feb 152014
 

Kropsla botersla, moestuinBotersla of kropsla is het makkelijkst te telen in het voorjaar. Geen problemen met ziektes en plagen en ook niet met te hoge temperaturen. Nu vind je slaplantjes op de markt en in tuincentra. Wist je dat deze plantjes al gezaaid werden eind december?

In het voorjaar kan de slateelt aanmerkelijk vervroegd worden door te telen in een koude serre (kas) of plastiektunnel. Zonder risico op vorstschade kan je er de zelf geteelde of aangekochte plantjes uitplanten vanaf half februari. Dan oogst je half april. De kans op vorstschade op kleine slaplantjes is eerder gering. Het mag al eens wat vriezen in de kas, de plantjes zullen zich hiervan snel herstellen. (Grote oogstbare kroppen lopen sneller vorstschade op, dit is dan vooral in het late najaar) Komt er toch nog een late vorstperiode, dek de slaplantjes dan wat af met agryldoek of plastiekfolie. Zo valt de groei niet stil en blijft de kwaliteit optimaal. Maar het moet niet!Onder beschutting planten kan tot einde maart, vanaf dan schakelen we zeker over naar de buitenteelt. In de maand maart kan je al buiten planten, als ja afdekt met geperforeerde plastiekfolie of agryldoek.

Plant nu slaplantjes in de kas, koude bak of plastiektunnel en binnen twee maanden is een succesvolle oogst gegarandeerd. Een snelgids in tien stappen.

 1. –  Maak de grond goed los met de spitvork.
 2. –  Werk ongeveer 100g/m² organische handelsmeststof.
 3. –  Werk ook een paar cm goed verteerde compost mee in.
 4. –  Laat de grond wat opdrogen, hark de grond fijn, breek de kluiten.
 5. –  Droge (harde) perspotjes eerst een kwartiertje onder water ‘duwen’
 6. –  Plant de blokjes ongeveer half in de grond, en druk de grond tegen het blokje aan.
 7. – Geef na een drietal dagen een kleine hoeveelheid water.
 8. – Tot begin maart geen water meer geven. Vanaf dan om de tweek water geven ’s morgens als een zonnige en warmere dag verwacht wordt, indien nodig.
 9. – Het is niet noodzakelijk, maar wie zijn plantjes beschermt tegen vrieskou, met vliesdoek, zal vroeger oogsten.
 10. – Luchten is nodig vanaf drie weken na het planten,  vanaf  ’s morgens vroeg op een kiertje en tijdens de dag meer als de temperatuur in de kas boven de 20-22°C komt.

Lees ook : Groenten vervroegen in februari Kropsla botersla, moestuin

Lees ook : Groenten vervroegen in februari

  10 reacties aan “Echte kropsla telen lukt best in het vroege voorjaar”

Reacties (10)
 1. Ik ben sinds enige tijd op zoek naar zaad van botersla genaamd Benita. Kent iemand deze soort nog?

 2. Beste Paul,
  De zeer waarschijnlijke rede is dat het slaras wat je gebruikt speciaal voor buiten teelt bedoeld is. Je hebt voor in de serre een speciale kas sla ras nodig. Ik kreeg dat ik een ras voor buiten gebruikte daar een prachtige krop, echter in mijn kas werd het een dweil, een losse flodder. Als dit ook bij jou het geval is is dit mogelijk het antwoord. Er is dus buiten sla en binnen (kas) sla. Is het anders dan hoor ik het graag, en gaan we verder naar een antwoord op zoek.
  Groet, Nico.

  • hallo Nico
   hoe krijg ik een mailtje bij jou ,ik verstuurde eentje na uw bezoekje hier,maar kreeg geen reactie misschien langs deze weg een antwoordje graag .
   vriendelijk groetend
   fil

 3. Mijn probleem is dat ik in de serre geen kropsla verkrijg en buiten wel met hetzelfde plantgoed .
  Wat zou hiervan de reden kunnen zijn a.u.b .
  Alvast dank bij voorbaat paul

 4. Nico
  Ik heb het zaad gekregen van een vriendin die dezelfde resultaten had als ik.Het was nieuw zaad, de vriendin zaaide het in het voorjaar, ik in de zomer. Plantjes die we kopen worden mooie kroppen, maar gezaaid lukt het ons niet, met dezelfde bemesting en op hetzelfde stukje grond.
  Bedankt voor uw reactie.
  Groeten

 5. Eerlijk gezegd vond ik in pakjes zaaizaad wel rassen waarvan ik nog geen plantje van durfde te planten.
  Guppies kan iedereen houden, zeepaardjes of zeenaalden is lastiger.
  Maar op die manier komen ze mooi dat goedkope zaaizaad kwijt, ook zit er zat goed zaaizaad bij hoor.
  Als het te oud zaad is komt het slecht of helemaal niet op, maar dat is bij jou niet het geval geweest, toch.
  Maar dan noch dat wat dan wel levensvatbaar is groeit uiteindelijk tot een goeie krop.
  Geplant op het zelfde stuk?
  geen verkeerde (of teveel) bemesting?
  Heb in het verleden eens champost gehad met veel keukenzout tegen ziek, ik kreeg bonzai kool, het groeide voor geen meter.(een paar 10 liter potten gevuld met puur champost, een eerder jaar met prima resultaat voor een show)
  Ga voor je eigen nog eens na, wie wat waar?
  Bijna zeker weten dat je komend jaar met een nieuw pakje wel goeie resultaten boekt.
  Heb je het oude pakje nog, en wat staat er allemaal op?
  met groeten nico.

 6. Ik heb ze zelf gezaaid in juni. Ik had het zaad gekregen van iemand die hetzelfde probleem had, die was gezaaid in het voorjaar.
  Ze blijven dus erg klein en vormen geen krop, ook niet na maanden wachten.Ik begrijp het niet, want als ik plantjes koop dan heb ik mooie kroppen.
  Bedankt voor uw reactie en groetjes.

 7. Ik vraag mij af hoe je ijsbergsla kan kweken. Bij mij is het niet gelukt om een mooie krop te krijgen. De blaadjes krullen niet in elkaar. Kan er iemand helpen?
  Met dank.

  • Beste bart,

   Wanneer heb je die ijsbergsla gezaaid/geplant? Eerst vormt de ijsbergsla losse bladeren op de grond (een bladrozet) pas later begint de kropvorming. En daar is vrij veel tijd voor nodig, een tweetal weken meer dan bij kropsla. Zou het dat kunnen zijn?
   Kijk ook even op het teeltschema van ijsbergsla
   hier

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.