Categorie: Selderij

  • Knolselder : gebruik en recepten

    Volgens de enquête “wintergroenten” op de website heeft 30 % van de moestuinders in februari nog knolselder uit eigen tuin. Tijd om wat gebruikstips en recepten met knolselder de revue te laten passeren. En ook aankooptips voor wie niet het geluk heeft nu nog knolselderij uit eigen moestuin tuin te kunnen eten. Lees verder over…

  • 20 tips om dikke knolselder te kweken.

    Van half mei tot half juni kan u knolselder planten. Een veel gehoorde klacht bij moestuinders is dat de knolselder niet echt dik wil worden. Dit probleem kan dikwijls samengevat worden als volgt :  te korte groeitijd, ongeschikte grond, droogte en verkeerde bemesting. Als je dit verder ontleedt kom je wel aan zo’n twintig aandachtspunten…

  • Oogst sluitkool en knolselderij

    Het blijft voorlopig zacht, we kunnen dus onze herfstgroenten nog wat buiten laten, want daar bewaren ze best. Hoe dan ook zullen we binnenkort toch aan de slag moeten, want het weer kan snel omslaan. Zorg dus dat je voorbereid bent om bij een nakende weersverandering aan de slag te gaan. Lees verder

  • Knolselder(ij) met groen tijdens de wintermaanden De nieuwe en de oude werkwijze

    Knolselderij verdraagt weinig vorst. En toch vind je momenteel in de winkel ‘knolselder met groen’. Ook de liefhebber kan tijdens de winter knolselder met groen oogsten. Voor half november worden de knollen gerooid en ingetafeld in een plastieken of glazen kas. Luc Berden, gespecialiseerd in de teelt van knolselderij. ( Zie ook artikel De vroegste…

  • Bruinverkleuring vruchtvlees van knolselder(ij)Zwarte harten, deel 2

    In het bericht Zwarte harten bij selder(ij) scheppen verwarring werd nagegaan wat de oorzaken van zwarte harten zijn. Uit de drie mogelijkheden kwam ook boorgebrek naar voor. Hierbij het advies om boorgebrek te vermijden en hoe je boorgebrek kan herkennen. Alhoewel Boor geen hoofdelement is, is het bij knolselder heel belangrijk.Vooral op lichte gronden, met…

  • Zwarte harten bij selder(ij) scheppen verwarring

    Zwarte harten bij knolselder uiten zich als een zwartverkleuring van de jongste hartblaadjes. Toch worden niet steeds dezelfde oorzaken van dit verschijnsel aangehaald. Dit schept alvast de nodige verwarring.Zo kan er op warme dagen met een te sterke verdamping en in droogteperiodes beschadiging van de jonge hartblaadjes plaats vinden. De blaadjes kunnen het vocht niet…

  • De vroegste knolselderij.

    Op het tuinbouwbedrijf van Luc Berden wordt jaarrond knolselderij geteeld. De laatste knollen uit de bewaring zijn de vorige week geveild, de eerste nieuwe stonden werden op maandag 5 juni al geoogst. De nieuwe knolselderij heeft een flinke bos fris blad wat voor velerlei doeleinden geschikt is.Deze vroegste knolselderij wordt in maart-april geplant en afgedekt…

  • Bewaren van de groenten in of naast het veld.

    Vele groenten moeten eind oktober of ten laatste eind november gerooid worden (zie het artikel over vorstgevoeligheid van groenten) Gelukkig kunnen we veel van deze groenten nog een tijdje bewaren. Wortelen of peen kunnen we zelfs op het veld bewaren. Rode kool en witte kool moeten vorstvrij bewaard worden…….. Lees het volledige artikel