegd. Maar een komkommer kan ook lekker smaken na snel aanbakken in de koekenpan.

Best is stevige, niet-verschrompelde exemplaren te kiezen. De dunne exemplaren bevatten minder van de bittere zaadjes. Komkommers kunnen een week onverpakt in de koelkast bewaard worden.

In de keuken kan komkommer geschild of ongeschild gebruikt worden. Toch is het om gezondheidsreden aan te bevelen de schil niet weg te werpen! Want precies onder de schil bevinden zich de meeste vitamines en antioxidanten. Komkommer is een caloriearme groente, bevat 0% vet en nauwelijks koolhydraten maar wel veel vezels, kalium en calcium. Kalium helpt de zuurresten in het lichaam neutraliseren. Deze ontstaan na eten van vet en vlees. Bovendien helpt komkommer tegen stress en hoofdpijn en helpt het de bloeddruk reguleren.

Afspoelen is altijd een vereiste. De zaadlijsten kunnen met een lepel verwijderd worden. Voor het koken kan een komkommer gezouten worden: dat houdt het product knapperig en de smaak minder bitter. Komkommer is niet gemakkelijk verteerbaar. Een prima middel dus bij het diëten. Wie last heeft van oprispingen lang na het verorberen van een komkommerslaatje kan dit verhelpen met de groenteschaal in te wrijven met een teentje knoflook.

Komkommer is meer dan een ‘bodembedekker’ voor koude schotels of slaatjes. Om je daarvan te overtuigen, deden wij beroep op www.foodpairing.be, een pareltje van een website overigens als je nieuwsgierig bent naar nieuwe en harmonische smaakcombinaties.

Foodpairing bestaat uit een wetenschappelijke analyse van smaakstoffen in voedingsstoffen, waardoor een smaakprofiel kan opgemaakt worden. Op die manier kan bepaald worden welke combinaties passend zijn of hoe je binnen een bepaalde combinatie een element door een ander kunt vervangen. Hierdoor is het mogelijk én creatief te zijn in de keuken én ook meer aandacht te geven aan groenten en fruit ter vervanging van calorierijkere of minder gezonde voeding, zonder aan smaak in te boeten.

Op deze website kun je een product invoeren en krijg je onmiddellijk een sterstructuur waarbij je ziet welke voedingsproducten direct of indirect een mooie smaakcombinatie afleveren. Een ideale start om met een groente tot verrassingen te komen!

Wij namen de proef op de som voor komkommer en aubergine (voor deze laatste, zie verderop).

Zo vormt komkommer aldus de foodpairingtheorie een ideale groentecombinatie met o.a. watermeloen, guave, boter, gruyère, mozzarella, olijfolie, makreel, venusschelpen, mosselen, sojamelk, cardemom, Iberische ham, geroosterd of gekookte kip, boekweit, basmatirijst, amandel en amandelkoekjes… maar ook melkchocolade (Venezuela en Dominicaanse Republiek) en bovendien laat komkommer zich goed smaken met een Elzaswijn à la Gewürtztraminer.

(Persbericht van Flandria Groenten, met toestemming overgenomen uit de persmap http://flandria.vlam.be/)

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  14 reacties aan “Gebruik van, en combinaties met, komkommer in de keuken.”

Reacties (14)
 1. Bittere komkommers?

  Onze komkommers zijn niet te eten als we ze niet heel dik schillen, zo bitter. We hebben zelf uit zaad plantjes gemaakt. Weet iemand waar dit aan kan liggen? Ze staan in een muurkasje met wat tomaten en wat klimbonen.

  Jelle

 2. Hallo allemaal,

  Ik heb een vraag: ik heb uit Duitsland een klein zielig plantje bij een tuincentrum gekocht zonder een beschrijving: er werd gezegd dat het een mini augurk was uit Chili. Ik ben gek op (voor mij) bijzondere planten en kweek dan ook van alles in m’n achtertuintje met minikas.
  De vruchten zijn zo’n centimeter lang en hebben een mini bloemetje. Het plantje doet het erg goed!!! Heeft iemand een idee welk ras augurkje dit is?

  Groet,
  Monique

 3. ik heb al jaren komkommers in een kas meestal 6 planten.
  maar de laatste jaren krijg ik dat er een gedeelte
  geen komkommers aan komen .
  hoe kan ik dit voor komen.
  hartelijke groeten wicher van meurs

  • Waarschijnlijk een gebrek aan groeikracht?
   Heb je al geprobeerd vruchtdunning te doen?
   Bij zwakke groei kan je om het blad een vrucht wegnemen. En je laat de vruchten niet zwaarder worden dan 400 g
   Zie http://www.plantaardig.com/groenteninfo/komkommers_bloei_vruchtzetting.htm
   Zwakke groeikracht kan natuurlijk veel andere oorzaken hebben, maar daarvoor is het nodig om meer teeltgegevens te hebben hoe jij de komkommers kweekt. Kan dat? Kan je hieronder doorgeven.

   • het kasje is ongeveer 2m bij 2m waar ik dan
    6 komkommer planten in plaats (wel geent.)
    van het jaar heb ik de oude grond verwijderd
    en paardemest in gedaan en daarna een
    laag bemeste grond .
    ik had hem daarvoor behandeld tegen witte vlieg.
    heel hartelijk bedankt voor U advies
    wicher van meurs sappemeer

   • Dat is wel goed dat het geënte planten zijn.
    Paardemest is wel goed, en ook de bemeste grond er bovenop. Als het tenminste niet teveel is, want dan kan er wortelverbranding zijn. Ik denk dat het dit jaar wel goed komt zo, probeer alvast de snoei toe te passen zoals in de onderstaande artikels.
    Dan zou ik de snoei en begeleiding van de planten toepassen zoals aangegeven in artikels
    artikel 1
    artikel 2
    artikel 3

 4. dat zijn heel wat voordelen van een komkommer, denk je niet aan als je het eet haha. Gelukkig past komkommer bijna overal bij vooral op broodjes is het een gezonde en lekkere toevoeging

 5. Hoe komt het dat mijn komkommers bitter smaken en vrij lang en dun zijn? De bitterheid zit vaak NIET aan kant waar de komkommer mee aan de plant zit.
  Tevens heb ik een vraag over kiwi.
  Ik heb al 4 jaar een mannetje en een vrouwtje kiwi staan. Nu wordt er gezegd dat deze pas na vier jaar gaan bloeien en vrucht gaan dragen. Maar ik heb dit jaar nog niets gezien. Ben ik te ongeduldig?
  En vraag 3:
  Hoe kan ik het best koriander zaad overhouden van mijn plantjes om ze volgend jaar weer te zaaien?

 6. Mijn komkommers hebben een bittere smaak, vooral net onder de schil en de punt. Weet iemand hoe dit komt?

  • Beste Elly
   bitterheid bij komkommer houdt meestal verband met het gebruikte ras. Ouderwetse rassen zijn soms bitterder. En worden dus best geschild gegeten.
   Dit kan eventueel ook een gevolg zijn van verbastering bij het zelf zaad opdoen.
   Welk ras komkommer heb je gezaaid?

   groetjes
   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com

  • Beste Elly,
   een tip van een vriend van mij uit India: bovenste stuk (een paar cm) van de komkommer afsnijden, vervolgens de twee snijvlakken over elkaar wrijven.
   Er ontstaat een witte, schuimachtige afscheiding. Dat is de ‘bitterheid’ die je zo uit de komkommer trekt.

 7. Als je komkommer combineert met b.v. een curry kun je de een scheutje sweet chilisaus over de schijfjes komkommer sprenkelen: eenvoudige, pittige komkommersalade.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)