Categorie: Websites

  • 36 verdwenen en vergeten groenten

    De website www.groentevragen.be heeft het deze maand over ‘ bijna of volledig verdwenen groenten en keukenkruiden’. Sommige zijn geheel in onbruik sinds langere of kortere tijd, andere  komen weer in de keuken terecht. Willy Vanhoof heeft aandacht voor naamgeving, gebruik en herkomst van deze groenten tot in de 16de, 17de eeuw, in de Lage Landen,…

  • Vergeten groenten : nieuwe mini-website.

    In de serie mini-websites met groenterecepten die regelmatig gepubliceerd worden op Plantaardig.com is zopas een nieuwe website verschenen met negen recepten :  http://vergeten-groenten.plantaardig.com

  • Website over pepers

    Tim schrijft : “Onlangs vond ik uw website toen ik informatie zocht over het kweken van pepers. Dit is een hobby van mij die ik nu voor het derde seizoen uitoefen. Ik wou u graag wijzen op de website die ik heb opgezet over chillipepers. Hierop vind u niet alleen veel informatie, maar ook een…

  • De herkomst van onze groenten, een uniek document.

    De overgrote meerderheid van de groenten die we telen zijn helemaal niet uit onze streken afkomstig. Het Middenlandszeegebied en Azië lopen zo  met de grootste eer weg. Maar ook Amerika bracht ons heel wat nieuwe groenten vanaf de 16de eeuw De gegevens die Willy Vanhoof op zijn website publiceert  zijn gebaseerd op vele bronnen en…

  • Jans moestuin

    Hybride uien zijn duidelijk groter, om de preimot voor te zijn teel je best onder gaas, de junidragers (aardbeien) bloeien dit jaar op veel plaatsen voor de tweede maal (met hier en daar een bloempje), de knolselder wordt dit jaar dik, je kan nog heel wat zaaien in augustus……… Dit en veel meer kan je…

  • Fruitencylopedie op het internet : www.houtwal.be is helemaal vernieuwd

    Het is een uniek gegeven : een boek dat ondersteund wordt door de respectievelijke websites van de auteurs (of is het andersom)? Zowel de auteur van het deel groenten als de auteur van het deel fruit van de Groente & Fruit Encyclopedie beschikken over een website waar u niet alleen heel wat extra info terugvindt,…

  • Van liefdesappel tot tomaat (www.groentevragen.be)

    De tomaat heeft een lange weg afgelegd voor ze als een van de belangrijkste groente in onze keuken en op ons bord kwam. Pas rond de eeuwwisseling van de 19de en 20ste eeuw kregen we in ons land de eerste smaak ervan te pakken maar het duurde nog decennia eer gans Europa overtuigd was van…

  • www.tomatentuin.com vernieuwd en in de krant. (Het Laatste Nieuws)

    Update van dit artikel van augustus 2006De website www.tomatentuin.com is vernieuwd. En er verscheen opnieuw een krantenartikel in Het Laatste Nieuws. Klik hier om het gedrukte artikel te bekijken. Om het artikel volledig te lezen kunt u hieronder de online versie bekijken overgenomen door Vilt. Ook  vorig jaar was Angelo al in de pers, zie het artikel…

  • De spinazieacademie over historisch koken en kweken

    De blog van Lizet Kruyff, die deel uitmaakt van de website http://spinazieacademie.nl/ is al een tijdje actief. En heel actief moet ik zeggen. Er komt bijna dagelijks een nieuw artikeltje bij. Daarom dat ik het de moeite vond om haar blog even in de kijker te zetten (klik hier) Dit blog gaat over haar ervaringen met het historisch koken,…

  • www.hetabcvandevolkstuin.be

    Volkstuinen: seizoensgebonden groenten, een praatje met de allochtone buurman, zicht op de oprukkende stad, een stoel in de schaduw van het tuinhuis, een voorbijrazende trein. Het mag misschien vreemd klinken, maar deze groene lappendekentjes kennen een rijke geschiedenis. De recente aandacht voor de volkstuintjes wijst er bovendien op dat ze nog steeds velen aanspreken. Verleden…

  • www.groentevragen.be : geschiedenis van groenten en groenteteelt.

    Op de website www.groentevragen.be wordt ongeveer elke maand  een onderwerp aangraakt dat te maken heeft met de geschiedenis van groenten en groenteteelt in zijn breedste betekenis. In de maand juni had Willy Van Hoof  het over de naamgeving van selder, dit tot ver na de middeleeuwen eppe genoemd werd. In mei was het over de spraakverwarring tussen cichorei,…

  • Nieuwsbrief van Tuinderij Croy

    Wouter van Mil is dit jaar een biologische tuinderijtje gestart : Tuinderij Croy. Graag geef ik Wouter, als jonge starter, een opstekertje. Hij schrijft: Ik geniet sinds kort van jullie digitale nieuwsbrieven. Ik wil graag eens een kiemblaadje met jullie delen. Dit is een nieuwsbrief van mijn biologisch tuinderijtje dat ik dit jaar ben gestart. Ik verzorg…

  • Rodekool met appeltjes – Project 2007.

    Rodekool met appeltjes. Het is niet alleen een parel uit moeders keuken, maar in 2007 ook een lekker, gezond en actief erfgoedprogramma met groenten en fruit van vroeger en nu in de hoofdrol! Tientallen partners nodigen je uit om tentoonstellingen te bezoeken, te wandelen langs bloesems en hoogstamboomgaarden, te lezen, te luisteren naar boeiende sprekers,…

  • Jan’s moestuin

    Het loont de moeite nu en dan eens te gaan kijken op de website (blog) van Jan Dijkstra. Deze is te vinden op  http://jansmoestuin.blogspot.com/Jan past de blog minimaal een keer per maand aan. Het geeft een overzicht met mooie en inspirerende foto’s van de maandelijkse wetenswaardigheden en werkzaamheden in zijn moestuin. Jan geeft ook graag antwoord op…

  • Tomatentuin.com organiseert fotowedstrijd

    Angelo, de webmaster van Tomatentuin.com heeft mij zopas op de hoogte gebracht van de fotowedstrijd over groenten die hij organiseert. Doe mee en win een zadenpakket ter waarde van 14 € !Stuur uw favoriete groentefoto met naam in door op volgende button te klikken. Voorwaarden: Iedereen kan meedoen aan deze wedstrijd Max. 1 foto per…

  • www.nellystomaten.com

    Wie geabonneerd is op de nieuwsbrief Het Tomatenblad kon in de zopas verschenen nieuwjaarseditie het interview met Nelly Dolezal lezen. Deze dame uit Merksplas heeft ondertussen 1010 tomatenrassen in haar verzameling. Al meer dan 18 jaar is zij door de microbe gebeten en is, als gevorderde tomatenliefhebber, ook  bezig met eigen soorten te ontwikkelen!Groot nieuws is dat…

  • Het Grom opent zijn deuren

    Wat het Westland was voor de Nederlandse tuinbouw, dat was Sint-Katelijne-Waver voor de Belgische intensieve tuinbouw. Je kan nog profiteren van de nazomer om de geschiedenis van deze tuinbouwstreek op twee verschillende manieren te ontdekken Met de fiets Fietsroute Sint-Katelijne-Waver : TuindersrouteStart : Station Sint-Katelijne-Waver . prov . AntwerpenAfstand : 49 kmG.P.S. 48.850 km 45.…

  • Historische Kruiden en Groenten

    Er is vandaag een nieuwe blog gestart over historische kruiden en groenten. Het eerste artikel gaat over Hysop. Je leest er heel wat info over het gebruik van het kruid in de loop van de geschiedenis tot nu.De moeite om op te volgen lijkt me! Lees de blog op Historische Kruiden en Groente

  • Groenten van het Flandria keurmerk hebben nieuwe website.

    Sedert kort is de volledig vernieuwde website over Flandria groenten actief.Je vindt er informatie over al de verschillende groentesoorten die verkocht worden onder het Flandriakeurmerk. De website wil in de eerste plaats de consumenten helpen aan goede en nuttige informatie en recepten over groenten en fruit en in het bijzonder over het Flandria-keurmerk. Ze kunnen…

  • Groenten bij blogtuinders….

    Radijs in een bloempotje (op Kaatjestuintips)Bloemstuk met uien en sneeuwklokjes (Tuinieren in ons Hofke.)Erwten vervroegen en roodlof overwinteren (Tuinclub Velt Jabbeke)Kruiden zaaien en bieslook in pot (Kruiden Blogje)De groentetuin maakt gezond (Consuminderen)

  • Teeltschema’s groenten zijn verhuisd.

    Belangrijk berichtDe druk geraadpleegde teeltschema’s over groenten zijn niet meer te vinden op het oude adres. Vanaf nu vindt u ze op dit adresTeeltschema’s voor de groenteteelt en de moestuin: wanneer zaaien, planten en oogsten?http://www.plantaardig.com/groenten_kalender_zaaien_planten_oogstenDe gepubliceerde teeltschema’s werden voor het eerst samengesteld in 1998. De verbeterde en definitieve versie vindt u in het boek de…