www.groentevragen.be : geschiedenis van groenten en groenteteelt.

Op de website www.groentevragen.be wordt ongeveer elke maand  een onderwerp aangraakt dat te maken heeft met de geschiedenis van groenten en groenteteelt in zijn breedste betekenis.

In de maand juni had Willy Van Hoof  het over de naamgeving van selder, dit tot ver na de middeleeuwen eppe genoemd werd. In mei was het over de spraakverwarring tussen cichorei, suikerij, witlo(o)f, capucijnenbaard, andijvie, pissenlit, pisbloem, molsla en paardebloem. Nu kan je er al de tekst van juli lezen op www.groentevragen.be, het gaat over De eerste Mechelse groentemarkt aan de Botermarkt (1871).

De auteur, Willy Van Hoof is de inititiatiefnemer van – en thans lid van de Raad van Bestuur – van het groentemuseum ’tGrom . Hij verricht(te) dan ook heel wat studiewerk voor dit onlangs geopende groentemuseum in Sint-Katelijne-Waver.
Hij ontving de cultuurprijs 2005 van  deze gemeente voor zijn jarenlange bijdrage aan het heemkundige en culturele leven in onze gemeente, alsook voor het toerisme in Sint-Katelijne-Waver (o.a. de beurs Kortweg, Midzeelhoeve,…).
Willy is ook auteur van heel wat publicaties over de landbouwgeschiedenis en groenten in het bijzonder. Zo verscheen onlangs dit artikel over een publicatie van hem in de krant. : Willy Van Hoof herwerkt boek over Vlaamse landbouwgeschiedenis. Willy was ook archiefonderzoeker voor de publicatie rond 50 j. veilingwezen. Er is ook een brochure over “Composteren, vroeger bij boeren, nu bij burgers”, een bijdrage in een publicatie over de Eerste Wereldoorlog hier met aandacht voor het bestaan van groenteteelt in de regio toen. Ook een eigen studie over de “Mechelse serre” die verscheen in een NLs-VL tijdschrift.

Er staan nog een aantal publicaties op stapel.
-een studie over de gebruiksvoorwerpen in de Mechelse regio in de groenteteeltsector ( is nog verkrijgbaar bij de heemkring ” Erf en Heem”).
– een studie over de “staartploeg” in Vlaanderen
– een studie over uitwijking van Hollanders en Vlamingen, begin van de 16de eeuw naar Denemarken. Zij gaven daar het ontstaan van de Deense groenteteelt . Dit onderzoek loopt i.s.m. een Deense historica.

Je kan Willy Van Hoof contacteren via het mailadres op zijn website.


Reacties

4 reacties op “www.groentevragen.be : geschiedenis van groenten en groenteteelt.”

  1. beste
    strooi eens wat tabakstof tegen uw planten waar de witte vlieg aanwezig is(tussen haakjes)meestal aan de onder kant van het blad.de kwestie is om er aan te geraken aan tabakstof..

    m v g
    fil.

  2. in mijn serretje staan momenteel enkel wat plantgoed van pompoenen, verder in volle grond salade, radijsjes en salie plus peterselie, de andere jaren had ik van zodra ik tomaten of paprika of zo plantte al witte vliegen, nu zitten ze er al met het weinige dat er al staat!!
    Ik ben al bang tegen dat ik deze week de tomaten ga uitplanten, weer een zomer vol vliegen?
    Wat kan ik daar op milieuvriendelijke wijze op doen buiten gele vliegenplaten en pyretrex spuiten?

  3. annemie avatar
    annemie

    hoe kan het dat er in de winterbloemkool geen kolen komen

  4. […] zijn geheel in onbruik sinds langere of kortere tijd, andere  komen weer in de keuken terecht. Willy Vanhoof heeft aandacht voor naamgeving, gebruik en herkomst van deze groenten tot in de 16de, 17de eeuw, in […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.