Informatie over tomaten zaaien.

De aankondiging “Tomaten zaaien vanaf 10 tot 25 maart!” van Guy op zijn weblog Fruit ABC  deed mij er aan denken dat er op GroentenInfo al meerdere interessante artikels over tomaten zaaien verschenen zijn. Over de exacte zaaidatum lopen de meningen nogal uiteen. Wie de zorgen bij de opkweek wil beperken kan zich inderdaad richten op half maart voor de kasteelt en op einde maart voor de openluchtteelt. Enkele ervaren tuiniers, die graag het maximum uit hun teelt halen, zaaien al eind of zelfs half februari. Het is niet zo dat een maand vroeger zaaien ook een maand vroeger oogsten betekent, de oogst zal  wel bv. één week vroeger zijn en er zal waarschijnlijk, bij een goede groeikracht, een tros meer kunnen geteeld worden. Maar de opkweek van deze plantjes zal meer aandacht vragen in verband met de temperatuureisen van de plantjes, niet iedereen is daartoe uitgerust en voldoende ervaren. Ook wie in maart zaait zal nog een mooi resultaat halen. Maar, dit ter zijde, eerst nog wat leesvoer voor wie tomaten wil gaan zaaien, misschien voor de eerste keer, of gewoon om wat ideeën op te doen. Daarop aansluitend vindt u mijn zaaimethode van 2008 in een fotoreportage van 21 foto’s, zonder tekst, want daarvoor verwijs ik graag naar de andere  vier berichten. Er zijn immers heel wat mogelijkheden om tomaten te zaaien.

Artikels  over tomaten zaaien.

Zelf tomatenplanten kweken, de methode van Cor. Hier doet Cor zijn beproefde methode uit de doeken, onder het motto “Het leed dat je normaal ondervindt bij het uitproberen kun je met dit artikel wel vergeten” Tomaten zaaien : hoe doe jij dat? In dit artikel worden de verschillende aspecten belangrijk bij het zaaien nog eens besproken, met aandacht voor vocht, licht, warmte, zaaisubstraat en zaaimethodes. Tomaten zaaien. Met foto’s stap voor stap. Eén van de eerste artikels op deze weblog. Een praktische methode om wat later op het seizoen tomaten te zaaien zonder extra verwarming van het zaaikistje of belichting. Best wat later op het seizoen uit te voeren. Zaaien en Verspenen (Tomaten kweken bij Herman in 2007 Deel 1) In dit artikel leest u hoe u tomaten kan zaaien en opkweken binnenshuis met behulp van een verwarmde propagator en een lichtbak.

 

Foto’s tomaten zaaien

 

Zo zag mijn zaaimethode er vorig seizoen stap voor stap uit. Ik heb er geen tekst bij vermeld, er zijn immers al vier artikels met tekst over tomaten zaaien, zie hierboven. De beelden spreken voor zich, hoop ik. Indien u toch vragen hebt bij sommige foto’s, stel ze op de voorziene plaats onder dit artikel.
Klik op de foto’s voor een vergroting.

tomaten zaaien 2008-1 tomaten zaaien 2008-2 tomaten zaaien 2008-3

tomaten zaaien 2008-4 tomaten zaaien 2008-5 tomaten zaaien 2008-6

tomaten zaaien 2008-7 tomaten zaaien 2008-9 tomaten zaaien 2008-10

tomaten zaaien 2008-11 tomaten zaaien 2008-11 tomaten zaaien 2008-12

tomaten zaaien 2008-13 tomaten zaaien 2008-15 tomaten zaaien 2008-14

tomaten zaaien 2008-16 tomaten zaaien 2008-17 tomaten zaaien 2008-18

tomaten zaaien 2008-20 tomaten zaaien 2008-21 DSC00068

Het is nu ook het moment om uw zaaimethode onderaan dit bericht toe te voegen. Met dank!


Reacties

31 reacties op “Informatie over tomaten zaaien.”

  1. Ellen den Exter avatar
    Ellen den Exter

    Allemaal een mooi en groeizaam 2011!
    Met mijn green zebra tomaten is het uiteindelijk helemaal goed gekomen en dus zaai ik ze dit jaar weer.

  2. darren avatar
    darren

    k wil wat anders vragen…k wil wat meer informatie weten over de tomaat…op welke website kan k gaan????
    en kunt u me wat onformatie geven over de tomaat???
    niet hoe je het moet planten hoor…gewoon een beetje over de tomaat zelf

    1. nico wagenaar avatar
      nico wagenaar

      Darren, je moet tocht ietwat duidelijker zijn wat je over de tomaat wilt weten op je vraag kan je alle kanten uit.
      Je kunt het ook proberen op google daar is ook al veel info over.
      Groeten Nico.

  3. Danny avatar
    Danny

    Ellen,
    ik denk dat die tomaten gewoon gevoelig zijn voor neusrot, ik heb verschillende soorten staan waaronder ook green zebra,geen enkele soort heeft er last van enkel green zebra, zowel die in de serre als buiten hebben het. Ik ga ze volgend jaar niet meer zetten.

    1. nico wagenaar avatar
      nico wagenaar

      Danny, Ellen en andere mede tomaten liefhebbers,
      neusrot: om het verhaal van” neusrot in het lang en in het kort” van Luc te ondersteunen lees dan ook eens het artikel op http:edepot.wur.nl/112081 daar staat (ook) zeer interessante informatie over hoe je de optimale gezondheid van bodem en dus planten kunt bieden om neusrot te voorkomen
      de moeilijkheid is welke factor is het dat de neusrot doet optreden als je alles volgens advies hebt gedaan.
      Het antwoord hierop is dat deze rassen zeer gevoelig reageren op de verhoudingen calcium en kalium, en dat enkel een specialist die oplossing kan zoeken, maar dit is enkel financieel weggelegd bij grote kwekers, dus voor ons is het dan wel of niet meer aanplanten, of gokken op het juiste dieet voor die tomaten planten.
      Ook ik heb me vergist in de moeilijkheid en heb kalium en calcium door elkaar gehaald bij eerder uitleg, sorry daarvoor, ik zat wel in de goeie richting maar de uitleg was niet helder.
      Groetend Nico.

  4. Ellen den Exter avatar
    Ellen den Exter

    Nico, bedankt voor de tip. Ik heb het artikel gelezen. Echter heb ik toch een klein probleempje hoe de neusrot in dit geval op te lossen. Mijn tomatenplanten zitten in tomatengroeizakken, die ik zo kant-en-klaar heb gekocht.Ik probeer de verdamping al binnen de perken te houden door de temperatuur in de kas te beperken met wit op de ramen.
    Wat is een optimale pH en kan ik die meten in de zakken? Als er kalkgebrek mocht blijken, hoe kan ik dat dan oplossen? 8 weken heb ik niet bemest na planting, omdat de groeizakken voldoende mest voor 8 weken bevatten, nu mest ik bij iedere week met vloeibare biologische mest.

  5. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    Ellen, zoek bij neusrot tomaat, daar heeft Luc een heel stuk over geschreven, lees eerst maar eens, kom je er niet uit, vraag gerust nogmaals.
    groeten Nico en ook van Luc denk ik, succes.

  6. Ellen den Exter avatar
    Ellen den Exter

    Beste Nico,

    Zie dat mijn Franse Groene Zebra tomaten ook bij 2 tomaten een zwarte plek aan de onderkant heeft. Ik heb wel een gecombineerde meststof toegediend waarin kaliumoxyde zit en doe dat wekelijks. Moet ik nu extra calcium toedienen? En in welke vorm?

  7. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    Arjen, als die rotte plek niet rot maar zwart is heeft de pomodori net als mijn pruim/fles tomaten een tekort aan kalium/calcium gehad.
    de rest bij mij staat goed alleen deze planten hebben meer behoefte aan kalium.
    al in een zeer vroeg stadium van de vruchtzetting is dit zichtbaar.
    Arjen hopelijks kan je hier wat mee.
    groeten Nico.

  8. Arjen avatar
    Arjen

    Goedemiddag,

    Ik heb een heel rijtje tomatenplanten in de tuin staan.
    Alles vol (nog) groene tomaten.
    Alle soorten, zoals de gele, cherry, vlees en de gewone, gaan goed alleen de pomodori niet. Deze geeft wanneer ze enigszins rood beginnen te worden een rotte plek aan de onderkant.
    Wie weet hoe dit kan en wat hier tegen te doen.

  9. Hanny Dols avatar
    Hanny Dols

    2 weken geleden sneed ik een tomaat doormidden om op het brood te doen, toen ik tot mijn stomme verbazing zag, dat ìn de tomaat al wat zaadjes aan het uitlopen waren, èèn zelfs al piepkleine blaadjes !!!!! ( ik dacht eerst, dat het kleine wormpjes waren…..)
    Ik heb ze voorzichtig er uit gehaald en op nat keukenpapier in een kommetje gedaan, en zowaar: het 2e “wormpje” krijgt blaadjes !!!

    Komt dit vaker voor?????????????????

    En hoe nu verder????

    Ik kijk uit naar een reactie !

    Groetjes, Hanny.

  10. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    Ellen, met het dieven kan je beginnen zodra je de dieven fatsoenlijk kan vastpakken om uit/weg te breken, te vroeg kan haast niet.
    maar let wel als je te vlug met dieven bent, en de kop breekt er perongeluk uit/af, dan heb je geen reserve kop meer, dus eerst indraaien en dan pas dieven.
    groeten Nico.

  11. Ellen den Exter avatar
    Ellen den Exter

    Voor ’t eerst heb ik tomaten opgekweekt uit zaad, een Frans ras, groene zebra tomaten. De plantjes heb ik een week geleden uitgeplant in mijn kas in tomatengroeizakken. Ze groeien prima. Maar nu mijn vraag, wanneer moet ik met dieven starten? De planten zijn nu ongeveer 15 cm hoog.
    Graag een deskundige mening.

  12. Vorig jaar had ik ook lange dunne planten. Na wat rondneuzen op diverse internetsites las ik dat mijn planten waarschijnlijk te warm waren opgegroeid.

    Dit jaar heb ik gezaaid in een bakje op de vensterbank met een glasplaatje erop, en na het kiemen heb ik de jonge plantjes op een zonnige plaats op de vensterbank van een koele slaapkamer gezet. Dus wel zoveel mogelijk licht, maar met weinig warmte. Nu blijven de planten wel in het juiste formaat: korte en stevige planten.

  13. Sander avatar
    Sander

    Hallo iedereen,

    Hoe komt het dat als ik zaai in goede zaaigrond en daaroverheen perlite strooi dat ik toch van die lange uitgerekte dingen krijg.
    Ik heb nu tomaten en komkommers gezaaid maar ik denk dat het niks wordt
    Ik zaai in een verwarmde propagator en als de zaadjes kiemen, dan hoplakee de hoogte in.

    Vriendelijke groet
    S van Brandwijk

  14. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    23-11-2009 en die wel rood verkleude waren ook niet zo lekker, was ik nog vergeten te vermelden
    groeten nico.

  15. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    beste tomaten vrienden wat ik nog wil toevoegen aan wat Jan vertelde is dit,
    ik heb dit ook gedaan maar ben tot de conclusie gekomen dat sinds ik het ras Favorita kweek, ik veel minder kleine tomaatjes heb, maar meer ietwat grotere uniforme en lekkere cherry tomaatjes heb.
    wat ik al eerde geschreven heb was dat ik overheerlijke tomaatjes van de canarische eilanden afkomstig ook als zaaizaad gebruikte, resultaat heeeele moooie trossen tomaatjes, maar de meest werden nimmer rood, dus let op hoe of wat je doet.
    groetjes nico

  16. jan walta avatar
    jan walta

    hallo, hetty, voor volgend jaar;koop bij de supermarkt snoeptomaatjes, (ik had ze met m,n verjaardag op blokjes kaas), als je een tomaatje stuk maak , en je doe ze op een fijn zeefje, dan spoel je ze uit, en droog je de pitjes op een stukje keukenrol, zijn ze droog, dan plant je ze in zaaigrond van pokon, ik heb dit in februarie gedaan en pluk nog steeds tomaatjes, honderden!, en het leuke van dit zaad is dat er geen plant de zelfde vruchten geeft! , elke plant geeft andere vormen, en de smaak is ook verschillend, dit komt door het kruisen van wel 20 soorten tomaten, om tot het ene tomaatje te komen, maar de genen zitten in al deze zaadjes, probeer het , het is de moeite waard , je krijg enorme planten , met heel veel vruchtjes, het kost bijna niets, en je krijgt er heel veel voor terug succes grtes jan walta

  17. Gerard avatar
    Gerard

    Beste Hetty,

    Dat is nou jammer, inderdaad helaas de verkeerde tijd.

    Maar niet getreurd, je hebt er in ieder geval mee geleerd en je weet nu dat je het kunt.

    Volgend jaar eind maart begin je weer gewoon opnieuw.

    En vergeet vooral niet om ze na het ontkiemen op tij af te harden.

    Groeten,

    Gerard.

    NB. Roma tomaten zijn ook ten zeerste aan te bevelen. Ik heb ze dit jaar in overvloed, uit zaad dat ik zelf vorig jaar geonnen heb uit Roma tomaten.

  18. beste hetty

    Wat nu met uw plantjes vraagt ge.
    Wel, ik denk niet dat ge er nog vruchten zult van oogsten.
    maar ja laat ze nu groeien zolang ze dat doen en je kunt ze gebruiken als decoratie….
    m v g fil.

  19. Heb 2 maanden geleden kleine trostomaatjes gezaaid. Wist absoluut niet wanneer de juiste tijd hiervoor is. De plantjes zijn intussen ongeveer 15 cm hoog. Wat nu????????

  20. Gerard avatar
    Gerard

    Hallo,

    Tomatenzaad heeft een hoge temperatuur nodig om te goed te kiemen (>20 graden Celsius). Echter zodra het zaad uitgekomen is moeten de plantjes in een minder warme en vooral ichte omgeving verder worden groot gebracht.

    Ik doe het al jaren als volgt:

    1. half maart inzaaien in kleine voorkweekpotjes, in gezeefde potgrond, 2 a 3 zaadjes per potje. Potjes onder plastic op de convectorput. Niet te vochtig maken.

    2. Zodra het zaad uitgekomen is het plastic er af. niet meer op de convectorput maar direct op een vensterbank met veel licht.

    3. Als de plantjes het tweeblad stadium voorbij zijn: verspenen en in een buitenkasje plaatsen, op een zonnige lichte plek. Bij veel zon het kasje luchten, laat het in geen geval te warm worden. Vergeet vooral niet regelmatig water te geven, echter met mate.

    4. Begin mei worden de planten verpot naar grote potten, meestal zet ik ze dan nog minstens twee weken in een grote kweekbak, wederom niet te warm, als het even kan het glas er af.

    Op deze manier heb ik altijd mooie stevige tomaten planten.

    Succes!

    NB. ik doe exact hetzelfde met spaanse pepers en paprika’s, maar die gaan wat later naar het kweekkasje buiten.

  21. Nico Wagenaar avatar
    Nico Wagenaar

    Nigella, volgens mij gebruiken ze dit bij de opkeek in pluggen (tray zaaiplaat) omdat dit ook steriel is, dus beschermt tegen ziektes, maar later worden ze op steenwol blokken geplaatst en weer later gaan ze dan naar de kweker toe die ze daar weer op steenwol matten plaatst voor productie van de tomaten, evenzo met komkommers.
    De kwekers weten precies hoeveel ze moeten bemesten etc, voor de hobbykweker is dit niet uit te zoeken, als je even niet oplet gaan ze voor jaffa. Dus gewoon in de grond kunnen ze pakken wat ze nodig hebben. Perliet maakt wel de grond luchtiger, meer niet, net als polystyreen korrels. Door voldoende compost te geven worden de planten sterker en weerbaarder voor ziektes,het bodemleven moet goed op niveau zitten.
    groeten, nico. Ik ga op onderzoek.

  22. nigella avatar
    nigella

    vorig jaar heb ik perliet gekocht. ik meng dat door potgrond om water vast te houden.

    nu lees ik dat professionele telers ook tomaten en paprika’s op zuiver perliet telen.
    dat zou ik ook eens willen proberen maar hoe pak ik dat aan? hoe geef ik voeding en welk soort voeding moet dat dan zijn.

    om problemen met bodemmoeiheid op te lossen is dit misschien, naast enten, een oplossing?

    ben benieuwd of iemand mij verder kan helpen.

    met groet,

    nigella

  23. TOLLET ALEX avatar
    TOLLET ALEX

    Wanneer men niet voldoende de jonge plantjes kan afharden krijgt men lange opgeschoten plantjes dus afharden is de boodschap.
    mvg ALEX

  24. Jaap Berkhout avatar
    Jaap Berkhout

    Ik zaai al jaren begin april de tomaten met behulp van een electrisch verwarmde propagator (plm. 21 graden C.) De zaden van de verschillende soorten in aparte bakjes. Binnen ’n week zie je de plantjes boven de grond verschijnen. Als ze goed hanteerbaar zijn verspeen ik ze in potten van 10 cm. Het opgroeien gebeurt in een koude kas, waarbij tijdens koude nachten de plantjes worden afgedekt. Afhankelijk van het weer worden de tomaten uitgeplant in de tweede helft van mei.

  25. Al jaren zaai ik tomaten eind maart begin april in mijn koude kas
    In huis is mijn ervaring worden ze toch behoorlijk dun en lang ,ook al had ik ze voldoende in het licht staan, en toch heb ik net zo snel tomaten als dat ik al in februari zaai.
    Eigenlijk staan de planten dan alleen maar in de weg, ze worden groot en door ruimte gebrek weet je nooit waar je het dan neer moet zetten.
    En door pas eind maart en begin apri te zaaien groeit het net zo snel en de kwaliteit van de plant is gewoon veel beter.
    Dus dit zou ik iedereen aan raden

  26. nico avatar
    nico

    Beste Tuypens,
    als de planten te kort licht krijgen gaan ze de lucht in, ze zoeken het licht dan op. Staan ze te dicht bijeen op een teelt tablet? Is er algen groei op het glas? Is het te warm in de opkweekruimte? Is de bemesting niet optimaal, te veel stikstof (N), te weinig kali (k20).
    Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een iel gewas.
    groeten nico.

  27. tuypens avatar
    tuypens

    hoe komt het dat de stengels altijd zo dun zijn van mijn planten en de stengels zo hoog?

  28. jan walta avatar
    jan walta

    hallo ik heb begin maart tomaten gezaaid, ik zaai op een blad met 24 potjes van 5 bij 5 cm en 5 cm diep, ik zaai in zaaigrond van pokon, het voordeel is dat ik niet hoef te verspenen, en , dit gaat tot nog toe prima, en kunnen ze door groeien tot ongveer 15 cm hoog voordat ik ze over zet in potten van 10 bij 10 cm, en daarna uitplanten in de kas of buiten, dit gaat al jaren prima, grtes jan walta