Geen groentetuin nodig voor de teelt van de gezondste aller groenten!

Al broccoliplantjes gezien in het tuincentrum?
Ja maar, wegens het aanhoudend koude en natte weer, is de moestuin nog niet klaar? Of misschien hebt u helemaal geen (groente)tuin?
En toch wil u broccoli telen?

Wel, dat kan! Broccoli doet het heel goed in pot! Zo kon ik zelf ervaren. Leest u mee en kijkt u mee naar de teelt in potten van de gezondste groenten?

Broccoli is gezond, dat weet ondertussen zowat iedereen, wekelijks staat er wel een bericht over in de krant. Geen enkele groente waarvan het gezondheidseffect zo diep doorgedrongen is. Met dit artikel zorgen we ervoor dat iedereen deze groente kan telen. U heeft geen groentetuin nodig om broccoli te telen. De teelt in pot lijkt wonderwel te lukken.Neem ze dus toch maar mee, die leuke broccoliplantjes. Heb je een pot van 20-25 liter inhoud, dan kan je daar maar liefst vier broccoliplantjes in kwijt. Vanaf nu kan dat in open lucht, beschutting is niet meer nodig.

Vergeet ook niet het vierdelige dossier over Broccoli op deze website te raadplegen, klik hier.

Zijn kolen in pot moeilijk?

In dit artikel in Het Nieuwsblad zegt Marcel Vossen van de museumtuin van Gaasbeek :
Uit onze ervaring blijkt dat kruiden het best gedijen in potten. Daarnaast groeien ook sla, tomaten, paprika’s, selder en boontjes goed. Zelfs fruitbomen in potten zijn mogelijk voor wie alleen een terras ter beschikking heeft. Wat minder goed gaat zijn de koolsoorten. Waarom dat zo is, moeten we nog uitzoeken.’

Zowel de heer Marcel Vossen, als ikzelf zeiden tot nu toe dat kolen in potten niet van de gemakkelijkste zijn om te telen. Reden is de lange groeiduur en de constante groei, zonder schokken, die deze gewasgroep nodig heeft. De groeiduur van broccoli is eerder kort, dus misschien zijn deze dan toch makkelijker in pot te telen? De groeitijd van  broccoli is veel korter dan deze van sluitkolen, zoals rode kool en  witte kool, en van spruitkool. Daarom experimenteerde ik afgelopen zomer met het telen van broccoli in pot.

Grondmengsel

Neem een goed doorlaatbaar en tegelijk vochthoudend grondmengsel. De richtlijn is zo’n 50% kwaliteitspotgrond en 50% tuingrond. Heb je te maken met vrij stugge (zware) tuingrond (klei, leem) neem dan 50% potgrond, 35% tuingrond en 15% zand.

broccoli-kweken- potten- groentetuin1broccoli-kweken- potten- groentetuin2

Plant de vier plantjes aan de buitenkant van de pot. Plant ze met de kluit net onder. Vul  de pot niet helemaal met grond.  Dit is ook wel om een gietrand te bekomen, maar vooral om later nog een 5-10 cm grond te kunnen toevoegen. Dit naar analogie met het gebruikelijke aanaarden enkele weken na het planten bij de gewone teelt van koolgewassen.

Snelle begingroei.

broccoli-kweken- potten- groentetuin3 De groei van de broccoli in de pot gaat aanvankelijk sneller, maar wel vlokker dan de plantjes in de vollegrond. Het leek er eerst op dat deze in de pot een voorsprong aan het opbouwen zijn. Plots vertraagt de groei echter en is het blad harder en stugger geworden. De bladeren vertonen zelfs een paarse schijn en de onderste bladeren vergelen. Dit wijst op stikstofgebrek!

Bijbemesten

Alhoewel de planten nog niet zo lang in de ruime pot met voedzame potgrond staan lijkt het er inderdaad op dat ze voeding te kort hebben. Tijd voor een vergelijkende test. Eén pot wordt bemest met vloeibare kamerplantenmest, enerzijds omdat er op dat ogenblik niets anders beschikbaar was, maar vooral omdat deze meststof heel snel effect zal hebben. Dat er we niet veel nodig hebben is ook mooi meegenomen, omdat deze vloeibare mest zo duur is. We vullen een gieter (ong. 10 liter) met water en voegen de voorgeschreven dosis vloeibare meststof toe. Met deze gieter kunnen we de brocollipotten flink begieten. Blijf gieten tot het water onder uit de pot loopt en stop dan. Als we te maken hebben met een luchtig grondmengsel dan is er geen gevaar voor te natte grond.
Een paar dagen later, als het weer tijd is om water te geven, zullen we deze bijbemesting nog eens herhalen.

foto : toestand een tiental dagen na bijbemesting van de linkse pot, rechts kreeg geen bijbemesting.

broccoli-kweken- potten- groentetuin4

Resultaat

Een week later is het resultaat verbluffend: mooie grijsgroene bladeren en een herwonnen groeikracht. Ik  besluit om de andere  pot  niet langer teloor te  laten gaan en deze  ook te bemesten.
Ook met deze pot  komt het nog goed, alhoewel de opgebouwde achterstand niet helemaal meer kan  ingehaald worden. In ieder geval valt de oogst goed mee en dit van acht broccoliplanten.

foto : toestand een tiental dagen na bijbemesting van beide potten.broccoli-kweken- potten- groentetuin6

Plaatsbesparend

Deze planten zouden normaal gezien een oppervlakte van twee vierkante meter innemen en stonden nu in een grondvolume van om en bij de 40 liter. In vollegrond zou dit ongeveer (2 m² x 0,2 m wortel hoogte) 400 liter zijn.

Watergift en bemesting

Het is  logisch toch dat de bemesting, maar ook de watergift, zeer intensief moet gebeuren. Na één zonnige dag en bijna volgroeide potten is de pot gegarandeerd uitgedroogd en gaan de planten verwelken. Dagelijks controleren is de boodschap! Zeker in de tweede helft van de teelt.

Oogst

broccoli-kweken- potten- groentetuin9 Ondanks de onvermijdelijke  groeistress in de potten viel de oogst goed mee. Reken op zo’n 4 tot 6 kilogram broccoli van 8 planten.

Jammer dat het einde seizoen was, anders konden we zeker nog na enkele weken wat zijspruiten oogsten.

broccoli-kweken- potten- groentetuin8

Samengevat : aandachtspunten bij broccoli in potten

(Lees ook : het vierdelige dossier over broccoli op deze site,
klik hier.)

  • Je kan broccoli in pot planten van einde maart tot de eerste dagen van augustus
    

 

  • Neem een ruime pot van 20 tot 25 liter.
  • Zorg voor een luchtig, en toch vochthoudend grondmengsel.
  • Plant de vier broccoliplanten langs de buitenkant van de pot, maximaal één plant per 5 liter grondvolume.
  • Voeg na drie weken nog wat extra grond aan de pot toe. (cf. aanaarden)
  • Doe vanaf halfweg de groei aan bijbemesting.
  • Vermijd paars en geel blad, dit wijst op voedingsgebrek, onmiddellijk bijbemesten dan.
  • Vermijd droge potten, de groei mag nooit stil vallen.
  • Controleer regelmatig op ei-afzet van vlinders en verwijder deze onmiddellijk.
  • Oogst de broccoli met een korte stam, zodat er nog veel ruimte is voor de oogst van zijscheuten

 

Extra : Fotogalerij van dit artikel, klik op de “i” rechtsboven om meer info over de foto te bekomen. En klik ook eens op de knop FS rechtsonder voor volledig scherm.
[flagallery gid=1 name=”Broccoli-in-pot”].

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  21 reacties aan “Gezonde broccoli groeit ook goed in potten”

Reacties (16) Pingbacks (5)
 1. Kent iemand hier een groenten en fruit boek gericht op planten in de tropen? ik ben van Suriname en wil graag hier broccoli proberen en vleestomaat.

 2. Proberen waard, bedankt. Toch heb ik een vraag. In mijn onverwarmde serre zet ik jaarlijks broccoli. Maar dit jaar heb ik de helft ervan waar geen kool in komt. Enkele bladen groeien goed en daarna vormt er zich een knop, een bol in het hart van de plant zodat er géén kool komt. Wel komen er zeer vele zijscheuten met nieuwe plantjes. Heeft dit te maken met de temperatuur tijdens de prille groei? Of is er iets fout bij het ontwikkelen van de jonge plant vanuit het zaad? Hoe kan ik dit verhinderen?

 3. Beste,

  Een artikel bomvol goede tips! Via de campagne Ik leef verstandig wil streekintercommunale IGEMO burgers uit regio Mechelen sensibiliseren rond Afvalpreventie, duurzame voeding, etc. daarom hebben we sinds kort een prentkaart met daarop de vraag: kan ik broccoli kweken op mijn balkon? Graag zou ik bovenstaand artikel gebruiken om meer informatie over het kweken van broccoli in potten te ggeven. dit zou gebeuren via onze site. Bij deze vraag ik toestemming om het artikel te gebruiken, uiteraard met bronvermelding/link site.

  vriendelijke groeten,

  Sandy

 4. hoi,

  eerst en vooral voor de goeie tips hier op de website.
  ik heb geen moestuin maar wou absoluut groenten kweken en heb het in pot gedaan.
  mijn reactie komt er omdat ik een recordgrote brocolli heb geoogst uit pot.
  deze is van gewicht 730 gram en dia is 25cm
  heb deze wel goed bemest en dagelijks veel water.
  graag zou ik deze willen delen doormiddel van foto’s .

  dank u

 5. Zou het ook werken met kleinere potten? Ik heb nog 2 plantjes over, beetje zonde om 25 liter pot te gebruiken, is het aantal liters deelbaar door aantal planten om idee van formaat pot te krijgen? Of moet de pot minimaal 20cm diep zijn?

 6. Dag Jan,
  Inderdaad, meststoffen bijmengen met de grond is wat hier nog ontbreekt! Had ik bij de opstart van de teelt nagelaten. Uw meststofkeuze (Floranid Permanent) lijkt mij inderdaad goed, het is ietwat traagwerkend, maar ook weer niet te traag. De voeding moet vrij snel vrijkomen omdat broccoli zeer snel groeit.
  Meer over bemesting en soorten meststoffen bij de teelt van groenten in potten : klik hier
  Erratum
  En dan nog iets : ik heb heb een fout gemaakt in het artikel. Toen ik deze namiddag in het tuinhuis bezig was, zag ik dat de gebruikte potten van vorig jaar diameter 40 centimeter hebben en een inhoud van 25 liter. Het artikel werd ondertussen al aangepast. Mijn excuses daarvoor.
  vriendelijke groeten
  Luc

 7. Beste Glenda,

  Ik woon nu in Suriname en teel hier ook brocolli. Echter niet met zaad uit Nederland. Die groeien welig maar bloeien voor geen meter, waarschijnlijk door de hoge temperatuur. Hier kunnen we zaden kopen uit diverse landen zoals Japan, Thailand etc. Die varieteiten doen het hier heel goed. Als de zaden niet te koop zijn op curacao, wil ik die wel opsturen hoor. Groetjes van Perez.

  • Hallo goede
   dag ik zag u reactie over brocolli telen op deze blog.
   Ik woon nu ook in suriname en ben benieuwd naar de plaats waar u de japanse zaden aanschaf.

   BVG,

   MVG,
   ROB

   • Hoi Bob. Je reactie zie ik helaas nu pas.
    De zaden haal ik bij de cooperatie kwatta, dicht bij de Derde Rijweg. Ze hebben ze ook in kleine verpakking. Je kan ook ipv brocolli de nieuwe varieteit BIMI kopen.
    Ook lekker. Als het niet lukt kan je me altijd een mailtje sturen. groetjes

 8. leuk idee, de broccoli is reeds opgepot, ik heb wel een meststof ingewerkt in de potgrond, misschien is dit de oplossing om de groeivertraging tegemoet te komen.
  mvgr.
  ps. de gebruikte meststof is Floranid permanent

 9. Het lijkt mij best leuk om het te proberen. Ben zelf bezig met het planten van groenten. Mijn vraag is: Ik woon op Curacao en het is hier altijd warm tot heet. Groeit Broccoli ook hier?

  • @ Glenda Schob-Wever, ik ga verhuizen naar Curacao en nou klinkt dit misschien dom, Maar ik wil graag weten of je het hele jaar van alles kan planten wat we normaal in bepaalde seizoenen alleen in Nederland kunnen planten. en zijn de zaden te verkrijgen op het eiland zelf of bestelt u ze vanuit Nederland. Want ik ga vanuit Florida, USA verhuizen en dan kan ik eventueel zaden vanuit hier meenemen. dank je wel alvast voor de info.

 10. wat een leuk idee.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)