Het blijft voorlopig zacht, we kunnen dus onze herfstgroenten nog wat buiten laten, want daar bewaren ze best. Hoe dan ook zullen we binnenkort toch aan de slag moeten, want het weer kan snel omslaan. Zorg dus dat je voorbereid bent om bij een nakende weersverandering aan de slag te gaan. Landbouwers die grote hoeveelheden groenten op het veld hebben gaan nu al aan de slag, anders lopen zij het risico niet tijdig klaar te zijn voor de vorst eraan komt. Deze week is de oogst van rode kool dan ook begonnen staat in dit artikel te lezen.
Rode kool wordt best geoogst als het buitenblad van deze sluitkool scheurtjes vertoont, zoniet bestaat het risico dat de kool volledig openscheurt. Rode kool om te bewaren oogst je in november, voor de eerste vorst. Dan kan je ze bewaren in een zeer koele, maar vooral luchtige ruimte. Je kan de kolen, na de buitenste bladeren verwijderd te hebben, omgekeerd aan de stam ophangen in een schuur of kelder. Of je kan de kolen stapelen in bakken, telkens één laag per bak zodat er voldoende luchtstroming doorheen kan.
Lees meer in het artikel Groente :rode kool zaaien, planten en oogsten..

Voor een maximale opbrengst oogst je knolselder best zo laat mogelijk. Er komt nog heel wat groei in september en oktober. Met dit zachte weer kunnen we gerust nog wat wachten tot begin november. Toch kan knolselder slechts weinig vorst verdragen. Bewaren gebeurt het beste als we de knollen inzetten in de grond in een serre of koepel. In een kuil bewaren werkt voor knolselder minder goed…..

Lees meer in het artikel Teelt van Selder, bleekselder, knolselder

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  Een reactie aan “Oogst sluitkool en knolselderij”

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)