Asperges oogsten, het tweede jaar na planten.

Dit artikel is een opvolging van de artikels over asperges zaaien (2007) en asperges planten (2008). In het tweede artikel vind je ook al heel wat info over het verdere teeltverloop.

Na een vrij probleemloos groeiseizoen waarbij noch de aspergekever, aspergevlieg of aspergeroest roet in het eten gooiden werden de stengels van het afgestorven loof in november 2008 een tiental centimeter diep onder de grond afgesneden. Zo haal je eventuele overwinteringspoppen van aspergevlieg ook weg. Door de koude winter gevolgd door een donkere en koude februarimaand met daarna een allesbehalve zachte eerste helft van maart leek het er op dat de groei maar traag op gang zou komen.

Ruggen maken.

Tijdens een droge periode in maart werd de grond boven de aspergerij al eens oppervlakkig los gemaakt met een spitvork. Zo zal de grond sneller drogen en opwarmen.

Een plotse ommeslag in het weer bracht  al snel verandering in de trage groei. Eén van de eerste dagen van april was er al de eerste aspergestengel die zijn kopje boven de grond stak. Door het warme weer en de zandgrond waarin ze groeien kwam de hergroei toch vroeg op gang.

Tijd om aan te aarden dus. Het is gebruikelijk dit in twee keer te doen. Om zo een snellere opwarming van de berm te bekomen. Daarom wordt er eerst een laag van zo’n 15 centimeter  bovenop de asperges gelegd. Door het warme weer duurde het echter niet lang of ook daar kwam er een asperge bovenuit. Tijd dus om de aspergerug volledig te maken, zodat ze zowat 35 centimeter hoog wordt ten opzichte van de naastliggende geulen (dit is ongeveer de plantdiepte van de asperges). Druk de berm daarbij stevig aan en maak deze bovenaan voldoende breed (35 cm breed bovenaan, 60 cm onderaan). Let er goed op dat het midden van de berm perfect boven de aspergerij ligt. Eventueel zet je lange bamboestokken om de planten te markeren en maak je daarna de grondberm.

Zwart/wit folie

asperge-oogsten

Om niet iedere morgen te moeten controleren of er asperges de kop opsteken en om te vermijden dat ze het aspergekopje verkleurt wordt er best zwart doek of plastic op de rug gelegd. Het zwarte afdekmateriaal zal tevens de oogst vervroegen. Toch wacht je best niet te lang met oogsten onder de zwarte folie. Zeker bij warm weer worden ze dan te lang en kleuren ze roze.
Best is zwart/wit folie te gebruiken. Tijdens een koud voorjaar kan je dan de zwarte kant boven leggen om de groei te versnellen. Tijdens een warm voorjaar leg je beter de witte kant boven om zo een te snelle groei van de asperges te vermijden. Bij een te snelle groei door een te hoge temperatuur onder de plastic zijn de asperges dunner en is de culinaire kwaliteit minder goed. Droge grond bovenop de ruggen moet vermeden worden. Maak ze desnoods eens nat. Zo vermijd je roze koppen.

Oogst

Tot voor kort werd steeds voorop gesteld om van een tweedejaarsplanting niet te oogsten. De laatste jaren raadt men aan een kleine oogst te doen van bijvoorbeeld 3 tot vier stengels per plant, wat overeen zou komen met een oogstperiode van twee à drie weken.
Voordelen die dan aangehaald worden zijn :

– stimulatie van de knopvorming op de wortelstok, en dus tijdens de zomer meer stengels en meer loof per plant. Daardoor wordt de groei van de vlezig wortels bevordert, zodat deze extra veel reservestoffen kunnen opslaan voor het volgende jaar.

– bescherming tegen nachtvorst, aspergestengels zijn namelijk gevoelig voor bevriezing. Om te vermijden dat de eerste stengels bevriezen is het dus misschien beter om ze te oogsten. Dit jaar lijkt dit (voorlopig) niet van toepassing.

De eerste oogst van de asperges, geplant in 2008, had al plaats op 16 april 2009, een tweede oogst op 23 april 2009. Er wordt langsheen de asperge wat aarde weggegraven, zodat de asperge op een lengte van zo’n 25 centimeter kan afgesneden worden. Daarna wordt het putje weer dicht gemaakt.

In de vorige artikels kon u lezen dat het om slechts 11 planten gaat. Nog een geluk dat het zo’n groeizaam weer was. Zo kon de oogst meteen flink van start gaan en was het niet nodig om wat asperges in de koelkast te bewaren om, dan samen met een tweede oogst enkele dagen later, een volledig maal te vormen. Want eigenlijk is 11 planten wat weinig. Dat kan je hier lezen in dit bericht van Jan.
Door deze snelle groei zit de oogst van deze tweedejaarsaanplanting er ook snel op. Er werd besloten om na de tweede oogst de asperges te laten uitgroeien. Zo spelen we op zeker en vermijden we dat de plant te veel verzwakt wordt. Volgend jaar kunnen we dan al iets meer en langer oogsten, tot einde mei. Daarna kan de oogst steeds plaatsgrijpen tot 24 juni. 
Het is best de geoogste asperges eerst een paar uren in koud water te leggen. Daarna wikkel je ze in een vochtige doek en wat folie en bewaar je ze zo in de ijskast. Maar vers zijn ze natuurlijk op hun best.

Na de oogst

Straks zal het loof hard gaan groeien en is het zaak het loof gezond te houden, maar ook van voldoende voeding te voorzien.
Je kan vooraleer de ruggen lichtjes af te graven een matige hoeveelheid compost in de geulen tussen de ruggen aanbrengen. Dit kan ook tijdens het vroege voorjaar bovenop de aspergebedden om deze dan wat door de grond te mengen met een spitvork.
Na het afgraven strooi je nog een matige hoeveelheid samengestelde meststof (bv 40 g/m² 12-10-18 of 80 g/m² 6-7-8) Half juli zullen we nog eens bijbemesten met dezelfde  hoeveelheid samengestelde meststof. De eerste dosis meststof kan ook vroeger op het jaar gegeven worden tijdens de maand maart.
Vergeet niet om toch tweejaarlijks  tijdens de winter  het aspergeperceel te bekalken met 100g/m².


Reacties

21 reacties op “Asperges oogsten, het tweede jaar na planten.”

  1. nick avatar
    nick

    het stuk van het plastic is niet goed want een aspergeplant is een plant die van kou houd en zwart plastic is om de groei te vertragen en wit versnelen want zwart houd de warmte binnen daardoor groeit de plant minder snel

    1. nick avatar
      nick

      Koele temperaturen voor asperges
      Asperge is een groente die een koel seizoen nodig heeft. Hij geeft dus de voorkeur aan een groeiperiode met koude temperaturen, maar zonder vorst. Vroege aspergeplanten sterven vaak af vanwege late vriesnachten.

  2. Huub avatar
    Huub

    Ik vind heel mooi hoe het hier allemaal beschreven is.
    Zwart witte asperge afdekfolie heb ik in ruime maten.
    Wij kunnen dit ook met de post opsturen.
    http://www.aspergeplantjes.nl
    Vragen u mag mij altijd bellen.

  3. […] bedden asperges op één tuin.  De zwarte plastiek zorgt ervoor dat je niet alle dagen moet oogsten. Verder […]

  4. Monique avatar
    Monique

    Beste Henk en Luc,

    Een update over mijn vorig jaar verzette aspergeplanten. Circa 10 dagen geleden zijn de eerste asperge-toppen boven de grond verschenen, terwijl ik ze toch zeker een spa diep heb geplant. Sinds november vorig jaar tot en met enkele weken terug hebben we constant neerslag in de vorm van regen of sneeuw gehad, dus de grond is goed vochtig gebleven. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de asperges gaan omvallen. Ze voelen stevig aan, maar sommige groeien wel een beetje met een bochtje aan de kop. Wellicht dat ze nog wat rechttrekken als ze hoger worden. Ik kweek ze als groene asperges en hoef geen ruggen te maken, maar kan ze gewoon laten groeien. Ik hoop dus dat ze het verzetten overleefd hebben en dat ik wellicht dit jaar voor het eerst een paar asperges uit eigen tuin kan eten.

  5. […] Alhoewel ik mij wel afvraag of de asperges echt zoveel later zijn. Want ik zie vandaag hier de asperges de zwarte plastiek omhoog steken. Morgen al eens oogsten dus, 18 april. En dit is maar 4 dagen later dan vorig jaar, zoals je kon lezen in het artikel Asperges oogsten, het tweede jaar na planten. […]

  6. Hallo,

    Kan iemand mij zeggen hoe je best een aspergebed kan opruimen als de asperges “op” zijn. Bedoel daarmee na een 15tal jaar. Asperge is vrij belastend voor de grond, wat zou het beste zijn om daarop te kweken na asperge teelt? witloofpenen?

    Alvast bedankt voor uw antwoord.

    groeten

  7. Monique avatar
    Monique

    Beste Henk en Luc,

    Na mijn vorige mail kreeg ik te horen dat ik het stukje grond mocht blijven gebruiken dus heb ik de asperges laten staan. Tot mijn grote verbazing kreeg ik 31 oktober ineens te horen dat mijn huur werd opgezegd en dat ik de grond eind van het jaar ontruimd moest opleveren.
    Op 7 november was ik op mijn nieuwe stuk grond fruitbomen aan het planten (in de regen). Omdat ik op die dag hulp had hebben we gekeken of de asperges makkelijk uit de grond gehaald konden worden. Dat lukte wonder boven wonder heel goed (behalve dan dat alle stengels er vanzelf afvielen); waarschijnlijk omdat we ruim een week veel regen hadden gehad. Daarna heb ik alle 20 aspergeplanten, die al wel mooie groeiknoppen hadden op ongeveer dezelfde diepte op het nieuwe stuk grond geplant. Ik kan nu alleen maar afwachten of de planten aanslaan en ik volgend jaar eindelijk eens een paar asperges kan oogsten. Ik hoop volgend jaar te kunnen berichten hoe het is gegaan. In ieder geval veel dank voor jullie tips en advies.

    Monique

  8. Ik heb dit jaar asperges in een kweekbakje gezaaid die flink zijn gegroeid. Het was mijn bedoeling om de plantjes in het najaar uit te planten hetgeen door tijdgebrek en ruimtegebrek niet is gelukt. Is het mogelijk om ze in het kweekbakje te laten overwinteren en ze in het voorjaar uit te planten? Heeft iemand daar ervaring mee en wat is het voor of nadeel daarvan?

    Bij voorbaat dank voor uw reactie

    met vriendelijke tuingroet

    Peter.

  9. Ik heb een tuin overgenomen en daar staat een bed met asperges op Waar de stengels uit de grond steken
    van een meter groot. Wanneer moet ik deze snoeien ? En moet ik dit bed nog vullen met bijvoorbeeld compost.
    Zelf heb ik nog nooit geen asperges verbouwd dus dit is nieuw voor mij.

  10. Henk avatar
    Henk

    Beste Monique,

    Begin maar eens eerst te graven, dan kun je altijd nog de omgeknikte aspergestengels afknippen. Want hoe voorzichtig je ook bent, het lukt je waarschijnlijk niet echt om de planten helemaal onbeschadigd eruit te krijgen. Probeer wel zoveel mogelijk de wortels en de groeiknoppen onbeschadigd te laten. Plant ze wel opnieuw op de voorgeschreven diepte, doe vooral niet meer dan 7 cm aarde bovenop de groeiknoppen. Als de knoppen eenmaal weer zijn uitgelopen, vul je dit zonodig langzaam aan tot maaiveldhoogte. Mocht je volgend voorjaar dan toch nog geen succes hebben met je planten, dan kun je altijd nog tot begin juni nieuwe bestellen bij b.v. Ton Vreeken. Zolang ze uit de koeling komen kun je ze nog poten tot begin juni.

  11. Monique avatar
    Monique

    Beste Henk,

    Hartelijk dank voor je tip. Ik zal even wachten tot het weer eens gaat regenen omdat het nu al 2 weken zeer warm en droog weer is. Moet ik – zoals Luc adviseerde – de stengels tot een halve meter afsnijden, of toch de hele plant verzetten? Ik wil het wel proberen om de planten dan nu zo snel mogelijk te verzetten. Verwacht wel dat het inderdaad zwaar werk zal zijn. Lukt het niet dan kan ik komend jaar alsnog nieuwe planten kopen.

    Monique

  12. Henk avatar
    Henk

    Beste Monique,

    Ik zat vorig jaar in dezelfde situatie en heb, net als Luc Dedeene nu voorstelt, gewacht tot begin december met verplanten. Tijdens het (zware) werk kwam een ervaren aspergeteler bij me langs en waarschuwde mij dit niet op dit tijdstip te doen. De planten zijn in december in rust en zullen geen haarwortels meer aanmaken. Gevolg: in het voorjaar komt slechts een klein gedeelte op en datgene wat opkomt valt na 1 a 2 weken weer om als gevolg van vochtgebrek. Mijn advies: Koop nieuwe planten of verpoot nu, bij voorkeur in een bewolkte, regenachtige periode en geef bij droog weer veel water.

    Henk Rijsman

  13. bemus willy avatar
    bemus willy

    ik heb nu derde jaars staan en heb voor het eerst mogen oogsten tot half juni.zeer goede oogst,nu staat het loof twee weken en de aspergevlieg is daar,heb dus met het juiste produkt gespoten,nu zitten er twee soorten kevers op,van die rode en nog witte met stippen.wat moet ik doen,ik heb nog een oud recept geprobeerd,tabak laten weken en daarmee gespoten.wat nu?

  14. Monique avatar
    Monique

    Beste Luc,

    Nog hartelijk dank voor je advies. Half november of begin december gaat zeker nog wel lukken. Ik tuinier op zandgrond, dus ik neem aan dat die niet al te nat blijft. Ik zal volgend jaar nog wel berichten hoe het allemaal gegaan is.
    Met vriendelijke groet, Monique

  15. Beste Monique

    op voorwaarde dat jou tuingrond in de winter niet te nat wordt, zou ik de voorkeur geven aan het verplanten van de groene asperges als het loof bijna of helemaal afgestorven is, half november of december. Snij dan het loof een halve meter boven de grond af en verplant de apsperges. Later kan je dan de stengels helemaal verwijderen.
    Ik vrees ook, dat als je nu verplant je in het beste geval een groeistilstand krijgt en je alvast een tijdje zult bezig zijn met regelmatig water geven als het een beetje een goede zomer wordt. Persoonlijk zou ik dus verplanten op het einde van het jaar.

    Luc Dedeene
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  16. Monique avatar
    Monique

    Ik heb in april van dit jaar mijn (groene) aspergeplanten geplant en de groei zit er nu al goed in. Nu krijg ik plotseling te horen dat ik eind van het jaar van mijn gehuurde stukje grond af moet. Wat is de beste tijd om de aspergeplanten dit jaar nog naar een ander perceel te verplaatsen. Moet dat zo snel mogelijk (nu ze nog maar net aan de groei zijn) of zou dat bijvoorbeeld in het najaar moeten. Wachten tot het voorjaar is helaas geen optie.

  17. Harry avatar
    Harry

    Zwart/witfolie zag ik bij het Vlaams Zaadhuis. En als je een aspergekweker in de buurt weet dan hebben die voor jou meestal ook nog wel een stuk over. Oud/nieuw, met of zonder kosten.
    Harry

  18. Y. Somers avatar
    Y. Somers

    Wie kan mij helpen aan een adres liefst in Nederland voor zwart/wit folie?

  19. […] voldoende water, zeker als ze op folie geplant zijn. Bij droogte blijven de vruchten te klein. -De asperge-oogst kwam dit jaar zeer vroeg op gang en is nog altijd bezig. Het is misschien een goed idee om de […]

  20. Y. Somers avatar
    Y. Somers

    Ik heb mijn aspergezaad gekocht in december 2006 bij Vreeken Dordrecht (Ned) Begin 2007 gezaaid. De planten zijn in de zomer (laat want ik heb ze in potten opgekweekt) 2007 de grond in gegaan. 2008 niets afgehaald. Wel in het najaar heel diep weggegaald. Nu dit jaar van alle planten 1x 1 stengel geoogst. Ze staan er momenteel heel fier en trots bij. Sommige planten hebben nu wel al 6 a 7 stengels. Ik verheug me op volgend jaar. Ik heb 40 zaadjes gepoot. Tot nu toe zijn er 36 planten over.
    Dank voor dit soort series. Voor mij als beginnend tuinder erg goede steun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.