Categorie archieven: Venkel

Nu de teelt van knolvenkel starten

Knolvenkel kan je zaaien tot 20 juli en planten tot 15 augustus. Bemesten doen we voor deze groente beter niet, waarschijnlijk is er nog voldoende over van de vorige teelt. Knolvenkel is een typische herfstgroente. Problemen met de herfstteelt van venkel komen er niet zoveel voor. De plant ondervindt weinig hinder van insecten en voelt zich in de periode na de langste dag uitstekend in zijn sas.

De teelt van knolvenkel gaat het makkelijkst bij latere zaaidata. Venkel die rond de periode van de langste dag al in de tuin te groeien staat is gevoeliger voor opschieten, zeker bij de traditionele rassen. Na de langste dag gaat het allemaal veel vlotter om knolvenkel te telen, zowel de korter wordende dagen als de hogere nachttemperaturen zorgen ervoor dat de knolvenkel vlotter doorgroeit.

Als je daar rekening mee houdt is knolvenkel te rekenen bij de teelten die ook bij beginnende moestuinders zeker een grote kans op slagen heeft. Ziektes en plagen zijn bij deze groente eerder uitzondering.  Je kan alvast aan de slag met de  geïllustreerde teelthandleiding van GroentenInfo over knolvenkel (11 pagina’s)

Klik hier om alles over de teelt van (knol)venkel te lezen.

Misschien toch beter de knolvenkel binnenhalen?

klik op foto’s voor vergroting
Het zachte weer kan ook wel voor onaangename verrassingen zorgen. Normaal gezien is de knolvenkel nu al geoogst of op zijn minst binnengebracht in de kas of garage. Dit jaar blijft deze soms wat langer op het veld. Daardoor stijgt wel de kans dat er schimmelinfecties optreden. Zo zijn op deze plant grijs schimmelpluis en bruine vlekken te zien. Een gevolg van een aantasting door Botrytis cinerea.

Met deze hoge nachttemperaturen is het nog zeer goed mogelijk dat enkele knolvenkelplanten aangetast zijn door Sclerotinia. Deze schimmel is zeer goed te herkennen aan het sneeuwwitte schimmelpluis.


De stengels van de knolvenkel groeien ook nog verder door. Daardoor kan het zijn dat de bol gaat openbarsten. De wonden die daarbij ontstaan kleuren bruin en zijn natuurlijk invalspoorten voor schimmels.

Tot slot nog een tip van Tuinclub Velt Jabbeke.

‘Verleden jaar kuilde ik de venkel in de serre in maar vergat één keer weer af te dekken en was natuurlijk de klos. Nu plant ik ze in een kuip in rijnzand. Eerst buiten onder een afdak en dan als het begint te vriezen verhuist de kuip naar de garage die vorstvrij is.’

Je kan hier de foto ervan bekijken.

Lees ook het artikel Knolvenkel, een smaakmaker uit het zuiden

Eerste venkel nieuwe seizoen en vernieuwde internetpagina

Vanaf maandag 23 mei is de eerste venkel van het nieuwe seizoen weer te koop.Venkel is een heerlijk product met een breed scala aan mogelijkheden. Bovendien is venkel rijk aan vitamine C en is caloriearm. Het product kenmerkt zich verder door de anijsachtige smaak en de geur. Stevige, gave knollen en ‘rokken’ die spierwit zijn, zijn het kenmerk van een goed kwaliteitsproduct.
Voor meer informatie en andere wetenswaardigheden over venkel, is sinds kort de vernieuwde internetsite http://www.venkel.nl beschikbaar. De site geeft informatie over het product zelf, heerlijke recepten en kooktips, en legio andere informatie over dit veelzijdige product.
Lees het volledige artikel op www.agf.nl

Alles over het in eigen tuin telen van venkel vindt u in het artikel “Knolvenkel een smaakmaker uit het zuiden”