Knolvenkel kan je zaaien tot 20 juli en planten tot 15 augustus. Bemesten doen we voor deze groente beter niet, waarschijnlijk is er nog voldoende over van de vorige teelt. Knolvenkel is een typische herfstgroente. Problemen met de herfstteelt van venkel komen er niet zoveel voor. De plant ondervindt weinig hinder van insecten en voelt zich in de periode na de langste dag uitstekend in zijn sas.

De teelt van knolvenkel gaat het makkelijkst bij latere zaaidata. Venkel die rond de periode van de langste dag al in de tuin te groeien staat is gevoeliger voor opschieten, zeker bij de traditionele rassen. Na de langste dag gaat het allemaal veel vlotter om knolvenkel te telen, zowel de korter wordende dagen als de hogere nachttemperaturen zorgen ervoor dat de knolvenkel vlotter doorgroeit.

Als je daar rekening mee houdt is knolvenkel te rekenen bij de teelten die ook bij beginnende moestuinders zeker een grote kans op slagen heeft. Ziektes en plagen zijn bij deze groente eerder uitzondering.  Je kan alvast aan de slag met de  geïllustreerde teelthandleiding van GroentenInfo over knolvenkel (11 pagina’s)

Klik hier om alles over de teelt van (knol)venkel te lezen.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  16 reacties aan “Nu de teelt van knolvenkel starten”

Reacties (16)
 1. een vraagje.mijn venkel schiet altijd door.hoe komt dit?
  ik koop mijn plantjes

  • Venkel die vroeg geplant wordt (april, mei) schiet makkelijker door als die koud gehad heeft tijdens het jonge stadium. Venkel die te droog staat schiet ook gemakkelijker door. Tot slot moet je venkel tijdig oogsten.

 2. hallo
  Voor ons eindproject moeten we een plantje kweken naar keuze. Venkel leek me daar ideaal voor. Ik heb mijn plantje eind september geplant. Mijn vraag is: Wanneer kan ik de venkel oogsten?
  groetjes
  Desirée

 3. hallo,
  bij mijn tomaten komen na de derde tros opnieuw botjes in de 4e maar deze verwelken al voor ze in bloei komen ,wat kan de oorzaak hier van zijn?
  op de 1e,2e,3e trois heb ik wel heel mooie en dikke tomaten,
  kan ik hier nog iets aan doen ?

  dank
  frans

 4. hey,
  ik heb voor de eerste keer venkel geplant en die zijn heel mooi aan het groeien.
  de venkelknollen zijn boven de grond en ongeveer 7 centimeter groot, maar de knollen zijn niet ROND MAAR PLAT.
  kan iemand mij zeggen wat het betekend.
  thks
  Don

  • Heb je al eens naar een venkel in de winkel gekeken ;0)? Venkel is niet rond maar enigszins plat en groeit net als biet voor een deel boven de grond.

 5. Ik kweek al meer dan 30 jaar knolvenkel. En steeds lees ik allerlei nonsens hierover.
  Je hoeft venkel niet aan te aarden, hij is van nature wit. Venkel is vraatzuchtig. Veel voedsel.
  Maar vooral: venkel niet verspenen. De plant vormt een penwortel en dergelijke planten lenen zich niet voor verspenen. Zaai in perspotjes, potjes of kweekplaten en plant zeer voorzichtig uit als de plantjes zo’n 15 cm hoog zijn en het potje goed gevuld is met wortels. Niet dieper planten, het zijn geen kolen. Op veel plaatsen bieden marktkramers plantjes in perspotjes aan.Komen er mooie, veelkleurige rupsen op van de koninginnepage, laat die aub. ongemoeid. Ze richten geen schade aan en je levert een bijdrage tot de natuur. Ik heb de beste ervaringen met Rondo voor de vroege teelt en vooral met Solaris voor de zomer- en herfstteelt.

  • Hallo Edward,
   Je mailtje geeft mij weer hoop. Het lukte bij mij nooit met de knolvenkel maar met jouw aanwijzingen en aanbevolen zaadsoorten, ga ik het dit jaar nog eens proberen. groet, Joke

  • Hallo Edward,
   Nog even een vraagje….
   Wanneer ga jij zaaien en wanneer gaan de venkel plantjes ongeveer de tuin in?
   Ook bij jou pas na de langste dag met Solaris?
   groet, Joke

  • Die soorten zijn F1 hybriden, dat wil zeggen een grote uniformiteit. Ongeveer dezelfde bollen, op hetzelfde moment snijklaar, in dezelfde periode opschieten. Het komt er dus op aan, meermaals niet te veel te zaaien. Zelf ben ik geen al te grote diepvriesfan, liever vers. Neem een kweekplaat van het Vlaams Zaadhuis of een goedkope in piepschuim van Aveve. Vullen met potgrond, bv. 40 cellen. Je zaait daarin voor 10 venkels. Je legt in elk van die 10 vakjes drie zaadjes. Na opkomst zal je het sterkste plantje overhouden.
   De rest van de kweekplaat vul je met ander zaaisel dat ook van warmte houdt, radicchio, Chinese groenten, ijsbergsla, kool, enz. Dek af met krant en controleer regelmatig op kieming. Een grote diversiteit maaar niet te veel. Om de zoveel weken herhaal je dit.

   • Hallo Edward,
    Het is duidelijk. Ik ga met je adviezen aan de slag.

  • hallo,

   bij sommige venkelplanten heb ik enkele gele stengels gekregen, wat zou de oorzaak zijn?
   de planten zijn ong.40 cm en begin van knolvorming.

   groetjes frans

   • Dat is te wijten aan een groeistoornis, moeilijk van hieruit te zeggen wat dit was. Dit kan zijn te droog (juni), te nat (juli), stikstofgebrek enz …..

   • hallo,

    bedankt voor u reactie op mijn vraag,
    ik zal zeze goed onthouden voor later

    bedankt

    frans

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)