Asperges zaaien en de verdere opkweek het eerste teeltjaar, teelthandleiding (8 pagina’s- 22 foto’s)

Hierna volgt een stap voor stap beschrijving met foto’s van asperges zaaien en de opkweek het eerste jaar. Iets om volgend seizoen te proberen?
asperge verpotten Loont asperges zaaien eigenlijk wel de moeite? Misschien niet voor wie denkt daarmee profijt te doen. En dan ook nog eens wil moderne F1-hybriderassen wil telen. Je kan immers ook makkelijk aspergeplanten kopen. Zaaien doe je als je het plezier wil ervaren om een teelt die meer dan tien jaar in de tuin blijft volledig zelf op te kweken. En het geeft  extra voldoening als je terugdenkt aan die kleine zaadjes die na drie jaar het “witte goud” in je bord geworden zijn. Want, een beetje geduld moet je wel hebben als je zelf asperges zaait. Je hebt immers nog geen opbrengst het eerste, noch het tweede jaar.

Keuze van het zaad

Rassenkeuze

Hybridezaden zijn duur, dat wist u misschien al. Maar zo duur, dat had u (en ik ook) niet gedacht. In het pakje aspergezaden van het ras Franklim F1 zaten welgeteld 13 zaden, op de verpakking stond 0,3 gram. Niet bijster veel. Het zijn hybridezaden, alle moderne aspergerassen zijn hybriden. Vele namen van aspergerassen eindigen op “lim”. Van Nederlands Limburg, een belangrijk centrum voor de aspergeteelt. Kies voor mannelijke, snelgroeiende hybriderassen die geen zaad vormen. ‘Gynlim F1’, ‘Grolim F1’ en ‘Thielim F1’ zijn vroeg oogstbare rassen. ‘Grolim F1’ is de sterkste groeier. ‘Franklim F1’ vormt een zeer dicht, en dus een soms ziektegevoeliger gewas omdat het niet zo goed kan opdrogen

Je kan natuurlijk ook “gewoon” zaad kopen.  Argenteuil is zo’n veel verkocht ras. Maar er is geen professionele aspergekweker die nog gewone rassen wil telen. De moderne (hybride)rassen zijn veel groeikrachtiger. En leveren kaarsrechte, zuiver witte asperges. Logisch toch dat je moderne groenterassen kiest?  U kijkt toch ook geen zwart-wit televisie meer? Moderne rassen schenken zoveel meer voldoening. De prijs van de zaden moet u er dan wel bijnemen.

aspergezaden Asparagus officinalis aspergezaden_pasgezaaid

Prijs

Een pakje van 5 gram aspergezaden “Argenteuil” zaadvast kost 0,85 euro voor ongeveer 200 zaden. Een pakje hybridezaden kost 2,95 euro, en dat met slechts 13 zaden in de verpakking. Dat is, jawel, 0,25 euro per zaadje. Wie planten koopt zal wat meer of minder dan een halve euro per plant betalen.

Hou er  rekening mee dat zaadvaste rassen ook vrouwelijke planten geven, wat bij moderne hybriderassen niet het geval is. Het is bekend dat vrouwelijke planten bij asperges minder productie geven.

Al bij al zal de rassenkeuze bij uw zoektocht naar zaden beperkt zijn. Toch bij de klassieke zaadhandel in de buurt. In België vond ik voorlopig enkel hybridezaden van het ras Franklim F1 bij “Aveve”

Het zaaien

Open lucht

Asperges kan je in open lucht zaaien in de maand april. Zo doen de aspergeplantenkwekers het en zo staat het ook op het zaadzakje. In rijen zaaien, op tien centimeter afstand, in de vollegrond. En ter plaatse laten gedurende het volledige eerste jaar.

Doe je het op die manier, dan kan de opkomst wel meer dan een maand op zich  laten wachten. Door de lage grondtemperatuur in die periode. Daarom dat sommigen aanraden de zaden een dag te laten voorweken in water op kamertemperatuur. Ondertussen moet het onkruid ook goed bestreden worden.
Daar zouden er nog wel een deel van sneuvelen door niet optimale omstandigheden tijdens het kiemproces.

Besluit: Niet echt aan te raden als je van die dure hybridezaadjes hebt

Zaaien in zaaibakje

Nee, dan maar beter onder bescherming zaaien in een zaaibakje. (Of champignondoosje in dit geval :-))
Maart is daarvoor de goede maand. De zaden zijn gelukkig vrij groot (diameter 3 mm), wat het zaaien eigenlijk sterk vergemakkelijkt. Vul het bakje met een laagje van 10 cm potgrond, verdeel de zaadjes op enkele cm van elkaar. En dek af met een laagje fijne potgrond  of wit zand hoeft van een bijna 1 centimeter dik. Daar het vrij dikke zaden zijn steekt het afdekken minder nauw. Ook als de laag wat dikker is raakt het kiempje er wel doorheen. Daarna wordt alles goed bevochtigd en op een warme plaats gezet, 20°C is ideaal. Koeler mag ook, maar dan duurt het allemaal wat langer. Hou de bovenlaag steeds vochtig. Als je het bakje afdekt met plastiekfolie dan hoef je niet zo dikwijls te bevochtigen. Het bakje werd in de huiskamer gezet, samen met de tomatenzaaibakjes. Er werd gezaaid op 10 maart.

Na twee weken was er al kieming en nog een paar dagen later waren de fijne aspergesprietjes al te zien.

aspergezaden_pasgezaaid_metfolie
Het zaaibakje afdekken met folie voorkomt voortijdige uitdroging.
aspergegekiemd30_03
De kiemende asperges zijn als grassprietjes

Verspenen/Inpotten
Eén maand na het zaaien, 10 april, zijn de plantjes klaar om te verspenen, ze zijn dan al meer dan 20 centimeter lang. Van de vuistregel :”verspenen als het eerste echte blaadjes verschijnt na de twee kiemblaadjes” is hier geen sprake. Asperge behoort immers tot de Lelieachtigen en is dus een éénzaadlobbige.
De plantjes worden voorzichtig losgemaakt. Let er vooral op dat er geen stengeltjes kraken onder hun eigen gewicht. De stengeltjes vallen makkelijk om. Maar bij asperge is dit na het inpotten geen probleem meer.
Ook in dit prille stadium kunnen we de wortels al diep onder de grond zetten, net zoals aspergeklauwen. Het kwam er in dit geval op neer dat het plantje tot bijna op de bodem terecht kwam en dat er dan aangevuld werd met potgrond. Zo worden de plantjes al gauw enkel centimeter korter. Daarna nog eventjes goed water geven en verder opkweken onder beschutte omstandigheden, liefst in een goed verluchte kas. Zo blijven we voorsprong opbouwen ten opzichte van de zaai in open lucht.

Wegens de grote hoeveelheid foto’s in dit artikel zijn ze verkleind, klik op de foto voor een grote versie.

 asperge Asparagus officinalis aspergealle_uitgehaald10_04 aspergeverpotten10_04      
De overgang wortel-stengel zit bijna helemaal onderaan het potje om te zorgen voor stevigheid
aspergeverpotten210_04 aspergeverpotten_resultaat10_04
tijdens_opkweek_stokjes asperge_opkweek_1205 Asparagus officinalis
De plantjes kunnen tijdens de opkweek best wat steun gebruiken. Ondertussen verschijnen er nieuwe, steviger aspergestengeltjes rondom rond het eerste kiemstengeltje.

  Planten

asperge planten Asparagus officinalis aspergeplanten2805_wortels
Onderaan de potkluit bevinden zich al enkele stevige, vlezig wortels, die zo typisch zijn voor asperges. De aanzet van de klauwen…
Meer dan een maand na het inpotten, einde mei is de potkluit voldoende doorworteld om uit te planten in de vollegrond. Einde mei zijn de omstandigheden dusdanig dat er geen groeiremming meer zal zijn en de planten goed zullen doorgroeien. Plant dus ook niet te vroeg in open lucht om zo een voorsprong op te bouwen.asperge planten2805_vertakt
Ondertussen zijn er al heel wat nieuwe, steviger stengeltjes rondom rond het eerste, wat slappere stengeltje gegroeid.
asperge planten2805_diep Ook nu moeten we niet aarzelen om de bovenkant van de potkluit een vijftal centimeter onder de grond te brengen.
De plantjes komen op een voorlopige standplaats te staan, je kan ze dus planten op zo’n 30 cm afstand in en tussen de rijen
asperge planten1006_stevig 
10 juni, twee weken na het planten zit de groei er al flink in. De plantjes zijn duidelijk stevig geworden door de lagere temperaturen en meer licht.
asperge eerste jaar 15 september, de planten zijn al flink blossig : let op de bijna tien stengels die uit de grond komen)

asperge eerste jaar

Aanaarden

De planten werden in de maand augustus al eens aangeaard om de stevigheid van de stengels te bewaren. Een kleine aspergerug dus.

Loof verwijderen

asperge Half november is het loof stilaan aan het vergelen. Net zoals bij de volwassen asperges mogen de stengels van deze eenjarige zaailingen afgesnoeid worden. Verwijder wat grond om zo de stengels voldoende kort te kunnen knippen.
Volgend jaar kunnen deze stevige planten al naar hun definitieve plaats. Wordt vervolgd volgend jaar…..
asperge Asparagus officinalis asperge-herfst-snoei2011

Het probleem dat gedurende dit eerste jaar kwam opduiken was de aspergekever. Bespuiten met een insecticide was noodzakelijk, zoniet zouden de plantjes volledig kaal gewreten zijn, met groeistilstand tot gevolg. Je kan over de aspergekever die lelijk huis hield in deze teelt lezen in het artikel over de aspergekever.

Teelt, tekst en foto’s van deze teelthandleiding door Luc Dedeene maart tot november 2007.


Reacties

35 reacties op “Asperges zaaien en de verdere opkweek het eerste teeltjaar, teelthandleiding (8 pagina’s- 22 foto’s)”

  1. erwin avatar
    erwin

    hey , ik heb ze nu pas in potjes gezet , en wil ze dan volgende maandd in tuin uitplanten , is dat te laat ??

    1. Dit is laat, maar niet te laat. Waarschijnlijk heb je dan volgend jaar iets lichter plantmateriaal, maar dat hangt ook af van de zomer die komt.

  2. stef avatar
    stef

    Waarom is het nodig de planten (klauwen) na 1 jaar te verplaatsen als je ze zelf gezaaid hebt in potjes ? Kunnen ze dan niet direct op hun plaats gezet worden? Want ik dacht dat op het perceel waar je ze eerst hebt gezet, de volgende jaren geen asperges meer kunnen gezet worden?
    groeten.

    1. Stef, de plantjes zijn nog te klein om onmiddellijk op de plaats te zetten, ook al omdat ze dan dieper geplant worden en te klein zijn om aangeaard te worden. Het is voor een lange teelt, 10 jaren of meer, dat er daarna beter een andere plaats gekozen wordt. Groeten, Luc, http://groentn-boek.plantaardig.com

  3. Conny avatar
    Conny

    Hallo,
    Ik heb niet zoveel plaats meer in mijn tuin , zou het mogelijk zijn om asperges in een pot te kweken ?
    Een pot met diameter van 50 cm bvb , voor 1 plant .

  4. […] van deze serie Het planten van aspergeplanten ( gezaaid of gekocht)Asperges zaaien en de verdere opkweek het eerste teeltjaar, teelthandleiding (8 pagina’s- 22 f…Asperges oogsten, het tweede jaar na planten.Huidig artikel : Asperges oogsten en bereiden, het […]

  5. Waar kan ik hybride aspergeplanten kopen (100 a150pl in belgie of dicht tegen de belgische grens zou er zelf achterkomen. zaden mag ook, die kunnen toch wel verstuurd worden; het moeten wel beroeps soorten zijn groeten

    1. Beste
      Veel aspergeplantenkwekers zitten rond Venlo.
      Als je
      https://www.google.be/search?q=aspergeplanten
      aanklikt, dan zie je bij de zoekresultaten al meer dan vijf aspergeplantentelers.
      Ik heb geen weet van aspergeplantenkwekers in België
      Voor zaden, neem contact op met Limseeds, je vindt er ook adressen van plantenkwekers
      http://www.limseeds.com/nl/aspergeplanten.html

  6. Marieke avatar
    Marieke

    Hallo Aspergefans,
    Ik heb net een pakje van die paarse asperges gekocht bij vreeken. Ze zijn nog niet binnen maar ik kan niet wachten :-) wanneer is de laats mogelijke tijd om ze nog te zaaien?
    En Ineke is die oogst van dan ene pakje voldoende voor jouw gezin voor een maaltje per week?
    Kan ik Asperges ook in grote 40 liter container bakken planten ( 1 meter lang 50 cm breed en 60 cm diep). En hoeveel kan ik dan in zo’n bak zetten?

    1. Ineke avatar
      Ineke

      Tien paarse planten (uit 10 zaden!) en een evengroot veldje groene planten levert ons een maaltje per week op. De paarse zijn echt geweldig, superdik en smakelijk. Ze zaaien zich enorm uit dus ik ben nu met de spontane zaailingen elders in de tuin een nieuw veldje aan het maken, zodat de asperges t.z.t. mijn kleine moestuintje uit kunnen want daar geven ze te veel schaduw. Let daarop met planten: ze worden heel hoog, ruim 2 meter. Je moet dus wel wat geduld hebben, maar uiteindelijk kun je van (de nakomelingen van) 10 zaden een heel tuinpark van aspergeplanten voorzien. Heb je minder geduld, bestel dan gauw nog een tweede zakje! Succes!

      1. Marieke avatar
        Marieke

        Dank voor je snelle reactie, Ik heb niet zo veel geduld maar ook geen tuinpark dus hou ik het maar bij die 10 :-)

      2. waar kan ik die zaden of planten bestellen, ik woon in belgie en geraak aan geen hybriden rassen ? groeten

  7. alfred avatar
    alfred

    hallo moet ik de asperse planten nog bemesten nog is dat niet nodig
    dit is het 2de jaar

  8. peter avatar
    peter

    als er geen besjes aankomen dan is dat alleen maar goed…
    een goede productiviteit komt van de mannelijke planten…
    alhoewel, begrijp wel….asperge kan 2slachtig zijn…
    er kunnen dus besjes aan mannelijke planten komen….
    Groetjes, Peter

  9. Ik zoek mijn raadgever maar weer eens op . Op 17 Juli stelde ik de vraag “hoe herken ik een mannelijke en vrouwelijke asperge .Het antwoord was de zaadvorming .Nu is er iets raars met mijn asperges , geen zaadvorming . Vraag : kunnen die planten van geslacht veranderen of was de hitte zo groot dat de bloesems niet tot hun recht kwamen ? Jacques

    1. Dag Jacques,
      hebt u een hybrideras (F1) dan zijn dit eigenlijk allemaal mannelijke planten. Of soms een heel klein percentage vrouwelijke bloemen, zo zijn er op één plant van de hybriden uit bovenstaand artikel bessen te vinden, alle andere planten geen bessen. Dat er op uw planten geen bessen komen kan dus zijn omdat het hybriden zijn?
      Oude rassen van asperges bestaan in principe uit de helft mannelijke en de helft vrouwelijke planten. De hybriden nu worden zodanig veredeld dat er (grotendeels) alleen mannelijke planten zijn.
      U hebt wel bloemen gezien, maar dat waren deze met de meeldraden dan. Komen dus geen vruchten aan.
      Zowel de vrouwelijke als mannelijke bloemen zijn klokvormig.
      En ja, er kunnen wel eens enkele bessen op mannelijke planten komen, zoals Peter vermeld. Ik ben het nog even gaan bekijken hier buiten, en inderdaad enkele besjes op andere planten!

  10. Hoe herken ik het verschil tussen een mannelijke- en vrouwelijke aspergeplant .Jacques

    1. Beste Jacques
      dit moment van het jaar zullen er besjes groeien op vrouwelijk aspergeplanten (nu nog groen, straks rood)
      groetjes
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  11. ineke avatar
    ineke

    Inmiddels dit voorjaar voor het eerst mijn paarse asperges geoogst en het is een groot succes! Heel dikke en smakelijke asperges. De planten samen leveren precies per week een maaltje op. Helaas is de oogsttijd alweer voorbij maar ik verheug me al op volgend jaar. De planten zijn zo stevig dat hoewel 2 meter hoog, ze niet eens gesteund hoeven worden.

    1. Rita ter Wiel avatar
      Rita ter Wiel

      Hallo Ineke,
      Wat is de naam van die paarse asperges?
      mvg Rita

  12. Peter avatar
    Peter

    Ineke:
    u kunt dezelfde werkwijze aanhouden.
    De paarse asperges zijn anthocyaan houdend, vandaar de paarse kleur……net zo lekker, geen verschil te merken…
    Groet

  13. ineke avatar
    ineke

    Hallo Gunther,
    ik heb de zaden voor de paarse asperges destijds gekocht of bij vreeken zaken (www.vreeken.nl) of bij De nieuwe tuin (www.denieuwetuin.be) maar het is al een paar jaar geleden. 10 zaden voor 3 euro ofzo maar ze zijn ook echt alle 10 tot een stevige plant gegroeid. Ik hoop het komend jaar te kunnen oogsten. Succes.

  14. gunther avatar
    gunther

    hallo inneke
    ik lees dat je paarse asperges hebt gezaait
    ik ben ook al even op zoek naar paase asperges
    waar kan ik aan zaad of planten graken van paarse asperges
    ik ben hobbytuinder
    groeten en alvast bedankt

    1. Ludwig avatar
      Ludwig

      zie:www.spargel.net

  15. Harry avatar
    Harry

    Hallo Luc,

    Dank voor uw reactie. Rest mij nog een vraag: als ik de asperges niet wil ontbermen. Wat wordt dan de plantdiepte?
    “Normaal”is natuurlijk 25 cm onder het maaiveld planten en in het voorjaar daar nog eens zo’n 25 cm bovenop.Ik heb nu nieuwe planten die er spoedig in moeten maar kan je die permanent op zo’n 50 cm diepte laten groeien oftewel gaan zij bij zo’n permanente diepte niet dood?

    met vriendelijke groeten Harry

  16. Dag Harry
    als er al een verschil in smaak is, dan heeft het te maken met rasverschillen. De zelf gezaaide en gekochte planten zijn hoogstwaarschijnlijk van een verschillend ras.
    Er zijn kwekers die de asperges tijdens de zomer niet meer ontbermen en er worden ook asperges gekweekt in bakken met een permanente laag grond erop.
    Als je de asperges na de zomer of in het vroege voorjaar niet “ontbermt” zullen ze in het voorjaar wel veel later opnieuw groeien, het zal dus veel langer duren vooraleer de bodem weer helemaal opgewarmd is.
    Is er bij jullie in Nederland niet een winkelketen “Boerenbond” http://www.boerenbond.nl, daar hebben ze dat waarschijnlijk?

    vriendelijke groeten
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  17. Harry avatar
    Harry

    Ik heb al enige jaren aspergeplanten ooit uit zaad gekweekt. Nu smaken deze voor mijn gevoel steeds bitterder zeker als je ze vergelijkt met gekochte uit Breda. Ik eet ze vers dus dat is het probleem niet.
    Ik kweek ze op kleigrond maar volgens een internetartikel is dat alleen maar beter. Is het dus de door Jan genoemde Fusarium of weet iemand anders het probleem?

    Ook zag ik in Breda bij een kweker zwart/wit plastic met aan beide zijden een rand met zand(?). Weei iemand waar je dat kan kopen?

    Is het bezwaarlijk om het hele jaar de planten onder een rug van zo’n 35 cm zand te laten staan? Ik wil nl smalle bakken met zand boven op de zware klei maken zodat dat makkelijker steekt.

    Het redelijk onschadelijke Pyrethrum werkt overigens prima tegen de aspergekever.

  18. […] artikel is een opvolging van de artikels over asperges zaaien (2007) en asperges planten (2008). In het tweede artikel vind je ook al heel wat info over het […]

  19. Ineke avatar
    Ineke

    Ik heb groene en paarse asperges gezaaid. Kan ik bovenstaande teelthandleiding volgen of zijn er verschillen tussen het telen van groene en witte asperges?

  20. […] buiten op een voorlopig wachtbed uitgeplant wordt. (U leest daar  alles over in het artikel asperges zaaien en opkweken -klik hier-)Na de winter kunnen deze planten dan onmiddelijk op hun definitieve groeiplaats, waar ze zo’n […]

  21. Plantaardig avatar
    Plantaardig

    Dag Jan,
    voortgaande op de ervaring die jij hebt zou, voor wie dan toch de asperges zelf wil zaaien, één pakje hybridezaad zoals ik het kocht maar net voldoende zijn (bevatte 13 zaden) en dan nog op voorwaarde dat er niet enkele plantjes sneuvelen tijdens het opkweekproces
    bedankt voor de info,
    groeten,
    Luc

  22. Beste Luc,

    Hierbij de gevraagde aanvulling:

    Ik heb ongeveer 6.5 meter aspergeplanten. Daar staan nu nog een kleine 20 planten op.

    Aan het begin van het seizoen moet ik wat asperges een dag of wat in een natte theedoek in de koelkast laten liggen om na een volgende oogst aan een maaltje voor vier personen te komen. Later in het seizoen gaat dat wat sneller.

    We vriezen ook wat asperges in, ik schat ongeveer een derde. Ingevroren zijn ze ook lekker.

    Wat mij betreft is dit een prima hoeveelheid voor ons gezin. Als je wat minder ruimte hebt zou een plant of 10 ook kunnen. Minder zou ik niet doen, want dan moet je ze te lang bewaren voordat je een maaltje bij elkaar hebt.

    Met vriendelijke groeten,

    Jan.

  23. Plantaardig avatar
    Plantaardig

    Beste Jan,
    Nogmaals bedankt voor uw degelijke info. Ik heb nog een vraagje over asperges op jouw weblog gezet : klik hier , wat veel lezers zal interesseren denk ik.

  24. Beste Luc,

    Ik heb in een ver verleden een keer een goedkoop zakje aspergezaad gekocht en opgekweekt. Alle planten waren anders en verschilden enorm in dikte en lengte van de asperges. De asperges zijn wel lekker.

    Een heel groot nadeel van dit soort zaadvaste oude rassen is ook dat ze veel bessen vormen. Deze bessen zijn een vervelend onkruid als je je aspergeloof composteerd en later weer op de tuin gebruikt.

    Toen ik in Limburg kwam wonen heb ik direkt een paar goede planten gekocht bij Beeren in Neer. Je kunt dan de planten kopen waar ze op dat moment mee bezig zijn. In mijn geval was dat Gijnlim.

    Het eerste jaar oogst je niets. Het tweede jaar tot 15 mei (tot de laatste nachvorsten). Het derde jaar meen ik tot de eerste week van juni en daarna kan het in principe tot 21 juni.

    Je moet echter wel rekening houden met wanneer je begint te steken en of er plastic op je bedden zit. Hoe eerder je begint, hoe eerder je op moet houden. Mijn bedden zitten onder plastic met een zwarte en een witte kant. Afhankelijk van het weer doe ik de ene of de andere kant boven. Je kunt dan de temperatuur en dus de groeisnelheid regelen. Omdat ik plastic gebruik stop ik meestal in de eerste of de tweede week van juni met steken.

    Mijn ervaringen met de gekochte planten zijn nog steeds prima. Ik heb een jaar wat last gehad van kevertjes in het lof, maar die zijn weer verdwenen.

    De meeste asperges smaken prima al zit er af en toe een plant bij die wat last van Fusarium heeft (smaken erg bitter).

    Kijk maar eens op mijn site naar mijn oogst: http://jansmoestuin.blogspot.com/2007/05/mei-2006.html in mei 2006.

    Een paar flinke palen om het loof omhoog te houden in de zomer kan ik wel aanbevelen bij het door mij gebruikte ras.

    Bij deze maand kun je het formaat van het lof zien: http://jansmoestuin.blogspot.com/2007/10/september-2007.html

    Met vriendelijke groeten,

    Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.