Aanaarden_aanaarder2Er staan al heel wat vroege aardappelen  een flink eind boven de grond. Zeker deze onder folie of doek.
Als het nog niet gebeurd zou zijn, dan wordt het tijd om het doek of folie eventjes aan de kant te schuiven en aan te aarden (artikel). Daarna de afdekking toch nog even terug leggen, want aanstaande woensdag wordt in sommige streken in het binnenland nog een koude ochtend voorspeld, kans op vorst aan de grond dus! Ook  bij de aardappelen zonder doek of folie wordt het uitkijken naar woensdagochtend. Zelfs  als ze nog geen tien centimeter hoog zijn kan het dan nodig zijn toch al aan te aarden, als op dat moment zou blijken dat er inderdaad nachtvorst aan de grond aankomt.

Als het loof zo’n tien tot vijftien centimeter lang is kan je de aardappelplanten een eerste maal aanaarden. Dit betekent dat je aarde aan de voet van de plant brengt. Het aanaarden bevordert de ondergrondse stengelontwikkeling.  Dan groeien er ook meer knollen. Verder voorkom je ook dat de aardappelknollen nadat ze dikker worden boven de grond uitkomen en dan groen worden door het licht. Bij vroege aardappelen kan aanaarden een remedie zijn tegen late lentenachtvorst.

Maak van de gelegenheid gebruik om extra kalium aan de aardappelen te geven. Hoe lichter de grond, hoe meer een kaliumgift noodzakelijk is. Ook kan je nog andere meststoffen geven, indien je niet genoeg gaf voor het planten.

In dit artikel wordt het belang van kalium en stikstof bij de teelt van aardappelen nagegaan. Het artikel wordt afgesloten met een direct uitvoerbaar advies voor bemesting bij de teelt van aardappelen. Om het even welke bemesting toegepast wordt, aanvullen met een extra kaliumbemesting is altijd noodzakelijk. Lees het artikel en ga na of u al voldoende voeding aan de aardappelen gegeven hebt: bemesting bij aardappelen

Hoe te werk gaan bij het aanaarden?

Aanaarden_met_hak aardappelen
Aanaarden kan je doen met de hak. Dan haal je de aarde tussen de rijen weg en leg je die tegen de aardappelplanten. Als achteraf de toppen van de plant nog net boven de grond uitkomen is dit voldoende (tenzij nachtvorst verwacht wordt, dan stop je ze helemaal onder)

Aanaarden kan ook met een aanaarder.

Aanaarden_losmaken_spitvork aardappelen

Om het werken met een aanaarder minder lastig te maken kan het nodig zijn de grond tussen de rijen los te maken met een spitvork. Zo kan je de aanaarder makkelijker door de grond halen.

Aanaarden_aanaarderAanaarden_aanaarder2

Aanaarden_resultaat
En dit is het resultaat na een eerste keer aanaarden, geultjes tussen de rijen, aarden wallen waar de planten bovenop lijken te staan en geen onkruid meer te bespeuren. Binnen de twee weken wordt er nog een tweede maal aangeaard, meestal iets minder dan de eerste keer.

Wat vooraf ging : Aardappelen, het pootgoed aankopen, voorkiemen en poten , zoals je in dat artikel kan lezen werd in iedere rij een ander ras geplant, daardoor zie je duidelijk verschil tussen de rijen, de twee buitenste rijen zijn immers vroege variëteiten, de binnenste rijen zijn halfvroege soorten en zijn nog niet zo sterk ontwikkeld.

Aardappelen kweken?

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  20 reacties aan “Aardappelen aanaarden, bemesting en nachtvorst.”

Reacties (16) Pingbacks (4)
 1. Aardappels aanaarden kun je doen om tegelijkertijd het onkruid onder te werken. Dus je hebt een strijd tussen hoe snel het loof groeit en de hoe het snel het onkruid groeit. Als je handig bent hierin, dan kun je 2 keer aanaarden, en de derde keer hoeft niet meer, want het loof staat vrijwel helemaal dicht. Goed verteerde compost kan snel werken bij aardappels, dus de loofontwikkeling kan dan heel snel op gang komen, dus experimenteren met minder vaak aanaarden? Vooral voor kleigrond, want daar overheerst in de smaak de bemesting eigenlijk niet, kleigrond geeft meestal aardappels sterker van smaak dan op zandgrond. 1 bekende voetangel kan zijn waar je de compost vandaan haalt, compost gemaakt in grote hoeveelheden is vaak laag in de kalium, dus als je niet weet of je goed zit met de kali, apart bijgeven.

 2. hey,

  ik heb wat pootaardappels in lege zakken potgrond gestoken en deze begonnen al te groeien en toen heb ik een grote fout gemaakt denk ik. De meeste scheuten nog maar een 5cm toen ik aan geaard heb en heb ze volledig bedekt. Ga ik hier op afgestraft worden? Gaan deze nog verder groeien? Alvast bedankt voor de info.

  groetjes,
  Mark

  • geen enkel probleem Mark voor je het weet steken ze hun kopje terug boven de grond.Meermaals stopte ik mijn aardappelen onder de grond om ze van de vorst te vrijwaren.GEEN ENKEL PROBLEEM.
   Met vriendelijke groeten.
   fil

   • bedankt voor de reactie. Nu ben ik toch al wat geruster, dan verwacht ik dat ze één dezer weer zullen boven komen.

    groetjes,
    Mark

 3. Herman je kan patentkali kopen boerebond en bij welkoop.

 4. Ik had u beloofd om de resultaten van aardappels in de kas onder worteldoek (dus niet aan ruggen) werkt goed.
  Je moet zorgen dat er regelmatig gesproeid wordt.
  De groei is geweldig en het oogsten kan heel wat vroeger gebeuren,ik ben zeer content.
  Ook in de kas tomaten en paprika in emmers gaat buiten mijn verwachting mooien rechten planten goed overzicht baar voor het dieven.
  De aardbei in emmers met automaties druppelleiding,ik heb ongekende mooi en groot niet hol van binnen geweldig van smaak,dit jaar is voor mij bijna geslaagd.
  Deze metoden en het groeiproces staat mij wel aan.

 5. ik zou graag weten waar ik in het najaar (dus na het oogsten)rode désirée aardappelen kan kopen???

 6. Hallo mensen; Vorig jaar had ik voor het eerst een groentetuin en dus ook voor het eerst aardappels uit eigen tuin. Ik had gekozen voor Rattes d’Ardèche, een heerlijk frans aardappeltje. Ondanks allerlei pessimistische geluiden van “kenners” had ik een mega oogst!
  Wat was het geval: ik had wel 1,30 hoog loof staan en dat schijnt niet normaal te zijn…De oogst heeft er niet onder geleden.
  Voor bijzondere aardappel soorten en zaden; VReeken zaden!
  Zal nu wel uitverkocht zijn..IK raad u aan bij Vreeken zeer vroeg in de herfst al te bestellen, anders komt uw zending te laat aan!

 7. Je kan patentkali kopen in AVEVE tuincentrum Kemseke
  in Deerlijk

 8. Bintje Moeilijk? Misschien, maar wel de moeite waard. Voor mij nog steeds de lekkerste allround aardappel.

  Vorig jaar zonder een keer spuiten genoeg aardappelen voor een hele winter.
  Natuurlijk gaat het niet elk jaar zo gemakkelijk maar het helpt enorm als je wat meer ruimte neemt, op tijd aanaard en onkruid verwijderd.
  Bladeren die met aardappelziekte aangetast zijn meteen verwijderen en vernietigen helpt ook.

 9. bedankt voor de tip ik zal morgen eens gaan kijken bij Aveve tuincentrum hier in de buurt.

 10. Ge moogt aardappelen planten tot 20 mei
  Ge gaat nog een zelfde opbrengst hebben
  ( alleen gaat het meer kosten van besrijdingsmiddelen tegen schimmelziekten )
  Het is natuurlijk beter ze vroeger te planten ( het zijn allemaal groeidagen )
  Ik raad aan de soorten SANTE of SPARTAAN
  ( die hebben een zeer grote resistentie tegen ziekten )
  en zijn een zeer smakelijke aardappel
  die voor alles kan gebruikt worden
  – er zijn waarschijnlijk nog andere goede soorten die ik niet ken
  ( de soort bintje is voor een liefhebber moeilijk te kweken
  gezien hun overgevoeligheid voor schimmelziekten )
  groeten,
  Guido

 11. beste

  patenkali vind je in iedere aveve winkel,
  en die zijn er toch genoeg te vinden denk.!!! niet?
  m v g

  fil

 12. ik zou graag willen weten waar ik patentkali kan kopen.
  ik heb reeds verschillende tuincentra op internet bezocht en heb daar nog geen patentkali gevonden

 13. Heb thuis cili kunstmest staan maar kan ik die aan alle groente gebruiken .
  gebruik het nu alleen bij de knolselder

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)