feb 042013
 

1. Groenteplantjes opkweken in februari.
broccoliplantjesIn februari kan je al sommige groenteplantjes voor de moestuin opkweken in de koude kas, of koude bak, tunnel. Of bij gebrek daaraan bij een zuidgericht raam in de schuur. Op een te warme vensterbank telen van deze plantjes is een veel gemaakte beginnersfout. Zorg dat het zaaisubstraat vooraf opgewarmd is en plaats het zaaibakje de eerste paar dagen na het zaaien op een warme plaats om het kiemen snel te activeren. Daarna, nog voor ze boven de grond staan, gaan ze naar een (zeker ‘s nachts) koele, maar lichtrijke ruimte. Geen van deze groenten houdt van kamertemperatuur. Een koele nacht is nodig om stevige, kloeke planten te bekomen. Overdag mag het warmer, als er maar veel licht is. De temperatuur mee met de zon is ideaal.

mengsel_voor_zaaienGebruik een luchtig zaaisubstraat, want in deze periode van het jaar is de kans groot dat de grond te nat wordt. Door het bijmengen van één derde zand is dit veel minder waarschijnlijk. Om een groeistilstand te vermijden laat je het beter niet vriezen bij de slaplantjes en koolplantjes.

Enkele tips om uw prille zaaisel vorstvrij te houden zijn deze. Plaats het zaaiteiltje in een kist en leg over de kist een dubbele laag vliesdoek als er ‘s nachts vrieskou verwacht wordt. Maak een klein tunneltje dat je kan dichtmaken als het ‘s nachts toch zou vriezen. Plaats uw zaaisel in een kleine kweekkastje dat je dan kan sluiten als het ‘s nachts vriest. Kortom, maak een soort kasje in de kas en dek dit dan af met  vliesdoek. Dan hou je de vorst (in februari) wel uit de kas.

Je vindt meer gedetailleerde info en foto’s door de link bij de groenten aan te klikken.

 • erwten (rechtstreeks in potjes, drie zaden per potje, eerst laten voorkiemen)
 • peultjes (rechtstreeks in potjes, drie zaden per potje, eerst laten voorkiemen)
 • tuinboon (rechtstreeks in potjes, een nachtje in het water leggen)
 • spinazie (rechtstreeks in potjes, drie zaadjes per potje) – bloemkool (in zaaikistje en verspenen)
 • broccoli (in zaaikistje en verspenen)
 • spitskool (in zaaikistje en verspenen)
 • slasoorten (in zaaikistje en verspenen)

2. In februari ter plaatse zaaien

spinaziekiemDit kan in de koude kas, koude bak of tunnel. Warm de grond eventueel in januari al wat op door af te dekken met folie en vliesdoek. Leg na het zaaien een vliesdoek en -tot het kiemen- daar zelfs een flodderfolie (met gaatjes) overheen. Dit verbetert merkbaar de snelheid en uniformiteit.

wortelen
spinazie
– radijs
veldsla
raapstelen
 kervel
pijpajuin

 

3. In februari planten in de koude kas, bak of tunnel voorkiemen

 

 

 

4. Iets warmer te zaaien of wachten tot eind februari.
Dit kan je ook zaaien, maar een hogere temperatuur is noodzakelijk, best toch even wachten tot eind februari of wachten op hogere temperaturen.

– prei – koolrabi – rode biet

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  21 reacties aan “Welke groenten zaaien en planten in februari?”

Reacties (17) Pingbacks (4)
 1. hallo iedereen ik ben een jongen van 13 jaar hihi dus ik weet niet zo veel dus is het goed om in een serre nu al sla te planten??

  • beste Niels.
   Ik zou het zeker proberen.de nachtvorst is bijna verleden tijd dus proberen maar.
   zelf heb ik nog enkele plantjes sla staan die overwinterd zijn.
   m v g.
   fil.

  • Niels, Plant gerust sla. Sla kan tegen een lichte nachtvorst en het wordt er elke dag beter op. Groeten Tuinman Peter

 2. In verband met de prei: even iets verduidelijken. Je zaait prei in januari, kiemen en bovenkomen einde januari, groei februari en doorgroeien en dan eventueel afharden. Deze methode is ok, ook voor de liefhebber die werkt zonder serre met assimilatie om zonlicht op te wekken. We moeten ons wel realiseren dat deze preitjes moeten groeien en afharden totdat je plantjes hebt die een paar mm dik zijn. Dit kan duren tot april, de informatie om op een liefhebbersmethode reeds te planten begin maart is toch wel iets te positief voorgesteld. Met deze extra informatie moet ik toch twijfelen of dat deze zeer jonge preitjes het zullen overleven, zelfs zonder vorst.
  Jammer maar ervaring is de beste leerschool. Groetjes Peter

 3. Goedenavond heren;

  Wie kan mij helpen met volgende:

  1 ik heb prei en worteltjes gezaaid in de vollegrond, het was toch lente-achtig buiten en geen vorst dus…. maar nu komt er vanaf 11 maart opnieuw kou en sneeuw aan. En naar het zich laat aanzien voor langere tijd. Moet ik nog maatregelen nemen tegen deze weersomstandigheden?? De prei zijn inmiddels plantjes van zo’n 10 cm hoog twee steeltjes ong. 1mm dik.

  En dan nog een tweede vraag over aardbeien:

  Aangezien ik met aardbeien pas begin met kweken,

  Ze staan in het kasje (niet verwarmd). Heb ze 3 weken geleden onder het stro en plastic vandaan gehaald met het idee dat de winter grotendeels voorbij was. Ik heb ze in bakken gepoot, verse grond, een beetje mest en je ziet ze gewoon opleven. De plantjes zijn 2e jaars en opgekweekte planten die voor de 1e keer vrucht moeten gaan dragen. Kan een nieuwe vorst periode kwaad?? Of moeten ze opnieuw onder stro en plastic?

  Naspeuren op internet geeft vaak totaal verschillende tips, dus wie helpt mij??

  • Voor de aardbeien: in principe is de vorst op jong blad van aardbeien geen probleem zolang het in de serre niet meer vriest dan -5, de jonge planten afdekken met vliesdoek(dit is beter dan plastiek) kan zeker geen kwaad.
   De preiplanten: als de jonge planten buiten in volle grond reeds 10cm hoog zijn, wanneer heb jij die dan gezaaid? Nu indien die dan toch reeds zo groot zijn zal afdekken met vliesdoek en daarna extra met plastiek noodzakelijk zijn, voor wortels alleen vliesdoek is reeds voldoende. Groetjes Peter

   • De prei is eind januari gezaaid onder glas. Precies zoals op het zakje staat aangegeven.
    zaaien jan-febr onder glas, 18-20C, en uitplanten in maart voor de vroege herfst-teelt Het zijn overigens meer sprietjes van 10 cm dan dat het echte planten zijn. Soort Prei, Herfstreuzen 3 Rami van Oranjeband.

    Wat de aarbeien betreft: mijn opa woonde in de polder en zei dat hij ze tot -10, -12 nooit afdekte, en hij had ieder jaar zoveel aardbeien, dat je ze haast niet op kon.
    Maar als je op bepaalde hobby/ tuinsites gaat kijken kom je van verschillende mensen totaal verschillende tips tegen, vandaar de vraag. en ik neem liever geen gokje.

    In ieder geval bedankt, Pieter

 4. Een kennis van mij zaait in bakjes in de kas en zet de bakjes op een elektrische deken op stand 1, dat helpt ook bij het kiemen. Ook in de badkamer op de voer waar vloerverwarming is.

 5. heerlijk we mogen weer beginnen
  vandaag de grond in de kas omgespit – straks even de tuinbonen een nachtje in het water eken en morgen de grond in – in de kas

  ook jullie veel plezier gewenst met het nieuwe kweek seizoen
  vrg
  joop

  • Je kunt nu nog steeds met zeer goed resultaat veldsla zaaien, pluksla begint terug, nieuw seizoen. Groetjes Peter

 6. Heerlijk, we mogen weer beginnen. Naast de lijst van Luc doe ik ook altijd de tomaten en paprika’s/pepers al vroeg. Je moet dan wel heel voorzichtig zijn met de juiste temperatuur enzo om geen slappe, spichtige plantjes te krijgen, maar ik vind het wel de moeite waard.
  Groet,
  Monique

 7. Wat ik gezaaid heb in Jan 2013 in serre (5 gr verwarmd)
  -Spinazie fuano vzh -in pvc potjes = zeer goed reeds 3 jaren – 4 zaden 1/2 cm diep
  -Aardbeien Sarian F1 en Grandian F1= lange kiemtijd
  vreekens en somers =nog op proef -kiem na 2 maanden
  -kropsla Novappia = zeer goed vilmorin
  -Daslook vreekens op proef- in3 keer(warm-koud-warm)
  Wat ik gezaaid geb in febr
  -Tomaten contry-taste vzh reeds 3 jaren zeer goed
  -Radijs witpunt =zeer goed aveve
  -aardapelen – berber nog aan het kiemen-binnen 14 dag planten in pvc boog = ook goed – van Aveve

  • Dag Guido
   dank voor uw tips in verband met de goed bevonden rassen.
   IK was ook benieuwd hoe u de kas op 5 graden houdt.

   groetjes
   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com

  • beste guido, bedankt voor de fijne tips, ik ben jaloers op jou serre, maar ik vind het leuk dat je ons deel maakt van je vorderingen, ik kijk uit naar het vervolg, groeten patricia, veel kweekplezier en een goede oogst

  • Mijn verwarming gebeurd door een
   kanon op petroleum met afgevoerde brandgassen met thermostaat,
   Afvoer van gassen door 24 lm buizen met kleine ventilator op het uiteinde,
   de zuigsnelheid is regelbaar
   zo heb ik 100% rendement van de verwarming ,op het uiteinde , gaat de lucht
   koud naar buiten .
   Een perfecte en zuinige verwarming.

   Vriendelijke groeten

   Delaere Guido

  • Beste Guido, tomaten en aardbeien zou ik toch voorzaaien binnen in huis en dan op een later stadium afharden in de licht verwarmde serre, dit om het rotten van de nog ontkiemende zaden te voorkomen. Groetjes Peter Dewulf

   • Beste Peter, goede avond,
    Mijn tomaten en aardbeien zijn gezaaid met
    hogere verwarming 20°in mini pvc zaaibakje,
    eenmaal gekiemd gaan ze naar een ander
    mini tafelserre binnen in de grote serre die is
    ingesteld op + /- 15 °, onder de groeilampen daar heb ik meer luxen (licht) om geen uitgerekte plantjes te krijgen,snachts zijn de lichten uit .dat zo tot ze verspeend worden.
    Mijn spinazie is reeds voor 90 % gekiemd op
    5 ° in potjes op de werktafel , binnen in de serre,daarna gaat deze in de serregrond geplant worden ,anders kom ik niet klaar om tomaten achteraf te planten,die half maart gezaaid worden .Ik doe ook nog een proef in potjes met tuinbonen witkiem listra van slius garden ,vooraf 24u in water gedompeld.
    Groetjes, en bedankt voor de reactie

    Delaere guido

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)